ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.03.2012
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Iasi
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
FEB-2012
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
25.00%
Foarte nemulțumit
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
25.00%

AUTORUL NU ar recomanda
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Ce NU puteti vedea la Biserica Trei Ierarhi

TIPĂREȘTE

Zilele trecute am vrut să revăd biserica Trei Ierarhi, macar prin interior, dacă exteriorul este acoperit de schele si plase de protecţie de vreo zece ani. In pridvor, intr-un chioşc din sticlă cu cărticele, cruciuliţe, mătănii si altele asemenea, un slujitor al bisericii, cu haine monahale si barba sură m-a luat în primire: “Vreţi sa vizitaţi? Nu se poate! ”. Apoi s-a lansat într-o lungă şi complicată dizertaţie despre desacralizarea bisericii, despre pierderea rolului ei de loc de rugăciune în favoarea funcţiei muzeale, despre unde vom ajunge dacă vom continua asa, etc. Am tras cu ochiul prin uşa ce dă în pronaos, dar nu am văzut decât nişte schele la intrare, apoi o beznă consistentă accentuată de o slabă licărire a unei (probabil) candele, undeva în direcţia altarului.

Am încercat să-l înduplec să intru, dar raspunsul a fost categoric: “Nu! ”.

Nu am reuşit s-al fac să inteleagă că biserica, pe lângă rolul ei sacru, îndeplineşte şi un rol estetic, iar dacă cel care a zidit-o a făcut-o frumoasă este şi pentru a-L cisti pe Creator. Biserica este facută ŞI pentru a fi văzută, altminteri la ce bun toate acele decoraţiuni, toate acele odoare nepreţuite, tot fastul arhitectural, toată încărcătura vizuală a ceremoniilor religioase!

În atari condiţii nu mă mai mir că lucrările de renovare-conservare durează de mai bine de un deceniu şi nu sunt semne că se vor termina vreodată. Probabil că mentalitatea “daca nu se ţin slujbe, nici sa nu fie văzută” a întunecat minţile celor care ar trebui să pastorească întru Domnul turma de credincioşi. Este o ruşine acest tip de gândire şi comportament.

O mare întrebare nu-mi dă pace, totuşi: timp de mai bine de un deceniu, actualul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane şi-a avut scaunul mitropolitan la 100 de metri de acest lacaş. Oare cum de a putut să-l lase în uitare şi cum a îngăduit să se instaleze o astfel de mentalitate în rândul celor puşi să premărească creaţia lui Dumnezeu şi lucrările făcute să-L cinstească?

Iată, pe scurt, ce aţi fi putut vizita în această minunată biserică:

O legendă populară spune că biserica Trei Ierarhi a fost zidită în cincizeci de ani de către optzeci de meşteri, iar arhitectul ei, un fel de Meşter Manole, ar fi fost făcut dispărut, ca să nu mai construiască un monument asemănător în altă ţară. Realitatea, confirmată de documente, atestă că biserica aceasta a fost construită de domnitorul Vasile Lupu, pe cheltuiala sa, în anii 1638-1639. După cum arată pisania, prima slujba a avut loc la 6 mai 1639, în prezenţa Mitropolitului Varlaam.

Conducerea lucrărilor – după unii – a fost încredinţată unui meşter (arhitect) grec, pe nume Enache (Ienache), deşi pisania greacă arată ca ar fi fost „Gheorghe din Constantinopol”.

Planul bisericii este cel tradiţional moldovenesc, în formă de cruce (treflat), cu pridvor, pronaos, naos şi altar. Pridvorul are două intrări şi câte o fereastră pe laturi. Între pronaos şi naos se află două coloane poligonale care susţin arcadele.

Cu privire la ornamentaţia interioară, sunt torsade (ca şi la exterior), având din loc în loc rozete şi mici discuri. Pentru zugrăvirea interioară, Vasile Lupu ar fi apelat la nişte pictori ruşi, iar catapeteazma şi cîteva icoane au fost chiar pictate la Moscova şi aduse la Iaşi. Doar trei dintre aceste icoane se mai pastrează astăzi, insă revopsite în anul 1851, cu ocazia unei renovări. Tot în cadrul unor renovări, din 1882-1884, fresca originală a fost înlocuită cu o pictură în ulei, pe fond auriu.

