ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.03.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 13.06.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAR-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Bine ati venit in gradina raiului!

TIPĂREȘTE URM de aici

Pe drumul de intoarcere de la Blaj, la un moment dat se facea o intersectie si in fata aveam un indicator spre stanga: Alba Iulia 17 km. Vasile insa a luat-o in dreapta… Nu am zis nimic, gandindu-ma ca stie el ce face … La un moment dat vad un alt indicator din soseaua principala spre stanga: Rimetea. Ah, gata am inteles! Si cu voce tare:” Vasile, ajunge tati, pentru ziua de azi, iti pierzi timpul cu noi, poate mai ai ceva de facut pe acasa! ” Vasile raspunde ca nu e niciun deranj (baiat finut) si ca e pacat sa nu ajungem si pe acolo, ca era aproape… Am mers ce am mers, cu povesti spuse de Vasile si la un moment dat am intrat intr-un fel de defileu, cu stanci inalte si cu un rau care strabatea drumul. De aici incepeau Cheile Rametului. Drumul asfaltat s-a terminat insa imediat dupa ce am trecut de Manastirea Ramet, si am intrat pe un drum de tara. Vasile a tot inaintat, insa pentru ca era sambata si deja se stricase vremea, (ploua marunt inca de cand ajunsesem la Blaj) pana cand, la un moment dat drumul se stricase de-a binelea si pentru ca nu aveam chef sa riscam am hotarat sa ne intoarcem. A ramas pentru la vara asadar Rezervatia naturala Cheile Rametului. Am facut insa cateva poze dupa care am facut cale intoarsa catre manastire, despre care voi scrie cateva cuvinte, datele istorice si faptele culegandu-le din diverse articole gasite pe net.

Manastirea Ramet este situata la 50 de km de satul Rimetea (musai de vizitat si el), pe Valea Geoagiului la intrarea in Cheile Rimetului. Ea dateaza din secolul XIV, fiind una dintre cele mai vechi asezari calugaresti dun Transilvania. Mai este numita “ Gradina raiului” din muntii Apuseni.

Construita inainte de anul 1377, de cand este datata o pictura murala, dupa traditie aceasta este ctitoria a doi calugari, Genadie si Romulus din 1214. Se afla situata pe o vale ingusta sapata de apa Geoagiului in Muntii Trascaului. Raul porneste din muntii Abrudului si se varsa in Mures, langa Teius...

Din spusele lui Nicolae Iorga, manastirea Ramet a fost cu siguranta ctitorita de calugari singuratici caci numirea “ rameti” nu inseamna altceva decat ‘eremiti’ adica pustnici.

Biserica veche are mai multe straturi de pictura, primul datand din anul 1300. Cel de-al doilea a fost datat la anul 1310. Al treilea strat, aflat pe arcada dintre naos si pronaos are un text din 1377, cel de-al patrulea dateaza din 1450, al cincilea din anul 1600, al saselea din 1741 si al saptelea din 1809.

Considerata un puternic centru ortodox, manastirea Ramet a fost lovita de tunurile generalului austriac Bukow la 20 august 1762, in campania de distrugere a manastirilor ortodoxe din Transilvania, dispusa de curtea de la Viena. Refacuta in anii urmatori a fost din nou distrusa de armata imperiala habsburgica la 23 decembrie 1768.

In anul 1826, asezamantul a fost transformat in biserica si redevine manastire in 1932 prin stradaniile calugarului Evloghie Ota.

La 29 iunie 1982 episcopul Emilian Birdas a savarsit parastasul de 7 ani al parinteluiDometie, fost duhovnic al manastirii si totodata a sfintit piatra de temelie a noii biserici, a carei zidire a durat pana in anul 1986. In anul 1987 incepe lucrarea de pictare a bisericii, condusa de preotul Grigore Popescu de la Bucuresti.

Tarnosirea acestui sfant locas s-a oficiat de Patriarhul Teoctist impreuna cu mai multi mitropoliti si episcopi din Sfantul Sinod la 29 iunie 1992. Pana in anul 2000 sunt construite si chiliile.

