ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.07.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUN-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Lacul Sfânta Ana - singurul lac vulcanic din România

TIPĂREȘTE URM de aici

Lacul Sfânta Ana situat în masivul Ciomatu din Harghita, în stânga Oltului, aproape de Băile Tușnad, s-a format în craterul unui vulcan stins - Ciomatu Mare - din masivul Puciosu. Specialiștii spun că erupția acestui vulcan, ultima din Carpați și din Europa de Est, ar fi avut loc în urmă cu câteva zeci de mii de ani, fără a preciza nimic exact. Cât despre apariția lacului ne spun doar că acesta s-a format în urma unor acumulări pluviale continue, lacul - neavând izvoare - completându-și apele numai din precipitații.

Aflat la o altitudine de 946 m, Lacul Sfânta Ana are o formă ovală (620 m lungime și 460 m lățime maximă), o suprafață de 19,50 ha și o adâncime maximă de 7 m.

Vizitarea Lacului Sfânta Ana, această importantă atracţie turistică, naturală, a Ţinutului Secuiesc, unicul lac din Europa Central-Estică format pe fundul unui crater de vulcan stins, nu avea cum să nu fie un moment așteptat cu mult interes de noi, cei care am pornit în explorarea Ținutului Secuiesc. Așadar, cea de-a treia zi a circuitului nostru a debutat cu o deplasare la Rezervația Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș, o rezervație complexă - naturală, geologică, floristică și faunistică.

După un drum destul de lung, dar frumos, autocarul ne-a lăsat în parcarea de lângă Cabana Sfânta Ana, o construcție din lemn situată în șaua dintre Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș, un loc în care copacii se răriseră dând cale liberă privirilor noastre pentru contemplare până hăt, departe. N-am să vă spun nimic despre taxele percepute la parcare, acestea fiind diferite pentru autoturisme și pentru autocare. În cazul nostru rezolvarea problemei a picat exclusiv în sarcina organizatorilor. La fel și taxele de vizitare, acestea fiind incluse, probabil, în costul total al circuitului.

Vreau să spun totuși că de o bună bucată de vreme, nu se mai poate ajunge la lac cu mijloace auto, acestea rămânând în marea parcare de lângă cabană. Nici baie nu se mai poate face în lac (asta din anul 2017). Explicația ghidului local care ne-a indicat drumul de aproape 1,5 km de străbătut pietonal, este aceea că turiștii, prin comportamentul lor, au determinat această stare de lucruri. Aglomerație în parcarea de lângă lac, parcare pe marginea drumului, grătare, miros, fum, gunoaie, mizerii în apa lacului...

În prezent, pentru a ajunge la malul lacului, ai două variante, ambele bazându-te pe propriile-ți picioare: urmând drumul asfaltat, marcat și șerpuit despre care deja am amintit sau scurtând-o prin pădure, pe poteci marcate, dar mai greu accesibile pentru unii.

Trebuie să spun că pentru cei cu probleme de deplasare (persoane cu vârsta de peste 65 de ani, persoane cu dizabilități, femei însărcinate, copii mai mici de 5 ani, cu însoțitor), transportul până la lac și înapoi se face gratuit, cu un microbuz care efectuează curse după un program stabilit: Vara (1 mai - 30 septembrie) cu plecare spre lac din oră în oră (între 10.30 și 18.30) și cu întoarcere tot din oră în oră (între 11.00 și 19.00). În perioada 1 octombrie - 30 aprilie aceste curse se fac doar la solicitare.

În cazul nostru, deși aveam destui seniori în grup, nu s-a apelat la transportul cu microbuzul. Vremea frumoasă, timpul suficient alocat acestei vizite și peisajul încântător, de munte, cu aer curat, au constituit suficiente îndemnuri pentru a porni la vale, pe șosea. Și tot înaintând, și tot tăind linia continuă din marcajul șoselei pentru a mai economisi câțiva pași la curbe (pentru că tot nu circula nimic și șoseaua era numai a noastră), am ajuns la malul lacului. Acolo sunt mai multe bănci din trunchiuri de copaci, precum și un mic debarcader cu ponton din lemn, un loc ideal pentru fotografie. Mai multe bărcuțe îi așteptau pe amatorii de plimbare pe apa acestui fermecător lac. Bărcile se închiriază (25 lei/30 minute sau 35 lei /1oră) pentru maxim 3 persoane, fiecare persoană primind la îmbarcare și o vestă de salvare.