Zidul clădirii este construit din blocuri de piatră, ornamentate la exterior cu sculpturi în relief, folosind motive geometrice şi florale care constituie o adevărată broderie de piatră. De jur împrejur sunt şiruri orizontale de astfel de sculpturi, foarte variate. Acest lucru l-a determinat pe călătorul Paul de Alep să afirme în 1652 că execuţia a fost realizată „cu artă care uimeşte mintea vizitatorului. Nu se află loc nici cât ai pune un deget care să nu aibă sculptură”. Şapte ani mai târziu, în 1659, turcul Evlia Celebi a spus despre biserica Trei Ierarhi că: „nu-i chip s-o descrii cu limba sau pana... ”.

Acest monument nu s-a păstrat în forma sa iniţială, modificările cele mai importante făcându-se cu ocazia restaurării din 1882-1884 de către arhitectul francez Lecomte de Nouy. Acesta, pretinzând că la unele reparaţii anterioare s-a schimbat forma acoperişului, i-a modificat partea superioară a turlelor pentru a le aduce la forma pretins-originală.

Pe timpul celui de-al doilea război mondial, întreaga faţadă a bisericii a fost protejată, de jur împrejur, cu saci de nisip susţinuţi de nişte panouri din lemn, sprijinite de numeroase contraforturi de brad.

Odată cu zidirea bisericii, Vasile Lupu a construit şi trapeza mănăstirii, care astăzi e cunoscută drept „Sala Gotică”. In această sală se făceau festivităţi încă din vremea lui Vasile Lupu şi tot aici a fost ospătat ţarul Rusiei, Petru cel Mare, cu prilejul vizitării acestei mănăstiri. Pe zidul acestei clădiri este o placă de marmoră care aminteşte că de aici Eteria a dat semnalul de eliberare a Greciei în anul 1821.

Întregul complex de la Trei Ierarhi era înconjurat de un zid puternic de piatră, ca o cetate, având şi un turn prevăzut încă de la acea vreme un ceas al cărui sunet se auzea până departe, peste târg. Azi nu se mai păstrează nici zidul, nici turnul.

În anul 1641, Vasile Lupu a adus de la Constantinopol sicriul cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, de unde în 1889 a fost mutat în Catedrala Mitropolitană din apropiere. Tot aici au fost aduse de la Constantinopol şi rămăşiţele pământeşti ale domnitorului Vasile Lupu, mort la 1661, după şase luni de închisoare. Alături se află înmormântată familia sa.

În 1935 aici au fost aduse în ţară osemintele lui Dimitrie Cantemir, mort în Rusia în 1723, iar în 147 au fost aduse cu onorurile cuvenite, de la Ruginoasa, osemitele Domnului Unirii, Alexandru Ioan Cuza.


[fb]
---
Trimis de vadra in 03.03.12 20:34:06
Validat / Publicat: 03.03.12 21:38:15
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4436 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vadra); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Trei Ierarhi - Imagine de ansamblu spre altar
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7650 PMA (din 10 voturi)

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

Diaura*
[04.03.12 08:45:58]
»

Destul de ciudat protul pe care l-ai intalnit. In alte locuri, atat la noi cat si afara, tot ce ne povesteti tu noua despre istoria acestei biserici, ar fi facut-o oricare preot care slujea in respectiva biserica. Eu am intalnit multi preoti si dornici si mandrii sa isi laude parohia.

In fond ce este la vedere este pentru toti muritorii; secretele si obiectele de mare valoare, stiu ei sa le tina departe de ochiii nostri.

Posibil ca Patriarhul Daniel sa nu stie cam ce face fiecare preot... " la locul lui de munca ". Eu am vizitat Palatul Patriarhiei si ghid mi-a fost un consilier patriarhal, care mi-a povestit istoria acestui edificiu. Pana la urma... omul sfinteste locul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
vadraAUTOR REVIEW
[04.03.12 10:12:57]
»

@Diaura: Nu stiu daca era preot, calugar sau un functionaras imbracat in negru care si-a lasat barba. Atitudinea lui m-a frapat incat am plecat cu inima indoita. E rau daca actualul Preafericit, atunci cand era doar Mitropolit nu stia ce se intampla. Si asta nu doar la nivel de ghid, ci la mersul intregilor lucrari de la aceasta biserica ce pare (daca nu chiar si este) lasata in paragina. Oricum, pacat!

