ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.07.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Mănăstirea Hagigadar - un reper în credința ortodoxă armenească

TIPĂREȘTE URM de aici

Voi continua poveștile despre mănăstirile sucevene începute cu cea de la Dragomirna, vezi impresii, cu vizita făcută la Mănăstirea Hagigadar.

De ce mănăstire?? Am mai spus și în alte impresii, îmi place să vizitez biserici și mănăstiri, îmi dau o stare de liniște și pace sufletească, iar bisericile și mănăstirile noastre sunt foarte frumoase, adevărate capodopere.

De ce Hagigadar?? Pentru că este armenească, am fost în Armenia în septembrie 2019, mi-a plăcut țara, mi-au plăcut oamenii, și, de atunci, pe unde am fost în țară și în străinătate am văzut obiectivele armenești, inclusiv Biserica Armenească din Pitești aflată chiar pe strada mea. M-a marcat genocidul armenesc despre care am scris în mai multe articole, unul dintre ele fiind vezi impresii.

Din Suceava la Mănăstirea Hagigadar

Mănăstirea Hagigadar se află în Satul Bulai din comuna suceveană Moara, pe Strada Hagigadar, nr. 36, la circa 5 kilometri de Centrul Sucevei. Am venit la Mănăstire de la Casa Bucovineană unde eram cazați, aflată la aceeși distanță cu un taxi Bolt, rapid și convenabil ca preț, 10 lei, având 5 călătorii la jumătate de preț cu Aplicația Bold instalată cu ocazia acestei excursii.

Nu am găsit mijloace de transport în comun care să meargă din Suceava la Hagigadar, nu sunt sau nu am căutat eu suficient, dar se poate merge cu autoturismul. Se poate vizita zilnic de la 9 la 18.

Mănăstirea Hagigadar

Mânăstirea este așezată în vârful unei coline, „Dealul lui Bulai” , „pe o culme rotundă, parcă făcută de mână de om, pe un gorgan înverzit” , cum scria marele Iorga, care se află în mijlocul unei văi de unde domină împrejurimile și atrage privirile celor ce se apropie de ea.

Este acolo din anul 1512 când frații Donavac, mai sunt numiți și Donavachian, doi negustori bogați au ridicat acolo o biserică simplă cu naos și altar și zidul ce o înconjoară.

Povestea spune că mergând spre Budapesta cu o caravană de vite frații au înnoptat pe acest deal, lângă o bisericuță de lemn, uitată de oameni. Unul din ei s-a rugat să aibă noroc în negustorie și după ce s-a culcat i-a apărut în vis Maica Domnului care i-a spus că vor avea câștig bun și i-a cerut să ridice acolo o Biserică de piatră cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Negustoria a mers bine și frații au construit o Mănăstire din piatră, fortificată. Construcția a fost dificilă, mănăstirea fiind pe deal, pietrele au fost urcate de oameni care mergeau în genunchi. Au numit-o „Hagigadar” , adică Împlinitoare de dorinţe, din limba armeană, „hagiu” , dorinţă și „gadarel” , a împlini. Este numită și Mănăstirea Dorințelor, credința fiind că dacă urci dealul în genunchi și înconjori de trei ori biserica, tot în genunchi, dorința se împlinește. După împlinirea dorințelor oamenii se întorc la Mănăstire și mulțumesc pentru ajutorul primit.

Taxiul ne-a dus până la Poarta Mănăstirii, poartă simplă, obișnuită, din uluci de lemn, doar o Cruce cioplită pe uluca centrală mai înaltă ca suratele ei o deosebește de alte porți din sat pe unde am intrat în Curtea acoperită cu un covor de iarbă verde.

Ne-am oprit puțin la Trapeza Mănăstirii, o clădire mare, albă și frumoasă, cu demisol și parter, cu un Cerdac închis cu lemn, renovată de curând și ne-am îndreptat spre Biserica ce se înalță în mijlocul curții.

Biserica simplă ridicată în secolul 16 a fost mărită în două etape, pronaosul și turla au fost ridicate în a doua parte a secolul 17, iar în a doua jumătate a secolului 19 i s-au adăugat două pridvoare închise, din care se mai păstrează doar unul.

