ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.10.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Paşcani [IS]
ÎNSCRIS: 04.05.12
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JUN-2012
DURATA: 2 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Pe Bistriţa cu amintiri plutind

Ilustrație video-muzicală
Gheorghe Zamfir&Dana Dragomir- I will always love you


TIPĂREȘTE

Na... că m-a luat o mâncărime de palme… şi mi le frec de colţul mesei…da’ parcă am râie. Nu-mi trece cu una cu două; şi-mi mai bubuie şi capul... de atâta cafea băută astăzi, cred; şi poate de atâtea gânduri.

Eee, de parcă pe voi nu vă chinuie niciodată blestematele astea... alfa, beta, omega, mama lor de unde cerebrale. Lasă că ştiu eu că, sătui de mersul ăsta al lucrurilor, vă vine aşa câteodată să întoarceţi lumea asta cu susul în jos. Numai că, undeva, în hăul ăla interior, fără fund, în care temerile stau bine aşezate ca foile dintr-o prăjitură, parcă vă sperie un pic profeţiile alea apocaliptice ale unor popoare aşa de primitive că azi nici urmă nu mai e de ele. Parcă ce ştiau înapoiaţii ăia cu pene în păr şi cu frunze la brâu despre grandiosul final al acestei lumi?

... Dacă acolo, în adâncuri, o spaimă cât un bob de mac te zgândăreşte din când în când şi face să laşi lumea asta aşa cum e şi să n-o mai întorci cu susul în jos, atunci să ştii că pe deplin fiinţa ta a învăţat să se bucure de fericirea de a încheia o zi cu gândul că mâine, cu siguranţă, va urma un nou început.

Iar spaima mea cea mai mare e cum că, atunci când lumea îşi va schimba susul cu josul şi toate se vor roti de la locul lor, acvariul meu – cel cu trei peştisori ca nişte frunze de salcie – se va rasturna şi eu nu voi fi acasă...

Parcă-i cam nătângă pasiunea asta a mea – cu cei trei peştişori ca nişte frunze de salcie – şi poate ca s-ar stinge dacă în loc să-i ţin acolo, prizonieri într-o lichidă şi spaţială figură geometrică, mai bine ar săgeta liberi luciul vreunei ape după bine-ticluita lege a naturii.

... Şi fără să vreau, în faţa ochilor mi-a apărut un banc de peşti, cu vioaie şi mirifice sclipiri argintii, în apa translucidă de lângă mal. Aveam vreo zece ani... şi aveam cravată roşie la gât, de aia de pionier, trasă printr-un inel de plastic transparent. Tovarăşa învăţătoare ne îndemna ca pe nişte oiţe, doi câte doi ţinându-ne de mână, un baiat şi o fetiţă, să traversăm mai repere pasarela ce lega uscatul de debarcaderul plutitor. Cei câţiva metri mi se păreau atunci un mare act de curaj şi ezitant, am trecut cu paşi mici-mici spre acel loc de unde urma să urcăm pe un vaporaş înzorzonat cu steguleţe multicolore şi cu două benzi orizontale; una roşie, alta albă.

Domnul capitan, un nene care poseda doar o bluză dungată din toată ţinuta consacrată a unui marinar veritabil, neavând nici bandeletă de aia neagră peste un ochi, nici pălărie ca a lui Napoleon şi nici picior de lemn, trase brusc de o sfoară şi un clopot cu dangăt spart ca o tigaie de tablă netrebnică dadu semnal că vaporaşul se pregăteşte a ne plimba pe unduioasele întinderi de apă. Şi cu ochii de atunci am cercetat să văd dacă măcar avea vreun papagal şi tare am fost dezamăgit...

Era o zi caldă; pescăruşi ţipând ascuţit săgetau cadenţat întinderea de apă; noi, ţincălăi tehui de cap, unii mai proşti, alţii şi mai proşti... după priceperea fiecăruia, ne îmbrânceam unul pe altul smuncindu-ne în scurt de puţinele haine ce ne acopereau firavele trupuri. Căci pe atunci cam aşa arătam; toţi subţirei şi mititei, dar a’ naibii de neastâmpăraţi.

