ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.08.2013
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bacau
    ÎNSCRIS: 22.07.13
    STATUS: PREMIUM
    DATE SEJUR
    AUG-2013
    DURATA: 1 zile
    cuplu fara copii

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    90.00%
    Mulțumit, mici obiecții

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    90.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 2 MIN

    Viaductul Poiana Teiului la raspantii de destinatii...

    TIPĂREȘTE

    Am trecut de cateva ori in viata prin zona, dar niciodata nu am sesizat frumusetea locurilor asa cum mi s-a intamplat acum.

    Din Tg. Neamt, dupa Manastirea Neamt ne-am gandit sa mergem pana la coada lacului in localitatea Poiana Largului si apoi Durau... Un drum care altadata era, aproape impracticabil din cauza gropilor, acum e acceptabil spre bine chiar. E asa frumos ,te intorci in povestile lui Creanga cand vezi satele insirate pe marginea drumului, capitele de fan frumos stivuite, o blandete a locurilor si a oamenilor specifice acestor tinuturi moldave.

    Am ajuns la Poiana Largului, loc de intersectie, de popas, de admirat. De admirat viaductul Poana Teiului care traverseaza lacul Izvorul Muntelui.

    Viaductul masoara 800 de metri a fost reabiltat timp de trei ani si acum face legatura cu vatra Dornei (spre dreapta) sau toplita, Durau (spre stanga).

    Am ales sa-l traversez pe jos, pe partea pietonala, pentru a putea admira si a face poze. Bine, daca stiam ca e aproape 1 km, nu cred ca ma mai entuziasmam asa tare.

    Eram doar eu, cate un pescar ratacit si cate un fotograf pasionat care incerca sa surprinda profesionist frumusetea lacului.

    Undeva in dreapta, am zarit o stanca ciudata, care parca nu are nici olegatura cu imprejurimile. Am aflat ca se cheama Piatra Teiului, sau Piatra Dracului, ca are o inaltime de 23 de metri si ca este o structura calcaroasa ramasa prin eroziune de milioane de ani in urma

    Localnicii au faurit numeroase legende despre aceasta piatra, spunand ca este blestemata si drept urmare, ea are in varf o cruce pentru indepartarea oricarei prezente malefice.

    Dincolo de legende si frumusetea peisajului, viaductul este o artera strategica care face legatura intre Moldova, Bucovina si Transilvania.

    Fie ca mergi catre Toplita si Durau, fie ca alegi Vatra-Dornei sau Piatra-Neamt oricare dintre aceste drumuri iti incanta ochiul si sufletul. Bine. soselele sunt mult mai bune ca acum 15 ani dar nu asa cum ar trebui sa fie in 2013, intr-un stat european, intr-zona turistica cu asemenea potential.

    Mergand spre Durau, intr-o zi de duminica a lunii august, am vazut trecand pe jos viaductul Poiana Teiului, partea frumoasa a realitatii care cu certitudine era cea majoritara. Va invit si pe voi in aceasta raspantie de drumuri si destinatii si sigur nu o sa regretati...


    [fb]
    ---
    Trimis de diana-camelia* in 16.08.13 12:48:58
    Validat / Publicat: 16.08.13 14:26:40
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BICAZ & IZVORU MUNTELUI.

    VIZUALIZĂRI: 5080 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (diana-camelia*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 spre Poiana largului dinspre Tg-Neamt
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9000 PMA (din 11 voturi)

    ECOURI la acest articol

    7 ecouri scrise, până acum

    iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
    [16.08.13 14:45:25]
    »

    @diana-camelia: Da, eu ştiu cât e de frumoasă zona descrisă de tine pentru că am copilărit în Neamţ. Îmi face însă o deosebită plăcere să citesc despre ţinutul copilăriei mele cu atât mai mult cu cât cel ce povesteşte este la rândul lui încântat.

    Şi cum altfel ar putea fi cel ce scrie:

    ... te intorci in povestile lui Creanga cand vezi satele insirate pe marginea drumului, capitele de fan frumos stivuite...

    Tu, de acolo, de la Piatra Teiului, încotro ai luat-o? Spre Durău, spre Ghiorghieni, spre Vatra Dornei, spre Târgu Neamţ sau spre Piatra Neamţ?

