ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.01.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
NOV-2023
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Mănăstirea Bogdana — cea mai veche mănăstire din județul Bacău

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Acum ceva ani, am mai scris despre această mănăstire, am pus și poze și-am descris-o, așa după cum indicau izvoarele de le citeam atunci.

Acuma vă voi povesti despre ea cu liniștea și înțelegerea a ceea ce-nseamnă ea pentru mine și familia mea. Ca mai întotdeauna, vă spun că nu descriu mănăstirea ca lăcaș de cult ci ca obiectiv de vizitat, turistic.

Unde este?

Strict geografic, în județul Bacău, în com. Ștefan cel Mare, într-o localitate aflată la 14 km de Onești despre care n-aveți cum să nu  știți, este orașul nașterii și devenirii  Nadiei Comăneci, eroina de la Montreal.

Cum se ajunge?

De la Onești, pe DN 11A, spre Adjud. În mijlocul comunei Ștefan cel Mare, veți găsi un mare indicator care vă va îndruma spre lăcașul sfânt. N-aveți cum să vă rătăciți, până-n poarta mănăstirii veți avea indicatoare.

De ce să venim aici? Scurt istoric

E simplu, este cea mai veche mănăstire din județul Bacău, construită în apropierea locului unde s-a născut Ștefan cel Mare, comuna Borzești. Despre Ștefan cel Mare știți, e chiar mai celebru decât Nadia și, aici oftez adânc, decât mine!

Mănăstirea poartă numele întemeietorului Moldovei, Bogdan I, deși nu s-au găsit și dovezi istorice care să-i stabilească legăturile cu el. Primele atestări istorice datează din 1669. când Kir Teodosie, starețul Mănăstirii a fost ales episcop de Rădăuți. Vorbind pe dovezi materiale, tot în această perioadă,   a fost ridicată biserica actuală, de zid, sfinţită în anul 1670, cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” ,   de către mitropolitul ţării şi de către patriarhul Dositei Notarra al Ierusalimului, care efectua o vizită în ţările române, cu scopul strângerii de ajutoare pentru fraţii aflaţi sub stăpânirea musulmană.

Mănăstirea Bogdana a trecut prin multe, în decursul istoriei :  invazia tătarilor din 1717 „care pradă şi robie de cându-i Moldova şi pân acumu nu au fostu” ; apoi, cutremurul din 1739 în urma căruia biserica era „risipită şi foarte rău stricată” , având „mare trebuinţă a se drege” . În 1855, din iniţiativa arhimandritului Antonie Dumbravă, stareţul mănăstirii (1851-1863), se construieşte şcoala din satul Bogdana, pe terenul mănăstirii, oferindu-se posibilitatea copiilor săraci să înveţe carte. Şcoala a fost înzestrată cu „50 de prăjini de pământ în vatra satului” şi „cu multe cărţi chirilice (…) purtând semnătura arhimandritului” , Decretul 410 din 1959 când Mănăstirea Bogdana a fost desfiinţată şi transformată în spital de neuropsihiatrie până în 1975, după care a funcţionat ca tabără de copii, culminând cu cutremurul din 4 martie 1977 care a adus mănăstirea în stare de ruină.  

Dar, ca Pasărea Phoenix, Mănăstirea renaște din propria cenușă, părintele Isaia Ţugurlan revine şi începe istovitoarea muncă de refacere a vechiului lăcaş. A urmat un amplu şi complex proces de renovare, care a cuprins toate colţişoarele, căci parte din clădirile mănăstirii nu mai beneficiaseră de vreo consolidare de zeci de ani. n condiţiile în care mănăstirea nu primea aprobare oficială de funcţionare, s-a găsit soluţia înfiinţării unei Colecţii de artă religioasă medievală, cuprinzând valorile patrimoniale din mănăstirile desfiinţate şi din bisericile de parohie ale judeţului Bacău. Acest lucru a permis ca, în paralel, să se poată merge cu lucrările de renovare a ansamblului de clădiri, şi mai ales, cu formarea micuţei obşti (10 maici), care, mai târziu, va constitui nucleul a ceea ce există astăzi (62 maici).  

Începând cu 1990, mănăstirea şi-a reluat oficial statutul de funcţionare, iar, în plus, s-a trecut la amenajarea unui pavilion din cadrul mănăstirii, astfel încât să fie asigurate condiţiile necesare îngrijirii unui grup de bătrâne, bolnave, care beneficiază de tot sprijinul din partea mănăstirii pentru a-şi duce cu mai multă uşurinţă zilele.

Am venit mereu, aici, cu bucurie. Adriana este născută la Onești și părinții ei au avut casă în zonă. Pentru comunitatea de pe Valea Trotușului Mănăstirea este foarte importantă, pentru că, după cum știm cu toții ortodoxia a avut o influență semnificativă asupra istoriei și culturii românești. Legătura strânsă dintre credință și identitatea națională este reflectată în tradițiile, obiceiurile și valorile transmise de-a lungul generațiilor, care, aici, pe Valea Trotușului s-au păstrat parcă mai adânc.

Participarea la evenimente religioase, cum ar fi slujbele de duminică, sărbătorile religioase și pelerinajele, contribuie la regăsirea credinței în viața cotidiană a oamenilor, mai ales când preoții pot oferi îndrumare spirituală, susținere morală și participă activ în viața comunității. Elemente ale culturii românești, inclusiv literatura, arta și muzica, reflectă adesea teme religioase iar în perioade de schimbare socială sau incertitudine, oamenii pot căuta alinare și sens în credință.  

