ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.01.2016
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Targu-Jiu
    ÎNSCRIS: 08.07.14
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    NOV-2015
    DURATA: 1 zile

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    90.00%
    Mulțumit, mici obiecții

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    90.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 7 MIN

    Mânăstirea Prislop – loc de pelerinaj pentru unii și sursă de venit pentru alții

    TIPĂREȘTE

    Deși vizitaserăm Mânăstirea Prislop în urmă cu 5-6 ani, atunci când nu i se făcea atâta publicitate, în drumul nostru spre Deva ne-am abătut și am mers să vizităm din nou acest lăcaș de cult. Eram curioși să vedem cum arată după atâția ani și după atâta reclamă, nicidecum nu am venit chemați de o nevoie anume. Și am remarcat câteva schimbări, unele în bine, altele în rău.

    Știind că la Mânăstirea Prislop vine multă lume, pentru a evita aglomerația am ales să venim într-o zi lucrătoare și am procedat foarte bine.

    Localizare

    De la Hațeg am mers pe DJ 687 A, am trecut prin satele Silvașu de Jos și Silvașu de Sus și după aproximativ 7 km parcurși pe DJ 687K am ajuns în parcarea amenajată de la mânăstire. Coordonatele GPS ale lăcașului de cult sunt: N 45.631665; E 22.850288, dar chiar dacă nu aveți GPS sunt foarte multe indicatoare către mânăstire. Drumul din Silvașu de Sus se îngustează și nu este în cea mai bună stare, iar pe ultima lui parte are destule gropi.

    Cu aproximativ 1 km înainte de a ajunge la mânăstire, pe marginea drumului, de o parte și de alta, sunt înșirate tot felul de tarabe unde se comercializează în mare parte suveniruri, dar și produse alimentare și băuturi alcoolice / răcoritoare: mici, cârnați, pui, kurtos kalacs, bere, suc, etc. Da, ați citit bine, produse alimentare servite pe marginea drumului, nu știu ce calitate pot avea aceste produse, dar mie nu-mi inspiră încredere. Concluzionând, aspectul creat de amplasarea haotică a acestor tarabe nu este deloc plăcut.

    Pentru a scoate și mai mult în evidență spiritul întreprinzător al localnicilor, trebuie să spun că pe tot acest traseu sunt foarte multe unități de cazare, unele nou construite, altele sunt case mai vechi transformate în pensiuni. Dar ceea ce turistul va remarca cu siguranță, este densitatea mare de florării, iar la toate se vindeau doar flori la ghiveci. La vizita anterioară numărul acestora era considerabil mai mic.

    Mânăstirea Prislop este situată într-un cadru natural deosebit, într-o vale înconjurată de dealuri împădurite. Țara Hațegului nu se dezminte. Întrucât noi am ajuns la mânăstire toamna, am avut parte de un peisaj foarte frumos, când natura îmbrăcase haine ruginii.

    Parcarea

    Am ajuns în jurul orei 10.00 și întrucât era o zi de vineri din luna noiembrie am găsit cu ușurință un loc în primul sector al parcării amenajate aici. Făcând o comparație cu prima vizită a noastră aici când am parcat mașina pe marginea drumului, pe atunci neexistând o parcare amenajată, existența celor 2 sectoare de parcare am considerat-o un aspect pozitiv. Cu toate acestea, cred că vara capacitatea actuală a parcării este insuficientă pentru numărul mare de vizitatori care trec pragul mânăstirii. Lucrurile merg însă în direcția bună, în sensul că se lucra la amenajarea altor zone destinate acestui scop.

    Vizita

    După ce am parcat mașina și am făcut câteva fotografii, ne-am îndreptat către prima poartă mânăstirii, cea zidită. Imediat după ce am trecut de aceasta, în dreapta am întâlnit magazinul cu obiecte bisericești care era foarte aglomerat, oamenii cumpărau lumânări și suveniruri, cred că nimeni nu pleca de la mânăstire fără un suvenir.