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    diana-camelia*AUTOR REVIEW
    [16.08.13 14:51:33]
    »

    @iulianic:

    de data asta, spre Durau, pentru cateva ore numai, din pacate dar am fost si spre Vatra Dornei, in anii trecuti si mi-a placut la fel de mult. O simt zona, nu e peste tot spectaculoasa dar e foarte calda si placuta ochilui si sufletului. Chiar si manastirile din zona Neamt prefer sa le revad si ma atrag mai mult decar cele din zona Bucovinei, nu stiu de ce...

    viorica
    [16.08.13 15:22:56]
    »

    iulianic

    doresc sa merg citeva zile in moldova si maramures. Aveti sugestii pentru traseu si mai ales pentru cazari convenabile?

    dorgo
    [16.08.13 15:33:54]
    »

    @diana-camelia: la Poiana Teiului (coada lacului Bicaz) faceam popas obligatoriu (era jumatatea drumului) cand faceam naveta Tg. Mures-Botosani, prin anii '70 (cam odata la 2 luni), si am vazut si lacul secat, apa scazuse multe, acum, cu ploile, cred ca e arhiplin. Cea mai frumoase amintire despre lac o am cand l-am traversat cu vaporasul si apoi am urcat pe jos, pana la Toaca in Ceahlau si apoi am coborat si am dormit la Durau, la hotel... pe-acolo sunt niste locuri minunate...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
    [16.08.13 19:49:33]
    »

    @viorica: Cred că cel mai bine ar fi să adresezi întrebarea ta tuturor membrilor AFA incluzând-o în rubrica CE-MI RECOMANDAŢI. Ai putea primi astfel mai multe păreri, de la oameni care au fost acolo sau chiar locuiesc prin zonele amintite. Eu, de exemplu, încă nu am vizitat Maramureşul şi tare îmi doresc, dar... timpul hotărăşte de fiecare dată altceva.

    Dacă ar fi să-ţi recomand ceva din Neamţ, apoi n-aş ezita să te invit la vechile mănăstiri nemţene (Agapia, Văratec, Horaiţa, Secu, Sihăstria, Neamţ de lângă Târgu Neamţ sau Bistriţa, Bisericani, Pângăraţi de lângă Piatra Neamţ). Centrul istoric al oraşului Piatra Neamţ (cu Turnul lui Ştefan cel Mare şi Biserica Sf. Ioan), întreaga vale a Bistriţei cu salba ei de lacuri de acumulare de la Piatra Neamţ la Bicaz, Masivul Ceahlău cu Cascada Duruitoarea şi vârful Toaca, cel mai înalt, cu staţia meteo de unde se poate zări Marea Neagră în zilele cu cer limpede... sunt alte atracţii nemţene.

    Bucovina, acest arhipelag de mănăstiri istorice, monumente UNESCO, necesită ceva timp pentru a fi vizitată în întregime. Eu am reuşit să vizitez Bucovina pe îndelete doar o singură dată. Nu trebuie să mergi în perioada marilor sărbători pentru că atunci este aglomerat şi rişti să nu găseşti cazare. Noi am păţit asta acum doi ani de Sf. Maria. De atunci am hotărât să nu mai plecăm fără o rezervare prealabilă.

    Îţi doresc plimbare plăcută şi amintiri frumoase!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
    [16.08.13 20:14:44]
    »

    @dorgo: Prin anii '70 îmi petreceam cam toate vacanţele de vară în drumeţii pe Ceahlău. Ajungeam cu trenul la Bicaz, mergeam pe jos (de cele mai multe ori) până la Izvorul Muntelui - cabana de la poalele masivului, în 4 ore de urcuş nu prea uşor ajungeam la cabana Dochia, aproape de vârf şi ne cazam. Acum, acolo, pe platou, s-a construit o mănăstire. Dimineaţa urcam la Toaca la staţia meteo (ce multe flori de colţ erau! Ştiam că sunt ocrotite şi nu le rupeam), apoi coboram pe celălalt versant până la cabana Fântânele (pe atunci 7 Noiembrie). Aici ne aranjam cazarea, lăsam ruxacele şi făceam o drumeţie uşoară, prin pădure, până la Cascada Duruitoarea. Abia a treia zi coboram la Durău (pe atunci nu era decât o poiană frumoasă, fără construcţiile de azi), continuam tot pe jos până în satul Ceahlău, iar de la coada lacului luam vaporaşul până la Bicaz. Am văzut lacul cu apă şi mai multă şi mai puţină, am văzut Piatra Teiului şi inundată de ape, dar şi înconjurată de pământul urât care rămânea după retragerea apelor.

    Frumoase vremuri, frumoase locuri, dar şi mai frumoase amintiri!

    puiutea
    [07.08.14 12:48:37]
    »

    @iulianic: "Fericiti cei care, ca Ulyse... "!! Mi-am petrecut copilaria colindand - cu parintii - muntii tarii, asa ca te inteleg, dragule, foarte bine! O tempora, o mores!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    diana-camelia*, dorgo, iulianic, puiutea, viorica
    Alte impresii din această RUBRICĂLacul de acumulare Bicaz / Izvorul Muntelui:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057285070419312 sec
    ecranul dvs: 1 x 1