Parcarea din fata portii manastirii este destul de mare, amenajata si asfaltata. Nu exista vreo taxa de vizitare, un lucru laudabil. Intrand pe poarta arcuita, in stanga se afla, urcand o panta lina, noua biserica iar in partea dreapta coborand, biserica veche. Tot aici, pe mana dreapta cum cobori sunt un sir de incaperi, unele pentru depozitare iar altele destinate unor mici ateliere. Pe mana stanga, urcand catre intrarea in biserica noua sunt o parte din chilii, cladirea administrativa aflandu-se pe partea stanga cand cobori spre vechea biserica. Vis-à-vis de aceste cladiri, in corpul bisericii vechi se afla un muzeu, inchis insa cand am ajuns noi. Inchisa e si vechea biserica, si nu sunt sigur ca este deschisa vizitarii.

In schimb, biserica noua a manastirii este de o frumusete desavarsita, inconjurata de brazi si alei pietruite cu flori, intrarea maiestuoasa, interiorul magnific si linistea aceea care ar trebui sa existe in orice biserica. Desi erau cateva persoane in interior nici macar un murmur nu se auzea. Dupa ce ne-am rugat la icoanele din interior, spre iesire, pe partea dreapta se afla un sipet pe care erau niste cutii cu lumanari, apoi hartie si pixuri pentru acatiste. Lumanarile aveau pretul afisat si dupa ce iti luai ce doreai lasai banii langa ceilalti existenti dinainte. Mi-a placut si practica asta, si dupa parerea mea ar trebui generalizata. La iesire, afara, o maicuta ne-a intrebat daca am scris vreun acatist si auzind ca nu, a rugat-o chiar pe Nina sa-l scrie, subliniiind ca nu e nevoie sa platim ceva chiar daca il scriem. Din nou am fost incantat sa aud acest lucru, si nu neaparat din cauza banilor nu scrisesem nimic ci pentru ca de acum ne grabeam putin. Ce mi-a mai placut: locul unde se aprindeau lumanarile, tavile erau mari si foloseau tehnica cu nisip, care mie mi se pare mult mai buna decat cea cu gaurile acelea unde lumanarile ori nu intra, ori nu incap ori stau aplecate, ordinea si curatenia desavarsita de peste tot si linistea. Despre cadrul natural? E de vis, si nu degeaba I se spune ‘Gradina Raiului” De aceea astept cu nerabdare luna iulie in care mi-am facut deja rezervare la hotel Transilvania ca sa pot reveni cand totul va fi verde, si voi putea sa ajung si pe Cheile Rametului. Sa auzim de bine!

## end review sc

[fb]
---
Trimis de iulian68 in 23.03.18 16:13:37
Validat / Publicat: 23.03.18 17:28:01
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂMEȚ & CHEILE RÂMEȚULUI.

VIZUALIZĂRI: 1833 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulian68); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 47500 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

webmaster
[23.03.18 17:27:43]
»

@iulian68: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

===

Mutat în rubrica "Mănăstirea Râmeț, RIMETEA [AB]" (nou-creată pe sait)

===

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

iulian68AUTOR REVIEW
[23.03.18 17:42:25]
»

@webmaster: da, e poziționată corect.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster26
[23.03.18 18:02:32]
»

@iulian68: La o analiză mai atentă a pozelor și a textului, văd că e vorba de Mănăstirea Râmeț nu Râmetea.

Poți reconfirma coordonatele? sunt altele

iulian68AUTOR REVIEW
[23.03.18 18:07:41]
»

@webmaster26: La ceea ce văzusem eu ca poziționare, se află exact la rascrucea drumului care mergea către cheile Râmețului și cel din dreapta al mănăstirii. Asta am vazut si pe harta.

iulian68AUTOR REVIEW
[23.03.18 18:14:20]
»

@iulian68: poziționarea e ok. Dacă le compari (cele două imagini) arată exact pinul la o răscruce... ????

Dan&Ema
[23.03.18 18:26:16]
»

@iulian68:

Foarte faina proprietatea lacasului de la Rimetea.

