ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.10.2011
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Tulcea
ÎNSCRIS: 01.09.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Update

TIPĂREȘTE

Buna ziua tuturor forumistilor!

Fiind de prin partile locului, m-am gandit ca ar fi o idee buna sa va comunic ultimile noutati in privinta mult iubitelor noastre manastiri nord-dobrogene (Celic, Saon, Cocos). Nu va obosesc cu prea multe detalii (celelalte rewiev-uri o fac foarte bine), va pot doar spune ca... da... avem asfalt de ultima generatie! Acu cateva saptamani s-a inaugarat cu mare pompa investitia "Reparatie drumuri Manastiri Dobrogene". S-a lucrat intr-un ritm infernal, cu decopertare de drum cum nu am mai vazut de pe vremea raposatului si asfaltat-viteza! Asa ca de oriunde veniti... datzi-i talpa cu incredere! Eu cel putin merg pe Telita-Celic sau pe Niculitel-Cocos linistit cu 100 km/h.

As veni cu cateva adaugiri pentru cei care vor sa piarda o zi-doua prin partile acestea (posibile trasee).

1. Pentru cei care vin dinspre Bucuresti, soseau este foarte buna (atentie ca sunt radare traditionale in zona Topolog), in satul Cataloi se face la stanga (marcajul este nou si foarte vizibil), urmeaza satele Frecatei, Posta, se intra intr-o padure foarte frumoasa, se da de o troita si se intra pe drumul spre Manstirea Celic. Parcarea este proaspat amenajata si asfaltata. Nu detaliez (repet, celelalte rewiev-uri sunt pline de informatii). Ca fapt divers am fost nas in biserica manastirii in aceasta vara. (Sa traiasca Nasuuu Mareee... yupiiii... !!!). Tot ca fapt divers am observat ca maicutele de acolo aveau in vacanta copii de la casa de copii. Lucru laudabil si care ma face pe viitor sa fiu mai putin critic la adresa bisericii ortodoxe stramosesti.

Plecati, treceti prin satul Telita (eu va fac semne prietenesti de pe terasa unde stau la un pahar de vorba cu prietenii), ii dati talpa (atentie la vaci si gaini!!!), si intrati in E87, Tulcea-Galati. O luati la stanga, la 1 km mai incolo, pe dreapta alta troita si drum proaspat reparat pana la Saon! (in august cand am trecut pe acolo mai aveau de asfaltat vreo 300 de metri). La Saon am trait un moment deosebit cand am fost ultima data, insotind niste prieteni-turisti francezi. Am intrat in biserica unde tinea slujba un preot batran... un veritabil patriarh. Biserica era plina de oameni evlaviosi, lucru care a socat prietenii mei, care au recunoscut deschis ca la ei bisericile sunt goale, procentul de ateism fiind infiorator. Si vreau sa va spun ca ne invidiau sincer, lucru pe care mi l-au repetat obsesiv in cursul intregii zile. Asa ca in Franta avem si prieteni care ne admira...

Plecati de la Saon, o luati la dreapta spre Galati, mergeti 5 min si intrati pe drumul spre Martyrion. Ati auzit de el??? De fapt e o bifurcatie proaspat asfaltata care va duce direct spre un ansamblu arhitectural construit deasupra unei bazilici paleocrestine descoperite in 1971 (cu ocazia unei ploi foarte puternice, unul din torenti a sapat in pamant descoperind acoperisul bisericii). Mai multe info aici: click aici. Osemintele martirilor crestini (care azi daca nu ma insel sunt ocrotitorii Dobrogei) sunt pastrate la Manastirea Cocos. Mai important, li sa pastrat si numele (exista o inscriptie vizibila "Martiri intru Hristos". Atentie ca Martyrion-ul e mai tot timpul inchis (exista un nr. de mobil afisat pe usa la care raspunde o doamna care vine sa deschida la o ora pe care o stabiliti impreuna... explicatia este simpla... e platita cu jumatate de norma). Asa ca aveti timp sa vizitati Cocos-ul, care e manastire de calugari (celelalte 2 sunt de maicute). La Cocos ajungeti din centru Niculitelului pe un drum, da, proaspat reparat capital.

