GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Manastirea Moldovita – ctitorie a voievodului Petru Rares
Dupa ce ne-am intors din Campulung Moldovenesc, despre care am povestit: aici, mergand spre comuna Vama, unde eram cazati la pensiunea Mugur de Fluier , ne-am hotarat sa vizitam Manastirea Moldovita, astfel ca desi mai aveam 15 km pana la pensiune si urma sa se insereze, am facut stanga spre Vatra Moldovitei, unde se afla manastirea, mergand pe un drum nu foarte bun, care nu a facut decat sa ne intarzie si mai mult, dar, in acelasi timp, am putut admira frumoasa Bucovina.
Biserica manastirii (ce este imprejmuita cu ziduri si turnuri de aparare) a fost construita in stil arhitectural moldovenesc cu elemente gotice (portalul din piatra prin care se face intrarea in pronaos, ancadramentele celor patru ferestre ce il lumineaza) in 1532, de catre domnitorul Petru Rares, fiul Marelui Stefan, in apropiere de locul fostei biserici ce avea acelasi hram (Buna Vestire), construita pe vreamea lui Alexandru cel Bun si prabusita datorita unei alunecari de teren.
Intrarea in Manastire se face printr-un turn de unde am putut zari silueta bisericii ce seamana foarte mult cu biserica manastirii Voronet, insa am inteles ca materialele folosite aici au fost mai ieftine.
Curtea manastirii, ce abunda de verdeata si flori, nu este foarte mare si este inconjurata de copaci pana in zidurile de aparare, motiv pentru fetita noastra sa ne alerge prin iarba, oprindu-se din cand in cand la cate un trandafir rosu, roz, galben, alb sau pestrit...
Pentru a putea intra in biserica, fie mergem inainte, pe langa zidurile acesteia, biserica fiind indreptata cu altarul perpendicular pe intrare, fie facem un ocol pe langa magazinul cu obiecte bisericesti.
Biserica este minunat pictata in stil bucovinean, cu influente bizantine, interesant fiind faptul ca pictorul acesteia a reusit sa surprinda infatisarea localnicilor in imaginile sfintilor.
Pictura exterioara reprezinta un aspect inedit, nu multe biserici bucurandu-se de acest „privilegiu”, scenele relgioase fiind completate aici de cele culturale si istorice (ca „Asediul Constantinopolului” redat pe zidul sudic, in partea de jos, in apropierea pridvorului, desi vesmintele purtate de cavalerie plaseaza acest episod in secolul al XVI-lea... , fiind cea mai interesanta fresca a bisericii), insa zidul nordic este aproape lipsit de pictura, fiind partial in restaurare. De altfel, biserica a suferit un proces de restaurare in anii 50.
Cu greu am incercat sa descopar in multitudinea de sfinti si filozofii greci infatisati in picturi despre care citisem inainte. Atat de multe scene biblice si istorice sunt incat ar trebui ca sa fie povestite de un ghid pe indelete, iar in dupa – amiaza tarzie in care ajunsesem noi era tardiv sa cautam asa ceva.
Am intrat apoi in biserica, unde am admirat picturile in nuante de albastru, rosu si verde, de o frumusete deosebita parandu-mi-se catapeteasma aurita sculptata in lemn si formata din icoane in medalioane. Poarta de intrare in altar este o adevarata bijuterie dantelata din lemn aurit.
In biserica exista si o gropnita unde sunt inmormantati binefacatori ai acesteia, precum si o racla cu o parte din moastele Sf. Ierarh Antim, Sf. Vasile cel Mare, Sf. Mucenic Haralambie, Sf. Mucenic Trifon, Sf. Nectarie, Sf. Ierarh Nifon, Sf. Olimpiada, Sf. Mucenic Mina si Sf. Mucenic Pantelimon, iar la intrare se afla mormantul Prea Sf. Parintele Kir Gheorghe, episcop de Roman.
Seara se lasa usor, vremea parea iar sa se strice, asa ca nu am zabovit mult, insa nu am plecat fara sa admiram chiliile impodobite cu atat de multe flori dispuse atat in consola, cat si in jardiniere, semn ca maicutele ingrijesc acest lacas de cult si iubesc creatia divina, natura vesnic vie ce mangaie sufletele noastre!
Trimis de magdalena in 11.10.10 09:41:27
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 47.65717700 N, 25.57176900 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mi-a placut review-ul tau povestit prin prisma trairilor proprii, plin de sensibilitate. Felicitari!
Si eu am admirat vegetatia ce inconjoara biserica si florile superbe.
Felicitari pentru review.
intotdeauna manastirea Moldovita m-a impresionat cu picturile ei si cu amplasarea intr-un cadru natural aparte... ai reusit sa-mi reamintesti aceste locuri binecuvantate si iti multumesc foarte mult! felicitari!
Asta am admirat si eu la Moldovita, multimea de flori si iarba frumoasa si curata.
am fost acolo, chiar ma gandeam sa scriu un rw dar acum dupa tine trebuie sa-mi revizuiesc impresiile, pana atunci poftim un superbonus!
Multumesc tuturor pentru aprecieri!
@lica baesu, sunt convinsa ca mai sunt multe de spus!
am fost si eu pe acolo acum 2 ani, superb peisajul,frumoase si pozele tale
Un review original, placut, care te indeamna la meditatie. Pe mine unul, m-a convins. Obiectiv must see. Felicitari @magdalena.
Daca stau si ma gandesc mai bine, aceasta manastire cred ca mi-a placut cel mai mult, dintre acel pe acre am reusit sa le vizitez luna trecuta in Bucovina!
Cu foarte mult timp in urma am vizitat-o si noi, insa mi-ar place sa revin. Ai povestit frumos, felicitari!
Felicitari @magdalena, am vizitat-o si eu anul trecut... si 400pma
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2021 La Moldovița, una dintre cele mai vechi aşezări monahale — scris în 04.07.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2014 În vizită la Mănăstirea Moldovița, o perlă bucovineană inclusă în patrimoniul mondial UNESCO — scris în 14.11.14 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Manastirea Moldovita — scris în 08.09.14 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Moldovita... nume de alint. — scris în 31.03.12 de zambarescu din BRANESTI ILFOV - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Dezamagire!!! — scris în 23.08.11 de daallinna din MURES - nu recomandă
- Sep.2010 De ce s-au intors nemtii in Bucovina — scris în 07.10.10 de valimi din SLOBOZIA - RECOMANDĂ
- Sep.2010 Manastirea Moldovita - expresia geniului artistic al scolii medievale moldovenesti de pictura — scris în 22.09.10 de biancuta din TâRGU MUREş - RECOMANDĂ