ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.12.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
NOV-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Mănăstirea Pissiota unică în România prin stilul arhitectural abordat

TIPĂREȘTE URM de aici

Pissiota este a şasea şi ultima mănăstire vizitată în cadrul Pelerinajului din postul Crăciunului pe care l-am făcut pe 26 noiembrie. În program mai era prevăzută şi mănastirea Tigăneşti dar fiind foarte târziu, după şapte seara, era întuneric beznă şi aleea până la biserică nefiind iluminată, au coborât din autocar doar câteva persoane.

1. Amplasament

Mănăstirea Pissiota este situată la 20 km sud de Ploieşti în comuna Poienarii Burchii aşa că de la mănăstirea Turnu de Prahova nu am avut de mers cu autocarul mai mult de jumătate de oră. Pe DN1 în comuna Potigrafu este un indicator spre mănăstire. Cum era destul de târziu, am intrat în mănăstire pe înserat şi când am ieşit era noapte de-a binelea.

2. Scurt istoric

Satul Poienarii Burchii este atestat documentar din 1594, când doamna Stanca, soţia lui Mihai Viteazul l-a închinat unei mănăstiri de la muntele Athos. Mănăstirea Pissiota a fost ctitorită în 1928 ca schit de călugări din banii proprii ai inginerului Nicolae Pissiota şi ai soţiei sale Zoe. În acelaş timp au fost ridicate chilii pentru călugări. Până în 1948 a funcţionat ca schit după care patriarhul Justinian îl transformă în mănăstire de maici cu hramul Naşterea Maicii Domnului prăznuită la 8 septembrie. Tot sub patriarhul Justinian s-au făcut unele reparaţii şi în 1957 s-a construit un corp de clădiri pentru chilii şiun atelier. În 1962 este desfiinţată abuziv de comunişti şi transformată într-un dispensar comunal. În 1993 se redeschide ca mănăstire de maici care au fost aduse de la mănăstirea Ghighiu. Încep lucrările de restaurare din donaţiile credincioşilor atât pentru biserică cât şi pentru clădirile ruinate şi lăsate în părăsire. Astăzi la mănăstirea Pissiota sunt 23 măicuţe care trăiesc după regulile vieţii de obşte (nu mănâncă niciodată carne). Dispensarul a fost reclădit şi este aşezământ pentru bătrânii singuri.

3. Despre Nicolae Pissiota (1860-1940)

Aromân născut în Grecia într-o familie de oieri cu stare, a urmat studii tehnice la Paris la Scoala de Drumuri şi Poduri. După absolvire, în 1882 se stabileşteîn România ca inginer, angajat la Căile Ferate Române. Îşi înfiinţează propria companie şi construieşte Atelierele Griviţa şi podul de cale ferată peste Buzău. Spirit religios şi având o avere considerabilă, după primul război mondial a cumpărat de la fostul ministru de război gen. Angelescu o proprietate în Poienarii Burchii pentru a construi un schit şi un dispensar sătesc. Nu a precupeţit niciun ban la construcţia bisericii, angajând pentru realizarea ei profesionişti de marcă şi utilizând materiale de cea mai bună calitate. Schitul Pissiota cu hramul Naşterea Maicii Domnului a fost sfințit în anul 1928 în prezența unor înalți ierarhi şi slujitori ai Bisericii Ortodoxe Române

4. Arhitectură

De cum am coborât din autocar am fost impresionată de stilul arhitectural în care a fost construită, neobişnuit pentru bisericile noastre. Este o îmbinare între stilul renaşterii italiene şi tradiţia bisericilor ortodoxe. Proiecul a aparţinut arhitectului Ioan Giurgea. Biserica este considerată unicat în peisajul mănăstiresc românesc întrucât arhitectura ei se abate de la canoanele bizantine.

Este o construcţie din cărămidă aparentă, netencuită, de culoare roşie. Fundaţia şi soclul sunt din beton iar formatul de cruce. Se intră printr-un pridvor închis pictat. In interior naosul şi pronaosul formează un singur spaţiu. Are două turle, cea de deasupra pronaosului servind de clopotniţă. După 1993 s-a ridicat o nouă construcţie pentru stăreţie şi o alta în stil brâncovenesc pentru chilii. Prin efortul măicuţelor şi donaţiile credincioşilor s-au făcut reparaţii şi remedieri ale incintei.

5. Dotări interioare

Pictura a fost realizată de Costin Petrescu, cel care a pictat frescele de la Ateneul Român si Catedrala de la Alba Iulia. Portretele ctitorilor şi ale Patriarhilor Miron Cristea şi Justinian Marina sunt realizate în frescă de pictorul Vasile Rudeanu.