Numai unora, stând aşa cu gurile căscate spre malurile împodobite cu dantelării de conifere ce de la distanţă păreau covoraşe de muşchi moale şi pufos, ni s-a arătat ochilor o himeră ce mie unul mi-a impregnat în memorie o imagine pe care n-aveam s-o revăd nici până astăzi.

Din luciul de apă o săgeată argintie ca o sabie aruncată de un zeu ascuns adânc la fundul lacului s-a azvârlit drept în sus cu zbateri agile, căzând apoi pentru totdeauna înapoi în abisul cel de nepătruns.

,,E o lostriţă. ’’ A zis simplu nenea cel cu clopotul dogit, fără a ne da alte lămuriri. Mulţi ani la rând am visat la acea lostriţă ca la un fel de balaur care totuşi, milostiv, nu s-a încurcat el să bage în seamă câţiva prăpădiţi de copilaşi ce clănţăneau din dinţi, în bătaia vântului, pe zgomotosul şi pufăitorul vaporaş ce-şi săvârşea misiunea zilnică plutind pe Bistriţa cea zăgăzuită în pântecosul Baraj al Bicazului.

Acea întindere de apă nu era vreo rece mare nordică sau vreun lac rusesc fără fund, ci era şi este una dintre minunăţiile naturale cu care a fost dăruit neamul acesta tracic la începuturile lumii, când Judecătorul cel drept l-a călăuzit din îndepărtata Asie către Europa şi l-a înzestrat cu locuri minunate pe lumea asta.

Şi-acea apă şi azi curge năvalnic şi zadarnicele încercări omeneşti tot n-au putut-o opri din cursul ei dat pe vecie.

Bistriţa - apă repede, vijelioasă, după cum slavii cei darnici în cuvinte au botezat-o, a fost ea supusă multor încercări, au încălecat-o muntenii plutaşi cu trunchiuri lungi de brad, meştesugit cârmuite către Siret şi apoi către Dunăre, au înfrânat-o bieţii oameni zăgăzuind-o şi au încercat ei aşa iluzoriu, să se creadă cumva stăpânii ei.

Păi Bistriţa e apă venită năvalnic tocmai din vârf de munte, nu-i baltă clocită cu peşti ce se mişcă molatic şi pun untură pe burtă. Vine din Maramureş, din ţinutul urmaşilor traci – dacii liberi – care n-au ştiu ce-i aia stăpânire străină căci mai presus de orice, dorinţa de a fi liberi au împrumutat-o tocmai din ceea ce-i înconjura: munţi de nestăpânit, păduri de nepătruns şi ape de neoprit. Şi din acei urmaşi liberi se trăgea şi neamul bunicului meu, transfug năsăudean, bejenar numit în Moldova, şi sângele meu clocoteşte de mândrie şi patimă şi preţuire pentru acest neam şi pentru tot ce-i al lui.

Dar fiindcă e târziu când scriu şi dacă târziu o să citiţi neroziile izvorate şi ele din puţinătarea gândirii mele, nu vreau a vă chinui degeaba şi o să vă spun ce am de spus, apoi mă duc la culcare căci poate mulţi aşa vor crede şi ei de cuviinţă şi spre a lor uşurare aşa voi face.

Iată că la nici o aruncătură de băţ, să tot fie o zvârlitură de maşină, de oriunde vei locui în ţara asta, curiozitatea îţi poate da imbold a te ferici cu o impresionabilă incursiune pe Valea Bistriţei. Dar nicăieri nu vei găsi mai multă măreţie şi nu vei putea admira deplina forţă naturală a acestui râu decât la barajul Izvorul Muntelui, de la Bicaz până la Poiana Largului.

De vei veni dinspre Ardeal, prin secuime, mai la nord ajungi drept la coada lacului prin Topliţa, sau mai la miazăzi, de la Gheorgheni vei ajunge la Lacul Roşu cu splendoarea şi farmecul său, cu pensiuni şi căsuţe câte pofteşti. N-are culoarea roşie cum se aşteptă toată lumea, însă de te vei încumeta la o plimbare cu barca, raţe şi răţuşte sălbatice îţi vor însenina ziua, printre trunchiurile de buşteni retezaţi ieşind din apă. Din nord, dinspre Vatra-Dornei, după ce vei fi urmat nestatornicul drum croit de oameni după îndârjirea Bistriţei vei nimeri la coada cea şerpuită a marelui baraj.