    În continuare am întâlnit un panou informativ pe care sunt înscripționate câteva informații despre mânăstire, dar și reguli referitoare la comportament și ținuta vestimentară în incinta mânăstirii. Întrucât s-a scris destul de mult despre istoricul acestei mânăstiri și voi posta o fotografie cu panoul informativ menționat anterior, nu voi mai scrie nimic despre istoricul mânăstirii. Cei care doresc să aprofundeze acest subiect, o pot face de aici: arsenieboca.ro/istoricul- ... astirii-prislop.

    Am trecut de poarta din lemn sculptat și ne-am continuat drumul pe aleea care duce spre biserica mânăstirii, Imediat după poartă, în partea stângă a curții mânăstirii era un adevărat șantier. Se construia, se renovau anumite clădiri, se turnau alei, sper însă ca aceste construcții / clădiri renovări să respecte arhitectura clădirilor construite anterior.

    Biserica una de mici dimensiuni și are o singură turlă pe naos. În micuța biserică am avut avut acces doar în pronaos, unde toată lumea se ruga la două icoane. În naos accesul era restricționat cu o bandă legată de două scaune. Despre biserică doresc să mai adaug doar că mi-a creat impresia că nu este îngrijită, în contrast cu celelalte construcții aflate pe domeniul mânăstirii. Poate că nu ar fi rău să se facă ceva investiții și aici.

    Curtea mânăstirii este vastă și foarte bine îngrijită, alei curate, iarba poaspăt tunsă, flori, brazi, tuia, simplificând, un aspect plăcut.

    Mormântul părintelui Arsenie Boca

    De la biserică ne-am îndreptat către mormântul părintelui Arsenie Boca.

    Zian Boca s-a născut la data de 29 septembrie 1910, în localitatea Vața de Sus, lângă municipiul Brad, județul Hunedoara. A fost stareț la Mânăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și apoi la Mânăstirea Prislop. De-a lungul vieții a fost hărțuit de Securitate, fiind închis în diverse centre de detenție. La data de 28 noiembrie 1989, părintele Arsenie Boca, a decedat la Sinaia (aici se retrăsese din anul 1969), fiind înmormântat la Mânăstirea Prislop, după dorința sa.

    Ne așteptam să găsim multă lume la mormântul părintelui, dar surpriză, doar 25-30 de persoane și nu cred că am așteptat mai mult de 15 minute până am ajuns să ne rugăm la mormântul părintelui. Trebuie să menționez că în comparație cu vizita anterioară când fiecare persoană stătea cât timp dorea pentru a se ruga, acum există o bună organizare, un agent de pază, un preot și o măicuță vegheau la bunul mers al evenimentelor. Toți oamenii așteptau în liniște să ajungă la mormântul părintelui și nu am văzut nicio persoană să stea mai mult de 30 de secunde să se roage. Bineînțeles, nimeni nu le-a cerut asta, parcă toți respectau o cutumă.

    După ce se rugau la mormântul părintelui Arsenie Boca, oamenii erau luați în primire de preotul prezent care îi ungea cu mir, în timp ce măicuța avea grijă ca nimeni să nu lase florile aduse lângă mormânt, acest lucru datorându-se faptului că nu mai era loc, lângă mormânt fiind foarte multe ghivece cu flori aduse de pelerini.

    Ca și la prima vizită la Prislop, mormântul părintelui Arsenie Boca era foarte bine îngrijit, înconjurat de crizanteme albe, dar acum este protejat de un foișor din lemn sculptat. Trebuie să adaug faptul că și celelalte morminte erau foarte bine întreținute.

    Două lucruri nu mi-au plăcut aici: în jurul mormântului erau mai multe afișe care ne informau că fotografiatul și filmatul sunt interzise. Eu nu prea am înțeles de ce. Al doilea aspect care nu a fost pe placul meu este legat de faptul că în apropierea mormântului sunt doar câteva bănci, locuri insuficiente pentru cei care vor să se reculeagă, chiar și într-o zi lucrătoare de noiembrie.

