ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.10.2010
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Brăila
ÎNSCRIS: 27.12.07
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Manastirea Pasarea

TIPĂREȘTE

Legenda mănăstiri Pasărea spune că locul pe care se ridică biserică a fost ales de o pasăre care zbura din copac în copac și cânta, pînă când la un moment dat s-a așezat pe un stejar dar a continuat să cânte într-un fel anume, încât starețul Timofei a hotărât să stabilească acolo locul unde va ridica mănastirea.

Ea este situată în localitatea Cozieni pe lîngă cursul de apă a pârâului Pasărea, se învecinează cu pădurea Pusnicul și lacul cu același nume Pusnicul, toate acestea făcând parte împreuna cu Bucureștiul din Cîmpia Vlăsiei.

Pe marginea lacului Pusnicul se afla un Complexul Pusnicul cu terase și restaurant.

La complex se poate ajunge și din curtea mănăstiri pe partea dreaptă în curtea mănăstiri este o străduță care coboară spre lac.

Acolo pe podeț se ajunge la Brănești, comuna Brănești și de aici la complex. Ca o curiozitate (paranteză) în acestă comună exista 4 licee: Colegiul Silvic Branesti: Th. Pietraru", Grupul Scolar Agricol "Cezar Nicolau", Liceul Teoretic "Traian Lalescu" și Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sf. Filofteia".

Ajunși în curtea mănăstiri ne întîmpină personalul de la poartă care ne flutură un carnețel cu chitanțe și ne comunică sec și scurt că intrarea ne costa 1 leu, plătim și intrăm.

Loc de parcare nu prea găsim pentru că în curte se lucrează la asfaltare peste tot numai utilaje de nivelat și asfaltat, pămînt, pietriș chiar si borduri.

Curtea mănăstiri este total diferită de toate celelalte mănăstiri foarte multe case (sau chili) în curte chiar și câteva straduțe (ulițe) sfaltate pe care stau parcate multe autoturisme.

Prima impresie a fost că acesta mănăstire nu are gard da mi-am adus aminte de portarul cu chitanța.

Am vazut foarte multă animație în curtea mănăstiri dar nu din partea măicuțelor ci din partea persoanelor care mișunau prin curtea mănăstiri în mare parte copii care se jucau sau chiar cerșeau.

Mănăstirea este somtuoasă demnă de o catedrală, podeau este din marmură și pe alocuri acoperită de câteva traverse, pășim înauntru, admirăm picturile frumos executate în tempera de Nicolae Polcovnicul împreună cu ucenici săi dar privind spre tavanul naosului, parcă am devenit din ce în ce mai mic.

Printre icoane și obiecte de cult întîlnim și Icoana Maicii Domnului care este plină de lanțuri, ceasuri și medalioane lăsate de pelerini ca o ofrandă adus acelei icoane făcătoare de minuni, ne-am rugat, închinat și am părăsit cu pioșenie frumoasa biserică.

Tot măreață este și clopotnița care are 25 de metri înălțime iar pînă la clopote trebuie să urci 37 de trepte, dar cu toate acestea în timpul războiului două din cele trei clopote au fost furate de trupele germane pentru a fi topite.

În cimitirul mănăstiri pe lîngă mormintele măicuțelor care au slujit pînă la ultima suflare, se mai odihneste și revoluționara Ana Ipătescu.

În curtea mănăstiri întîlnim muzeu mănăstiri care este organizat în vechea clădire a trapezei (sala de mese) care este organizată în două săli în care găsim diferite vitrine cu obiecte de cult și înscrisuri.

