ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.07.2020
DE adso
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Iaşi
ÎNSCRIS: 25.05.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 7 zile
Familie
2 AD. + 1 COPII -- v: 8
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

O săptămână la Măgura Ocnei

TIPĂREȘTE

Acum zece ani am ales să ne cazăm, pentru o săptămână, la Mănăstirea Măgura Ocnei. Am gasit niște poze uitate, care mi-au amintit de cel mai atipic concediu de care am avut parte.

Despre mănăstire s-a scris în mai multe rânduri pe acest site; a se vedea, de exemplu, aici sau aici

Ambele review-uri sunt de după data vizitei noastre la mănăstire, am văzut pe acolo poze ale unor clădiri care, atunci când am fost noi acolo, erau în construcție.

Nu voi insista asupra detaliilor legate de istoricul mănăstirii/orașului/zonei; ele pot fi ușor găsite pe net, în impresiile amintite sau, direct la sursă: crestinortodox.ro/biseric ... cnei-68005.html sau targuocna-portal.ro/turis ... ea-magura-ocnei

Voi povesti, așadar, numai despre experiența nostră acolo. Nu avem astfel de amintiri nici dinainte de vizita aceasta, nici după nu am mai avut chemare pentru așa ceva. Privind în urmă, a fost ceva cu totul ieșit din stilul nostru de a călători - dar o experiență plăcută.

Cum am ajuns acolo

Copilul era mic și a primit din partea medicului recomandarea de a petrece câteva zile într-o salină. Apoi, o colegă de-a soției stătuse o noapte la mănăstire, unde fusese atrasă de renumele părintelui Epifanie Bulancea (înțeleg că nu mai este printre noi); ne-a dat un număr de telefon, am vorbit și am fost primiți pentru (parcă) șapte nopți. Prețul cazării nu a fost deloc mare și a inclus masa.

Am ajuns cu trenul; la acea vreme, exista tren direct din Iași, între timp faci 10-11 ore pe calea ferată, cu două schimbări. Din gară, sunt cam 3,5 km până pe Măgura Ocnei, cu un taxi ajungi în 10 minute. Oricum, la cât e de periculos drumul - foarte îngust, numai serpentine - e mai bine să conducă un localnic până sus.

Am parcurs drumul din oraș până pe Măgura, cât timp am stat acolo, de mai multe ori la picior. Se trece prin Parcul Măgura, iar partea drumului care străbate pădurea este superbă. În ultima săptămână a unui august fierbinte, pădurea ne era cel mai bun prieten.

Mănăstirea Măgura Ocnei

Biserica este nouă, ridicată în anii 90, pe ruinele unei biserici din sec. XVIII, dărâmată în anii regimului comunist pentru a face loc unui resturant. Are hramul Învierea Domnului.

Mănăstirea este de maici.

La 200 de metri, în micul cimitir, se mai găsește o bisericuță, din lemn. Într-o clădire de lângă am fost noi cazați. În perioada petrecută acolo, au mai fost și alte persoane cazate, dar pe perioade mai scurte.

Casa mare de oaspeți era, la acea vreme, în construcție, am văzut că acum e gata. Posibil să ofere un confort mai mare, dar a fost în regulă și unde am stat noi - mai puțin programul foarte limitat de apă caldă.

Am participat la viața comunității, fără a fi constrânși la asta, însă. O experiență de neuitat a fost masa în mănăstire. Există o sală de mese comună, cu lavițe acoperite cu ștergare. Străinii au un colț al lor, în rest e ocupat de măicuțe. Ne apucam să mâncăm atunci când o maică începea să citească din carțile sfinte și, atunci când termina lectura, era gata și masa. Una dintre ele era destul de grăbită când citea, în ziua aia am cam stat flămânzi. Aa, am prins și ziua de Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul. E zi de post negru, dar noi, ca mireni, am primit pe seară niște fructe.

Am fost la slujbe, copilul a bătut toaca și a văzut cum se mulg vacile. Le-a ajutat, chiar, pe măicuțe să facă zacuscă și compot ???? - asta părea a fi principala preocupare la acea vreme. Ne-am plimbat prin livadă, am ajuns la iazul despre care se spune că a fost construit folosind piatra de la demolarea vechii biserici; l-am găsit plin cu nuferi.