    Peștera Sfântului Ioan

    De la mormânt ne-am continuat drumul prin pădure, urcând pe poteca ce duce spre peștera săpată în stâncă de Sfântul Ioan de la Prislop sau Sfântul Ioan Sihastrul.

    Poteca prin pădure este largă până se ajunge la o troiță, după care se îngustează și continuă aproximativ 80 m pe marginea unei râpe, însă accesul se face destul de ușor, poteca fiind mărginită de o balustradă solidă. Accesul în grota de mici dimensiuni se face pe niște trepte abrupte, dar se beneficiază, de asemenea, de sprijinul unei balustrade. În peșteră sunt două icoane la care lumea se ruga, ce-i drept mai mult timp decât la mormântul părintelui Arsenie Boca.

    Concluzii:

    Mânăstirea Prislop este un loc de pelerinaj pentru mulți români care vin aici cu o anumită speranță, dar în același timp reprezintă o sursă de venit pentru multe persoane din zonă (și nu numai), care exploatează mediatizarea care i se face părintelui Arsenie Boca. Să exploatezi o oportunitate de câștig nu e un lucru rău, dimpotrivă, dar mai știu că nu e corect să faci orice pentru a câștiga bani. Fiecare persoană are propriile percepții și sper să nu fiu criticat prea dur pentru aceste afirmații.

    Celor care nu au fost niciodată la această mânăstire le recomand vizitarea ei (în niciun caz în zile de sărbătoare sau de weekend), consider că este un loc interesant.

    Călătorii frumoase tuturor!


    [fb]
    ---
    Trimis de costy69* in 28.01.16 15:48:33
    Validat / Publicat: 28.01.16 17:11:21
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HAȚEG [HD].

    VIZUALIZĂRI: 3208 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (costy69*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P02 Mânăstirea Prislop - biserica mânăstirii și spații administrative
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 37 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    15 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [28.01.16 16:12:57]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    costy69*AUTOR REVIEW
    [28.01.16 17:25:51]
    »

    @webmaster - Mulțumesc frumos! Mă onorează.

    Safta Radu
    [28.01.16 18:40:03]
    »

    Salutare! Frumos articolul, l-am citit cu plăcere, mi-a reamintit de vizita mea acolo în aprilie 2013, incheiată însă cu impresii mai puţin plăcute. În ciuda locaţiei deosebite, şi a mediatizării cred eu excesive, nu cred că mai calc p-acolo.

    Am avut proasta inspiraţie să merg intr-o zi de sâmbătă, pe o ploaie măruntă, am lăsat maşina cred că la vreo 3 km. de mănăstire, cu greu am găsit un loc de parcare, aglomeraţie de nedescris, autocare, microbuze, claxoane, nebunie, ziceai că eşti la iarmaroc, nu la mănăstire! Soţia mea a rămas în maşină, nu a dorit să mai meargă, am plecat doar eu cu fiul meu, mai bine nu plecam!

    La mănăstire am fost şocat de comportamentul urât al măicuţelor, pe undeva le dau totuşi dreptate, la cât popor se perindă p-acolo trebuie să ai o răbdare de fier. Nu cred că trebuie să mai spun ce am păţit până am ajuns la mormântul lui Arsenie Boca, n-am văzut aşa nebunie la nicio mănăstire din ţara asta, şi am văzut şi eu multe.

    Ne-am întors la locul unde aveam parcată maşina, uzi leoarcă şi îngheţaţi, am plecat de-acolo şi restul zilei n-am mai avut chef de nimic, mi-a pierit pofta de a mai vizita ceva.

    Cam asta a fost aventura mea la mănăstirea Prislop. Toate cele bune!

    crismis
    [28.01.16 18:41:07]
    »

    @costy69: Foarte frumoasa prezentarea!