În biserica micuţă în interior, iconostasul a fost adus din Grecia, fiind sculptat din lemn de trandafir şi cireş. Pardoseala este din marmoră roşie de Carrara ca şi criptele de sub biserică unde sunt mormintele ctitorilor bisericii. Mobilierul este din lemn de stejar sculptat cu motive naţionale de A. Dima. Piesa de rezistenţă la care stau la coadă tot timpul zeci de credincioşi este icoana Maicii Domnului Făcătoare de Minuni cu pruncul în braţe. Ea a fost pictată pe lemn de stejar de Gh. Eftimiu, ucenicul lui Costin Petrecu cu o tehnică specială, astfel încât din orice parte o priveşti, ochii ei te urmăresc. În 1996 ochii ei au plâns câteva zile şi în anii următori câte o lacrimă prevesteşte câte un eveniment pentru ţară. În biserică se găseste o raclă cu părticele din sfinte moaşte şi alta cu veşmântul Cuvioasei Parascheva de la Iaşi.

6. Activitate social- culturală

-Mănăstirea are o susţinută activitate culturală, aici organizându-se evenimente comemorative, de ex. concerte în memoria lui George Enescu, recitaluri Mihail Eminescu, colinde de Crăciun.

-Aşezământul Sf. Pantelimon va asigura asistenţă socială şi medicală gratuită pentru 52 de persoane în vârstă.

7. Încheiere a serialul ˝Pelerinaj în postul Crăciunului la şapte mănăstiri˝

Cum peste două zile va fi marea sărbătoare a Naşterii Domnului, m-am grăbit să scriu despre cele şase mănăstiri din apropierea Bucureştiului pe care le-am vizitat în cadrul unui pelerinaj făcut în Postul Crăciunului pe 26 noiembrie. Când întâmplător am aflat de acest tur, mi-am dat seama că până acum văzusem în ţările pe care le-am vizitat zeci de catedrale, domuri, biserici, lavre, catacombe, moschei, minarete, temple de la cele egiptene, maiaşe sau aztece până la cele budiste. În ţară am fost la mai toate mănăstirile reprezentative dar nicidecum la mici schituri de al căror nume nu auzisem. Era păcatul trufiei şi acum îi venise timpul să-l spăl. Dumnezeu m-a ajutat si am reuşit să vizitez într-o singură zi cele şase mănăstiri fără să mă simt obosită. Programul a fost non-stop de la 7 la 20 seara. Cât timp mergea autocarul de la o mănăstire la alta îmi odihneam picioarele vreo jumătate de oră. Avusesem prevederea să iau cu mine o însoţitoare care m-a ajutat puţin la urcat şi coborât din autocar sau la treptele de la intrarea în biserici. Iată-mă la sfârsitul acelui periplu de o zi, trăind o mare bucurie şi având conştiinţa împăcată.

Toate mănăstirile vizitate sunt adevărate bijuterii, unele restaurate din fonduri europene, altele mai noi, construite din cele proprii ale ctitorului sau din donaţii. Ar fi o mare pierdere ca cei din Bucureşti, Ploieşti sau Buzău să nu le vadă iar cei din restul ţării, în drum spre Grecia sau litoral să nu se oprească din drum pentru a le vizita.

Acum în prag de mare sărbătoare a creştinătăţii Naşterea Domnului, urez tuturor membrilor AFA care şi-au făcut timp să citească aceste reviewuri dar şi celorlalţi ocupaţi cu pregătirile tradiţionale, un CRĂCIUN FERICIT iar pentru anul care vine, multă sănătate şi călătorii frumoase pe care să le povestiţi în marea noastră familie.

LA MULŢI ANI!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Este o mănăstire care te surprinde prin îmbinarea armonioasă a stilului Renaşterii italiene cu cel bizantin


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Ne-a uluit trecerea rapidă la sfârşit de noiembrie de la zi la noapte, cu arborarea altei palete de culori


[fb]
---
Trimis de Michi in 22.12.22 13:32:38
Validat / Publicat: 22.12.22 14:15:31
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PLOIEȘTI.

VIZUALIZĂRI: 1628 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Fecioara Maria icoana Făcătoare de Minuni
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35800 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster
[22.12.22 16:29:12]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

-

Articolul a fost deasemenea selectat și ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

MichiPHONEAUTOR REVIEW
[22.12.22 16:41:35]
»

@webmaster: Mulțumesc mult Web, este o onoare aprecierea ta. Adevarul e că m-am pregătit ceva dinainte de a pleca, asa ca eram oarecum familiarizata cu cateva manastiri de care nu auzisem pana atunci. Surpriza a fost că am rezistat fizic si satisfactia a fost atât de mare încât nu m- am simtit obosită. Dacă vrei, poti!

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[22.12.22 18:18:36]
»

@Michi: Cu siguranță Mănăstirea Pissiota reprezintă un complex monahal deosebit, mai ales din punct de vedere arhitectural. Dar să nu omitem nici povestea din spatele ctitoriei care a implicat numeroși oameni de valoare în domeniile în care au activat: inginerul Nicolae Pissiota, arhitectul Ion Giurgea (reprezentant al curentului mediteraneean în arhitectură), pictorul Costin Petrescu, sculptorul Anghel Dima ș. a.

