ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.01.2016
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Targu-Jiu
    ÎNSCRIS: 08.07.14
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    OCT-2014
    DURATA: 1 zile

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Mânăstirea Icoana – Cărpiniş

    TIPĂREȘTE

    Într-o zi frumoasă de toamnă, dorind să facem o ieșire în afara orașului, am decis să ne îndreptăm către comuna Crasna, locul unde sunt situate Mânăstirea Icoana și Schitul Sfântul Nicolae. În acest review voi descrie primul obiectiv, Mânăstirea Icoana, un lăcaș de cult mai puțin cunoscut din satul Cărpiniş, comuna Crasna, județul Gorj.

    Localizare și drum

    Pentru a ajunge la mânăstire plecând din Târgu-Jiu se merge pe DN 66 spre oraşul Bumbești-Jiu, după aproximativ 8 km se virează la dreapta pe DJ 665 (este indicator), se trece prin fața Muzeului Arhitecturii Populare Gorjenești din satul Curtișoara și se continuă drumul spre Novaci prin comuna Mușetești.

    Calitatea carosabilului este foarte bună, atât porţiunea din DN 665 pe care se vine de la Târgu-Jiu (aproximativ 35 de km), cât şi porţiunea spre orașul Novaci (aproximativ 9 km). De la indicatorul către mânăstire aflat în drumul principal, se mai parcurg aproximativ 500 m pe un drum îngust, pentru o maşină şi se ajunge la poarta mânăstirii.

    Despre mânăstire

    Mânăstirea Icoana găzduieşte o mică obște de măicuțe (la momentul vizitei noastre erau doar 4) și este aşezată într-un cadru natural pitoresc, la poalele Munţilor Parâng. Din curtea mânăstirii se văd crestele munţilor, iar în spatele acesteia sunt mulţi copaci care străjuiesc albia unui pârâu. Întrucât am ajuns la mânăstire în jurul orelor 13.00, singura măicuţă pe care am întâlnit-o ne-a spus că iarna, după ce ninge, peisajul este foarte frumos. Așa că, în luna februarie a anului trecut, după ce am coborât de la Rânca, am trecut pe la mânăstire să ”ne dăm cu părerea” la cele spuse de măicuță. Percepția noastră a fost alta, dar asta e chestie de gusturi. Rămân la ideea că această mânăstire trebuie vizitată în perioada caldă, atunci când în curtea acesteia puteți admira un spectacol de culori.

    Istoric

    Aşezământul monahal este mai putin cunoscut, întrucât este de dată recentă. Pentru început a fost construită biserica de lemn a mânăstirii, care a fost sfinţită în anul 1996, având hramul “Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”.

    Numele mânăstirii vine de la Biserica Icoanei din Bucureşti, unde slujeşte părintele Ioan Popescu, cel care a donat terenul pe care s-a construit mânăstirea. De altfel, casa surorii părintelui se învecinează cu mânăstirea. Iniţial, acesta a dorit să construiască un aşezământ filantropic în care să-şi petreacă vara bătrânii săraci şi copiii orfani, însă gândindu-se şi la latura spirituală a construit şi o bisericuţă din lemn. Datorită condițiilor neprielnice oferite de aceasta, în anul 2008 a început construcția bisericii de zid, lucrări care au fost finalizate în anul 2011, noua biserică având hramul “Sfinţii Martiri Brâncoveni”.

    Curtea mânăstirii

    Când am ajuns aici mă aşteptam să găsesc o mânăstire care nu va ieşi cu nimic în evidenţă. Însă, după ce am deschis poarta din lemn frumos sculptat, am rămas uimit de frumuseţea curţii interioare, descoperind un mic colț de rai.

    Curtea mânăstirii, împrejmuită cu gard din piatră şi lemn, este largă şi de o frumuseţe aparte, cu flori multicolore aranjate cu gust printre alei. După ce se intră pe masiva poartă, o alee din piatră conduce vizitatorii până la biserica nouă, situată în partea din spate a proprietăţii (în stânga), unde se mai găsesc şi chiliile măicuţelor (în dreapta). Se poate spune că această alee împarte curtea mânăstirii în două părți asimetrice, partea stângă fiind mai mare.

    La câţiva metri de intrare, în partea stângă este clopotniţa, o construcţie ineteresantă, constând din doi stâlpi de piatră zidită şi un acoperiş care adăposteşte trei clopote de dimensiuni diferite.

    După clopotniţă urmează biserica veche a mânăstirii, care are formă de navă și a fost construită din lemn pe o fundaţie de piatră şi beton. Interiorul micuţei biserici surprinde prin multitudinea de icoane. În spatele bisericii din lemn se găseşte un mormânt al unui membru al familiei preotului Ioan Popescu.

    În continuare alternează spaţii verzi cu flori, alei, un car plin cu flori, un foişor și biserica nouă. Deşi aceasta a fost ridicată în anul 2011, picturile ei au fost finalizate în anul 2014, an în care a şi fost sfinţită.

    Biserica nouă este construită în stil brâcovenesc, are formă de treflă, o singură turlă pe o baza pătrată deasupra naosului şi pridvor în faţă. Vizitând apoi şi Schitul “Sfântul Nicolae”, situat la numai 5 km, am constatat că arhitectura celor două lăcaşe de cult se aseamănă foarte mult, diferența majoră este pridvorul, care la Schitul “Sfântul Nicolae” este zidit.