Cei care au mai mult timp la dispoziție, pot face o plimbare în jurul lacului, prilej cu care pot ajunge la Capela Sfânta Ana menționată documentar din anul 1562. Bineînțeles, în timp, acest lăcaș de cult a fost refăcut de mai multe ori. Se spune că acesta este un loc de pelerinaj pentru credincioși. Noi, cu timp limitat, nu am ajuns până acolo. Ne-am mulțumit să savurăm peisajul care-ți umple sufletul de bucurie, malurile împădurite cu brad și cerul luminos oglindindu-se în apa lacului.

Lângă debarcader există un Bufet Ecologic - Ökó Büfé - o construcție din lemn unde poți servi o băutură răcoritoare, o cafea sau un kürtős kalács. Oferta nu este prea diversificată, iar prețurile nu sunt dintre cele mai mici. Dacă aveți în vedere să petreceți mai multe ore colo, e bine să aveți propriile gustări. Există acolo și câteva mese, dar e greu să găsești un loc liber mai ales în perioadele de vârf turistic. În apropiere sunt și toalete ecologice, dar nu pot spune cum sunt. Nu le-am vizitat.

Mai trebuie să spun că zona este una renumită pentru prezența și apariția urșilor. Există peste tot avertizări gen "Urși în zonă! " și chiar un panou mare (cu text în română, maghiară și engleză) care ne explică ce comportament trebuie să avem în cazul unei nefericite întâlniri cu acest animal. Nu m-am mirat atunci când am văzut că chioșcurile din lemn ale bufetului sunt împrejmuite și semnalizate ca având gard electric.

Ca o paranteză, aici ar trebui să mai adaug și faptul că deși nu l-am întâlnit pe Moș Martin la Lacul Sfânta Ana, în drumul de întoarcere, din autocar, deplasându-ne spre Tușnad, am avut surpriza de a vedea primul urs în libertate. Nu părea să-i pese de mașinile care treceau pe șosea, deși se afla foarte aproape de drum. Își vedea de treaba lui moșmondind prin frunzișul pădurii.

După ce ne-am plimbat, am admirat frumusețe naturală și am inspirat aer curat la malul Lacului Sfânta Ana, pe același drum, pe șoseaua devenită pietonală, ne-am întors la cabană. În parcare ne aștepta ghidul. Rând pe rând, am luat calea spre Tinovul Mohoș, rezevație naturală aflată în apropiere, un alt obiectiv turistic înteresant pentru noi. Dar, asta este o altă poveste!

Despre Lacul Sfânta Ana trebuie să mai spun că turștii care ajung acolo îi află și legendele. Sunt două care circulă cel mai mult, legende pe care le veți găsi pe internet, dar pe care le veți auzi și de la ghizi, nici unii dintre ei neuitând să le amintească.

Și, pentru ca articolul meu să fie complet, trebuie să le amintesc și eu, în rezumat.

O legendă spune că numele lacului provine de la Ana, o fată pe care părinții au obligat-o să se mărite cu un tânăr pe care nu-l iubea. Părinții, cu gândul la averea tânărului, au fost de neînduplecat la rugămințile fetei și atunci, aceasta și-a luat viața aruncându-se în apele lacului. Trupul fetei nu a fost găsit niciodată, iar în amintirea ei și a sacrificiului ei, lacul a fost denumit Sfânta Ana.

O altă legendă povestește despre doi frați tirani, care se urau. Unul dintre ei stăpânea o cetate pe vârful Puciosu, iar celălalt, o cetate situată pe locul actual al lacului. Primul avea o caleașcă frumoasă, fapt care a stârnit invidia fratelui său care s-a lăudat că a doua zi se va arăta într-o caleașcă și mai frumoasă. El a pus să fie înhămate la caleașca sa opt dintre cele mai mândre fete din împrejurimi, dar caleașca nu a putut fi urnită cu tot efortul tinerelor fete. Mânia stăpânului a fost fără margini, el biciuind fetele fără pic de milă. Una dintre ele, Ana, l-a blestemat pe stăpânul nemilos. Atunci s-a pornit o furtună îngrozitoare, cu fulgere, tunete și cutremure, iar cetatea - împreună cu stăpânul ei - s-a scufundat. Când totul s-a liniștit, în locul cetății a apărut un lac frumos, cu ape albastre, Lacul Sfânta Ana.

