GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Legenda spune ca din apele lacului Titicaca au aparut Manco Capac si Mama Oello, fondatorii spirituali ai Imperiului Inca. Zona aceasta a fost leaganul uneia din cele mai mari civilizatii pre-incase, Tiahuanaco.
Am petrecut o zi intreaga aici, pe cel mai inalt lac navigabil din lume (lungime 190 km si latime 64 km)
. Excursia a inceput de dimineata cand ghidul nostru ne-a condus de la hotel la locul de imbarcare, in port. Aici ne-am urcat intr-un vaporas si am plecat in "croaziera". Pe acest lac sunt multe insule, fiecare din ele cu caracteristici si particularitati proprii.
Primul popas a fost a fost pe insulele plutitore UROS, ai caror locuitori sunt descendentii unuia din cele mai vechi triburi din America. Aici am avut ocazia sa vedem cum isi construiesc casele, cum isi duc traiul zilnic. Oamenii de aici folosesc "totora" un fel de trestie pentru multe lucruri: miezul este comestibil, trunchiul este folosit pentru constructia insulei iar coaja este un remediu excelent pentru scaderea febrei. Langa casutele din stuf sunt mici tarcuri unde cresc gaini. Casuta e mult spus. De fapt este o singura camera, unde locuieste o familie intreaga: parinti si copii. Nu au curent electric dar la unele case am vazut instalatii cu panouri solare. Ca sa aiba bani ei tes diverse covoare, perne si fac diverse suveniruri pe care le vand turistilor. In orice caz, viata aici e foarte grea. Un lucru care mi s-a parut interesant este acela ca isi ancoreaza insulele plutitoare asemenea vapoarelor. Daca uita sa ancoreze, a doua zi se trezesc in Bolivia (Lacul Titicaca este impartit intre Peru si Bolivia). Si nu este de dorit acest lucru.
Urmatorul popas a fost pe Insula Taquile. Dupa ce am ancorat pe insula am mers cam 45 min catre un satuc unde am luat masa-supa quinua si peste cu orez si ne-au fost prezentate obiceiurile traditionale (dansuri, cum se tese un covor, cum se spala cu detergent natural). La un moment dat am remarcat un barbat care impletea! Mi s-a parut absolut uimitor! Motivul era simplu: acesta urma sa se casatoresca si trebuia sa treaca un test: sa impleteasca un fes multicolor si apoi sa-l umple cu apa din lac si sa mearga 2 ore. Daca dupa acest interval de timp nu curgea nici o picatura de apa, barbatul avea aprobarea comunitatii sa se casatoresca. Daca nu, mai putea incerca anul urmator. Dur, nu-i asa?
Dupa ce am terminat de luat masa am plecat la vaporasul nostru care ne-a dus inapoi la Puno (Pe vaporas era si recipient cu oxigen, pe care l-am folosit de 2 ori - ca eram la 4000 m altitudine!)
Trimis de Arinuca in 06.02.12 23:29:21
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA de SUD. A mai fost în/la: Argentina
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Arinuca); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte interesant review - si poze
Imi imaginez, dimineata, sedinta la primaria de pe insula Uros. Pe ordinea de zi:
"-Fratilor unde ne parcam azi insula? "
Tare.
@Arinuca:
”... sa impleteasca un fes multicolor si apoi sa-l umple cu apa din lac si sa mearga 2 ore. Daca dupa acest interval de timp nu curgea nici o picatura de apa, barbatul avea aprobarea comunitatii sa se casatoresca.
Da' din ce sa impleteasca fesul? Ce fibra e aceea prin care nu trece apa si ce tehnica de tricotaj trebuia sa aiba pretendentul la casatorie pentru a impleti un fes din care sa nu curga apa timp de doua ore. Cred ca trebuia sa impleteasca o oala.
Eu - chiar daca am oarecare experienta in tricotat - n-o sa pot fi niciodata apta de casatorie din punctul lor de vedere.
Altfel, interesanta expeditie, plina de inedit! Ce temperaturi erau acolo? Vad oamenii imbracati cam gros.