Am văzut mănăstirea în 2015 (vezi impresii) într-o zi călduroasă de august. Mi-a plăcut!

În apropiere se află biserica Rebegești, ctitorie boierească de la jumătatea anilor 1600, care a fost ridicată cu 3,5 m în anul 1934 cu ocazia lucrărilor de regularizare a lacurilor din București, lucrări efectiate de Uzinele Comunale București.

Mă bucur că ați avut o excursie reușită și ați văzut și locuri noi pentru Dvs.

Sărbători de iarnă cu sănătate și bucurie!

MichiPHONEAUTOR REVIEW
[22.12.22 19:02:49]
»

@tata123 ????: Mulțumesc pentru apreciere, completare si vot.Nu te gândești sa aduni ce ai scris si sa publici ceva gen " Să ne cunoastem Romania ?" Sărbători fericite!

mprofeanuPHONE
[23.12.22 20:03:21]
»

@Michi: Frumos pelerinaj ați avut, unele dintre mănăstiri le-am văzut și eu, Ghighiu și Pissiota sunt și pe lista mea, nu am fost acolo. Am o iconiță cu Sirianca de la Ghighiu, îmi place tare mult...

Crăciun Binecuvântat!

tata123 🔱PHONE CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[23.12.22 20:20:12]
»

@Michi: Am scris (prea) mult și ar fi o idee să adun o selecție de articole într-o cărțulie de promovare turistică. Acum un an mi s-a defectat un HDD extern de capacitate mare pe care se aflau și circa 800 de articole publicate pe AFA. Din fericire articolele sunt publice pe site și le pot regăsi. Dar până la punerea în aplicare a acestei idei e cale lungă.

Și nu știu câți ar fi interesați. ???? Se observă...

Sănătate și numai bine!

MichiAUTOR REVIEW
[23.12.22 21:11:53]
»

@tata123 ????: Pe tematici şi pieptănând informaţiile care nu sunt strict turistice, (de ex. istoricul obiectivului) ar fi apreciate de turistul mediu. Pe el, dacă se duce în zona X îl interesează unde se doarme ieftin, unde se mănâncă bine şi, odată cazarea stabilită, ce poate vedea în zonă. Sigur că înafară de obiectivele de mare interes, ar trebui strecurate şi cele mai puţin cunoscute (cascade, schituri, peşteri) cu distanţe, starea drumului. Asta ar implica muncă în plus ca să iei la mână reviewurile scrise şi extras din ele. Ar necesita timp care poate te-ar obosi. Publicarea lor în forma pe care le-ai scris ar fi apreciată mai mult de intelectuali. Turistul obişnuit (nu cei din AFA care, cel puţin cei ce scriu sunt o elită) care îşi face concediul în România are pretenţii la un nivel mediu. E o simplă părere, n-am dat cu băţul.

mihaelavoicu
[23.12.22 23:05:54]
»

Cum era destul de târziu, am intrat în mănăstire pe înserat şi când am ieşit era noapte de-a binelea.

Acest pelerinaj era bine așezat pe timp de vară-început de toamnă. Dacă era lumină, la plecare, la mică distanță de biserică ați fi văzut și momumentul funerar al generalului de divizie Alexandru Angelescu si a soției sale Zoe. A fost construit la inițiativa gen. A. Angelescu (1850-1923) in memoria soției sale, ale cărei oseminte au fost reînhumate aici. La moartea generalului, trupul acestuia a fost depus in cavoul familiei de sub monument. Este opera artistului italian Paolo Triscornia di Ferdinando (1853-1936), lucrat in marmura de Carara. Are o statuie frumoasă și e bine îngrijit.

Sărbători cu bine și multă sănătate!

MichiPHONEAUTOR REVIEW
[24.12.22 00:20:08]
»

@mihaelavoicu: Mulțumesc pentru completările pertinente dar la mine înaintea priorității de a vedea este cea de a face cat mai puțini pași, asa ca facand multe poze si documentandu- ma la greu, m - am declarat multumita cu compromisul facut. Tot caut excursii la scara obiectivului de vizitat dar nu gasesc, desi sunt convinsă că ar mai fi amatori. Citisem ca sub pardoseala de marmură a bisericii sunt locurile de veci ale ctitorilor si un mic muzeu dar nu am avut acces.

mihaelavoicu
[24.12.22 00:29:36]
»

@Michi: Da, ale ctitorilor, adică ale lui Pissiota. Monumentul este al generalului de la care Pissiota a cumpărat pământul pe care a clădit biserica. Pe acest pământ probabil se afla deja monumentul și sub el se află osemintele generalului cu soția. E un monument deosebit și atrage atenția.

Pupici și îmbrățișări!!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, mihaelavoicu, mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Pissiota [Poienarii Burchii]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.088112115859985 sec
    ecranul dvs: 1 x 1