ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.07.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2021
DURATA: 1 zile
Familie
3 AD. + 1 COPII -- v: 6
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

La Moldovița, una dintre cele mai vechi aşezări monahale

TIPĂREȘTE URM de aici

Mănăstirea Moldovița se află în drum spre Mocăniță. Am fost întăi la Mocăniță pentru că acolo este cu ore fixe de plecare. Am lăsat Mănăstirile la final. Întâi Moldovița, apoi Sucevița. Cumva în Moldova și Bucovina, totul este interconectat... în fiecare zi am reușit să combin cu succes mai multe obiective turistice. Dacă respecți un program definit și pleci de la 9-10 de la cazare, reușești să vizitezi destul de multe într-o singură zi.

Ce nu mi-a plăcut pe la toate mănăstirile... reprezentanții lor nu respectau deloc treaba cu masca pe mufon. Băi dar deloc... din 10-15 mănăstiri, dacă purtau mască 2-3% din preoți, călugări, măicuțe. Păi ce pretenții să mai am de la turiști? Pandemia nu s-a terminat, legea spune în continuare că masca trebuie purtată în spațiie închise. Din turiști mai purtau ceva ceva mască, sa zic un 35-45%. Dar mno, cei 7 ani de acasă nu se mai recuperează la nici o școală.

Continuăm cu un scurt istoric...

"Mănăstirea Moldoviţa este una dintre cele mai vechi aşezări monahale, cu un important trecut istoric.

Originea sa nu este cunoscută cu precizie, însă tradiţia o aminteşte încă din perioada voievozilor Muşatini. Sub domnia lui Alexandru cel Bun a fost zidită prima biserică din piatră, atestată documentar între 1402-1410 cu întregul ansamblu de contrucţii, având hramul Buna Vestire şi fiind deja un centru cultural. Mănăstirea Moldoviţa s-a bucurat de privilegii şi din partea lui Ştefan cel Mare. Prin mai multe hrisoave voievodul a confirmat mănăstirii 11 sate, mai multe iezere, prisăci şi privilegii comerciale, care o situau printre cele mai înstărite mănăstiri din Moldova.

Ctitoria lui Alexandru cel Bun a rezistat până la sfârşitul sec. al XV-lea, când s-a prăbuşit din cauza unor alunecări de teren. Ruinele se văd şi astăzi la 500 m distanţă de actuala construcţie. Dorind să continue existenţa aşezământului, voievodul Petru Rareş îi schimbă amplasamentul şi construieşte în 1532 noua biserică (păstrată până astăzi), închinând-o aceluiaşi hram. Tot atunci mănăstirea a fost împrejmuită cu ziduri şi turnuri de apărare, căpătând aspect de fortăreaţă.

Pe ruinele fostelor chilii a fost ridicată în perioada 1610-1612 clisiarniţa (casa egumenească) de către episcopul Efrem de Rădăuţi, pentru păstrarea odoarelor bisericii şi organizarea unei şcoli de copişti şi miniaturişti. Sub domnia lui Alexandru cel Bun, la Mănăstirea Moldoviţa funcţiona un important centru cultural, unde se copiau şi se împodobeau cărţi bisericeşti. Cele mai valoroase manuscrise datează din secolul al XV-lea. Activitatea culturală desfăşurată în epoca lui Alexandru cel Bun a continuat şi în secolele al XVII-lea (se remarcă stădaniile episcopului Efrem de Rădăuţi, mare cărturar şi ctitor la Moldoviţa, care a organizat aici o şcoala de copişti şi miniaturişti) şi al XVIII-lea.

În 1785 mănăstirea este desfiinţată. Până în 1932-1934 cand şi-a reluat activitatea ca mănăstire de maici, a suferit numeroase deteriorări. În perioada 1954-1960 Moldoviţa a fost restaurată şi înnoită - acoperişul a fost refăcut în întregime şi i s-a mărit sarpanta pentru protecţia picturii, au fost degajate bazele turlei pentru a-i evidenţia silueta impunătoare, fundaţiile şi soclul au fost consolidate, iar zidurile, turnurile şi chiliile au fost refăcute. "

sursa:https://manastireamoldovita. wgz.ro/

_____

CONCLUZII

Locul este foarte frumos, pitoresc, nu atât de retras precum altele dar te încarcă pozitiv, oricât de dur ai fii. Dacă prinzi și o perioadă mai liberă, fără turiști, atunci treaba e garantată.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 04.07.21 10:17:38
Validat / Publicat: 04.07.21 11:21:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MOLDOVIȚA.

VIZUALIZĂRI: 1976 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Mănăstirea Moldovița
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6300 PMA (din 8 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

liviu49
[04.07.21 11:52:27]
»

Ca de obicei la suita de articole despre Bucovina am sansa primului vot, care sper sa fie cu noroc.

Plecarea de la ora 9 - 10 cred ca e cam tarziu. Desi aveam un copil de aproape 4 ani, plecam la cel tarziu 8; 30 de acasa pentru a avea destul timp de vizitat. Asa se face ca am ajuns la Hutulca la ora 8, am luat bilete si pana la ora 9 am avut timp sa vizitam si manastirea, chiar daca pentru cei de acolo li s-a parut prea de noapte (nu isi bausera cafeaua). La Moldovita este un frumos muzeu, care adaposteste printre altele si Marul de Aur, trofeul primit in 1975 de manastire pentru frumusetea bisericilor pictate din Bucovina (vezi impresii).

Ce m-a surprins pe mine si in 2009, dar si anul trecut este interdictia de a fotografia gratuit. Nu am inteles deloc acest lucru, mai ales ca cei cu telefoane pozeaza si filmeaza fara nicio opreliste. La Sihastria la casa memoriala a parintelui Ilie Cleopa, l-am intrebat pe parintele care era pe post de ghid si mi-a spus ca e " ordin de sus ". Dar mi-a dat voie sa fac cateva poze, cu grija sa nu ma vada cineva si sa-l sanctioneze pe el.

Asta e Romania!

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Moldovița:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043872117996216 sec
    ecranul dvs: 1 x 1