ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.10.2009
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Constanta
ÎNSCRIS: 04.10.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2009
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CAZARE [camere etc]:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
PLAJA şi MAREA:
60.00%
Către satisfăcător
DISTRACŢ. / RELAXARE:
70.00%
Satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
78.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Piramide pe platoul Gizeh

TIPĂREȘTE

Am avut posibilitatea anul acesta, pentru a treia oara sa fac o excursie la Piramide de pe platoul Gizeh.

Dar mai inainte cateva cuvinte despre una dintre minunile lumii antice, informatii pe care le-am obtinut de la ghizii care i-am avut in excursie si din alte materiale informative.

Deci Marea Piramidă din Gizeh este singura minune a lumii asupra căreia nu se fac speculaţii referitoare la formă, mărime şi prezentare. Este cea mai veche şi totuşi singura care a supravieţuit timpului. Numai Marea Piramidă a lui Khufu (Kheops), nu toate cele trei Mari Piramide, se află pe lista celor şapte minuni ale lumii antice, asta pentru ca foarte multa lume nu stie acest lucru.

Marea Piramidă din Gizeh a fost cea mai înaltă construcţie din lume mai mult de 40 de secole, până în secolul al XIX-lea în 1889 când a fost construit Turnul Eiffel. Avea, la început, 146 m (azi 138 m) înălţime, latura de 227 m şi cuprinde 2. 521. 000 m cubi de piatră. Feţele piramidei erau placate cu plăci şlefuite din granit. A fost construită de faraonul Khufu din a IV-a Dinastie, în jurul anului 2. 560 î. e. n. pentru a servi drept mormânt al acestuia.

Construcţia ei a durat peste douăzeci de ani, lucrând 100. 000 de oameni. Întâi a fost pregătit locul de amplasare şi au fost transportate blocurile de piatră. Atunci era folosit un proiect pentru exteriorul piramidei, o şlefuire ce a dispărut de-a lungul timpului. Deşi încă nu se ştie exact cum au fost aşezate blocurile de piatră, au existat mai mult teorii: una din aceste teorii se referă la construirea unei rampe drepte sau în spirală, ce era înălţată pe măsură ce se ridica piramida. Această rampă, îmbrăcată cu noroi şi apă, uşura transportarea blocurilor împinse (sau trase) la locul lor. O altă teorie sugerează că blocurile de piatră erau puse la locul lor folosind pârghii lungi.

În ultimii ani s-au mai descoperit înca trei sau patru camere, în apropiere de camera funerară, într-una fiind corabia regală, iar celelate sunt în curs de explorare, dezvăluind poate ultimele secrete ale Marii Piramide: tezaurul şi mumia faraonului.

Atunci când a fost construită, Marea Piramidă avea 145, 75 m înălţime. De-a lungul timpului, a mai pierdut 10 m din vârf. Era acoperită cu piatră şlefuită (o parte se mai vede în vârful piramidei lui Khefren). Unghiul sub care e construită este de 54 de grade şi 54 de minute. Fiecare parte a ei este orientată atent spre unul din punctele cardinale ale busolei, adică nord, sud, est şi vest. Perimetrul orizontal al fiecărei secţiuni în piramidă descrie un pătrat. Cea mai mare eroare între lungimile laterale este, uimitor, mai mică de 0, 1%.

Fiecare bloc de piatră din cele două milioane în total cântăreşte mai mult de 2 tone. S-a sugerat faptul că în cele trei piramide sunt suficiente blocuri de piatră pentru a construi un zid gros de 30 cm şi înalt de 3 m care să înconjoare Franţa. Suprafaţa ocupată de Marea Piramidă poate înghiţi Catedrala Sf. Petru din Roma, catedralele din Florenţa şi Milano şi Catedralele Westminster şi Sf. Paul din Londra, toate laolaltă.

Pe faţeta din nord se află intrarea în piramidă. Coridoarele şi galeriile duc fie spre camera mortuară a regelui, fie au avut alte funcţii. Camera regelui se află în inima piramidei, putând fi accesată numai prin Marea Galerie şi un coridor ascensional. Sarcofagul regelui este făcut din granit roşu, ca şi pereţii interiori ai camerei. Cea mai impresionantă este piatra cu laturi foarte fin şlefuite de deasupra intrării, lungă de peste 3 m, înaltă de 2, 4 m şi groasă de 1, 3 m. Toate pietrele din interior se potrivesc aşa de bine, încât nu poţi strecura nici un card între ele. Sarcofagul este orientat conform direcţiilor busolei şi este cu numai 1 cm mai mic decât intrarea în cameră. Probabil a fost introdus în timpul construcţiei.