Ca o recomandare personala, as iesi din nou pe E87, spre Galati, dar in Isaccea, la vreo 200 metri de intrare exista un indicator spre dreapta care va trimite la cetatea Novodonium. Practic e in mare deal, un pic doar cercetat, aflat pe malul Dunarii. Se vad clar portiuni de ziduri romane (o sa va uimiti ce simt ul unghiului drept aveau) si deasemeni, Dunarea. Ca un detaliu interesant, a fost sediul Flotei Romane a Dunarii. Deasemeni, undeva in spate, se vede spre Isaccea o movila uriasa, numita Kurban Vizir, unde se banuieste ca e mormantul unui general turc.

Booon... au trecut vreo 5-6 ore, probabil va e foame... Partea urata e ca nu aveti unde sa mancati in Isaccea... doar in Tulcea sau Galati. Daca aveti totusi rabdare si benzina, va intoarceti pana la Cataloi, mergeti pana la Nalbant, la iesire o luati spre Macin, treceti prin Izvoarele (pe stanga e un deal urias, foarte spectaculos, Consul pe numele lui - gurile rele zic ca e plin de uraniu), treceti prin Horia... mergeti cu atentie si brusc la stanga datzi de o terasa-restaurant. Nu arata cine stie ce dar acolo am mancat... offf... salivez si acum... unii din cei mai buni mici din istorie. Cereti sa va dea mici de vanat, daca mai au. Cartofii prajiti sunt cartofi, cartofi... nu sunt de la punga. Dinspre Isaccea exista scurtatura prin Niculitel pe la Valea Teilor, dar rupeti masina pe acolo. Deasemeni, mai exista o scurtatura pe la Nifon (vedeti pe harta), dar pe acolo nu am fost, asa ca nu stiu ce sa zic.

Daca va este foarte foame, din Isaccea va intoarceti la Tulcea (35 min de mers pe sosea foarte buna), si acolo va descurcati cu masa muult mai usor. Sper sa am timp si chef odata sa scriu o rubrica de recomandari culinare. Despre cum puteti sa mai pierdeti o zi prin Tulcea, revin cu un alt rewiev. Si uite asa petreceti un week-end pe plaiuri nord-dobrogene.

Ca sa nu uit, daca veniti dinspre Galati, faceti traseul in ordinea inversa descrierii.

Plimbare placuta tuturor!


[fb]
---
Trimis de kokobaurus in 04.10.11 12:23:55
Validat / Publicat: 04.10.11 14:38:06
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3186 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (kokobaurus); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14600 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster
[04.10.11 14:48:55]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

Paty
[04.10.11 15:39:35]
»

Daaa, super sosea, am testat-o si noi in vara cand am trecut pe acolo. Uff, si ce multe as avea de povestit - in raport invers proportional cu timpul pe care il am acum

Sa traiasca Nasu' Mare! Felicitari si sa fiti sanatosi cu totii - nasi si fini deopotriva!

La biserica paleocrestina despre care zici, am ajuns si noi, impinsi de curiozitate, numai ca, ghinionul naibii, EXACT in ziua aia (o miercuri oarecare) inchideau la 12 - cu afis in geam si tot ce trebuie, deci nu cred ca aveam sanse sa ne vina cineva in ajutor, chiar daca dadeam telefon. Si sa ne vezi, oameni in toata firea, cum ne zgaiam prin geamuri, de jur imprejurul cladirii. Si nici macar nu erau curate

Ca sa nu uit de ce m-am apucat sa scriu - va recomand tuturor manastirea Cocos. De fapt, nu chiar acum, ci peste vreo cativa ani cand o sa fie gata interiorul. Peretii sunt lucrati in mozaic, partial cu foita de aur. Este ceva absolut superb! E pentru prima oara cand am vazut asa ceva. Deocamdata (in august) era gata doar partea din fata, de la altar pana la naos. Si am inteles ca tot interiorul urmeaza sa fie lucrat in mozaic.