Dacă vii dinspre sud, ajungi pe E85 la Bacău, iar de aici la Piatra-Neamţ apoi spre Bicaz.

La Bicaz se uneşte drumul dinspre Lacul Roşu cu cel venit din vale şi împreună, ca să le fie efortul mai lesne şi să poată birui semeţia muntelui, urcă într-unul singur până deasupra barajului de la Bicaz.

În vremuri ploioase când Bistriţa absoabe vijelios toate şturlubaticele pâraie repezi de munte prăvălite zburdalnic pe colţi de piatră sură, lacul de acumulare se întinde pe o lungime de peste 30 de kilometri, până mai sus de Poiana Largului, dincolo de pod şi de Stânca dracului – un stei azvârlit de uriaşii cei de demult, undeva aşa la întâmplare... ca să se minuneze cei de acum de aceasta poznă mare.

Ochiul obosit de insinuanţii fotoni ce perpetuu izbesc infatigabila retină, de astă dată va tresări şi cu o disponibilitate totală va lăsa loc imaginilor majestuoase pictate de maestra şi minuţioasa natură pe fundalul azuriu al cerului îndepărtat.

Şi din loc în loc, mergând de la un capăt la altul al impresionantei întinderi de apă pe care munţii morocănoşi o ţin strâns în îmbrăţişarea loc nu te vei putea răbda a opri pentru a gusta un păstrăv fript la grătar, strâns bine cu sfoară de cânepă între crenguţe de molid, însoţit de delicata mămăligă ce se vrea consoarta deplină a înfumuratului peşte. Îmi vine şi-acum aroma cărnii afumate şi gustul ăla în gură şi simt cum la aşa oră târzie mi se face dor de acele locuri. Na că tac; dacă aşa vreţi, aşa fac.

Iar dacă neastâmpărata şi nepotolita Bistriţă dă năbădăios piept cu vanitoşii oameni, se lasă înduplecată şi uneori învinsă de regina apelor de munte. Şi cum ziceam de generoşii slavi, care ne-au dat cuvinte multe să le folosim la biserică, ne-au făcut cadou şi denumirea unei alte minunăţii: lostriţa.

Azi teoretic ocrotită de lege, practic..., lostriţa a reprezentat secole la rând ploconul cel mai de preţ al bistriţenilor riverani pentru potentaţii acestor locuri.

Se zice că atunci când n-o mai fi lostriţa, atunci va seca şi Bistriţa. Dacă aşa va fi, tristă zi se va abate atunci asupra omenirii.

În ziua de azi, pe marele baraj Bicaz se poate naviga cu barca cu motor, cu vaporaşul sau cu tot felul de dracovenii cu motor de drujbă ce tulbură imberb liniştea acestor locuri, iar plutaşii cei de altă dată s-au dus departe... să-l călăuzească pe Nică a lui Ştefan a Petrii Ciubotaru spre casa lui de veci.

Acum cazare se gaseste si la hotel, si la pensiuni si la camping, timp sa ai si bani; iar baba Irinuca cu caprele ei râioase nu mai găzduieşte pe nimeni...

Iar de la o mică pensiune cu nume de femeie creştină – Cristina – am tot umblat încoace şi-ncolo să descoperim oameni şi locuri şi amintiri vechi despre alte timpuri.

Şi-apoi după masa aia cu peşte de la crescătoria de pe malul lacului, iată că după multe urcuşuri, grele căci cum pot fi uşoare pentru cineva ce nu-i obişnuit cu ele, am întâlnit o bătrânică ieşită parcă de nicăieri. Era cam cât un şcolar, mititică, gârbovită şi cu o legătură de cinci-şase lemne uscate în spinare. Baticul de pe cap îi cădea pe o parte şi-i acoperea un ochi. Şi mergea şi ea aşa, cu vreascurile alea ale ei pe marginea drumului.

Parcă nu prea era verosimil ca pe o şosea unde circulă vehicule de zeci de cai putere, o băbuţă rămasă din alt timp pe aici printre noi, să-şi ducă singurică povara întregii vieţi.

