GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Manastirea Aladzha - acum doar muzeu...
Manastirea Aladzha este o manastire ortodoxa medievala, sapata intr-o pestera din nord-estul Bulgariei, la 17 kilometri mai spre nord de Varna si la 3 kilometri vest de Nisipurile de Aur, intr-o zona protejata, adiacenta Parcului National "Zlatni Pyasatsi" (Nisipurile de Aur).
Din Nisipuri poti ajunge chiar pe jos... Merita a parcurge distanta pe jos, pe sosea, pe la umbra...
La intrare, am platit 5 leva / 2 persoane... De fapt, a fost o donatie, intr-o cutie aflata imediat la intrare, pe partea stanga, inspre Muzeu.
Locul nu mai este nici manastire, nici izvor al miturilor, ci doar muzeu natural. Pesterile din munte au ajuns o simpla si populara destinatie turistica. Numele actual al locului a aparut abia in perioada otomana tarzie: cuvantul persano-turc "alaca" sau "aladzha" se refera la desenele murale, frumos colorate, ce imbraca o parte din peretii interiori ai muntelui.
In peretele de stanca, inalt de 40 de metri, sunt asezate de doua nivele, urmatoarele incaperi: biserica centrala, o capela, biserica recviem, o cripta, o bucatarie si o trapeza, chiliile si alte incaperi gospodaresti.
In extremitatea vestica a primului nivel, chiar in dreptul scarii de intrare in pestera, se afla biserica centrala a manastirii. In capatul estic al acesteia, in Sfantul Altar, se afla sapata o mica nisa adancita.
Un al doilea strat de fresca reiese din partea inferioara a locului.
O scara de piatra este sapata in podeaua bisericii, ducand spre nivelul prim al manastirii. Un coridor ingust porneste de la capatul scarii si merge pana in prima incapere a nivelului.
Cel de-al doilea nivel al Manastirii Aladzha pastreaza o incapatoare camera: aceasta are o capela si o mare nisa, in peretele ei estic.
Exista toaleta publica, de la intrare, pe partea dreapta.
In parcare, la dreapta intrarii este un izvor de apa, destul de rece...
Tot aici, in dreapta, se afla o cabana de unde puteti pleca pe trei trasee montane ce duc catre Rezervatie.
Trimis de Doina Burtila in 28.05.14 14:53:53
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Doina Burtila); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 43.27737090 N, 28.01649130 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Întâmplător m-a interesat acest obiectiv turistic. În review-ul dvs am observat o frază care mi-a atras atenția:
”O scara de piatra este sapata in podeaua bisericii, ducand spre nivelul prim al manastirii.
Îmi suna extrem de cunoscut. M-am dus la documentul meu pe care îl pregătisem pentru excursia de anul trecut și am găsit exact aceeași frază. Eu documentarea am pregătit-o din fel de fel de surse de pe net. Aș putea să vă întreb dacă textul vă aparține în totalitate sau... "este inspirat" din alte surse? Mulțumesc.
Articolul conţine fragmente consistente "împrumutate" non-etic din alte surse, încălcând astfel Regulamentul (ce permite citări doar cu delimitarea explicită prin ghilimele sau formatare diferită şi specificarea sursei; fragmentele "împrumutate" nu pot fi depăşi o anumită pondere în ansamblul textului)
Cf Regulamentului
- se retrage "votul saitului" (PMA_std);
- toate voturile primite până acum sunt anulate; cine doreşte, îl poate vota din nou - simbolic, +/-1PMA
@ariciu: Alineatul cu scara "este inspirat" din articolul fiului meu, ce a impartasit impresiile sale pe mai multe site-uri. Cum "documentul' sau era deja in calculator, partial l-am citat... O zi buna!
@Doina Burtila: nu adoar acel alineat era copiat, ci (mult) mai multe.
Rog aveţi în vedere pe viitor aceste cerinţe ale Regulamentului - delimitarea textelor "împrumutate" (citate), specificarea sursei.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2020 Mănăstirea Aladzha, o vizită plăcută — scris în 27.01.21 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Manastirea Aladja — scris în 26.07.19 de Carinalor din TâRGU JIU - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Aladzha, un muzeu pe gustul meu — scris în 29.04.18 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Aladzha - manastire, pestera, muzeu — scris în 21.06.17 de fredutza din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jan.2017 Mânăstirea Aladja (Aladzha) - Nisipurile de Aur — scris în 02.01.17 de Razvan0606 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Nu-s Ofelia dar am fost la manastire - Manastirea Aladzha — scris în 12.07.16 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2011 Încercând să înţeleg... Mânăstirea Aladja [Aладжа манастир] — scris în 13.07.11 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