ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.09.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.06.21
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2021
DURATA: 1 zile
Business
48 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 4 MIN

Ghighiu

TIPĂREȘTE

Mănăstirea Ghighiu este extraordinar de frumoasă. Se află lângă Ploiești, în satul Ghighiu. Este mănăstire ortodoxă. Sunt multe acareturi prin curte, multă verdeață, mulți arbuști și boscheți. A fost ctitorită acum aproximativ 400 de ani, la 4 - 5 kilometrii de Ploiești, în celebrii Codrii Vlăsiei din care azi au mai rămas frânturi.

Este mănăstire de maici și chiar, parcă îmi amintesc, recent, cineva spunea că maicile nu sunt dintre cele mai binevoitoare ființe, deși teoretic mănăstirile promovează bunăvoință, ei bine, de nenumărate ori am întâlnit la mănăstiri atitudini critice și categorice, în special față de atitudinile lumești care, teoretic, sunt damnate de regulile bisericești. Astfel, nu cred că vei vedea vreo maică să îți zâmbească vreodată. Maicile sunt în lumea lor care este pură, infailibilă și corectă.

Astfel, mergi la mănăstire, vezi maici dar nu interacționezi cu ele ever. Nu saluți, nu zâmbești, nu privești! Doar le ghicești, cu coada ochiului, faldurile susurânde ale poalelor. Ele nu-ți vor da atenție. Ele umblă câte două, în lumea lor, vorbind una cu alta. Sau dacă e una singură, tot în lumea ei este.

Astfel, la mănăstirea Ghighiu am primit interdicție să fac poze la maici. Cum umblu eu năucă pe unde ajung, în explorare, să văd de toate cele, mă bag prin toate cotloanele să fac poze peste tot (uneori chiar invaziv) m-am pomenit în universul ăsta verde & (că puteam să-i spun paradis) și tot cotrobăiam pe acolo. Chiar de la intrare am deviat dreapta pe alee să văd ce e acolo și m-am pomenit fix la chiliile maicilor. Mare greșeală. Un om am casei m-a atenționat să nu fac poze la maici că a primit observații de curând de la maici că sunt pozate. Înțeleg conflictul. Nu vreau să îl amplific. Nu fac poze la maici. Dar, la naiba, abia de-am tras 4-5 cadre. O să mă oprești tu acum? Deci de-acuma pe furiș. Și furiș, furiș, în curtea bisericii, printre chioșcuri, printre mireni, pe după colțuri până la intrarea în biserică unde dau de Răzvan:

- La izvor ai fost?

- Nu. Pe unde?

- Prin spatele bisericii.

Phoaaa... Mănăstirea e frumoasă, nu zic, verdeee – ăsta e un mare plus. Iarna și vara, copacii dau multă bucurie: umbră, echilibru, stabilitate, toate cele. Dar când ajungi în spatele bisericii și treci de poartă apăi nimerești în paradis: verdeață cât cuprinde și, acolo, în paradisul acela verde, multe îngrădituri cu păsări, animale drăgălașe, iepurași și alte cele, fazani și păuni (cred) dar și struți mari și interactiv. Struți stau după garduri înalte de sârmă împletită în ochiuri rombice și de acolo ciupesc vizitatorii și nimeresc cu ciocul în gard. Un afiș ne informează că sunt periculoși și să nu ne hazardăm și să ne protejăm.

După struți, urmează aleea lungă ce duce la izvor, în spate. Totul este amenajat extraordinar de frumos, este foarte îngrijit și, în definitiv, este, cumva, un parc tematic. Să tot mergi la Mănăstirea asta. Din loc în loc sunt tot felul de ghidușii micuțe din lemn, sub jumate metru, fluturi frumos colorați, floricele așișderea, căsuțe de păsări, amenajate așa, frumos și atârnate prin boscheți. Mai în spate e o baltă, ceva podețe, un car cu boi, tot așa, sculptat în lemn și lăcuit cu boi de mucava în față ce se prefac cum că ar paște, leagăne din loc în loc, tot din lemn, ceva băncuțe și-n mijloc la toate astea, chioșcul cu Izvorul, frumos pictat, amenajat, îngrijit. Extraordinar de frumos. Totul printre copaci și verdeață. Stai o vreme acolo și deja te simți mai bine. Nu știu dacă primesc să iei cazare acolo dar sincer, aș merge. E prea frumos.

Hramul mănăstirii este Izvorul Tămăduirii. De-a lungul timpului a avut vremuri grele iar în timpul războaielor a suferit daune grele însă de fiecare dată s-a înălțat mai mândră, deși smerită.

Biserica adăpostește o icoană a Maicii Domnului Făcătoare de minuni, adusă din Siria. Mulți credincioși își fac drum aici să se închine. De asemenea, și Izvorul din spate, de la care vine și numele hramului Mănăstirii – Izvorul Tămăduirii – se spune că produce miracole dacă ai credință și mulți credincioși au beneficiat de binefacerile sale.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Superb


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Minunat


[fb]
---
Trimis de Mioritik in 08.09.21 11:58:40
Validat / Publicat: 08.09.21 16:26:12
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în PLOIEȘTI

VIZUALIZĂRI: 2173 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P58 Mănăstirea Ghighiu, Prahova
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27900 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[08.09.21 16:25:32]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Mănăstirea Ghighiu, PLOIEȘTI" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Mănăstirea Turnu [Târgşoru Vechi, PH]]

webmaster
[09.09.21 06:21:02]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Ghighiu:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.080694913864136 sec
    ecranul dvs: 1 x 1