    Daca e sa dea cineva cu pietre, atunci vin langa umarul tau, sa arunce si in mine! Caci, desi n-am ajuns niciodata in acest loc, nici nu-mi doresc sa ajung. In general, nu-mi plac locurile unde multe din regulile casei incep cu "nu". Apoi, nu imi plac aglomeratiile de acest fel, apreciez de mii de ori mai mult o bisericuta pe care n-o stie nimeni, pierduta undeva la un capat de lume... Daca sunt numai eu si cu Dumnezeu in fata altarului, si mai bine.

    Cand m-am inscris pt Cincis, m-am apucat sa caut obiectivele turistice din zona. Sunt foarte multe, e clar ca nu voi apuca sa vad decat o mica parte. Prima pe care am taiat-o de pe lista a fost Manastirea Prislop. Sper insa sa pot ajunge la Biserica Densus, cea mai veche biserica din Romania unde inca se slujeste.

    costy69*AUTOR REVIEW
    [28.01.16 19:21:55]
    »

    @Safta Radu - Îl salut pe ghidul meu din Mărginimea Sibiului! Mulțumesc pentru vizită, vot și aprecieri!

    Regret neplăcerile prin care ați trecut și consider că astfel de situații îndepărtează turiștii de anumite obiective.

    Nebunia de acolo este rezultatul mediatizării excesive și majoritatea oamenilor vin cu speranța îndeplinirii unor dorințe / minuni. Mai sunt și cei ca noi, dar sunt minoritari.

    Probabil că eu voi reveni aici peste câțiva ani buni (tot în ”extrasezon”), din curiozitate, dată fiind și distanța relativ mică de la domiciliul meu până acolo.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    costy69*AUTOR REVIEW
    [28.01.16 19:35:43]
    »

    @crismis - Mulțumesc pentru vizită, vot și aprecierile frumoase!

    Eu am încercat să transmit cu obiectivitate ceea ce am văzut și simțit aici, pentru ca alți turiști care doresc să ajungă acolo, să poată lua o decizie în cunoștință de cauză, dacă și în ce zi vin la mânăstire.

    Eu consider că este o destinație interesantă, care merită vizitată, așa cum este ea, cu toate ”hibele” sale.

    Referitor la zona Cinciș și împrejurimi, sunt multe de vizitat. Sunt convins că-ți vei face temele cât mai bine și vei reuși să vizitezi cât mai mult posibil. Biserica din Densuș am vizitat-o în noiembrie, la întoarcerea de la Deva. Merită vizitată.

    mishu
    [28.01.16 21:26:26]
    »

    Superbonus acordat cu mare drag, o relatare minunata despre niste locuri in care as vrea sa ajung si eu binenteles in speranta de a gasi liniste asa cum ii este destinat acestui loc. Felicitari ca ai ajuns pe acolo si pana sa ajung acolo ma voi multumi doar cu lecturarea acestui review inainte si dupa votare.

    costy69*AUTOR REVIEW
    [28.01.16 22:04:36]
    »

    @mishu - Mulțumesc pentru vizită, aprecieri și vot!

    Mânăstirea Prislop este un loc intens mediatizat (poate nejustificat), unde nu toate lucrurile sunt roz. Mai adaug că este un loc interesant care totuși, merită vizitat.

    Numai bine și multe călătorii frumoase!

    mogly
    [28.01.16 22:48:12]
    »

    @costy69 - Uite ca aici chiar m-ai prins pe picior gresit. Nu am fost niciodata la aceasta manastire. Si culmea nici la Cincis nu am fost niciodata. Oare din ce judet sunt eu? In schimb la Tg Jiu am fost de nenumarate ori, am si locuit 3 ani acolo.

    tata123 🔱
    [29.01.16 09:16:32]
    »

    @costy69 - Când privești mica biserică de piatră a mănăstirii Prislop, dimensionată pentru un număr mic de călugări, refugiați din fața ispitelor lumești în pădurile Hațegului, îți închipui liniștea primordială ce stăpânea locurile cu secole în urmă. Apoi te trezești la realitate...

