GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Obiective turistice de interes din preajma Manastirii Hurezi!
Manastirea Hurezi din jud. Valcea situata la iesirea din cochetelul orasel Horezu era in planul nostru de vizitare de mai multi ani... insa tot timpul treceam ca vantul prin zona spre o alta tinta turistica mai indepartata. Dar iata ca vara aceasta, dupa ce am vizitat oraselul amintit am decis sa facem undeva stanga si... la cca 3 km de drumul principal, intre dealuri impadurite, zarim in fata noastra impunatoare, aceasta manastire despre care nu stiu de ce dar aveam sentimentul ca este mai mica! Cred ca am lipsit la lectia de istorie avandu-l ca personaj pe Constantin Brancoveanu - Domunul Tarii Romnesti in perioada 1688-1714. Aici am aflat de importanta lui istorica si politica pentru a opri expansiunea turca, motiv pentru care a fost acuzat de tradare de catre acestia si ucis impreuna cu cei 4 fii ai lui in anul 1714, la Constantinopol (singurul lucru de care imi mai aduceam aminte). Evident va veni si o impresie in acest sens caci sunt multe de spus, ... dar ce m-a surprins in mod placut au fost doua obiective turistice interesante situate in vecinatatea manastirii si a parcarii imense existenta acolo - Expozitia Mesterilor Populari (Patrimoniu Cultural Intangibil) si Biserica Sfintii Ingeri (Ctitorie Brancoveneasca cu datare din anul 1700). Alaturi de Manastirea Hurezi, Schitul “Sfantul Stefan“imediat in partea de apus si Schitul “Sfintilor Apostoli” pe partea de est - formeaza cel mai mare ansamblu brancovenesc din tara si are accesul gratuit.
Expozitia Mesterilor Populari este cu caracter permanent si adapostita intr-o cladire care pare recent construita sau renovata. Sub titlul mentionat mai era adaugat asa cum se va vedea si in poze – Patrimoniu Cultural Intangibil – interesanta exprimare si care in esenta vrea sa scoata in evidenta unicitatea culturii zonale. De cum intram suntem intampinati cu caldura de un domn prezent acolo si care paralel cu pozele pe care le faceam ne dadea si explicatiile necesare. Expozitia, cu caracter permanent repet, cuprinde obiecte rurale decorative (vase din lut si picturi), obiecte de interior (mobilier rural sau masa olarului) si vestimentare de prin partile Horezului; dar atentie... se poate intra in posesia lor contra-cost! Cu siguranta in cazul achizitionarii vreunui obiect expus acesta este rapid inlocuit cu altul, preturile sunt pe masura importantei lui si ce am remarcat unele din acestea sunt destul de vechi – ca, de pilda, o pereche de opinci din piele de porc pe care instinctiv am pus mana si m-am cutremurat cand am vazut cat sunt de tari. Rotindu-mi privirea la iesire am remarcat inca o data cat de simpla era candva viata taranului roman si am exclamat verbal – “Fata de ei, noi azi avem lux si suntem din ce in ce mai nemultumiti!!!”. Frumoasa expunerea a traditiilor valcene, o buna promovare, curatenie si oameni inimosi gata sa-ti indice multe alte obiective turistice zonale pe care daca simti cu adevarat romaneste nu ai voie sa nu le cunosti!
Biserica Sfintii Ingeri; poate nu o zaream si nu aflam ca este vizitabila dar ne-a “sarit” in cale indicatorul pe care scria numele ei, datarea istorica si faptul ca este ctitorie brancoveneasca. Situata intr-o frumoasa gradina in care accesul se face pe o superba poarta sculptata de mesterii populari zonali, turistul observa cateva trasaturi caracteristice: “... catoliconul are la bază un plan triconc, cu un pronaos foarte larg - o interpretare originală, după cum se consideră, a modelului Mănăstirii Argeş, înălţată la porunca domnitorului Neagoe Basarab (1512-1517). Biserica este prevăzută la vest cu un pronaos exterior deschis …” (click aici). Iconostasul cat si mobilierul de interior sunt originale iar in pronaosul mentionat, unic prin reprezentarea lui in exterior, este prezent si un clopot mare. Printre schelele care ne indicau renovarea picturii bisericesti am zarit superbele portrete ale unor personaje biblice si sfinti ingeri, scene biblice si din traditia teologica ortodoxa deopotriva. Acolo am aflat ca a fost construita in anul 1698 si pictata in 1700 la initiativa unuia din fiii lui Constantin Brancoveanu si care avea acelasi nume cu tatal sau. Biserica este remarcabila prin existenta in interior a unui altar din trei parti asa cum sunt cele de la sfintele manastiri ortodoxe de pe Sf. Munte Athos – Grecia. Data fiind vechimea (sec. XVII-XVIII) se constata soliditatea constructiei si ce e remarcabil - este foarte bine intretinuta. Posibil si datorita faptului ca-si afla locatia linga Manastirea Hurezi care a fost inclusa in patrimoniul UNESCO in anul 1993.
