ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.06.2010
DE ms65
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 23.09.09
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
APR-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Sfanta Manastirea Hurezi

TIPĂREȘTE

Dupa ce am petrecut cinci zile de odihna si relaxare in Ranca a venit si clipa cand trebuia sa parasim ospitaliera pensiune Valea Mariei.

Am pornit iar drumul pe Transalpina, ajungand in Baia de Fier dupa care ne-am urmat drumul spre Bucuresti (DN67). Dar nu, nu se putea trece chiar asa de repede peste atatea obiective si atractii turistice care ne ieseau in cale... asa ca am oprit mai intai in orasul Horezu. O mai facusem si la ducere spre Ranca dar atunci numai la mesterii care aveau tarabele si atelierele pe marginea drumului, la intrarea in oras venind dinspre Ramnicu Valcea. Ce sa va zic despre oras? O mare parte din locuitorii oraşului au drept preocupare producerea de ceramică decorată, deosebit de căutată atat în ţară cât şi în străinătate. Este un oras micut dar in care trebuie sa aveti grija unde parcati pentru ca si aici se ridica masini... In rest ma asteptam sa vad si acolo ateliere sau magazinase de prezentare dar nu am gasit nimic... poate nu am stiut unde sa ma duc asa ca am luat directia spre mesterii de la marginea drumului. Am facut si cumparaturi - farfurii cu celebrul cocos de Horezu dar si oala pentru sarmale, ca de, poate ies mai bune in ceramica... Am reusit sa intru si intr-un atelier dar din pacate in acel moment lipsea mesterul...

Cum calatorului ii sade bine cu drumul am plecat si, la doar 3 km de oras, urmatoarea oprire am facut-o la Manastirea Hurezi, cea mai de seamă ctitorie a domnului martir Constantin Brâncoveanu. Numele manastirii a rezultat de la cuvantul "huhurezi", pasari care existau in numar mare in aceste locuri.

Se afla intr-o zona deosebit de pitoreasca, incarcata de istorie si spiritualitate si reprezinta cel mai vast ansamblu de arhitectura medievala din Tara Romaneasca.

Dupa ce am intrat pe poarta mare de lemn, ferecata cu fier am dat cu ochii de biserica mare care este locul central al intregului ansamblu, in jurul ei pulsand toata viata manastirii. Deasupra intrarii se inalta turnul clopotnitei, care adaposteste patru clopote mari, trei dintre ele purtand in inscriptie numele voievodului Brancoveanu.

In dreapta si in stanga clopotnitei pe cele trei laturi sunt chiliile, randuite pe doua nivele, suprapuse, in fata carora se gaseste cate o galerie cu arcade in semicerc sustinuta de stalpi de piatra.

Mai multe amanunte in ceea ce priveste istoria manastirii am sa va dau fiind inspirata si de un pliant cumparat de acolo. Constantin Brancoveanu dorea ca aceasta biserica, fiind prima sa ctitorie, sa fie loc de veci pentru intreaga familie, in acest scop biserica adapostind mormantul pe care voievodul si l-a pregatit dar care a ramas gol in urma martiriului din 1714.

Una dintre podoabele arhitecturale care incanta privirile vizitatorilor e foisorul ridicat intre anii 1752-1753, opera pietrarului Iosif. Cele cinci coloane si balustrade de piatra poarta si cele doua steme ale Munteniei si Moldovei, vulturul si capul de bour.

Pana in 1872 Hurezul a avut obste de monahi iar calugarii se ocupau cu talmacirea de carti, cu copiera manuscriselor, iar unii au devenit buni tipografi la Episcopia din Ramnic. Din anul 1872 a devenit manastire de calugarite, care ingrijesc cu sarg si cu pricepere monumentul.

Spre rasarit, la numai o suta de metri, se ridica pe de o parte o biserica micuta si riguros alcatuita si pe de alta parte ruinele fostei infirmerii, bucati de trepte, ziduri tocite de vreme, arcade frante.

In partea de nord a manastirii este ridicat Schitul Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Pe peretele de nord sunt zugraviti Matei Basarab, sotia si cei doi fii ai lor. In partea opusa sunt pictati Constantin Brancoveanu, Maria doamna si doi dintre fii -Constantin si Stefan - tinand in maini biserica Manastirii Hurezi.

Nu departe de manastire, catre vest, este inaltat Schitul Sfantul Stefan, biserica de aici fiind singura ce nu are pridvor.

In partea de sud a fost ridicata de domnitorul Constantin Brancoveanu biserica Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil pentru necesitatile duhovnicesti ale satenilor.

Aceasta impreuna cu cele trei schituri alcatuiesc o cruce avand drept centru biserica mare a Sfintilor Imparati Constantin si Elena.

Arhitectura, pictura, muzeul, icoanele si sfintele moaste - toate laolalta sunt marturia unui sfant lacas facut sa dureze si sa poarte cu el prin timp semnul biruintei.

Sper ca nu v-am plictisit, sunt convinsa ca multi din cei care au fost la Ranca au trecut si pe aici asa cum sper ca am convins macar cateva persoane ca merita sa viziteze acest sfant lacas!


[fb]
---
Trimis de ms65 in 01.06.10 18:26:48
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3010 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ms65); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Manastirea Hurezi se inalta intr-o zona pitoreasca
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 3600 PMA (din 7 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

biancuta
[01.06.10 20:00:31]
»

Mie mi-a placut cum ai povestit si ai dat multe amanunte. Felicitari!

Diaura*
[01.06.10 21:13:10]
»

Cu cativa ani in urma am fost la un targ al olarilor si dupa ce am cumparat ceva de acolo, am vizitat si manastirea. Mi-a placut.

webmasterXY*
[03.06.10 22:19:42]
»

În urma unei sesizări (legată de alte impresii) am observat că a fost creată o categorie distinctă dedicată acestei mânastiri. Din păcate, exista deja o categorie creată pe site, aşa că am mutat şi acest review aici.

Admin
[31.07.11 14:56:06]
»

Mutat la rubrica "Manastirea Hurezi [Horezu, Valcea]" (nou-creata pe site)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, Diaura*, domidoc, ms65
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Hurezi [Românii de Sus]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061709880828857 sec
    ecranul dvs: 1 x 1