ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.05.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Botoşani
ÎNSCRIS: 11.05.12
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
APR-2013
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Mănăstirea Curchi - o strălucită capodoperă arhitectonică a Basarabiei (X)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Unul dintre obiectivele călătoriei noastre a fost şi Mănăstirea Curchi, socotită acum ca fiind cea mai bogată din Basarabia. Satul Curchi, în care se află mănăstirea, face parte din raionul Orhei, acolo unde, cândva, se aflau vechii Codri ai Orheiului.

Bazele acestui aşezământ monahal au fost puse în 1773 de doi boieri, fraţii Iordache şi Mihail Curchi, care au construit aici un schit de lemn, închinat Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. Ambii fraţi vor deveni apoi călugări aici, luându-şi numele de Ioan şi, respectiv, Manasie. Cel mai mare dintre ei, Iordache Curchi, sau părintele Ioan, va fi şi primul stareţ al schitului. În 1810, Toader Sabău, căpitan la Dubăsarii Vechi, ardelean de origine, va construi aici o biserică din piatră, cu hramul Naşterii Maicii Domnului, apoi, înainte de moarte, va îmbrăca şi el rasa monahală, sub numele de Filaret. Bisericuţa de lemn, ctitorită de fraţii Curchi, va avea o existenţă scurtă, de câteva decenii, în locul ei fiind construită, în anul 1844, o altă biserică, de iarnă, având tot hramul Sfântului Dimitrie. Această biserică de mici dimensiuni, este, de altfel, cea mai veche dintre bisericile existente astăzi aici, în incinta mănăstirii. Prin anii 1860, biserica lui Toader Sabău a fost demolată, iar piatra sa a fost folosită la construirea unei noi biserici, având acelaşi hram, al Naşterii Maicii Domnului. Noua biserică, ce este considerată drept biserica principală a complexului monahal, a fost zidită între 1866 şi 1872, după proiectele arhitectului Bartolomeo Rastrelli, îmbinând stilul baroc cu influenţele ruseşti. Ea are înălţimea de 57 de metri, fiind cel mai înalt lăcaş de cult din Basarabia, şi are un apect asemănător cu Biserica Sfântul Andrei din Kiev. Are o turlă centrală, înconjurată de alte patru turle, toate având forme zvelte şi acoperiş în formă de ceapă, după moda rusească. Exteriorul este de o frumuseţe rară, culorile dominante fiind albul şi cărămiziul. A treia dintre bisericile existente azi aici poartă hramul Sfântului Nicolae şi a fost zidită în anii 1936-1939, în timpul României Mari, însă începerea războiului şi, apoi, stăpânirea ateistă sovietică, au amânat momentul sfinţirii ei până în 2005. De altfel, regimul comunist a însemnat o perioadă sumbră pentru întregul aşezământ monahal. Frumoasa biserică de vară, cea închinată Naşterii Maicii Domnului, a fost grav avariată în anii războiului, fiind lăsată în paragină de comunişti. În 1958, în vremea lui Hruşciov, care pentru bisericile din Moldova a fost mai rău decât Stalin, mănăstirea a fost închisă, fiind transformată într-un sanatoriu psihiatric. După obţinerea independenţei, aşezământul şi-a reluat vechea destinaţie, cunoscând ample lucrări de restaurare. Însăşi conducerea comunistă a lui Voronin a sprijinit renovarea mănăstirii, din dorinţa de a se disocia, cel puţin în ochii oamenilor, de păcatele vechilor comunişti.

Mănăstirea Curchi se află în mijlocul unui peisaj superb, având în jurul său păduri, iar în faţa sa un iaz, ca şi la Căpriana. Este înconjurată de un zid de piatră, iar intrarea se face printr-o poartă monumentală, având deasupra sa o clopotniţă. Am observat că, datorită valorilor aflate aici, mănăstirea este păzită permanent de militari. Am admirat plini de încântare exteriorul superb, complet renovat, al bisericii principale, numită şi de vară. Din păcate, nu am putut vedea şi interiorul, întrucât este încă în renovare. De asemenea, am găsit închisă şi Biserica Sfântul Dimitrie, care poate trece uşor neobservată, fiind lipsită de turle şi părând, mai degrabă, o construcţie monahală uzuală. Am intrat doar în Biserica Sfântul Nicolae, împodobită cu picturi frumoase, realizate recent, şi cu un candelabru de mari dimensiuni. Curtea mănăstirii este foarte bine îngrijită, cu numeroşi arbori şi cu un bazin rotund din marmură.

Am plecat cu speranţa că, la o nouă vizită, poate vom găsi mănăstirea complet renovată, pentru a ne bucura şi mai mult de frumuseţea sa maiestuoasă.


[fb]
---
Trimis de Ovidiu istorie in 26.05.13 13:01:52
Validat / Publicat: 26.05.13 16:46:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în REP. MOLDOVA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3301 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Ovidiu istorie); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Biserica Sfântul Nicolae, cea mai nouă dintre cele existente, construită în timpul României Mari
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7200 PMA (din 8 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Ovidiu istorieAUTOR REVIEW
[26.05.13 13:09:07]
»

Vă rog să ataşaţi aici melodia

http://www.youtube.com/watch?v=gM-1ZbMF2uQ

------------------

Rezolvat.

Admin
[06.06.13 22:36:06]
»

Punctele (PMA) aferente fotografilor, retrase automat, dar "abuziv" -- impropriu în cazul "destinaţiilor" (=rubricilor) de tip "EXCUSII şi CĂLĂTORII", "ALTE ZONE" etc -- de către program, au fost restituite manual.

webmasterX
[22.11.17 08:55:50]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Mănăstirea Curchi [Codrii Orheiului, Curchi]» (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Ovidiu istorie
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Curchi [Codrii Orheiului, Curchi]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.032367944717407 sec
    ecranul dvs: 1 x 1