Speram sa prindem si timpuri mai bune in care sa ne putem delecta cu ceea ce au fost in stare inaintasii sa faca.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[04.03.12 13:17:46]
»

În 2007 am avut plăcerea de a vizita doar pentru o zi Iașiul (am scris și un review despre acest popas: vezi impresii, iar acum, după cinci ani, descopăr cu uimire că biserica Trei Ierarhi se află încă sub schele! E de mirare și mai ales este nespus de trist că o așa bijuterie arhitecturală și spirituală a fost uitată și marginalizată cu tot ceea ce înseamnă ea: credință, istorie, frumusețe desăvârșită, multă muncă, migală și răbdare pentru a dăltui în piatră un imn de slavă lui Dumnezeu, dar și creației sale, lumii și omului. Păcat că prin atitudinea sa, prelatul de la biserică a demonstrat că prețuiește doar plecăciunea, nu și darurile făcute de om creatorului său. Iar o biserică, este fără doar și poate, în primul rând, un dar oferit divinității și celor ce i se închină. Pentru că nu cred că cei care vin la biserică doar ca turiști, nu pleacă de acolo măcar cu un sâmbure de evlavie și cu un cuvânt de mulțumire adresat divinității pentru șansa de a se afla acolo unde frumusețea îți pătrunde în suflet și te transformă poate într-un om mai bun, chiar dacă această minune ține doar câteva momente. Totul are un început și un astfel de moment îți poate schimba viața, iar menirea bisericii este aceea de a-ți arăta mereu ușa deschisă spre schimbare în bine.

Ziua vizitei mele la Iași am denumit-o ”ziua vizitelor la obiective aflate în renovare” (dacă vei citi review-ul vei înțelege de ce), iar acum, după lectura impresiilor tale, mă întreb: oare în ce stadiu de reabilitare se mai află arhicunoscutul Palat al Culturii din Iași?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
vadraAUTOR REVIEW
[04.03.12 13:39:28]
»

@mariana. olaru: Palatul Culturii este tot in santier, inceput in urma cu aprox. cinci ani. In plus, parca pentru a mai traga o palma bunului simt, acoperisul din ardezie (tipic acestui fel de constructii) a fost inlocuit cu... tabla zincata!! Acum arata ca palatele tziganesti! Inca se mai lucreaza la fatada (e partial acoperita de schele si plase), iar interioarele sunt in santier. Am vrut sa scriu ceva si despre acest simbol al Iasului, dar nu cred ca se va putea vizita sau fotografia destul de curand. Parca ar fi o politica de stat ca obiective cultural-istorice si religioase sa fie ascunse privirilor publicului. Si asta nu se intampla doar la Iasi.

Cui foloseste ?!

grecudoina
[04.03.12 23:55:39]
»

nu am fost niciodata in Iasi, anul acesta nu promit, dar la anu sigur o sa fac o vizita acestui oras, pt. ca ti-am citit toate rw si acum sunt curiosa sa-l vizitez. Ref. la atitudinea preotului, mi se pare ciudata, mai ales ca aici in Brasov, s-au refacut toate obiectvele istorice si cultelor, si sunt incluse intr-un circuit turistic, bine dirijat, prin puncte turistice, si promovat, chiar sunt mandra de preocuparile primariei pt. a renova fiecare troita si orice e legat de istoria acestui oras, sper sa nu fiu dezamagita de ce o sa gasesc acolo. Pe deasupra sunt si insistenta, si nu cedez usor daca vreau sa vad ceva

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
vadraAUTOR REVIEW
[05.03.12 09:13:55]
»

Din pacate edilii ieseni nu se ridica nici la inaltimea istoriei acestui oras, nici la nivelul lui cultural. Imi pare rau ca spun asta, dar aceasta stare de lucruri se vede la tot pasul. E adevarat ca vinovati sunt si cei care aleg asemenea oameni.

In legatura cu Brasovul, imi pare bine sa aud lucruri frumoase despre aceasta urbe, caci tin minte ca acum vreo 50 de ani, pe cand eram in vizita acolo, Biserica Neagra era de cativa ani inchisa pentru reparatii. Ulterior am auzit niste zvonuri...

In orice caz, va asteptam pe la Iasi, caci veti avea, totusi, ce vizita.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[07.09.18 14:39:57]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «[Alte] Biserici, mănăstiri ieșene» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Iașiul şi împrejurimile]

webmasterX
[20.01.23 07:04:57]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Mănăstirea Sfinţii Trei Ierarhi» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Iașul și împrejurimile sale]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Diaura*, grecudoina, mariana.olaru, vadra
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Sfinţii Trei Ierarhi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.37119007110596 sec
    ecranul dvs: 1 x 1