ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.12.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 21.11.18
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
DEC-2020
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Misterele chiliilor din stâncă (II)

TIPĂREȘTE URM de aici

Pe trei plaiuri de baladă,

Stau deschise trei ferestre,

Ce-au fost dacice altare,

Astăzi mănăstiri rupestre.

(…)

Împrejur păduri bătrâne,

Ce țin multe taine-ascunse

Martore atâtor vremuri,

Și a multor nepătrunse.

Corbii de Piatră – legendă și istorie

În Argeș, există un ținut magic și unic atât prin istorie, cât și prin misterul care înconjoară locul. Zona cuprinsă între cele trei biserici rupestre – Cetățuia, Nămăești și Corbii de Piatră – este numită triunghiul de aur al creștinătății române și fascinează atât prin descoperirile arheologice mai vechi și mai noi, cât și prin legendele țesute încă din străvechime.

Pornind din Pitești, se parcurg aproximativ 16 km până la Piscani pe DN73, apoi șoseaua continuă pe DJ731 până la Domnești, apoi DC4 până la satul Jgheaburi, comuna Corbi. Coordonatele sunt următoarele: 45.27045 N și 24.82043 E.

Corbii de Piatră se află la 170 km față de București, la 50 km față de Pitești, la 36 km față de Câmpulung, pe malul stâng al Râului Doamnei și la nord străjuit de Munții Făgăraș, pe locul numit Plaiul de mijloc.

Am pornit pe drumul cu scări săpate în piatră de pașii celor care au trecut pe aici, plin de surprize plăcute, de istorii neștiute și nescrise în manualele de istorie, un drum în care am fost însoțiți de un ghid cu suflet mare. Pe lângă ghid, am fost însoțiți și de un cățel simpatic, până în vârful stâncii, după care ne-a” preluat” o pisică ce ne-a condus până la întrarea în biserică.

Corbii de Piatră reprezintă cea mai veche mănăstire rupestră din țară, iar locurile au înțelesuri aparte. Aici, la Corbi, au fost descoperite oase de dinozauri, texte în sanscrită ce povestesc despre strămoși, dar și despre credință și magie.

Mănăstirea poartă hramul Adormirea Maicii Domnului și a fost ridicată pe o veche vatră dacică, sub o stâncă din gresie galbenă. Una dintre cele mai interesante descoperiri arheologice făcute aici este o piatră ovoidală cu inscripții misterioase și nedescifrate, stânca păstrându-și secretele încă nedeslușite.

Tot săpată în stâncă, se află trapeza, despre care legenda spune că aici își ținea Neagoe Basarab judecățile publice. Documentele de pe la 1512 atestă existența mănăstirii și atribuie restaurarea lăcașului călugăriței Magdalina, mătușă a voievodului. Unii specialiști au fost de părere că la Corbii de Piatră ar fi existat un schit mai vechi pe locul actualei biserici, astfel că nu se poate spune cu certitudine dacă călugărița Magdalina a săpat în stâncă sau doar a restaurat un lăcaș mai vechi. Raritatea o reprezintă faptul că aici era comunitate de maici, însă situația nu a durat prea mult, deoarece un document de pe la 1550-1600 amintește de o obște de călugări. Comunitatea de călugări a durat până în secolul al XIX-lea, când mănăstirea a devenit biserică de mir cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel, funcționând astfel până 1996. Abia după acest an, biserica redevine mănăstire.

Printre caracteristicile unice ale bisericii din stâncă se numără faptul că aceasta și-a păstrat picturile originale, ele nefiind niciodată restaurate și fiind datate în prima jumătate a secolului al XIV-lea. O altă caracteristică, tot unică în țară, este faptul că biserica are două altare pe un singur naos. Legendele atribuie unul dintre altare, catolicismului, însă specialiștii au contrazis legenda. În sprijinul afirmațiilor lor stă faptul că biserica din stâncă este amenajată după modelul bizantin, fiind deci ortodoxă. Catapeteasma și altarul sunt din piatră, iar în altar există o Carte ce stă mărturie despre cei care slujesc acolo. La catapeteasmă sunt trei icoane pe lemn, pictura lor părând foarte veche. Din nefericire, variațiile de temperatură și umiditate, infiltrațiile și factorul uman au făcut ca picturile să fie afectate iremediabil de igrasie și mușchi verde. Doar pe alocuri se mai văd urme de pigment, vagi contururi ale vechilor picturi, precum și semne misterioase ce par a fi texte săpate în stâncă.

La fel ca în multe alte locuri, și aici legendele plutesc în jurul mănăstirii, creând povești pentru fiecare colț de stâncă. De la tronul pe care judeca Neagoe Basarab și până la uriașii din străvechime, legendele sunt tot mai puțin știute de oameni, însă, o dată aflate, nu pot decât să te încânte și să-ți pună imaginația la lucru. Fascinante sunt pietrele de dimensiuni cu adevărat uriașe, care nu fac altceva decât să te ducă cu gândul la povești cu uriași si feți-frumoși. Cu puțină imaginație, trupul împietrit al unui uriaș, prins în stâncă, se poate zări puțin mai jos de intrarea în mănăstire. Din peretele de piatră se vede forma încremenită a uriașului, cu fața în jos, de parcă un cataclism l-ar fi prins dormind. Cel mai clar conturat este piciorul, capul odihnindu-i-se pe iarbă.