M-a privit cu ochiul cel neacoperit de năframă şi cu glas stins mi-a răspuns că e şi ea de pe undeva şi stă şi ea din mila schivnică la o mănăstire de pe-aproape, undeva de-i zice Buhalniţa.

... din casa ei, acuma ruină de bârne de brad, scânduri şi draniţă înnegrită, rămăsese o sobă oleacă mai încolo de şosea după un dâmb şi mai venea şi ea din când în când să aprindă acolo focul şi să se uite cum ard lemnele şi cum trece vremea...

Din rola sobei din piatră lipită cu lut a scos cât am stat să-mi împărtăşeasca din veninul ei de-o viaţă câţiva cartofi copţi în coajă. Te topea aroma lor oleacă a fum aşa.

,,Iaca barabulili aiestea îs di pi coasta asta di deal. Ia şî mânâncă şî matali dacâ ţ-o place’’.

Oltenii şi muntenii le zic cartofe, moldovenii balabule, ardelenii crumpene, pere, brandamburce, gheţi ori picioci, dar oricum le vor zice cei ce le gustă coapte în cenuşă fierbinte, în foc mocnit sau în cuptor, încântaţi vor fi de aroma lor îmbietoare, imposibil de descris în cuvinte. Şi cine îşi va fi încercat umila limbă cu tot felul de bunătăţi din lumea largă şi măcar o dată nu va fi mâncat un cartof copt, rumenit, cu coaja oleacă tare de arsură, a pierdut un strop din fericirea de a fi pe această lume.

Şi dacă năzuinţa de a nu trece prin această lume fără a gusta din toate cele lăsate întru desfătarea gurii şi veţi cuteza a gusta din acei indolenţi de cartofi copţi, atunci vă rog să lăsaţi ruşinea şi stinghereala în seama altora şi tăvăliţi-i cu ciudă printr-un mujdei vârtos de usturoi, cu apă şi sare, şi aşezaţi-i unde li-i locul.

Iar băbuţa asta şi o alta pe care am cunoscut-o la Borca, pe Sabasa în sus pe munte – Ana cea cu leacuri din buruieni – nasc în mine fiori la gândul că Sfânta Miercuri şi cu Sfânta Vineri chiar au existat aievea... şi cumplită suferinţă va cunoaşte lumea când cei din urmă copii vor vedea în mitul lor doar praf purtat de vânt...

Eiii... şi fiindcă ceasul ăsta e potrivit închinării zeului Morfeu, cel căruia îi e somn îi zic noapte bună, iar celui care nu, atunci să se mai gândească olecuţă şi la bietul lui stomac... n-o pofti el oare ceva?!

* * * * *

Dacă am supărat pe cineva cu ale mele tâmpe cugetări, iertare îmi cer, iar dacă pofte i-am facut atunci cred că l-am dăruit cu un gând bun.

CO. COS1410


[fb]
---
Trimis de CO.COS1410 in 21.10.12 00:44:39
Validat / Publicat: 21.10.12 07:25:27
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3054 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

24 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (CO.COS1410); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cheile Bicazului - la pas
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31250 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

24 ecouri scrise, până acum

Admin
[21.10.12 09:09:08]
»

O încântare, un adevărat review 'de duminică dimineaţa'. Mulţumesc, doamnă domnule, în nume personal, de simplu cititor (o fac rar [doar] în acest 'nume', să ştii)

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[21.10.12 13:08:12]
»

Admin, oleacă de corespondență anterioară ce am avut cu userul @CO. COS1410, mă îndreptățesc să cred că m-am adesat unui tânăr, nicidecum unei doamne Știi tu într-adevăr cu cine dialogăm? Poate n-ar fi rău ca în caseta fiecărui user să fie înscris și sexul. Câștigul ar fi acela că am fi în cunoștință de cauză atunci când am dori să interacționăm cu colegii noștri, căci formulele de adresare în anumite circumstanțe sunt diferite pentru bărbați și pentru femei.