Au fost propuse noi teorii referitoare la originea şi scopul piramidelor de la Giza... Observaţii astronomice... Locuri de venerare... Structuri geometrice construite de o civilizaţie demult dispărută... Chiar şi teorii legate de extratereştri au fost propuse, fără dovezi clare... Dar dovezile istorice şi ştiinţifice copleşitoare sprijină în continuare concluzia că, ca şi alte mici piramide din regiune, Marea Piramidă a fost construită de civilizaţia egipteană de pe malul vestic al Nilului, pentru a servi ca morminte regilor lor. Morminte unde Khufu, Khefren şi Menkaure puteau să-şi înceapă călătoria mistică în viaţa de apoi.

Herodot a spus că piramida a fost construită în 20 de ani, adică 7300 zile, (Khufu a domnit vreo 23 ani) astfel, toate cele 2521000 blocuri de piatra de peste 2 tone fiecare au fost urcate pe piramidă în acest timp. Asta înseamnă că, dacă s-a lucrat tot anul în fiecare zi pe întreaga durată de 20 ani, atunci, în medie au fost adăugate 345, 4 blocuri de piatră pe zi. Dacă s-a lucrat 8 ore pe zi, atunci s-au adăugat 43, 2 blocuri de piatră pe oră, adică aproape 1 piatră de peste 2 tone pe minut. Daca s-a lucrat 24 ore pe zi, ceea ce e mai puţin probabil, atunci s-au adăugat în medie 14, 4 pietre pe oră. Pietrele însă au trebuit tăiate în forma pe care o au, şi aduse la faţa locului, unele de la câteva sute de kilometri distanţă. În încăperea regelui au fost folosite mai multe pietre de până la 80 tone fiecare, şi probabil nu a fost uşor pentru egipteni să le ridice până în inima piramidei la 50 metri peste sol. Majoritatea pietrelor au însă în jur de 2500 kilograme, aşa că dacă s-au înghesuit 20 de persoane în jurul pietrei care are în medie 127cm x 127cm x 71cm [1], şi fiecare a ridicat 125 kilograme, atunci cele 20 persoane cărând 125 kilograme fiecare au trebuit să urce treptele de 71cm înălţime pentru a urca piatra pe piramidă. Deşi în Egipt sunt peste 60 piramide, doar cele 3 piramide de la Gizeh sunt construite cu pietre aşa mari.

Astăzi, Marea Piramidă este inclusă, împreună cu celelalte piramide şi cu Sfinxul, în regiunea turistică a Platoului Gizeh. De asemenea, în zona aceasta se află muzeul ce găzduieşte misterioasa Barcă Solară, descoperită abia în 1954, lângă partea de sud a piramidei. Această barcă se presupune că a purtat corpul lui Khufu în ultima sa călătorie, înainte de a fi înmormântat în piramidă. Se poate de asemenea să fi servit şi ca mijloc de transport în viaţa de apoi, conform credinţelor antice egiptene.

Exista doua feluri de turism la Piramide. Cel cu ghid oficial care te plimba in interiorul complexului, in interiorul piramidelor, la muzeul de Istorie si cel neoficial, cu locuitori din preajma complexului care iti inchiriaza camile si cai si care te plimba in afara complexului, dincolo de gardul securizat, de unde se pot observa doar piramidele de la distanta. Mai nou se inchiriaza si ATV-uri, care merg excelent pe dunele de nisip din jurul complexului.

Primele doua excursii le-am facut pe camila, in afara complexului pentru ca ora la care am ajuns de la nava in Cairo, nu a mai permis sa intram in interiorul Piramidelor. Nu este o senzatie prea placuta sa te plimbi cu camila pe dunele de nisip, eu am nimerit o camila care se legana permanent, iar stabilitatea nu este chiar asa de buna. Nu stiu cum anticii mergeau zile intregi pe camila, caci eu nu stiam cum sa cobor mai repede. In fine, mare lucru n-am putut vedea, fiind in afara complexului, insa la un moment dat cand am cerut proprietarului camilei se ne duca mai aproape, undeva unde nu exista gard si parea am fi pe un loc periculos, a venit politia si in loc sa oprim, am inceput sa alergam cu camilele printr-un cimitir vechi, printre morminte pe bucati mari de piatra. Nu este deloc o placere sa alerge camila cu tine, mai ales printre morminte si mai ales cand incepea sa se intunece. In fine la un moment dat politia ne-a incercuit si dupa 20 de minute de explicatii, am fost nevoiti sa strangem 100 de dolari sa le dam politistilor. A doua zi, cand a plecat un alt grup de la nava, am inteles ca au patit si ei la fel, deci cred ca pe undeva era un scenariu.