    Uauuu... cât s-a construit... când am fost acolo ultima dată nu exista nici parcarea, nici prima clădire - prima poartă-gang, nici foișorul ridicat deasupra mormântului Părintelui Arsenie. Nu erau atât de multe interdicții, atâtea tarabe, nu exista paznic la mormânt, aleea din pădure nu era închisă cu garduri, nici interdicția de a mai aduce ghivece cu flori ori de a aprinde lumânări în Peștera Sf. Ioan de la Prislop... Dar lumea e în continuă schimbare - deși mănăstirile ar trebui să fie mai „retrase” față de lumea dezlănțuită.

    P. S. Clopotnița din P08 a fost concepută și construită de Părintele Arsenie, din piatră și lemn, pe acel colț de stâncă. Vasul de lut din P19 este realizat tot de Părintele Arsenie, ca și micul parc din dreapta bisericii.

    costy69*AUTOR REVIEW
    [29.01.16 13:28:42]
    »

    @mogly - Ha, ha, ha, eu am fost și la Prislop și Cinciș (sâc!).

    Nu ai reușit să vizitezi toate obiectivele turistice din județul Hunedoara, dar probabil le-ai vizitat pe toate sau pe majoritatea din județul Gorj. Avem tendința de a pleca în altă parte, minimalizând importanța obiectivelor situate foarte aproape de noi.

    Problema se rezolvă ușor, sunt situate aproape de Petroșani, iar drumul e bun spre ambele obiective menționate.

    Călătorii frumoase (inclusiv la Prislop și Cinciș !

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    costy69*AUTOR REVIEW
    [29.01.16 13:41:44]
    »

    @tata123 - Mulțumesc pentru vizită, vot și completări!

    La începutul lunii noiembrie, pe lângă alte construcții se mai lucra la alte sectoare de parcare. Cerința e foarte mare; eu consider că este un aspect pozitiv.

    Când te duci la o mânăstire te aștepți să fie niște reguli stricte (referitoare la vestimentație, comportament, etc). Demult așa a fost și aici, dar parcă în ultimii ani regulile s-au schimbat foarte mult, iar unele sunt de neînțeles.

    Știam că părintele Arsenie Boca a pictat icoane și biserici, dar nu știam și de cele 2 realizări de la Prislop.

    Numai bine!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Dan&Ema
    [29.01.16 19:52:40]
    »

    Despre Prislop si Parintele Arsenie Boca s-a scris mult pe AFA si s-au strans deja multe articole mini-ghid. Eu AmFostAcolo de mai multe ori si am si scris despre aceasta vezi impresii.

    Am cunoscut aceste locuri si inainte ca nuemle parintelui sa fie mediatizat sau mai rau folosit uneori in scop comercial in mod marsav. Mormantul era pe atunci unul simplu si curat intretinut, astazi cu exagerarea de rigoare devine un mic templu amenajat pentru vizitarea caruia te asezi uneori la cozi de 20 persoane, alteori de 100, ba si de 1000 si sunt sigur ca nu pot sa imi imaginez recordul.

    Manastirea Prislop este un loc sfant, este un loc special, este un loc drag noua, pacat ca vanzoleala din zilele noastre de la fata locului parca perturba linistea parintelui Arsenie.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Dan&Ema
    [29.01.16 19:55:16]
    »

    @crismis - Sa profiti de prezenta la Cincis sa vizitezi Tara Hategului. Merita, merita, merita. Un indemn gasesti si aici vezi impresii, desi nu este singura postare a mea din zona.

    crismis
    [29.01.16 22:19:48]
    »

    @Dan&Ema: Voi profita... desi... ziua nu cred sa aiba mai mult de 24 de ore Iar scopul principal va fi socializarea, (re) intalnirea cu prietenii site-ului!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    costy69*, crismis, Dan&Ema, mishu, mogly, Safta Radu, tata123 🔱
    Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Prislop [Silvașu de Sus]:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.11468410491943 sec
    ecranul dvs: 1 x 1