ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.08.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 11.10.12
STATUS: JUNIOR
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 10 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Legenda continua / Mănăstirea Arhanghelul Mihail

TIPĂREȘTE

Manastirea este usor de reperat fiind la marginea drumului, vizibila de la mare distanta din orice parte ai veni: Astris sau Aliki. Inca de la intrare suntem atentionati ca trebuie sa purtam obiectele vestimentare oferite, oricat de lungi ar fi bermudele barbatesti sau daca partea feminina poarta salvari pana la pamant sau au umerii dezgoliti.

Inaintam si pe alee, partea stanga pe un promontoriu se ridica ansamblul noii biserici; cea mai mare de pe insula cu un stil arhitectonic deosebit de al celorlalte surate mai mici. Acoperisul cu cupola pantocratica ce se sprijina pe un ansamblu de semicupole si arcade ce se intrepatrund in registre etajate, lasa impresia vizuala a valurilor marii. In prezent nu se viziteaza, fiind in reamenajare si consolidare de multi ani.

Firul vietii acestor locuri incepe a fi tors din caierul domniei lui Constantin cel Mare, cand mama lui a decis sa ridice lacasuri de inchinaciune, in toate locurile pe unde a poposit Arhanghelul Mihail. Imparatii bizantini ajuta la reconstruirea manastirii Filoteu de pe muntele Athos, inzestrand-o cu multe daruri printre care si cu un fragment din Cuiul Sfant, din mana dreapta a Mantuitorului rastignit pe Cruce.

O data cu caderea imperiului, simtind amenintarea otomana, calugarii au cerut ajutorul manastirilor de pe continent pentru gazduirea darurilor sfinte. O furtuna a surprins corabia calugarilor, ce au fost nevoiti sa se adaposteasca chiar pe aceste locuri. La scurt timp insa au fost pradati de pirati, dar unul din calugari a reusit sa ascunda relicva in peretele capelei, iar locurile cad in uitare.

Se spune ca un localnic s-a vindecat de o boala grea dupa ce a baut apa din izvorul tamaduitor al fostul lacas si ca semn de multumire s-a hotarat sa refaca ansamblul monahal. Lucratorii au gasit cutia cu podoaba sfanta. Cand vestea ajuns la urechile prelatilor de la manastirea Filoteu, acestia au cerut ca sa le fie returnata deindata.

Se pare ca Arhanghelul nu a fost de acord, aparand in visele calugarilor si poruncindu-le sa intorca Cuiul pe insula. Pentru ca totusi calugarii nu l-au ascultat, intr-o zi Cuiul a disparut. Arhanghelul, insusi, a fost vazut ducand Cuiul inapoi si lasandu-l in grija monahilor ce isi gasisera salas la capela Metohi din Theologos.

Se spune ca de aici incepe procesiunea din a treia zi Pasti, cand Cuiul Sfant este purtat, pe carari de munte, pana la manastirea Arhanghelului ramanand doar peste noapte acolo, simbolizand ziua intoarcerii pe aceste locuri.

In 1974 s-a hotarat infiintarea unei manastiri de maicute, incepandu-se cu sapte suflete. Ansamblul vechi se reface, se ridica chilii noi si dupa cativa incep lucrarile la o noua biserica.

Cu toate ca fotografierea si filmarea sunt interzise in locurile de acces publicului, poti incerca cateva cadre, dar nu ostentativ.

La capatul aleii, este un magazin de suveniruri apoi portile ce dau in interiorul religios al manastirii de maicute, interzis mirenilor pentru a nu intina sfintenia locului.

La dreapta, coboram cateva trepte si ajungem pe o esplanada, cu marea in fata si undeva in ceata orizontului se intrevede silueta muntelui Athos. Privind in jos, se casca o prapastie avand o mica terasa pentru admirarea lucrurilor scapate de turisti; in dreapta intr-un golf, plaja Livadia.