Și dacă tot suntem în lumea fantasticului, să amintim și fenomenul care prevestește starea vremii. Se spune că localnicii nu au nevoie de prognoze meteo. În muntele de lângă lac s-au format, de-a lungul timpului, două fisuri. Dacă aerul emanat este înțepător, atunci va fi furtună. Altfel, vremea va fi frumoasă. Explicaţia ştiinţifică a acestui fenomen este aceea că în adâncuri încă mai există activitate post-vulcanică, extrem de sensibilă la schimbările atmosferice. Când presiunea atmosferică scade, gazele (bioxidul de carbon şi sulful), ies la suprafaţă prin fisuri, generând acel miros înţepător, prevestitor de ploaie.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 16.07.23 18:49:44
Validat / Publicat: 16.07.23 19:42:11
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BALVANYOS.

VIZUALIZĂRI: 2606 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P25 Lacul Sfânta Ana - Informații în rezervația naturală.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster
[16.07.23 22:19:48]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Michi
[17.07.23 07:32:27]
»

@iulianic: De lacul Sfânta Ana mă leagă o amintire. Acum vreo patru ani am făcut o excursie cu autocarul prin Transilvania. A oprit maşina în parcare si noi turiştii ne-am îndreptat spre locul în care şi împăratul merge singur. Când să mă întorc şi să ajung la autocar vreo 20m, am văzut cum ceilalţi turişti îmi făceau semne îngroziţi. Am înţeles din ele că ar trebui să merg încet şi să nu mă uit înapoi. Abia când am ajuns la ei, am văzut că la câţiva metri de mine în spate, mă urmărea agale un urs. Frică mi s-a făcut mai târziu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[17.07.23 15:31:48]
»

@Michi: Citisem la vremea potrivită despre "întâlnirea" dumneavoastră cu Moș Martin. Sigur, este o întâmplare pe care nu i-aș dori-o nimănui, dar, dacă ar fi să privim totul din alt unghi, dintr-o perspectivă mai hazlie, aș cuteza să vă întreb cum de ați tratat cu spatele un asemenea curtezan?

Tot în zona Lacului Sfânta Ana am văzut și noi un urs adevărat, dar fără nici un pericol pentru noi. Eram în autocar, în mers. Totuși, sentimentul a fost unul aparte văzând un urs adevărat, în libertate. Ne-am amintit instantaneu de faptul că ghidul local ne avertizase asupra unei astfel de posibile și nedorite întâlniri.

Safta Radu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[17.07.23 19:15:06]
»

Citind acest review, mi-am amintit cu plăcere de aventurile mele la Lacul Sfânta Ana, din anii 1991 și 2012. La prima vizită în zonă, student fiind, împreună cu un coleg ne-am cazat la un particular în Băile Tușnad, unde am stat 7 zile. Țin minte că am ajuns la lac pe jos, urmând o cărare prin pădure, era pe 15 august, de „Sf. Maria” . Într-adevăr, e ceva de mers pe jos din stațiune până la lac, dar noi nu aveam mașină, eram tineri și energici. După ani și ani, văzând la tv imagini cu urșii care ies din pădure, sau cazurile în care au atacat oameni, stam și mă gândeam: eram noi tineri și cutezători, dar n-aveam minte! Dacă ne întâlneam cu ursulache, marii atleți de la proba de 100m garduri erau pistol cu apă pe lângă noi ! A doua ispravă s-a consumat în vara anului 2012, de data asta mergând acolo cu soția și juniorul nostru. Lume multă, gălăgie, am intrat în apă să ne răcorim puțin că era o căldură înăbușitoare, dar juniorul s-a pricopsit cu o insolație de toată frumusețea și am fost nevoiți să plecăm după nici două ore. Și asta nu a fost tot, cum eu lăsasem mașina sub un brad în parcarea de lângă lac, am găsit-o „pictată” cu rășină, am înnebunit când am văzut-o! Noroc cu un băiat isteț de la o spălătorie din orașul meu, care mi-a făcut-o de arăta mai bine decât când am cumpărat-o, îmi venea să-l iau în brațe și să-l pup de bucurie!

iulianicAUTOR REVIEW
[18.07.23 08:06:45]
»