Anul acesta am avut ocazia sa vedem piramidele de apropape, cu un ghid oficial. N-am vrut sa intram in interior, mare lucru nu era de vazut, doar scari inguste din piatra si parca am preferat sa le admir de-afara decat sa urc 135 de metri. Foarte putina lume se-ncumeta sa urce. Am urcat pe exterior vreo 3 metrii, blocurile din piatra sunt imense, au in jur de1 metru inaltime. Voi posta cateva fotografii. De la distanta nu prea ramai impresionant, dar de aproape este ceva magnific, colosal. Am stat si m-am intrebat cum au fost construite. Citisem despre scripeti, parghii inalte, dar admirand de aproape constructia, parerea mea este ca la acea vreme nu se putea face asa ceva folosind doar parghiile. Si Sfinxul este uimitor!

Merita, din pacate, din punctul meu de vedere, in afara faimoaselor statiuni de la Marea Rosie si in afara Piramidelor de pe platoul Gizeh, in Egipt nu prea ai ce vedea. Multa saracie si din aceasta cauza spaga, furturile, rapirile, crimele sunt ridicate la rang de politica printre cei lipsiti de posibilitati. Cairo are o populatie aproape cat a Romaniei, dar numai 10% traiesc in conditii de secol XX. In afara centrului orasului, pe malul Nilului, acolo unde sunt blocuri de 20-30 etaje, hoteluri de lux, ambasade, ministere, nu exista siguranta in nici un cartier. Politia vine cu tine, te escorteaza, platesti pentru acest serviciu, dar cel putin esti in siguranta. Daca intrebi pe cineva ceva pe strada, te pune sa platesti ca ti-a raspuns, copii te simt strain si vin dupa tine cersind bani si dulciuri. Daca as posta fotografii cu saracia din Cairo, cred ca nu v-ati mai duce acolo, de aceea voi pune doar fotografii de la Piramide si Muzeul National de Istorie. Acestea merita vazute si vizitate. Daca gasesti un ghid care nu te usureaza prea mult la buzunare, te poti plimba o zi intreaga cu o ambarcatiune pe Nil, in zonele salbatice.

Daca totusi vreti sa mergeti la Cairo, sfatul meu este sa mergeti printr-o agentie de turism, cu un program pe fiecare zi. Grupurile de turisti sunt insotite de politie, deci aveti siguranta! Nu cereti nimic localnicilor, daca le intindeti un deget va i-a toata mana, negociati totul cu ei, retineti ca pretul care vi-l spune este umflat de 2-3 ori, asa ca din prima spuneti un pret sub jumatate. Totul se negociaza acolo, pana si amenda la politie.

Nu stiu ce sa mai spun, daca vreti sa ma intrebati ceva, cu cea mai mare placere va ascult...


[fb]
---
Trimis de pepsi70ro in 07.10.09 11:32:05
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în EGIPT.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6262 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Dupa gardul complexului, dintr-un loc panoramic
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 401 PMA (din 5 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Cristian_h*
[07.10.09 19:02:15]
»

stiam si banuiam ca asa sta treaba prin Egipt, oricum multumim pentru toate aceste informatii foarte utile!

maneaoradea
[12.10.09 14:10:18]
»

salut. citind review-ul tau am ramas placut surprins de toate detaliile pe care ni le-ai dat. dar la un moment dat am realizat ca ceva nu se leaga in toata pvestea ta: detalii excelente despre platoul gizeh dar... "in afara de platoul gizeh egiptul nu mai are nimic de oferit".

de aswan ai auzit? de abu-simbel ai auzit? de luxor si karnak? de valea regilor?

abia acestea sunt efectiv punctele in care simti cu adevarat ce inseamna egiptul.

succes

argus
[19.11.09 07:40:51]
»

http://ro. wikipedia. org/wiki/Marea_Piramid%C4%83_din_Giza

Admin
[20.11.09 03:20:01]
»

Dupa cum am promis, revin cu masurile administrative necesar a fi luate in toate cazurile semnalate.

In cel de fata, dezaprob folosirea improprie a unui fragment preluat din alte surse (mai precis faptul ca nu a fost delimitat de text si nu a fost specificata sursa); conform noului Regulament intrat in vigoare, precum si hotararii de aplicare partiala a lui in mod retroactiv, apeciez urmatoarele:

- incadrez review-ul in prevederile articolului (4a1) SAU al articolului (4a2) din Regulament "nu s-a specificat sursa fragmentului citat pentru fragmente semnificative din text (dar nu mai mult de 50%) " , respectiv "[...] peste 50% din text" - din cauza programului de backup care a intrat automat in functiune la aceasta ora, "sublerul automat" nu-mi functioneaza cum trebuie (site-ul este cvasi-blocat) si nu pot aprecia cu rigurozitate procentul.

- avand in vedere ca hotararea de aplicare retroactiva prevede oricum doar acele sanctiuni ce privesc retragerea PMA, nu este relvanta oricum incadrarea, ambele paragrafe avand in situatia data acelasi efect administrativ

- decid stergerea punctelor primite pentru acest review.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
argus, Cristian_h*, maneaoradea
Alte impresii din această RUBRICĂLa Piramide, birjar!:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.0363450050354 sec
    ecranul dvs: 1 x 1