@CO. COS1410, credeam că ne-ai uitat. Eu n-am uitat blogul tău, dar se pare că l-ai abandonat. Mă bucur însă că din când în când, ca acum de pildă, mă mai pot bucura de naturalețea și eleganța narațiunii tale, că-mi dai din nou subiecte de adâncă cugetare, că simt cât suntem la unison atunci când privim și încercăm să înțelegem lumea din jurul nostru. Cum spune și Cornel, review-ul de azi a fost un debut încântător al duminicii . Nu mai lungesc vorba, că mă grăbesc să mă așez la masa de prânz. Nici nu știi ce e felul secund în meniul casei: cartofi copți la cuptor într-un amestec de ouă, cașcaval și smântână! Plus o bucățică de piept de pui la grătar. Fără mujdei de usturoi, doar cu o salată de roșii alături!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adri-nico
[21.10.12 14:51:21]
»

@mariana. olaru:

Mi-a placut asta cu "doamna"...

@ Costel:

Una la mina: cind ai zis de bancul cu pesti ma si gindeam ca povestesti de piriul copilariei noastre, unde calcam pe pesti ca pe pietricele, si saream ca si cum as fi calcat pe carbuni incinsi, asa de gidilicioasa era senzatia... din talpa.

A doua: cind a fost vorba de traversarea podetului, tot la piriul cu pricina m-am gindit, apoi... am dedus ca nu despre salciile de la pod va fi vorba in povestea ta ci de acea mare intindere de ape, pe care am vizitat-o acum citiva ani, si care m-a ingrozit atit de tare incit mi-am dorit sa plec imediat de acolo. Nu m-am plimbat cu nimic, abia am indraznit sa arunc un ochi de pe geamul masinii si am zis "hai de aici pina nu se rup zagazurile astea si apa ne va acoperi". Minte proasta de muiere... asa-i?

In al treila rind, ce e, bre, aia lostrita? Aoleu, iertare de acest apelativ. Cind i-am zis prima data bunicului "bre, da' unde te duci? " m-a privit cu uimire. cred ca eram prin clasa a 5-a... si mi-a zis cum de indraznesc sa ii vorbesc asa? Da' cu tine imi permit.

Nu vreau sa dau cautare pe google ca sa vad daca lighioana aia ca sageata e pasare sau peste... sau ce rasa de balaure o fi...

Astept sa imi explici tu in dulsili grai moldovinesc.

Si in ultimul rind, te urasc oleaca pentru amintirea cartofilor copti. Astia nu au acelasi gust... nici macar usturoiul nu e la fel de iute ca acela mic din gradina de la Tatarusi...

Duminica frumoasa!

Sint a 13-a votanta... sper sa nu-=ti aduc ghinion.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
urjanclaudiu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[21.10.12 16:08:07]
»

Sint a 13-a votanta... sper sa nu-=ti aduc ghinion.

... Gata, daca nu a venit pana acum (ma refer la ghinion) nu mai are nici o sansa ca tocmai a sosit votul cu numarul 14 si odata cu el si binemeritatul Superbonus. Iar de aceasta data norocosul sunt eu.

Felicitari pentru aceasta frumoasa poveste.

CO.COS1410AUTOR REVIEW
[21.10.12 19:18:37]
»

@Admin:

Mulţumesc şi eu pentru aprecieri... doamnă Admin!

Şi vă iert pentru confuzie... : -)))

CO.COS1410AUTOR REVIEW
[21.10.12 19:21:15]
»

@mariana. olaru:

Aştept de fiecare dată reacţia dumneavoastră la scrierele mele. Înseamnă foarte mult pentru mine. Mulţumesc.

Despre rewiew-ul cu Iaşul... nimic?!

adri-nico
[21.10.12 19:24:17]
»

@CO. COS1410:

si mie nu mi-ai raspuns... ( (

CO.COS1410AUTOR REVIEW
[21.10.12 19:26:01]
»

@adri-nico:

Bună seara Adri!

Abia ce am ajuns de la Broşteni... de la sfinţirea bisericii de la schit. E vorba despre Broşteni, comuna Drăguşeni, peste deal... Cred că o să scriu ceva de pe acolo şi o să pun şi câteva poze. Sunt nişte locuri splendide acolo. Şi e şi un iaz.

Lostriţa e un peşte - din păcate cam rara astăzi - care ajunge cam la un metru lungime; e din specia salmonidelor, adică cea cu păstrăvi şi somoni.