Tot la Cocos m-a impresionat si un domn restaurator. Lucra cu atata drag si grija la un obiect de interior (scuze, nu ma pricep deloc la denumirile decorurilor bisericesti), incat mai-mai ca-ti venea sa uiti de indeletnicirile tale de turist si sa-i dai o mana de ajutor sau macar sa-l asculti vorbind despre arta sa.

Aaa, si era sa uit - pe noi ne-a lovit foamea chiar la Isaccea si am gasit un local curatel la intrarea in oras (apropo de oras - chiar bate vantul pe acolo si are un aer tare trist). Un local gol pe cat era de mare, dar asa cum am zis, destul de curat si ingrijit, cu o terasa frumoasa. Habar n-am cum se numeste, din pacate. Am fost destul de sceptici cand am comandat si am incercat sa alegem din meniu chestii cat-de-cat sigure (mititeii ieseau din discutie din start, cu toate recomandarile baiatului care ne-a servit - bun la toate pe acolo). Dar mancarea a fost buna (n-am avut nici cea mai mica problema), foarte ieftina, berea era cam la pretul din supermarket, baiatul era extrem de politicos, desi ar fi avut de mai multe ori ocazia sa ne taxeze fitele noastre de oraseni, iar la plecare am primit si bon fiscal (!), si restul pana la ultimul banut (bineinteles ca i-am lasat si lui ceva dupa aceea). O singura problema: tacamurile puteau fi mai bine frecate.

kokobaurusAUTOR REVIEW
[04.10.11 15:54:21]
»

Paty

Venea doamna... ca si noi am pupat geamul. Am sunat, doamna a oftat si a zis ca vine in max 1 ora. De asta am mers mai intii la Cocos si Novodonium. Cand ne-am intors, era acolo si ne astepta... ba chiar ne-a fost si ghid. Programul dansei, din cate am inteles, e 8-12.

Si da... ramai cu gura cascata la ce fac aia la Cocos.

Toate bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
kokobaurusAUTOR REVIEW
[04.10.11 15:56:59]
»

Aaaa... scuze de impolitete. Multumesc pentru urari!

kokobaurusAUTOR REVIEW
[04.10.11 16:42:08]
»

Hm... imi este rusine. Sunt de prin partile astea si nu stiam nimic de terasa respectiva. Banuiesc cam care este, dar aveam senzatia ca e asa, numai pentru o bere...

Paty
[04.10.11 18:15:33]
»

1. Ei, acum chiar imi pare rau ca n-am incercat marea cu degetul si n-am sunat - poate aveam noroc, totusi.

2. Nici o problema, n-am luat-o ca pe o impolitete. Pentru putin.

3. Nu e numai pentru o bere, poti lua si o gustare calda - nu chestii pretentioase, oricum. Noi am dat pe 4 portii de piept de pui cu cartofi, doua beri si doua sucuri (eram 4 persoane) mai putin de 50 de lei. (!) Acum chiar imi pare rau ca n-am retinut numele terasei, macar pentru faptul ca am fost impresionati de corectitudinea celui care ne-a servit.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Qvadratvus
[19.09.12 21:41:12]
»

La bazilică tipa e întradevăr drăguţă, chiar a lăsat în locul ei pe cineva cînd nu a putut să vină (apropo, am văzut ansamblul înafara programului, aşa că toată lauda pentru persoana respectivă!)

webmaster26
[24.12.15 15:57:29]
»

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

kokobaurusAUTOR REVIEW
[20.01.16 13:30:57]
»

@webmaster26 - Este ok asa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
kokobaurus, Paty, Qvadratvus
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Celic Dere [Frecăței, TL]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047504901885986 sec
    ecranul dvs: 1 x 1