Pretutindeni in zona tarabe si magazine artizanale cu obiecte de lut frumos decorate si pe diverse marimi, turisti in trecere ca noi, un autocar cu copii cu posibilitatea sa invete pe viu o frantura din istoria neamului nostru si …. am aluat-o usor spre Manastirea Hurezi…. dar data viitoare va povestesc!
Pozele sunt graitoare si nu treceti prin acea zona minunata asa ca noi, de prea multe ori cu nepasare;... abateti-va de la drumul principal Ramnicu Valcea - Pitesti pentru 2 ore si nu veti regreta. Apropo…. La Manastirea Hurezi este si mormantul domnitorului Constantin Brancoveanu, gol insa, pe care acesta l-a comandat a se executa din perioada vietii lui, manastirea dorindu-se atunci sa devina necropola dupa moartea domnitorului. Dar unde sunt acum ramasitele trupului lui? Data viitoare va spun.
Trimis de mirelutza in 15.06.10 14:58:18
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mirelutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.16862900 N, 24.00687100 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte frumoasa e zona si noi am fost incantati de cate ori am trecut pe acolo, iar tu ai descris-o foarte frumos, cu multe detalii si... cu dragoste!
Ca si bucovina zona vilcei este plina de edifici monahale care mai de care mai frumoasa
avantajul este ca Mugur Isarescu este din Dragasani si prin grija celor de la BNR a renovat majoritatea manastirilor
Cum este drumul pana acolo (din drumul Valcea - Targu Jiu presupun) ?
Foarte frumoasă prezentare! De data asta ai remarcat partea plină a paharului... aşa încât cred că ai făcut multora poftă să vadă sau să revadă cu mai multă atenţie mănăstirea Hurezi, pentru că sunt sigură, nu mulţi au văzut şi expoziţia meşterilor populari şi cele două schituri din apropiere. Eu însămi am vizitat mănăstirea de vreo trei ori, fără să ştiu de existenţa celor două aşezăminte de cult şi a expoziţiei de artă populară. La viitoarea vizită voi şti către ce să-mi mai îndrept atenţia.
web, au mai ramas cateva poze invalidate; sunt prea frumoase pentru a nu fi vazute si de altii. multumesc.
Imi place cum ai scris, imi plac pozele si, recunosc cu rusine, ca nu am stiut mare lucru despre aceasta zona
Frumos povestit, recunosc inca n-am ajuns acolo, dar am in intentie sa o vizitez cat de curand. Felicitari!
foarte frumoase pozele, cu ele a venit si sb; )
dar ramasitele unde sunt???la km 0 ?
...Domnitorul este ingropat la Biserica Sf. Gheorghe Nou din Bucuresti ....si multumesc tuturor pentru aprecieri.
Mutat la rubrica "Manastirea Hurezi [Horezu, Valcea]" (nou-creata pe site)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2021 La Mănăstirea Hurezi, din nou — scris în 29.09.21 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Mănăstirea Hurezi - monument UNESCO — scris în 22.11.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Mănăstirea Hurezi și „Spitalul” monahal — scris în 05.03.20 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Manastirea Hurezi - monument UNESCO — scris în 14.10.16 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Apr.2016 O vecernie, o rugaciune si un acatist — scris în 12.04.16 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Mânăstirea Hurezi, perlă a arhitecturii brâncovenești! — scris în 18.08.15 de Nicolette din PLOIESTI - RECOMANDĂ
- May.2015 Horezu — scris în 02.06.15 de oldmen din MANGALIA - RECOMANDĂ