    Picturile de pe pereții interiori și exteriori ai mânăstirii sunt realizate în stil bizantin, iar de jur împrejurul naosului sunt strane.

    Cred că este de interes să precizez că în interiorul bisericii se găseşte o copie a icoanei făcătoare de minuni a Fecioarei Maria de la Biserica Icoana din Bucureşti, precum şi o raclă care conţine moaştele mai multor sfinţi, precum și ale copiilor uciși de Irod.

    În partea dreaptă a curţii mânăstirii este amenajat un ţarc care adăpostește o pereche de porumbei albi şi una de păuni, iar în fața acestuia este o cişmea zidită din piatră.

    Chiliile măicuţelor formează împreună cu spaţiile destinate primirii oaspeţilor un corp de clădire în forma literei L. Acestea sunt foarte bine îngrijite şi sunt împodobite cu multe flori, în special mușcate.

    În curtea mânăstirii există un mic magazin de unde vizitatorii pot achiziţiona broşuri cu mânăstirea, suveniruri şi alte obiecte bisericeşti, o parte dintre acestea fiind confecţionate chiar de către măicuţele care slujesc aici.

    Nouă ne-a plăcut foarte mult Mânăstirea Icoana, un loc unde cuvintele de ordine sunt liniştea şi pacea sufletescă, iar dacă ajungeți în zonă, merită câteva clipe din timpul dumneavoastră pentru a o vizita.

    Sursă de inspirație:

    - http://judeteonline.ro/turism/manastiri/manastirea-icoana.html.

    Călătorii frumoase tuturor!


    [fb]
    ---
    Trimis de costy69* in 30.01.16 20:12:18
    Validat / Publicat: 30.01.16 21:56:08
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CRASNA [GJ].

    VIZUALIZĂRI: 2860 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (costy69*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P19 Flori la Mânăstirea Icoana
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 38 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    7 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [30.01.16 21:55:51]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă zona Rânca-Novaci și împrejurimile, RÂNCA / NOVACI" (deja existentă pe sait)

    iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
    [31.01.16 13:00:28]
    »

    @costy69 - Nu prea obișnuiesc să vizitez așezăminte religioase "de dată recentă", adică din rândul celor apărute după 1989 ca ciupercile după ploaie. Vechile și străvechile lăcașuri de cult, care au în spatele lor o adâncă istorie, îmi spun mult mai multe decât cele noi în care trăiesc surghiunite și împovărate de nevoi 3-4 măicuțe.

    La Mănăstirea Icoana - Cărpiniş mi-au plăcut florile și zidirile de piatră.

    costy69*AUTOR REVIEW
    [31.01.16 13:35:57]
    »

    @iulianic - Mulțumesc pentru vizită și vot!

    Mânăstirea Icoana din satul Cărpiniș nu are o istorie bogată, dar are ”în spate” gestul unui om cu suflet mare, preotul Ioan Popescu de la Biserica Icoanei din București.

    Curtea mânăstirii impresionează prin frumusețea sa. Încă un amănunt legat de această mânăstire: nu am sesizat acea dorință de a face bani întâlnită la alte mânăstiri.

    mogly
    [31.01.16 19:57:07]
    »

    @costy69 - Manastirea nu o cunosc, probabil pentru ca e construita mai recent, cum spui tu. Insa satul Carpinis din Gorj, comuna Crasna, este satul in care mi-am petrecut eu vacantele de vara in copilarie.

    Eu sunt din Ardeal, la fel parintii si bunicii mei, insa sora mijlocie a mamei mele s-a casatorit cu un oltean ocos (cum isi spune chiar el) din satul Carpinis iar vacantele de vara le petreceam la rudele lui acolo. In fiecare dimineata aveam de ales, ramaneam pe langa casa, ma jucam prin ograda cu pisicile, mergeam cu nepoata cea mica a unchiului meu, de o varsta cu mine pe o campie cu curcile, sau mergeam cu nepoata cea mare cu vacile la rau. Ultima alegere imi placea cel mai mult, pentru ca faceam si miscare si fiind cald puteam face si putina baie.

    Mi-am desteptat amintiri placute, multumesc!

    costy69*AUTOR REVIEW
    [31.01.16 23:02:55]
    »

    @mogly - Bună seara!

    Mânăstirea este construită în anul 2011. Când mai veniți la rudele din Cărpiniș merită să faceți o vizită la acest lăcaș de cult. puteți să urmați traseul descris de mine în review și astfel mai aveți 2 obiective turistice în drum: Muzeul Arhitecturii Populare Gorjenești din satul Curtișoara și Schitul Sf. Nicolae din satul Crasna-Ungureni.

    mogly
    [01.02.16 21:04:57]
    »

    @costy69 - Multumesc pentru idei!

    webmaster26
    [11.08.18 17:16:50]
    »

    Mutat în rubrica "Mănăstirea Icoana [Cărpiniș], RÂNCA / NOVACI" (nou-creată pe sait)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    costy69*, iulianic, mogly
    Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Icoana [Cărpiniș]:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062429189682007 sec
    ecranul dvs: 1 x 1