Legendele locului nu uită nici de numele satului, cum nu uită nici de pasărea enigmatică de la care i se trage numele. Folclorul local susține că de aici ar fi plecat spre Ardeal neamul Corvineștilor și că Voicu, tatăl lui Iancu de Hunedoara ar fi menționat numele satului în documente vechi. Tot în folclorul local se susține că în Plaiul de Mijloc se mai zăresc pietre din castelul în care s-a născut Corvin. În orice caz, locul este plin de povești cu iz de legendă. Mai sus de mănăstire se află o lespede rotundă, numită masa lui Mihai Viteazul, despre care Alexandru Odobescu nota, prin 1860, că pe platoul din față mănăstirii s-ar fi adunat trupele înjumătățite ale lui Mihai Viteazul după ce acesta a fost ucis.

Iar o altă legendă, și mai fantastică, vorbește despre păsări uriașe care ar fi trăit pe acele plaiuri. Corbi uriași care stârneau furtuni cu aripile lor ar fi săpat cuiburi în aceste stânci, cu ciocurile și cu ghearele lor ascuțite. De aceea sunt stâncile găurite în diverse forme. Nu cumva corbii au trăit în vremurile uriașilor dăltuiți în piatră? Legenda trăiește încă prin poveștile spuse de bunici nepoților lor.

Mult mai recentă este povestea lui Zdrelea haiducul, ce ținea drumul călătorilor singuratici. Legenda spune că Zdrelea fusese unul dintre căpitanii lui Tudor Vladimirescu și că ar fi fost chiar frate de cruce cu el. Încă se mai poate vedea o mică ridicătură de pietre, numită Stânca lui Zdrelea.

Locul este unul cu o încărcătură aparte, un tărâm de legendă presărat cu nume ce te duc cu gândul la vremuri de mult apuse și de voievozi ce îngenuncheau cu sabia alături. Așa am aflat de Piatra Doamnei, Piatra Haiducului, Piciorul Uriașului, Plaiul de Mijloc, La Chilii, Lacul lui Șerb.

Puțin mai devreme pomeneam despre faptul că mănăstirea Corbii de Piatră a fost ridicată pe vatră dacică. Istoria pe jumătate dovedită și multele legende ale locului se împletesc, iar bătrânii povestesc, la rândul lor, despre toate acestea ca și când le-ar fi trăit ei înșiși. Chiliile în care trăiau și se rugau pustnicii lui Zamolxis în urmă cu mii de ani, au fost apoi locuite de asceților creștini și transformând locurile în altare ale creștinătății, iar altarele însângerate pe care curgea sângele fiilor celor mai viteji daci s-au transformat în altare acoperite cu cărți sfinte, astfel că, fără să fie părăsite cu adevărat vreodată, fostele chilii ale ucenicilor zeului dac au slujit drept adăpost pustnicilor creștini.

Celor ce doresc să viziteze aceste plaiuri le recomand o încălțăminte adecvată și vizitarea pe vreme uscată sau însorită (pietrele sunt alunecoase).

În rest, vă doresc vacanțe și drumeții plăcute și în siguranță!


[fb]
---
Trimis de Daisy Petal in 21.12.20 08:30:21
Validat / Publicat: 21.12.20 10:02:26
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în NUCȘOARA [AG].

VIZUALIZĂRI: 2186 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Daisy Petal); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Începem să coborăm pe trepte în zig-zag (Corbii de Piatră)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27300 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[21.12.20 10:01:54]
»

Te-am ruga să (re)verifici coordonatele GPS ale acestei destinaţii pe harta interactivă AFA. Ne poți spune dacă-i ok? (mărește zoom-ul cât e necesar, până la afișarea la nivel de stradă - dacă-i posibil)

Daisy PetalAUTOR REVIEW
[21.12.20 10:40:21]
»

@webmasterX:  Este corect. Multumesc mult.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[21.12.20 11:39:12]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Dana2008PHONE
[21.12.20 11:41:46]
»

@Daisy Petal:  Felicitări pentru articol dar mai ales pentru destinație!

Fotografiile sunt superbe, felicitări! ​

Este foarte frumoasă biserica. Am fost in Nucșoara și n-am știut ce să vizităm. Data viitoare când vom merge nu vom rata acest obiectiv turistic deosebit.

Călătorii plăcute! Sănătate!

Sărbători fericite! ​​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Daisy PetalAUTOR REVIEW
[21.12.20 13:38:30]
»

@Dana2008:  Mulțumesc pentru gândurile frumoase. În Argeș, în acea zonă sunt obiective frumoase, interesante și demne de vizitat. Din” triunghiul de aur” al mănăstirilor rupestre nu am reușit decât Nămăești și Corbii de Piatră. Cel de-al treilea obiectiv (Cetățuia) a rămas pentru la anul, în anotimp uscat.  

Sărbători fericite! ​

⭐ValentinB_88⭐
[20.05.22 10:52:06]
»

Vai ce ne-am mai chinuit cu scarile alea, dar a meritat micul efort! Privelistea de sus este deosebit de frumoasa. Noi am fost mai spre primavara si mirosul de lemne arse, venit pe cosurile caselor din jur, era DIVIN!

Votat cu drag.

Daisy PetalAUTOR REVIEW
[20.05.22 11:04:18]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Pentru mine, dar și pentru însoțitorii mei, vizita la Corbii de Piatră a fost prima dintre cele trei (Corbii de Piatră, Nămăiești și, în curînd, Cetățuia-Negru Vodă). Spre deosebire de Cetățuia, urcușul la Corbi mi s-a părut plimbare. Mulțumesc pentru vizită, vot și ecou.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Daisy Petal, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂMânăstirea Corbii de Piatră [Corbi]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071254014968872 sec
    ecranul dvs: 1 x 1