Este construită în stil moldovenesc, are formă dreptunghiulară cu absida altarului spre răsărit și o Turlă octogonală, zveltă și înaltă, cu patru ferestre înguste dispuse în cele patru puncte cardinale, asemănătoare cu cea de la Mănăstirea Dragomirna.

Am intrat în Pridvorul închis, spațios, cu o cornișă triunghiulară și câte două ferestre de fiecare parte a Ușii solide din lemn masiv frumos sculptată, am trecut prin Pronaosul și Naosul cu bolți construite în stil moldovenesc și ne-am oprit la Catapeteasma împodobită cu icoane vechi, unele cu inscripții în limba română. În Altar se află obiectul cel mai de preț din Biserică, Icoana Maica Domnului Făcătoare de minuni. Câteva poze prin Biserică și am revenit în curte mergând spre Zidul de incintă, din piatră, nu foarte înalt, nici foarte puternic dar suficient să nu permită intrarea intrușilor, musafirii bineveniți având la dispoziție șase Porți de acces.

Am ajuns la mica Clopotniță simplă ridicată lângă una din porțile de acces, între doi copaci, în apropierea Lumânărarului și a unor mese pentru praznic așezate la umbra unor mari copaci. Mi-a plăcut cum arătau, lucrate frumos și bine întreținute, apoi la Fântâna cu roată, specifică zonei, împrejmuită cu un frumos grilaj de fier forjat cu soclu din piatră de râu. Am trecut pe lângă o Piatră de mormânt de la începutul secolului 19 cu o inscripție armenească și pe lângă un „Khatchkar” , Stela armenească din piatră, ridicat la aniversarea a 500 de ani de la târnosirea mănăstirii și ne-am continuat plimbarea pe la Mormântul Preotului Mandalian și al soției sale, Araxi, spre mica Troiță simplă, din piatră de râu.

La plecare l-am întâlnit pe Preotul Yeznik Torgomyan care cu peria în mână trebăluia prin curte împreună cu câțiva oameni, curățau și vopseau fierul, lăcuiau lemnul porții principale, făcând-o să arate ca atunci când era locuită de femeile ce trăiau în smerenie și credință. A stat de vorbă cu noi povestind despre Armenia, de unde venea, dar trecuse pe la Bisericile din Constanța și din Pitești, urmând să meargă apoi la Iași. Ne-a spus regretul lui că s-a micșorat mult comunitatea armenească din România și că se micșorează continuu, dar și bucuria că se păstrează credința ortodoxă și că la Hagigadar vin și români, nu numai armeni. Mi-ar fi plăcut să particip și eu la o slujbă a dânsului.

Chiar dacă astăzi nu mai este Mănăstire ci doar Biserică, Hagigadar rămâne un reper în credința ortodoxă armenească și românească, atât fizic cât și spiritual, și vă invit să mergeți acolo, cel mai bine, dacă puteți, de hramul bisericii, Adormirea Maicii Domnului, care se sărbătorește nu în ziua de 15 august ci în duminica ce o precede, dar merită și în orice altă zi.

În acea zi are loc Pelerinajul condus de către Întâistătătorul Eparhiei Armene din România împreună cu mai mulți preoți, la el participând lideri ai armenilor din România, oficialități, înalți ierarhi și credincioși din toate colțurile lumii. Tradiția spune că orice dorință pentru care credincioșii se roagă în această zi li se va împlini dacă vor respecta toate ritualurile. Credincioșii țin un moment de reculegere și fac o cruce până la pământ. Apoi se așază în genunchi cu ochii închiși și cu frunțile la pământ și urcă astfel în tăcere dealul pe coasta estică la mănăstire, oprindu-se din când în când pentru a se ruga și a aprinde o lumânare. Ei intră pe poartă bisericii tot în genunchi și continuă să meargă în acest fel în jurul bisericii înconjurând-o de trei ori și rugându-se la toate cele patru colțuri.

După oficierea slujbei în limba armeană, toți cei care sosesc la Mănăstirea Hagigadar sunt invitați la o agapă creștină numită „hurban” la care se servesc mâncăruri specific armenești. Pelerinii sunt serviți cu această ocazie cu “aganciabur” (supă de urechiușe), o supă cu un fel de colțunași umpluți cu carne de vită și cu tradiționalul pilaf cu carne de vită. Conform tradiției, dacă un credincios face în ajunul hramului 40 de urechiușe, atunci Domnul îi va îndeplini o dorință.