Mausoleul Eroilor

Se află la 200 m de poarta mănăstirii. Este închinat eroilor care, în august 1917, au oprit trupele austriece să facă joncțiunea cu cele germane la Mărășești. Frontul principal era Mărășești-Mărăști, unde germanii încercau să forțeze pătrunderea în Moldova (tot ce rămăsese din România la acea vreme). Austriecii au trecut pasul Oituz și, ajunși la Poiana Sărată, au atacat pe două direcții: de-a lungul actualului DN 11, către Oituzul Românesc și de-a lungul DN 12B, către Slănic Moldova - Tg. Ocna. Armata română i-a oprit, cu mari sacrificii, pe aliniamentul estic al dealurilor subcarpatice, Măgura-Cireșoaia-Coșna-Oituz.

În interior este o expoziție omagială, ale cărei principale exponate pot fi văzute în pozele atașate. De la etajul de sus, se poate admira valea Trotușului. Chiar la intrare, au fost aduse rămășițele Caporalului erou Constantin Mușat.

Amanunte pot fi găsite pe once.mapn.ro/pages/view/122 sau targuocna-portal.ro/turis ... oilor-1916-1919 sau chiar vezi impresii

Drumul de picior prin pădure dintre oraș și mausoleu este marcat cu ajutorul unor bănci de piatră care poartă numele batalioanelor care au luptat pe Măgura sau numele unor eroi naționali.

Orașele din jur

Chiar în vale este Târgu Ocna. Se pot vizita mai multe biserici vechi, cam de prin sec. XVII: Sf. Nicolae (seamănă mult cu Biserica Golia din Iași, doar că este mai mică și foarte degradată; lângă ea, este un memorial dedicat, și el, eroilor din Primul Război Mondial), Biserica Bunavestire (fosta Mănăstire Răducanu), Biserica Adormirea Maicii Domnului. Alte câteva clădiri frumoase, de acum 100 de ani: Primăria, Gara Salină.

La cca. 1 km de centru se află Salina Tg. Ocna. Nu e cea mai frumoasă din țară, dar e frumoasă. Chiar la intrare este o biserică săpată în sare, cu altarul și restul obiectelor de cult din sare, având hramul Sf. Varvara, patroana minerilor. Sunt amenanate locuri de joacă, spații de odihnă, parcă există și un mic lac (sau confund?). Ce e rău: pentru a intra, se coboară foarte mult, cam 2 km, cu autobuzele salinei. Asta face ca mirosul de gaze de eșapament să fie pretutindeni prezent - și asta mai rău i-a făcut copilului. Am intrat două zile, apoi nu a mai suportat.

Cum nu am mai fost în salină, am vizitat împrejurimile.

Slănic Moldova este la cca. 10 km de mănăstire. E o stațiune de pe la 1900, refăcută imediat după Primul Război (când a fost distrusă). E o bijuterie, parcă mai bine conservată decât Vatra Dornei sau Herculane sau mai știu eu care. E, însă, de muncă pentru a o readuce la gloria de altădată.

Comănești sau Moinești nu sunt, nici ele, departe. Primul orășel este mai plăcut, al doilea este, probabil, cel mai trist oraș pe care l-am văzut (sper sa nu supăr pe nimeni). Bine, nu am ajuns la Copșa Mică sau în orașele miniere de pe Valea Jiului.


[fb]
---
Trimis de adso in 06.07.20 19:08:15
Validat / Publicat: 06.07.20 22:16:16
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în TÎRGU OCNA [BC]
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 960 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 16. Sala de mese_03
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16200 PMA (din 18 voturi)

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

mishu
[07.07.20 07:13:20]
»

@profgpopa:  Am incercat o data sa stam la o manastire (una cunoscta insa nu am sa o mentionez), insa nu ne-a placut deoarece tonul cu care am fost intampinati era can dojenitor, ca nu ne primesc daca avem copii ca sa nu ii deranjeze, iar la final am prins venirea patriarhului si i-am auzit cum puneau ultimele "detalii" la punct, " Nu uitati de cuburile de gheata pentru whisky" . Si eram pe vremea lui Ceausescu, cand stiti cum se traia.

"Omul sfinteste locul​! ", insa nu si aici.

Insa experienta voastra pare una interesanta si mi-a placut asa ca felicitari, votat cu mare drag. ​

MioritikPHONE
[22.08.21 21:41:32]
»

????