După ce am aprins cîteva lumînări și ne-am încărcat sufletul cu energie pozitivă am părăsit mănăstirea cu smerenie pășind spre ieșire mi-am adus aminte de câteva cuvinte se suflet:

„Scara ce duce în Împaratie este ascunsa în sufletul tau. (Sf. Isaac Sirul) ”

„Hraneste-ti trupul, dar nu-l omorî prin lacomie! (Sf. Ioan Gura de Aur) ”


[fb]
---
Trimis de dannek in 02.10.10 17:53:44
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 10737 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dannek); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Mănăstirea Pasărea clopotnița
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 3700 PMA (din 3 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

catalinalupu
[02.10.10 18:36:26]
»

Manastirea Pasarea e si pentru mine un loc, in care ma simt de linistita... si-n care simt ca imi incarc bateriile...

ascent
[02.10.10 21:48:13]
»

Inca un loc interesant si care trebuie vizitat. Felicitari pentru ca ai fost acolo!

magdalena
[03.10.10 12:28:14]
»

Eu nu am vizitat inca aceasta manastire. Chiar nu am stiut legenda ei!

celeste
[11.10.10 00:12:50]
»

Spre rusinea mea nu am ajuns inca la aceasta manastire. Felicitari...

roth
[08.02.16 21:54:49]
»

Fiindca am fost duminica pentru prima oara la 'Pasarea" si am avut destul timp pentru interactionat cu maicutele, eram si eu curioasa de una alta, ma gandesc ca nu ar strica sa aduc ceva completari despre viata obsteasca din aceasta manastire.

1*

Intai am vorbit cu o maicuta ce era de servici la vanzarea lumanarilor in interiorul bisericii, (mai sunt inca doua puncte pe platou... dar detali mai tarziu), doream sa vad daca pot afla despre o anume maicuta pe care am avut placerea sa o cunosc la Ierusalim in Biserica Romaneasca. Cu aceasta ocazie am aflat ca la venirea ei nu mai erau locuri disponibile in casute si astfel ar fi trebuit sa stea la sanatoriu, se pare ca nu a acceptat si a gasit un alt loc unde sa isi duca viata duhovniceasca.

2*

Acest asezamant nu a fost construit de catre un domnitor al timpului, ci de oameni ai bisericii, iar din acest pdv per ansamblu vedem acum o diversitate arhitecturala demna de un muzeu al satului in materie de colibe/chili. Sunt inca unele ce au rezistat eroic cu structura de lemn originala, au prispa sau cerdac (parca asa se numeste acea veranda din fata casei propriuzise), multe au deja tamplarie de PVC si asta strica mult peisajul dar ajuta convietuirea maicutelor. Altele sunt mai masive, parca ar fi case mai boieresti, sunt si ceva cladiri mai noi ce mi se par a fi un fel de camin... nu am insa idee daca se primesc si pelerini care sa innopteze in incinta manastirii.

3*

In prezent aici convietuiesc 130 de maicute, ele intretin tot asezamantul de la lucrarea si amenajarea curtilor/spatiilor verzi la reparatiile ce se fac casutelor si asta din venitul lor. Muncesc in atelierul de vesminte si sunt platite cu salariu pentru ceea ce fac, desigur sunt si suventii/donatii dar nu cred ca tine de noroc ci de alte criterii primirea/repartizarea lor. De la preotul ce slujeste in biserica am aflat (am avut intrare buna, am fost cu o credincioasa ce are ceva usi deschise) ca in atelier au o masina de brodat foarte moderna cu 20 de capete ce poate broda 20 de vesminte odata, Pe langa asta fac un serbet extraordinar, o delicatesa (din lamaie, gref, portocala), diverse alte dulciuri precum biscuiti, cornulete cu gem si binenteles gemuri cu care cresc veniturile obstei.

4*

Despre casa de batrani nu am reusit sa aflu mare lucru, adica eventuale conditii de primire, insa am inteles ca donarea integrala a pensiei este un criteriu, cu siguranta ca si valoarea acesteia conteaza. In casa lucreaza tot maicute, iar de la o prietena care era si ea cu mine am aflat ca vara batrinii ies la balconul/terasa casei si par destul de fericiti.

5*

Fiindca am amintit la inceput despre cele 3 locuri de unde poti cumpara diverse, am sa le enumar aici:

** de cum intri ai in dreapta magazinul mare de suveniruri, cu o bogata diversitate de articole bisericesti.

** in cladirea ce tine loc de poarta este un mic magazin de suveniruri si dulciuri, minunatele serbeturi ce sunt la 10 lei un pahar de 50ml? poate un pic mai mari 100?maxim

** in interiorul biserici gasim doar masa cu lumanari, cine nu este interesat de alte cumparaturi vine, vede, ia o lumanare si isi vede de drum.