Am fost si eu o data cand m-am intors din Cheile Rametului sa fac niste inchinaciuni ca m-am intors cu bine din unele dintre cele mai spectaculoase chei din tara, poate nr. 1 chiar. Facusem rugaciuni si la dus si mi-au ajutat. Mai ales cand am mers suspendat pe cabluri sau prin apa pan’ la brau!

Mai sus de manastire pana la intrarea in chei sunt niste case spectaculoase si vechi cu acoperisuri din stuf cred.

Am povestit la vremea respectiva intr-un articol pe AFA.

Numai de bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Testosu'
[23.03.18 18:35:55]
»

@iulian68: O zona faina! Manastirea beneficiaza de un cadru natural superb.

Iar daca va hotarati la vara sa parcurgeti si Cheile Rametului, de o rara frumusete, pana in catunul Cheia, poate si un pic mai departe, va merita din plin.

E drept ca parcurgerea cheilor implica si ceva traversari prin apa, pe alocuri.

P. S. Manastirea vizitata este Râmeţ.

Exista in aproiere de Aiud si localitatea Rimetea ce merita din plin a fi vizitata.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulian68AUTOR REVIEW
[23.03.18 18:51:18]
»

@Dan&Ema: Am gasit si eu vreo două case care aveau mușchi crescuți pe acoperis (E și o poză parca) dar nu am mers mai mult pt ca se strigare rau drumul de la ploaia care căzuse...

iulian68AUTOR REVIEW
[23.03.18 18:54:30]
»

@teatru: da, mănăstirea vizitate e Râmeț dar am scris o dată remetea, cu gândul la satul rimetea pe care cu siguranta il voi vizită (Am citit mult despre el) și așa am tinut-o până la sfârșit...

webmaster26
[23.03.18 18:57:23]
»

@iulian68: După lupte seculare - ne-ai derutat rău- ba spui Râmetea, ba spui Râmeț, Mutat, la reorganizare, în rubrica "Mânăstirea Râmeț, RÂMEȚ & CHEILE RÂMEȚULUI" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

tata123 🔱
[23.03.18 20:01:40]
»

@iulian68: Un loc excepțional, de o frumusețe divină, o liniște încărcătoare de baterii. Istoria, religia și cultura se împletesc la Mănăstirea Râmeț. Mulțumesc pentru redeșteptarea amintirilor...

Cu mulți ani în urmă am vizitat ansamblul mănăstiresc, cred că am băut apă din izvorul aflat sub biserica veche și am luat masa la mănăstire - o mâncare de post gustoasă cum numai în asemenea locuri găsești.

Atât de multe frumuseți naturale aflate în zona județului Alba mă fac să mă gândesc la o mică vacanță de vară în zonă.

Alegeri inspirate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[23.03.18 21:02:48]
»

@iulian68:

Norocoșilor, bun ghid ați avut.

iulian68AUTOR REVIEW
[23.03.18 21:10:52]
»

@elviramvio: Vasile e nascut la Blaj, trăit la Alba... Deci întruna toate condițiile!

elviramvio
[23.03.18 21:21:38]
»

@iulian68:

A fost om de bază în grupa ardelenilor, la plecare duminică la vrăjit pe Cătă, a făcut multe pentru întâlnirea asta și mai are și o nevastă frumoasă. Mai e născut și la Blaj!! Ardelean de frunte.

iulian68AUTOR REVIEW
[23.03.18 21:24:06]
»

@elviramvio: Este, iar Nicoleta e o doamnă deosebita! De fapt ai vazut si tu! Iar eu am avut avantajul ca nu am fost implicat în organizare ca tine ca să dispui cum vrei de timp.

elviramvio
[23.03.18 21:41:24]
»

@iulian68:

Cum am putut, nu cum am vrut să dispun de timp... Dar a meritat! Din plin.

iulian68AUTOR REVIEW
[23.03.18 22:02:35]
»

@elviramvio: Stiu și te felicit pentru ce ai facut!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, elviramvio, iulian68, tata123 🔱, Testosu'
Alte impresii din această RUBRICĂMânăstirea Râmeț:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077973127365112 sec
    ecranul dvs: 1 x 1