Am numărat un singur ecou aici. ????

Presupun că asta era obiecția.

Deci,

Nu pot să citesc articolul ăsta.

Promit, însă, voi reveni și îl voi citi de minim 3 ori + referințele, toate câte sunt.

Dar...

Nu-ș cum ' Mnezău Sfântu...

Că să nu spun "nu' ș cum mama... ăluia...

Titlul ăsta m-a lovit. De-aia nu îl pot citi acum. Dar îmi voi lua inima în dinți.

Și pot să presupun de ce e cam unicat acest articol.

Târgu Ocna este fix motivul pentru care m-am jurat să nu mai pun piciorul în Moldova. Iar acum trăiesc fericită în Ardeal.

Am istorie lungă cu locul ăsta. Lungă și extrem de controversată.

Am fost acolo anul ăsta (2021), în aprilie. Am urcat pe Măgura Ocnei de 2 ori. Prima dată m-am întors înainte de monument: Nu mai era timp, aveam program cu ore fixe. A doua oară am intrat până în curtea Mănăstirii, am făcut poze și atât. Uzual evit oamenii. A fost destul. Plus, eu de locul ăsta mă feresc așa ca de tămâie, ca să vorbesc cifrat. Am fost acum 4 luni la ei doar ca să îmi demonstrez mie că pot înfrunta demonii. Am putut. Alte detalii nu dau. Dar bântuie multe pe acolo.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adsoAUTOR REVIEW
[22.08.21 21:53:09]
»

@Mioritica: Ei, eu am numărat două, iar dvs veți număra trei. Voila, viața înseamnă (aduce) evoluție. Dar nu era nicio obiecție, doar voiam să insist pe punctul meu de vedere privind modul în care se distribuie ecourile.

Și voiam să mă laud că am fost deja cazat la mănăstire, atât.

Problemele fiecăruia îi aparțin; trăiește cu ele sau se lasă doborât. Sper / îmi doresc că / să vă încadrați în prima categorie.

Totuși: Moldova e mare, Tg. Ocna e mic, iar cei care v-au supărat sunt câțiva. Extrapolarea nu prea are sens nici către nivelul intermediar, iar către cel general nici atât...

@Yersi nu ar fi de acord.

adsoAUTOR REVIEW
[22.08.21 22:28:54]
»

@Mioritica: A, uitasem: mulțumesc pentru votul anticipat dat așa, pe încredere. Să nu îl regretați după ce veți citi (dacă veți citi).

PS. și cu unul - patru.

MioritikPHONE
[23.08.21 20:14:09]
»

@gpopa: Despre vot - am văzut eu care-i treaba în review și instinctele nu mă înșală niciodată deci încrederea nu-ș ce caută aici. De citit e una, de asimilat informația e alta. E subiect sensibil și se asimilează altel, cu doze emo, nah... Nu-s tocilar și nici de-aș vrea n-aș putea fi.

Beside

Cu populația din Târgu Ocna n-am eu treabă. Ei îs cill.

Dar restul... Era unul din Făgăraș - care mi-o și dat ceva ponturi, îi drept - vreo 2 din Mediaș, unu din Cluj și câțiva oșeni care încă mi-s prieteni. Restul - până la 400 - 500 numa' moldoveni... tătă floarea cea vestită. Deci n-aș zice chiar câțiva. Nu cred că multă lume o văzut ce-am văzut eu la Târgu Ocna și nu numai o dată și nu numai acolo. Dar amu' îi gata. EVER

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MioritikPHONE
[23.08.21 22:00:08]
»

@gpopa: ????

Yersi nu știe ce zace la Târgu Ocna...

MioritikPHONE
[23.08.21 22:17:32]
»

@gpopa: În Salina Mina Trotuș (cum îi zice) este și sala de spectacole Florin Piersic = un amfiteatru săpat în masivul de sare unde am avut multe spectacole cu tot felul de amatori. Am fost o singură zi, am stat câteva ore, m-am plictisit. A fost okei, totuși.

Înainte de mina Trotuș este un fel de intreprindere minieră de exploatare a sării.

Tot în zonă este și Onești, cu istoria lui și parcă și Lucăcești.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adsoAUTOR REVIEW
[07.01.24 21:25:51]
»
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, Mioritik, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Măgura Ocnei:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077056884765625 sec
    ecranul dvs: 1 x 1