@iulianic: din lina de alpaca sau lama. Tricotatul fesului se realiza cu 4 + 1 andrele. Este similar cu modul de a face ciorapi al bunicii. Firul si andrelele sunt f subtiri si de aceea tesatura iese asa deasa.
Barbatul trebuie sa stie sa tricoteze asa bine! Nu femeia.
Temp. erau pe la 8-10 grade Celsius, ca de! eram la 4000 m altitudine.
Sper sa nu se importe si in Romania acest obicei ca vom deveni o natie de celibatari .
@Arinuca in mod cert copiii tai vor fi turisti profesionisti atunci cand vor fi mari... bravo si felicitari... toata stima!!!
Traian, crezi ca isi mai bate capul " dom' primar " sa ii mai intrebe ceva? Decide singur.
Lasand gluma, stau si ma intreb daca pe o insulita facuta doar din trestii de totora pot trai cativa oameni in aceste conditii ancestrale (asta asa... ca sa ma exprim academic...) ce se intampla cand un copilas se imbolnaveste? sau cand naste o femeie? (banuiesc ca se intampla si de astea) Suna din totora (ca ai nostri din tulnic) si vine cineva de pe mal sa o ajute sau sa o duca la doctor?
Se face foc pe insulita?
Defapt insulita este un imens balot de totora. Cum o fi oare legat sa nu se imprastie? Si oare cat rezista niste tulpini, inainte de a putrezi?
Doamne, cate intrebari imi vin in minte despre traiul lor.
Ma gandesc ca de de scris si de citit nici nu poate fi vorba. Nici nu ar avea cine sa ii invete, nici nu pra le-ar ajuta la ceva.
Alimentatia se bazeaza doar pe peste si pe trestia aia?
Totusi hainele alea de pe ei nu par tesute de mana? de unde le au?
In final ma gandesc ca insulitele sunt cumva sponsorizate si ca defapt totul poate fi doar turism.
@Diaura: este si turism, ca din asta traiesc. Altfel nu ar avea de unde sa aiba bani. Nu au nici un fel de asigurare medicala, iar daca se imbolnavesc, vraciul local rezolva problemele. Pentru nasteri, tot vraciul. Daca apar complicatii pacienta e transportata la spitalul din Puno, dar trebuie sa achite nota de plata. Banii obtinuti din vanzarea produselor de artizanat sunt pastrati pentru situatii speciale.
Se mai ocupa cu trocul de produse cu oamenii din Puno.
Vezi poza 12-modul de asamblare al unui balot de tortora. din pacate nu am avut timp sa scriu la fiecare poza detalii.
Sper sa ne vedem la Brasov si mai vorbim.
@Arinuca:
Stii ca se gaseste si la noi Quinoa? Am o punga in camara.
@Diaura: unde ai gasit? Eu am cumparat de la Lima 4 pachete de cate 250 g fiecare, "modele" diferite. Chiar ma gandeam ca atunci cand le voi termina va trebui sa ii rog pe prietenii mei peruani sa-mi trimita.
Dar cassava (radacini de manioc) ai mancat?
@Arinuca:
Iti voi raspunde printr-un mesaj privat. Nu vreau sa schimbam subiectul aici.
Insulele Uros sunt in top 10 insule artificiale scumpe!
O excursie foarte interesanta si unica!
B-am vazut cu tulpina de trestie pe frunte. sper ca n-ati facut febra.
Mastile de la gura impotriva a ce le foloseati? Daca de vaccinat, erati vaccinati?
Aoleu, e aproape doua noaptea si eu nu ma dezlipesc de aici...
Multumesc ca ma tii treaza.
Ma mult la urmatorul.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2017 Jurnal de calatorie: America de Sud – Episodul 6 — scris în 10.11.17 de Pușcașu Marin din UM01065 - RECOMANDĂ
- Oct.2016 Aventuri pe lacul Titicaca – insulele plutitoare UROS si insula de piatra TAQUILE — scris în 12.12.16 de buterfly* din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jan.2013 Lacul Titicaca - cel mai inalt lac navigabil din lume — scris în 08.02.13 de grecudoina din BRAșOV - RECOMANDĂ