Mulţumesc pentru ajutor... cu doamna!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Admin
[21.10.12 19:33:17]
»

@CO.COS1410: Îmi asum eroarea (pe adresa ta de email există o singură pagină pe Facebook, aparţinând probabil soţiei sau unei surori).

În rest, îmi păstrez însă, neştirbite, toate celelalte aprecieri

CO.COS1410AUTOR REVIEW
[21.10.12 19:34:14]
»

@Admin:

E a soţiei pagina de Facebook...

adri-nico
[21.10.12 19:36:09]
»

@CO. COS1410:

Gata, acum pot sa trec la culcare, inistita. Merci de lamurire. O asemenea lighioana am vazut si eu in Singapore Zoo. Nu stiu cum ii zicea, dar cind iesea din apa ca sa haleasca pestele daruit de ingrijitor, casca o gura cit o sura, iar cind o inchidea, ziceai ca a explodat grenada. Brrr, chiar ca era inspaimintator ca un balaur.

Astept review si poze de prin umblarile tale.

.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
CO.COS1410AUTOR REVIEW
[21.10.12 19:38:27]
»

@CO. COS1410:

Tu ai un regim special, avem aceeaşi vână din care ne tragem seva.

Ieri am trecut pe podul de peste Ţâgulea, i-am întrebat pe părinţi despre bunicul tău şi ei chiar îl cunosc căci vine la biserică la Vâlcica.

Dar la întoarcere fiindcă n-am găsit niciun opintic, am fost poftiţi la un praznic şi timpul s-a scurs. Ştii tu despre ce vorbesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adri-nico
[21.10.12 19:42:27]
»

@CO. COS1410: ehe... opintic e vinisoara sau e hrib? cred ca hribul se mai cheama asa. ce amintiri imi rascolesti tu mie... cind umblam cu traista tesuta de bunica (din lina sau cinepa, ca tare ma rodea la umar) si o umpleam cu bureti. Binteinteles ca bagam in traista tot ce iesea in cale si acasa, bunica abia de mai pastra jumatate din recolta. Restul, pe cele mai frumoase, le arunca, zicind ca sint otravitoare. Eu le culegeam dupa frumusete si marime...

Da, bunicul nu a lipsit de la nici o slujba de duminica sau de sarbatoare, decit cind a fost internat in spital.

hai cu reviewul cel nou.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
CO.COS1410AUTOR REVIEW
[21.10.12 19:44:34]
»

@urjanclaudiu:

Mă bucur să găsesc un admirator al poveştilor mele!

adri-nico
[21.10.12 19:45:54]
»

@CO. COS1410:

hmmm. Deci un admirator ai gasit tu? Cu cine ai invatat sa numeri? Nu vezi ca sintem o hoarda?

CO.COS1410AUTOR REVIEW
[21.10.12 19:47:14]
»

@adri-nico:

Opinticii sunt ghebe numite prin alte zone şi în coplărie culegeam cu sacii pentru un unchi pădurar care trebuia să de cotă la ocolul silvic câte zece butoaie, la saramură.

adri-nico
[21.10.12 19:48:30]
»

@CO. COS1410:

da, ai dreptate. batrinetea m-a cuprins. merci de lamurire.

ak-ar de rumÂn †
[21.10.12 20:35:13]
»

Săru-mâna! (dacă @Admin grăiește înțelesuri necunoscute nouă).

Îmi farmeci sara asta - "soră mai mare a celorlalte zile", cu meșteșugul voroavelor și înțălesurilor lor.

Mulțumire găsescu-ți, la cele vechi timpuri și la care și eu trudesc a le cunoaște.

Compătimire și recunoștința avem a cunoaste pentru cei care, cu voie sau fără voie, au fost jertfe nevinovate ale locului pe care l-ai înfățișat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
abancor
[21.10.12 21:36:31]
»

Mie, cum aud de Lacul Bicaz, îmi vine în minte prompt o relatare din "Peşteri scufundate" de Cristian Lascu şi Şerban Sârbu, doi speologi şi scafandri (şi altele) de seamă ai planetei, carte publicată în 1986. Relatarea se referă la sucufundări de antrenament în lacurile ţării, iar cuvintele cheie sînt "conversia mîlului în păstrăvi". Mai mult, prezenţa unui vaporaş în pozele de mai sus, contribuie la activarea memoriei. Acum să dau citatul, să înţelegeţi ce mă amuză şi care e legătura cu mîlul, păstrăvii şi vaporaşul:

