ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.02.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 02.03.13
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
NOV-2013
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

În căutarea ultimei ctitorii a lui Ștefan cel Mare - Mânăstirea Dobrovăț

TIPĂREȘTE

Într-un sfârșit de noiembrie foarte primăveratec ne-am pornit la plimbare să vizităm ultima ctitorie a lui Ștefan cel Mare pe care nu a mai apucat să o vadă finalizată, este situată la 25 de km de Iași si 35 de Vaslui,pornim din Iasi urcand Buciumul spre Vaslui pe DN 24 si după circa 12 km un indicator ne sugerează sa o luam la dreapta pe DJ 247 spre mânăstirea Dobrovaț, drumul este asfaltat in stare buna strabate codri putin umblati, circulatie este minima in zona. Ajungem la mânăstire care este compusă dintr-o incinta fortificata, biserica manastirii datand din anul 1503-1504, turnul clopotnita datand 1743 (uitat intr-o renovare care nu se mai termina), biserica paraclis Sf. Gheorghe datand din 1607 si casa Racovita 1663.

Biserica ștefaniană cu hramul Pogorârea Sfântului Duh începută in 27 aprilie 1503, după cum precizează pisania aflată pe zidul bisericii, bisericii Mănăstirii Dobrovăț, a fost finalizata de Bogdan al III - lea in 1504 lăcașul de cult fiind pictat în perioada 1527-1531, în vremea lui domnitorului Petru Rareș. Biserica a fost pictată în frescă, în stil bizantin, atât pe interior, cât și pe exterior in exterior din nefericire pictura nu sa pastrat.

Paraclisul cu hramul "Sf. Gheorghe" construit În anul 1607 de domnitorul Simion Movilă (1606-1607) și soția sa, Marghita (călugărită cu numele de Melania), la 50 metri sud de clădirea bisericii ștefaniene. Vasile Lupu a inchinat manastirea muntelui Athos. Mănăstirea Dobrovăț a fost prădată de tătari în anul 1658. În a doua jumătate a secolului al XVII-lea, familia boierilor Racoviță a început să exercite un protectorat benefic asupra mănăstirii, ei au efectuat lucrări de restaurare a complexului monahal după anul 1663. În cea de a doua jumătate a sec. al XVII-lea a fost construit zidul de incintă și turn clopotniță de intrare, din acesta din urmă doar primul nivel fiind în forma originară. Hatmanul Nicolae Racoviță a început contrucția conacului cu pivnițele masive de piatra.

Biserica are o arhitectura simpla fara turle,dar elegantă, zidurile sunt masive din piatră brută sprijinite de puternici contraforți. Aceasta a suferit dea lungul timpului multe modificări si reparații cele mai dăunătoare au fost cele din anul 1851, la inițiativa egumenului Acachie, biserica a fost supusă unei intervenții dictată de moda epocii fiindui adăugate trei turle masive, cu acoperiș în formă de bulb de ceapa (rusian style) la restaurările din 1974-1976 aceste intervenții au fost indepărtate redânduise bisericii înfățisarea inițială.

În interiorul biserici compartimentat în patru încăperi, vom găsi o necropola domneasca, biserica devenind si necropola familiei Racoviță. În afara interiorului bisericii lânga zid la exterior găsim alte doua pietre funerare.

Locul este de o liniște aparte, cel putin cand am vizitat-o noi într-o dupa amiaza de duminică, biserica este frumoasă în simplitatea ei, paraclisul impresionează și casa Racoviță prin dimensiuni, în interior mai găsim un bust al lui Ștefan ridicat in 2004 la împlinirea a 500 de ani de la inaugurarea mânăstirii Dobrovaț și a trecerii în neființa a marelui domnitor al Moldovei.

Ne plimbăm împrejur și încet, încet se lasă seara, deh e noiembrie ziua e scurtă si ne intoarcem spre agitatia din Iasi cu o urma de regret în suflete din acest loc liniștit și binecuvantat pe care vă invit să il vizitați dacă sunteti prin zona sau locuiți în Iași sau Vaslui e si mai simplu, vă sunt de ajuns câteva ore sau o chiar o zi daca e cald afară, drumul prin codrii Moldovei până acolo fiind încântător în sezonul cald.


[fb]
---
Trimis de Nicu Teusdea in 09.02.14 02:14:25
Validat / Publicat: 09.02.14 09:39:45
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în IAȘI. A mai fost în/la: Bucovina, Crisana, Apuseni, Delata Dunarii
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1989 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Nicu Teusdea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 MANASTIREA DOBROVAȚ - Turnul Clopotnita, biserica si paraclisul Sf. Gheorghe
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12800 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[26.12.15 20:15:57]
»

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

adsoPHONE
[29.02.24 22:37:37]
»

O știre interesantă din presa locală de azi:

ziaruldeiasi.ro/stiri/a-c ... ni--376149.html

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Dobrovăţ [Dobrovăț]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.041649103164673 sec
    ecranul dvs: 1 x 1