Este adevărat că nivelul de implicare în credință poate varia de la individ la individ, iar regăsirea în credință poate fi un proces personal și evolutiv pentru mulți români dar ortodoxia joacă un rol semnificativ în identitatea românească, fiind una dintre cele mai importante tradiții religioase în țară.  

Pe mine, orice vizită aici, mă liniștește. Este un lăcaș care nu este ostentativ, natura este la ea acasă, Construcțiile se încadrează în mediu, te lasă să vezi devenirea fără asperități, de niciun fel. Așa cum am spus mai sus, religia este ceva profund intim, n-aș îndrăzni să mă declar superior cuiva pe baza credinței religioase. Dar, spun că mie-mi place această mănăstire, are liniștea care-ți dă voie să te analizezi singur și să-ți regăsești puterile pentru a te bucura de viața pe care o ai.

Am mai scris despre acest lăcaș, nu mai insist cu nu știu ce fotografii. Ultima mea vizită acolo a fost în noiembrie 2023.

Apreciez că obiectivul poate fi vizitat și ca simplu turist, este un loc istoric al Moldovei. Nu neaparat să plecați din Sălaj, de exemplu, ca s-ajungeți aici, dar, dacă ajungeți în zonă, e păcat să nu -l vizitați!

Atâta pentru astăzi, sper că nu v-am supărat atât de tare cu acest review. Eu, am plecat, haidi, pa!


[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 07.01.24 12:23:57
Validat / Publicat: 07.01.24 13:16:30
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 1538 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Mănăstirea Bogdana, Bacău- iulie 2023
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster
[07.01.24 13:23:34]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[07.01.24 16:12:54]
»

@webmaster: Da, mi se pare corect! Bine, adevărul e că valoarea inestimabilă, artistică, istorică sau turistică a acestui genial review ar face să merit și o statuie, mai mică, e drept, vreo trei decorații și orice altă recompensă, las la aprecierea ta! 😂😂😂

Băi, nu uitați că sunt orfan de ambii părinți, înjurați-mă și voi de altele, recunosc că nu-i cea mai bună glumă, dar, ce vreți, e o zi noroasă și plouă mocănește, am scuze! 😛

Michi
[09.01.24 09:02:32]
»

@Yersinia Pestis: Am vizitat-o de două ori cu mai mlţi ani în urmă şi mi-a facut plăcere să-mi aduc aminte de ea prin reviewul tău şi să-ţi acord al 20- lea vot.

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[09.01.24 09:38:12]
»

@Yersinia Pestis: Orice s-ar zice, scrie sau vota despre mănăstiri și biserici pe portalul turistic AmFostAcolo trebuie să recunoaștem că monumentele religioase vechi au jucat un rol foarte important în istoria noastră militară și politică, în cultură, în arhitectură și educație.

Unele mănăstiri istorice au rezistat peste veacuri într-o formă originară, altele s-au transformat periodic din voia Naturii, lui Dumnezeu sau a Omului. Chiar dacă vizităm aceste edificii monahale doar din punct de vedere turistic tot vom descoperi frumusețe, artă, liniște etc.

Eu am scris și voi continua să prezint mănăstiri și biserici vechi, unele puțin cunoscute, dar importante prin diverse aspecte. În ciuda faptului că sunt citite și votate de puțini utilizatori AFA aceste articole își ating țelul dacă insuflă dorința de vizitare a acelui loc fie și unei singure persoane.

***

În primăvara anului 1926 Regina Maria vizitează câteva zone de jertfă de pe fostul front al Oituzului. Trenul regal staționează la Onești în gara frumos împodobită cu brazi, iar deplasările în teren se efectuează cu automobilele. Suverana și suita sa au petrecut Paștele aici, participând la slujba de Înviere la biserica Mănăstirii Cașin.

Au vizitat comunele Curăţa, Caşin şi mănăstirea Caşin, iar după aceasta s-au întors în gara Oneşti, luând masa în tren. M. S. Regina a primit mai multe petiţii prin d. colonel Rădulescu. In aceiaş zi după amiază (Vinerea Mare, n. n.), a vizitat mănăstirea Bogdana, iar seara a asistat la serviciul religios in biserica din Oneşti. (Universul, aprilie 1926).

Numai bine!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[26.01.24 09:52:14]
»

@Michi: Scuze că răspunz atât de târziu, fusei prins cu treaba! Mulțumesc pentru vorbe, vizită și vot!

Dacă ați fost acolo, e bine ca, dacă drumurile vieții vă mai aduc pe-acolo, să mai faceți o vizită. Se ajunge ușor, drumul este asfaltat coală de hârtie, mănăstirea este frumoasă, liniștită și totul e foarte curat! Și este un loc istoric, dacă vreți puteți să completați și cu vizita de la Biserica Borzești, ctitorită de Ștefan cel Mare la 1496, mai ales că este amplasată chiar lângă DN 11, Calea Adjudului, aproape de Onești.

Sărut mâna, gânduri de bine din partea-mi!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[26.01.24 10:42:34]
»

@tata123 🔱: Am spus de la începuturile mele pe AFA că nu doresc să dau tentă religioasă poveștilor mele despre biserici sau mănăstiri ci le descriu ca obiective turistice. Și da, devin obiective turistice atunci când au povestea lor, legată de vechime, cine le-a ctitorit, legendele locului.

Da, sunt de acord că nu multă lume apreciază astfel de descrieri, dar mai toate sunt cu o istorie strâns legată de cea a noastră, a românilor, a devenirii noastre ca popor. Printre altele arată și trăinicia noastră, și faptul că n-am venit aici aduși de vântul stepelor.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Bogdana [Ștefan cel Mare, BC]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05782413482666 sec
    ecranul dvs: 1 x 1