ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.08.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Manastirea Cetatuia – Iasi

TIPĂREȘTE

Adresa

Manastirea Cetatuia este situata pe una din colinele iesene, in zona Nicolina, pe str. Cetatuia nr. 1, in varful dealului Cetatuia, unde urca atat o cale rutiera (sosea) cat si o poteca. Din parcarea gratuita amenajata langa zidurile manastirii se poate admira panorama asupra zonei.

Istoric

Edificiul monahal Manastirea Cetatuia este ridicat de Duca Voda in secolul al XVII-lea. In evul mediu, aici a existat o veche tiparnita cu litere grecesti.

Dupa o perioada de declin, in care Palatul Domnesc si Sala Gotica ajunsesera ruine, la initiativa istoricului Nicolae Iorga si mai apoi a IPS Pimen Mitropolitul Moldovei s-a restaurat manastirea si s-a pus temelia noilor chilii, la inaugurare participand Regele Carol I. La acel eveniment, Aurel Vlaicu a zburat cu avionul inventat de el in jurul dealului Cetatuia pe care este construita manastirea, demonstratie inedita in acele vremuri, acela fiind si primul zbor desfasurat la Iasi.

Este monument istoric de importanta judeteana, are obste de calugari si este de rit ortodox.

Ce putem vizita?

Ansamblul Manastirii Cetatuia este compus din Biserica Sf. Apostoli Petru si Pavel, Sala Gotica, Casa Domneasca, chiliile, turnul clopotnita si zidul.

Manstirea este de tip cetate cu zid de piatra. Acesta arata destul de macinat de vreme, neintretinut.

Turnul clopptnita se afla la intrarea in curtea manastirii. Accesul se face prin usa boltita imensa de sub turnul clopotnita. O curta foarte bine ingrijita ni se dezvaluie privirii. Alei pavate incadrate de garduri verzi tunse. Gazonul este impecabil. In curte se remarca mai multe constructii.

Am ajuns aici intr-o dupa amiaza de vara de august. Cativa vizitatori in curtea ansamblului monahal. Linistea domina atmosfera, pana ce in timp ce inaintam pe una din alei si fotigrafiam, un parinte a inceput sa bata toaca. A facut turul bisericii.

In centrul curtii se gaseste Biserica Sf. Ap. Petru si Pavel. Seamana destul de bine in privinta elementelor architecturale cu cea de la Curtea de Arges.

Pasesc in biserica. Pictura bisericii este destul de stearsa, contine multe culori de nuante inchisa, care in semiintunericul din biserica, face sa se distinga greu scenele pictate.

Biserica are un pridvor, pronaos, naos si altar, intrarea facandu-se din lateral, de pe latura lunga. In usa este sculptat bourul moldovenecs, stema tarii (Moldovei).

In biserica sunt mormintele ctitorului DucaVoda a fiicei acestuia, a fratelui sau cu fiul acestuia.

Am sorbit linistea care se asternuse din nou in curte. Mi-am amintit cand am ajuns aici prima data la varsta de 14 ani intr-un circuit al Moldovei, facut cu trenul.

M-am retras mai linistit dupa vizitarea Manastirii Cetatuia.


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 17.08.16 00:21:31
Validat / Publicat: 17.08.16 10:31:48
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în IAȘI.

VIZUALIZĂRI: 1664 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Turnul Clopotnita al Manastirii Cetatuia Iasi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

mishu
[17.08.16 10:55:55]
»

@ Dan&Ema - Pentru mine amintirile sunt putin mai estompate. Prima data cand am ajuns acolo era acum vreo 40 de ani, intr-o excursie cu scoala. Nu-mi aduceam aminte daca am vizitat acest loc sau nu pana nu ai pomenit numele Bisericii Sf Ap Petru si Pavel, si atunci am stiu sigur ca am trecut si eu pe aici. Din acea vizita am retinut ca nume trei biserici: Trei Ierarhi, Dochia si Petru si Pavel. A fost o excursie minunata si am vazut multe atunci, si printre altele stiu ca era toamna si in parc unde am vazut teiul lui Eminescu ne aruncam unii in altii cu frunze cazute iar peisajul din parc era auriu-aramiu.

Felicitari pentru aceasta clipa de nostalgie, votat cu mare placere.

tata123 🔱
[17.08.16 11:02:30]
»

@Dan&Ema - O vizită liniștitoare, departe de zumzetul orașului moldav. Așa am resimțit și eu vizita de anul trecut de la Mănăstirea Cetățuia.

Mi-a părut rău că nu am putut vizita muzeul mănăstirii, nu era deschis. Fiind toamna, de la mănăstire se putea achiziționa vin produs chiar din podgoriile mănăstirești de pe dealul unde e amplasat ansamblul religios.

În P10 se află bucătăria domnească, clădire considerată de alți cercetători ca fiind baia turcească - ambele variante ar fi plauzibile.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[18.08.16 00:13:05]
»

@mishu:

E fain sa iti amintesti momente petrecute de demult. Trei Ierarhi, Dichia, Sf. Petru si Pavel. Asa am si eu unele pelicule vagi dar ferme in acelasi timp despre obiective vizitate in copilarie. Vagi pentru ca nu contin tiate detaliile, ferme pentru ca au ramas intaparite anumite detalii, anumite clisee.

Multumesc de vot si iti recomand sa revezi candva aceste locuri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[18.08.16 00:16:33]
»

@tata123:

Si eu am gasit muzeul si toate cladirile anexe inchise cu excepia bisericii. Daca as fi dirit musai sa vizitez ceva mai mult, cred ca gaseam intelegere daca ma adresam calugarilor.

Asa la prima vedere, erau insa inchise. La bucatatrie, cum spui era o usa intredeschisa si am vazut alimente depozitate.

Multumesc de vot

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Cetățuia:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062932014465332 sec
    ecranul dvs: 1 x 1