Pelerinajul se termină cu credincioșii liniștiți și împăcați ce coboară grupuri, grupuri coasta vestică a dealului mergând spre casele lor.

După circa o oră am terminat vizita și mulțumindu-i Părintele Yeznik am părăsit Mănăstirea cu gândul la cele văzute, impresionante prin simplitatea și spiritualitatea lor.

Ieșind în stradă am comandat un Taxi Bolt și am coborât dealul, mergând în întâmpinarea taxiului care ne-a dus până în oraș, cost tot 10 lei, la Muzeul de istorie, următorul obiectiv de vizitat în acea zi.

Mi-a plăcut Mănăstirea Hagigadar și cum veghează de secole de pe deal, mi-a plăcut acest loc binecuvântat, această Biserică a Dorințelor! Mergeți acolo și nu veți regreta!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Mănăstire frumos așezată pe un vârf de deal.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Mănăstirea se mai numește Biserica Dorințelor datorită ritualului de urcare în genunchi a dealului până la ea și a Icoanei Făcătoare de Minuni.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 21.07.22 15:29:20
Validat / Publicat: 21.07.22 16:44:38
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SUCEAVA. A mai fost în/la: Cetatea Sucevei

VIZUALIZĂRI: 2626 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Mănăstirea Hagigadar, Biserica Adormirea Maicii Domnului, Ușa de intrare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 54000 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

micutzuPHONE
[21.07.22 18:06:20]
»

Felicitari pentru review. Aveti toata consideratia si respectul meu, doamna profesoara. Toate cele bune.

webmaster
[21.07.22 18:19:39]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[21.07.22 18:51:43]
»

@micutzu: Mulțumesc mult! Aceleași gânduri frumoase!

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[21.07.22 19:02:39]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos!

ionyde
[22.07.22 13:46:24]
»

Se mai numeste si Manastirea Dorintelor. Am fost intr-un an si chiar mi s-a indeplinit dorinta care mi-am pus-o, dar fara ca s-0 inconjor. Doar am mers acolo cu dorinta in suflet, dupa ce in prealabil am fost si la Suceava la Manastirea Sf. Ioan cel Nou de 24 iunie cand e hramul.

mprofeanuAUTOR REVIEW
[22.07.22 15:49:52]
»

@ionyde: Mă bucur dacă ai ajuns acolo și dorința ți s-a împlinit prin evlavie! Mulțumesc frumos pentru ecou și vizită!

elenaadinaPHONE
[23.07.22 09:33:58]
»

"Este numită și Mănăstirea Dorințelor, credința fiind că dacă urci dealul în genunchi și înconjori de trei ori biserica, tot în genunchi, dorința se împlinește. După împlinirea dorințelor oamenii se întorc la Mănăstire și mulțumesc pentru ajutorul primit. "

Îmi amintesc că mama mi-a povestit de această mănăstire când eram mică, dar nu-mi amintesc dacă am fost sau nu.

Când ați vizitat-o ați văzut pe cineva urcând în genunchi, se mai păstrează tradiția în prezent?

Felicitări pentru articol, votat cu mare drag! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanuAUTOR REVIEW
[23.07.22 10:26:47]
»

@elenaadina: Nu eram decât noi doi la mănăstire, părintele și câțiva oameni ce îl ajutau. Am fost într-o zi de marți dimineața, în jurul orei 9, pe 14 iunie.

Am vizitat locul și am văzut resturile de lumânări ce arseseră, puse de credincioși, la baza dealului, lângă o mică punte, P23, din loc în loc pe poteca ce urcă prin spatele bisericii, apoi la poarta din zid, P22, ... depinde de dorința și putința fiecăruia.

Nu m-am gândit să-l întreb pe părinte. Eu am vizitat biserica, m-am rugat la Icoana Făcătoare de Minuni. Cred că în timpul Pelerinajului mulți credincioși participă la acest ritual.

Mulțumesc frumos pentru vizită! Cu drag, !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elenaadinaPHONE
[23.07.22 10:50:34]
»

@mprofeanu: ????????????

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elenaadina, micutzu, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Hagigadar [Bulai, com. Moara]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067082166671753 sec
    ecranul dvs: 1 x 1