Cam astea sunt cele aflate de mine, daca am uitat ceva voi reveni su drag.

PS

Odata pe an vine o d-na doctor cu un ecograf si toate maicutele au parte de ceva investigatii medicale, asa preventiv.

26mad
[05.01.17 11:01:45]
»

@dannek: Buna ziua,

ieri, 04.05.2017, in jurul orelor 17.15 am ajuns pentru prima data la Manastirea Pasarea. Era intuneric afara, la poarta principala o lumina difuza, am intrat cu masina si am parcat. Mai erau doua masini in parcare, chiar imi faceam griji nu cumva sa fie inchis. Venisem din capatul opus al Bucurestiului, aproximativ o ora in trafic si mi-ar fi parut foarte rau daca era inchis.

In drum spre biserica, in timp ce mergeam pe alee, a aparut dinspre biserica spre poarta, pe bicicleta, un tigan bine facut, in jur de 40 de ani, usor agresiv si foarte suparat ca nu am platit fabuloasa suma de 2 ron pentru parcare. I-am spus ca platesc fara probleme, dar nu am vazut niciun afis si nu era nimeni la poarta. Mi-a spus pe un tom taios, acuzator ca este un afis mic care nu se vede la acea lumina difuza chiar la intrare si ca el trebuia sa fie la poarta.

M-am simtit foarte umilit de modul in care mi-a vorbit, mai ales ca:

1. am mers o ora cu masina pentru a ma reculege la manastirea pasarea

2. bineinteles ca pe langa timp si drumul costa bani

3. la orice manastire merg dau un acatis (cu bani langa bineinteles pentru a ajuta biserica)

4. platesc farqa nicio problema 2 lei la parcare, dar afisul nu se vedea si individul nu era la poarta sa imi faca semn, sa imi spuna

5 la poarta nu era bariera etc

6. m-a deranjat din principiu ca cineva sa ceara bani dupa ce am parcat si ma indepartasem aprox 50m de masina; Banii se cer inainte, la intreare, prin persoana dispusa acolo, prin afis vizibil etc, nu fortezi omul sa plateasca dupa ce a parcat fara sa aiba toate datele problemei

I-am spus ca nu e nicio problema, daca imi vorbeste urat voi parca in fata manastirii, langa poarta, pe marginea drumului, i-am explicat ca oricum dau bani bisericii etc; castig bine si suma de 2 lei nu este o problema, insa modul in care mi-a vorbit m-a jicnit si m-a umilit

Tiganul m-a amenintat ca voi ramane fara masina, "ca voi vedea eu ce patesc daca parchez acolo, ca au mai fost destepti ca mine si ca el chiar daca sta la poarta, se face ca nu vede ce se intampla la un metru de el"

Am urcat in masina si am plecat cu un gust amar si cu promisiunea ca nu voi mai reveni vreodata la manastirea Pasarea. Nu stiu cine tolereaza astfel de exemplare la intrarea intr-un locas de cult. Persoana de la intrare este interfata cu omul umil (in cazul de fata UMILIT) care vine sa se roage si sa lase bani pe langa acatiste, carti sau lumanari. Este o RUSINE si o pata pentru manastirea Pasarea.

Promit ca voi posta pe toate forumurile si site-urile de socializare acest incident. Merg des la biserica si la manastiri si nu am mai patit asa ceva, peste tot ajut biserica, platesc taxe etc, dar am pretentia normala de a mi se vorbi frumos, de a nu fi jicnit, mai ales ca nu era nimeni la intrare, nu se vedea afisul si m-am simtit amenintat si jecmanit.

Sper ca persoanele care conduc acest Sfant lacas sa fie responsabile, sa ia masuri si sa posteze aceste masuri aici, pentru transparenta

Cu stima, respect si dragoste crestineasca

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[19.01.21 13:35:40]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Mănăstirea Pasărea [Pasărea]» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: [Alte] Biserici, mânăstiri în București și împrejurimi]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
26mad, ascent, catalinalupu, celeste, magdalena, roth
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Pasărea [Pasărea]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076188802719116 sec
    ecranul dvs: 1 x 1