Pe esplanada, in stanga, in interiorul pridvorului inchis cu geamuri, admiram o colectie de arme albe, cateva uniforme si chipiuri ale vechii armate grecesti si bineinteles icoanele Maicii Domnului cu Pruncul si a Arhanghelului Mihail. Pridvorul face corp comun cu biserica interioara si aceasta inaccesibila vizitatorilor.

Pentru turisti si zilnicile trebuinte de ordin sufletesc, singurul loc religios vizitabil este un paraclis al chiliilor “exterioare” ce adapostesc si pe cei cu munci permanente, dotat cu o mica clopotnita si toaca. La iesire, la umbra boltei de vita de vie, puteti savura, dintr-un bol, deliciosul rahat, oferit cu darnicie de catre maicute.

Nedumerirea mea se indreapta spre succesiunea inaltarii celor trei lacasuri de cult: chiliile cu paraclisul vizitabil, chiliile cu biserica interioara cu turla a manastirii si biserica mare. Dar o data cu deschiderea spre vizitare a acestui lacas se vor scrie multe pagini cu informatii la cald.

Parasim aleea cu leandri infloriti, predand la iesire obiectele vestimentare de imprumut si ne indreptam pasii spre alte locuri incarcate de istorie.


[fb]
---
Trimis de misuf in 28.08.14 11:31:23
Validat / Publicat: 28.08.14 22:29:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 2792 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (misuf); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5850 PMA (din 8 voturi)

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster28
[28.08.14 14:43:08]
»

Cu ocazia primului review scris pe site, @misuf: bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.

Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare.

webmaster28
[28.08.14 14:50:49]
»

@misuf, dacă ai folosit citate din alte surse (cărţi, pliante, broşuri, internet), te rog să delimitezi acele pasaje prin ghilimele, formare diferită etc. şi să menţionezi explicit sursa informaţiei.

===

Cred că ar fi util dacă ai alege un titlu în care să fie menţionat (şi) numele obiectivului despre care vorbeşti în review.

===

Te rog să dai note pt, pentru cadrul natural şi pt, relaxare.

Poţi face modificări prin intermediul link-ului EDIT IMPRESII şi te rog să ne anunţi printr-un ecou când ai terminat.

Mulţumesc.

webmasterX
[28.08.14 22:29:19]
»

Am completat numele obiectivului în titlu.

În rest, publicăm articolul "aşa cum e"...

Alex_Macedo
[29.08.14 01:00:29]
»

Nedumerirea mea se indreapta spre succesiunea inaltarii celor trei lacasuri de cult: chiliile cu paraclisul vizitabil, chiliile cu biserica interioara cu turla a manastirii si biserica mare.

Stimata doamna,

Dar... de ce sunteti nedumerita? Succesiunea asa s-a vrut, in acele timpuri! Ok... am citit si pe Wikipedia aceste lucruri dar... ehm, Dumneavoastra ce ati simtit, in fiecare clipa, in care, ochii si sufletul v-au dus, in acele locuri?

Cu respect.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
misufAUTOR REVIEW
[29.08.14 08:59:21]
»

@Alex_Macedo:

Liniste si meditatie.

misufAUTOR REVIEW
[29.08.14 09:07:44]
»

@webmaster28:

Si eu va multumesc pentru sustinere.

O eroare nedorita ma face sa nu pot edita recomandarile dumneavoastra.

misufAUTOR REVIEW
[29.08.14 09:14:27]
»

@webmasterX:

Va multumesc pentru eleganta si originalitatea "completarilor".

webmasterX
[06.08.15 09:24:26]
»

Mutat în rubrica "Mânăstirea Arhanghelului Mihail [Thimonia], THASSOS" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alex_Macedo, misuf
Alte impresii din această RUBRICĂMânăstirea Arhanghelului Mihail [Thimonia]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045277833938599 sec
    ecranul dvs: 1 x 1