ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.06.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 16.01.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2008
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Monastirea Corbii de Piatra

TIPĂREȘTE

Mi-a venit ideea acestui review aseara tarziu cand mi-am dat seama ca peste doua zile este sarbatoarea Sf. Ap. Petru si Pavel, cu aceasta ocazie urez si eu un sincer „La multi ani” celor care sarbatoresc aceste nume.

Legatura cu reviewul meu este ca atunci cand am vizitat eu acest lacas am aflat ca Sfanta Liturghie se savarseste aici doar odata pe an, pe 29 iunie, cand este sarbatorit cel de-al doilea hram cel poarta biserica, Sf. Ap. Petru si Pavel, hram dat bisericii dupa incetarea vietii monahale. Chiar daca intre timp s-a schimbat, intelegand ca se tine Sfanta Leturghie si in alte dati (nu stiu care anume) cert este ca pe aceasta data se tine sigur si m-am gandit ca unii sunt in concedii, altii stau pe aproape si poate vor sa asculte slujba aici si apoi sa vada acest loc pe care incerc sa-l descriu si sa-l arat in cateva fotografii.

Dupa prima vizita la Galesu (vezi aici) am revenit pe valea Valsanului pentru a descoperi ce se ascunde dincolo de dealuri. Plecam sa vizitam Monastirea Corbii de Piatra din comuna Corbi.

Comuna Corbi este situata pe valea raului Doamnei la 55 km de municipiul Pitesti, 34 km de Campulung si 31 km de Curtea de Arges.

Se spune ca numele comunei provine de la blazonul familiei Corvineştilor, un corb cu un inel de aur în cioc, deoarece cneazul Voicu Corvin, tatal lui Iancu de Hunedoara, stapanea pe la 1400 toata mosia Corbilor, sau de la corbii care populau stancile de gresie si piatra friabila existente pe versantii ce delimiteaza, la est si la vest, localitatea.

Am plecat din comuna Bradulet trecand dealul si coborand apoi pe drumul carului in comuna Corbi, mergand vreo 3km. Am zarit-o din varful dealului sapata intru-un bloc imens de piatra, o biserica rupestra. N-ai cum sa n-o vezi, este o stanca lunga de 50m si inalta de 20m. Am traversat pe o punte pe partea stanga a raului Doamnei si mergand putin pe niste strazi am ajuns in fata portii pe care era un afis ce anunta ca daca vrei sa vizitezi manastirea trebuie sa suni la un numar de telefon.

Sa nu va asteptati sa gasiti aici o biserica cu altare si icoane aurite, cu turle inalte, cu vitralii sau mai stiu eu ce. Este o biserica mica, frumoasa, foarte veche, sapata in stanca. Se intra intr-o curte bine ingrijita. Imediat in stanga este o piatra mare si un paraclis din lemn cu clopotnita construit in anul 1890. Pana la stanca in care este incastrata biserica se urca o panta pe niste scari. Am aflat cate ceva despre loc de la un tanar pe care l-am gasit acolo. Zicea ca pe o poezie tot ce stia despre manastire, semn ca facea des asta.

Monastirea Corbii de Piatra poarta hramul "Adormirea Maicii Domnului”. A fost prima manastire de calugarite din tara atestata documentar. Dupa cativa ani datorita conditiilor grele de vietuire a fost transformata in manastire de calugari. Este singura biserica cu doua altare si are cea mai veche pictura rupestra originala din tara. Prima atestare documentara apare in 23 iunie 1512, fiind inchinata domnitorului Neagoe Basarab, dar exista documente conform carora lacasul exista cu mult timp inainte chiar din secolul al II-lea.

In partea dreapta a biseicii sub stanca se afla trapeza monastirii si o masa despre care se spune ca „în acest loc a fost instanta domnitorului Neagoe Basarab, unde se judecau, o data pe an, diverse pricini ale boierilor sau taranilor”.

In partea stanga a bisericii am urcat pe niste scari pe stanca in care se afla biserica. Acolo se afla o cruce ce dateaza din anul 1700 din timpul domniei lui Constantin Brancoveanu pe care se vedea ca a fost ceva scris dar nu se mai poate descifra. Jgheaburi, altare si trepte sapate in roca - asa arata platoul stancii sau Plaiul de Mijloc, cum ii spun localnicii. Poti sa-ti inchipui orice aici. Cred ca acest loc poate fi folosit ca scena pentru multe filme, pentru ca imaginatia zboara aici in zeci de directii. Aceste forme bizare unii spun ca se datoreaza uriasilor din timpuri stavechi, altii dacilor, ca aici a fost cetatea unui mare imparat care a trait dupa potop sau ca arheologii au găsit urmele unei aşezarei ce poate fi Geridava - legendara cetate antică. De acolo ai o priveliste frumoasa a imprejurimilor.

De sus vedeam cum stanca se termina intr-o curte cu o casuta albastra plina cu flori. O scobitura adanca in stanca despre care se spune ca a fost cioplita de daci este folosita acum pentru acareturile gospadariei pe care o vedeam. Pe un jgeab se scurgea un firicel de apa in aceeasi curte, curgand ca o cascada. Am zabovit ceva in speranta ca cineva va iesi din casa si cate nu ar fi stiut sa ne spuna! ? Dar nu am avut noroc.

Un loc straniu si plin de mister, ceva ce nu am mai vazut pana acum dar interesant.


[fb]
---
Trimis de Lumis66 in 28.06.11 09:35:57
Validat / Publicat: 28.06.11 10:28:57
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4781 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lumis66); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Monastirea Corbii de Piatra
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13700 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster77
[28.06.11 14:14:19]
»

mutat la "Manastiri Oltenia & Muntenia" - cred ca cei interesati de acest tip de obiective vor gasi mai usor manastirea la aceasta rubrica.

magdalena
[28.06.11 16:05:17]
»

Unul dintre locurile in care vreau sa ajung si eu... Multumim de urare, fata mea cea mare implineste o varsta rotunda chiar de Sf. Petru si Pavel: zece ani...

Doamne ce trece timpul!

Admin
[01.08.11 20:10:11]
»

Mutat la rubrica "Corbii de Piatră [Corbi, AG], #MĂNĂSTIRI din MUNTENIA" (nou-creată pe sait).

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, magdalena
Alte impresii din această RUBRICĂMânăstirea Corbii de Piatră [Corbi]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062150001525879 sec
    ecranul dvs: 1 x 1