""Marea" de la Bicaz, ce atinge 40 km lungime şi 80 m adîncime, beneficiază de existenţa Staţiunii de Cercetare şi Producţie Salmonicolă de la Potoci. Aici, în inima munţilor, unde te aştepţi mai puţin, dai de o adevărată bază acvanautică, dotată cu tot ce e necesar, inclusiv un vaporaş de cercetare. Şi ceea ce este cel mai important, cu doi pasionaţi scufundători: dr. Ionel Miron, directorul staţiunii, şi colaboratorul său, tehnicianul Constantin Mihai. Puţini îşi mai amintesc că cei doi au fost printre autorii primei experienţe româneşti de activitate îndelungată într-un laborator submers. În compania lor am făcut de cîteva ori scufundări de antrenament în Lacul Bicaz. Sub pătura primilor metri, cu apă călduţă şi tulbure, începe un "vid" negru, cu apă limpede, dar rece de 4C, unde raza reflectorului nu întîlneşte nimic. Abia după 50m de coborîre imperceptibilă, am aterizat pe un fund acoperit de un strat gros de mîl galben şi gras, bogat în substanţă organică, mişunînd de oligochete. Cînd am ieşit la suprafaţă, Ionel Miron ne spunea, frămîntînd proba de mîl între degete: "Ce-ar fi dacă am draga acest mîl bogat şi am hrăni cu el planctonul de la suprafaţă? Cu planctonul s-ar hrăni peştii mici, pe peştii mici i-ar mînca peştii mari, iar pe aceştia i-am mînca noi...". De atunci dorim mereu să revenim la Bicaz, să ne convingem personal cum funcţionează conversia mîlului în păstrăvi...".

Iată că am spus astfel cîteva cuvinte şi despre adîncimile lacului.

Şi eu sînt curios dacă a reuşit "conversia mîlului în păstrăvi". Şi mai sînt curios dacă mai există pe lac vreo bază de cercetare, dotată cu laborator şi vaporaş.

Scuze pentru dublarea ghilimelelor, am vrut să folosesc < < şi > > (fără pauze), dar nu le acceptă siteul, mai precis nu afişează cuvintele dintre ele.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster13
[21.10.12 22:33:46]
»

Articolul a "primit" o ilustratie muzicala sau video-muzicala - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul prefera o alta melodie, este rugat sa ne scrie (aci, ca ecou, ori pe PM)

CO.COS1410AUTOR REVIEW
[21.10.12 23:05:57]
»

@webmaster13:

Mulţumiri multe!!!

CO.COS1410AUTOR REVIEW
[21.10.12 23:08:24]
»

@AK-AR de RUMÂN:

Eee, o mica dilema, lămurită fără resentimente.

Mulţumesc pentru aprecieri.

CO.COS1410AUTOR REVIEW
[21.10.12 23:16:44]
»

@abancor:

Foarte interesante detalii despre lacul ăsta cât o mare...

Dar pe lângă mâl, plancton, păstrăvi şi oligochete din alea păcătoase... nu-i aşa că avem o ţară a dracului de frumoasă şi noi nu înţelegem asta?

abancor
[22.10.12 13:46:25]
»

Țara e evident frumoasă, iar oamenii și întîmplările fac parte din frumusețea ei. Mai ales cînd mulți dintre noi, la menționarea frumuseții locurilor, adaugă imediat butada „păcat că e locuită”, nu strică să amintim, cînd avem ocazia, că nu e întotdeauna rău că e locuită.

Mai cu seamă în situații în care omul modifică aspectul meleagurilor, cum e și cazul Lacului Bicaz, unde nu avem de-a face cu frumusețea pură, virginală, a naturii, ci cu peisaje create de om și populate de amintiri și peripeții.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, adri-nico, ak-ar de rumÂn, CO.COS1410, mariana.olaru
Alte impresii din această RUBRICĂLacul de acumulare Bicaz / Izvorul Muntelui:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.090924024581909 sec
    ecranul dvs: 1 x 1