@Safta Radu: Mă bucur atunci când articolele mele readuc în memoria cuiva amintiri atât de îndepărtate și atât de picante. În 1991, atunci când ați făcut prima plimbare prin pădure spre Lacul Sfânta Ana, nu cred că urșii erau atât de mulți cum sunt în zilele noastre. Dacă e să dau crezare ghidului local de la Tinovul Mohoș (vizitat după Lacul Sfânta Ana) urșii s-au înmulțit mult după aceea și - după previziunile lui și ale specialiștilor în domeniu - numărul lor va crește și mai mult. Nu știu cât timp pădurile vor mai fi ale noastre.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Lucien
[20.07.23 11:21:27]
»

1. Interzicerea scăldatului în Lacul Sfânta Ana, lucru care a fost o gravă lovitură aplicată turiștilor care doreau să se răcorească în zilele caniculare de vară, are o explicație mai concretă, desigur asociată poluării amintite. Lacul este un ecosistem închis, foarte sensibil și cu transformări datorate activității antropogene. De exemplu, mai puteți găsi pe internet, cred, articole în care lacul este prezentat ca fiind fără viață. De fapt, probabil ați văzut, presupun, cel mai evident, bancuri mari de pești (probabil caras), o pacoste apărută în ultimii ani. se caută soluții de combatere. Desigur, carașii nu (prea) poluează, dar ar polua loțiunile de plajă, șampoanele etc. ale celor care ar vrea să se bălăcească în apa lacului.

2. Predicția vremii la Lacul Sf. Ana are la bază o veche observație. Înainte de o serpentină spre stânga a drumului, în coborăre, probabil a doua serpentină, puțin înainte de cărăruia spre punctul de observație (anul trecut am remarcat că platforma de observație a fost dezafectată), în zidul de sprijin al drumului, sunt lăsate câteva goluri probabil pentru evacuarea apei. Întreaga zonă Tulnad-Balvanyos este plină de emanații gazoase postvulcanice numite mofete (compuse în proporție de peste 95% din CO2). În funcție de jocul dintre presiunea atmosferică și presiunea gazului mofetic, acesta iese sau nu prin golurile din zidul de sprijin amintit mai sus. Gazul mofetic are un miros înțepător, specific, ușor de simțit. Deci treaba asta funcționează ca un fel de barometru.

3. Urșii din zona Tușnad-Balvanyos E foarte mulți și în ciuda tuturor celor care li se zburlește părul când aud de termenul URS, urșii aceștia sunt urși turistici. Ei fac parte din oferta turistică a locului. Ei apreciază foarte mult turiștii din punct de vedere... culinar. Iar perioadele de sezon turistic sunt cele mai bune, când, pe marginea șoselelor fac din labă turiștilor din autoturisme și autocare, când merg la” chiurtoșăria” din mijlocul stațiunii Tușnad (aia situată la drumul european, lângă magazinul universal), când mai intră prin bucătăriile oamenilor și, desigur, când fac baie în lac, odată cu turiștii, așa cum mi s-a întâmplat și mie cu ani buni în urmă. Înainte de a intra în lac, ursul chiar mi-a permis să mă fotografiez cu el stând tolănit, distanța dintre noi nefiind mai mare de 10 m. Tratații cu blândețe și urșii nu au treabă cu dvs. Ați auzit de vreun incident mai serios cu urșii din zona Tușnad-Sf. Ana-Balvanyos în ultimii zeci de ani?

ux133459
[02.04.24 12:40:49]
»

In data de 28 martie am vizitat Lacul Sfânta Ana. Natura a rămas la fel de darnică cu noi oamenii care nu facem nimic s- o ajutam. Scaune rupte, un bufet unde se vindea doar bere,

Dar ce deranjează până să ajungi la lac este semnul acela care interzice intrarea mașinilor spre lac și te trimit într-o parcare neamenajata care se remarca dor prin bariera și taxa de 400 lei pentru 3 ore. Cine a stabilit asta nimeni nu știe. Cea mai mare taxa pe care am platit-o in România pentru o parcare neamenajata.

-

BY WEBM: Text trimis spre publicare ca review. Neîndeplinind condițiile impuse de Regulament pentru publicarea ca articol distinct, a fost mutat de echipa tehnică aici, ca ecou.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, Lucien, Michi, Safta Radu
Alte impresii din această RUBRICĂLacul Sfânta Ana:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054812908172607 sec
    ecranul dvs: 1 x 1