GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Manastirea Brancoveni si Vechea Curte Domneasca - Comuna Brâncoveni, Olt
Vechea Curte Domneasca si Manastirea Brancoveni se afla in localitatea omonima, la aproximativ 20 km de Caracal, pe drumul care leaga aceasta localitate de drumul european Pitesti - Craiova. Drumul este de calitate buna si exista indicatoare care te indruma spre cele doua obiective turistice.
Vechea Curte Domneasca a Brancovenilor se afla la aproximativ 3-4 km de drumul principal, pe un drum comunal care nu creaza probleme masinii. Ajunsi aici singurele lucruri care se pot vizita sunt ruinele vechiului zid de aparare si biserica care a mai ramas in picioare. Despre Vechea Curte Domneasca e greu de spus ca se mai poate vizita ceva altfel decat cu ochii mintii si ajutati de imaginatie. Mai exista doar un zid de aproximativ 2 metri inaltime, in rest aflandu-se un lan de porumb si mormintele din cimitirul satului. Ce se stie in momentul de fata este ca aici se afla pe vremuri Palatul lui Matei Basarab, din sec. XV - XVIII. Trecerea timpului, razboaiele purtate si cutremurele au dus la degradarea progresiva, de la relatarile din cronici austriece, cum ca palatul era cea mai importanta constructie din aceasta parte a Tarii Romanesti si pana la distrugerea lui completa trecand mai putin decat o viata de om. Biserica este construita din caramida in 1635, ctitor fiind Matei Basarab si sotia sa Elina, asa cum reiese din inscriptia de la intrare. Cimitirul din jurul bisericii dateaza de pe vremea lui Constantin Brancoveanu, putandu-se gasi cu usurinta pietre funerare pe care cu greu se mai poate deslusi ceva. Biserica era inchisa in momentul in care am fost noi, cu toate ca era zi de sarbatoare (Izvorul Tamaduirii) si nu am putut-o vizita dar, din ce am putut observa din exterior, pare in buna stare.
Manastirea Brancoveni este nu departe, la vreo 2 km, intrarea facandu-se din drumul principal. La intrare era un ditamai balciul, o gramada de oameni, terase, " comedii ", in fine, cam ce se poate gasi la tara intr-o zi de sarbatoare. Cand am ajuns la manastire era destula aglomeratie dar, datorita faptului ca am ajuns in jurul pranzului, nu am prins aglomeratia care a fost, probabil, de dimineata cand s-a tinut si slujba. Manastirea este de maici, prima dovada a existentei sale fiind din sec. XVII, pe o harta a Stolnicului Constantin Cantacuzino, biserica mare purtand Hramul Adormirii Maicii Domnului, iar cea mica Izvorului Tamaduirii, cat si Sf. Arhangheli Mihail si Gavril. Istoria manastirii se pierde in timp, inceputurile contopindu-se cu intemeierea Tarii Romanesti de catre Basarabi, boierii din familia Brancovenilor incepand cu sec. XV constructia ansamblului arhitectural. Hramul Izvorului Tamaduirii se datoreaza legendei conform careia Matei Basarab s-a vindecat cu apa de la un izvor din incinta manastirii, pana in momentul de fata perpetuandu-se traditia ca in aceasta zi oamenii sa vina si sa ia apa care ar putea sa le vindece diferite afectiuni.
In incinta bisericii mari sunt inmormantati tatal, mama si bunica lui Constantin Brancoveanu, sub o lespede cu insemnele Casei Brancovenilor. De asemeni, in incinta bisericii se afla o icoana a Maicii Domnului, cu puteri tamaduitoare, conform credinciosilor care se roaga la ea in cautare de alinare sufleteasca si trupeasca. Ansamblul monahal este bine intretinut, razboaiele, cutremurele, schimbarile de guverne si ideologii nereusind sa il puna la pamant. Singurul lucru care deranjeaza este, la fel ca peste tot atunci cand sunt sarbatori mari, imbulzeala si prostul gust (vezi felul in care erau imbracati multi care veneau la manastire - pantaloni scurti si fuste scurte). Nu ma erijez in mare moralist, sunt laic si vizitez asezarile monahale si bisericile din curiozitate arhitecturala si istorica, dar cred ca trebuie respectat locul unde te duci si oamenii care au ales acest mod de viata, credinta neinsemnand isterie de masa, ghionturi, imbranceli si tipete.
Trimis de cristisch2003 in 06.06.13 00:28:14
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SLATINA [OT].
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cristisch2003); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
O mica rectificare: Manastirea Brancoveni se afla pe drumul national 64 ce leaga Caracalul de Slatina, prin Ganeasa sau Slatioara. Din DN se mai merg cam 2 km pana la manastire.
Mutat în rubrica "Mănăstirea Brâncoveni şi Vechea Curte Domnească [Brâncoveni], SLATINA [OT]" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2023 Mănăstirea Brâncoveni, o filă de istorie. — scris în 24.05.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Mănăstirea Brâncoveni – o vatră monahală domnească — scris în 11.10.19 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Manastirea Brancoveni-judetul Olt — scris în 17.10.16 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- May.2016 Pe urmele lui Constantin Brâncoveanu - Mănăstirea Brâncoveni — scris în 14.05.16 de Safta Radu din ROșIORI DE VEDE - RECOMANDĂ