ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.12.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 23.09.20
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2022
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

O istorie delicată - Muzeul Porțelanului Fürstenberg, Germania

TIPĂREȘTE

Povestea de astăzi este una foarte frumosă (eei, eu mereu vă spun povești frumoase :D) despre ceva delicat și extrem de fragil – o poveste despre porțelan. Mai exact despre o veche fabrică și un muzeu al porțelanului, pe care le-am găsit în inima Germaniei, când eram prin districtul Höxter.

Muzeul Schloss Fürstenberg, căci despre el este vorba, este așezat într-o zonă minunată, pe traseul basmului german, la 80 de metri deasupra râului Weser și este unul dintre cele mai frumoase obiective de vizitat din Weser Uplands. Complet reproiectat și renovat, muzeul și-a redeschis porțile în anul 2017. Ca să ajungeți acolo, trebuie doar să puneți cap-compas str. Meinbrexener nr. 2,37699 din localitatea Fürstenberg (pe aplicații, desigur).

Ansamblul castelului include muzeul, atelierul vizitatorilor, magazinul fabricii de porțelan (Porzellanmanufaktur Fürstenber) și Bistro-ul Carl.

Muzeul Schloss Fürstenberg are cea mai vastă colecție de porțelan Fürstenberg din lume (cca. 20.000 de piese) care acoperă toate epocile din istoria manufacturii până în zilele noastre - o tradiție de peste 270 de ani - și în plus, colecția Reichmann împrumutată permanent, una dintre colecțiile private de top.

Programul de vizitare, prețurile pentru biletele simple, abonamente sau alte combinațiile diverse pentru familii/grupuri atât pentru muzeu cât și pentru atelier sau alte informații despre magazinul fabricii de porțelan, pot fi consultate pe site-ul oficial: fuerstenberg-schloss.com/ ... ngszeitenpreise.

Plata se poate face cash sau cu cardul, dar nu pot fi achiziționate bilete online (Noi am plătit 8 euro/persoană, cu cardul). Animalele de companie nu au acces în muzeu (cu excepția câinilor ghid - adică pentru persoane cu dizabilități). Obiectele personale pot fi depozitate în lockere care se închid cu o monedă de 2 euro (returnabilă). Fotografierea în muzeu este permisă, fără plata unei taxe suplimentare și doar în scopuri ne-comerciale.

Cu toate că vizita noastră la Muzeul Schloss Fürstenberg a fost într-o zi de sâmbătă din septembrie 2022, intrarea era liberă, iar în interior doar câțiva vizitatori.

Construit ca ansamblu de vânătoare pentru ducii de Braunschweig, exteriorul castelului păstrează arhitectura aparținând perioadei Renașterii Weser și în plus, oferă o panoramă uluitoare peste valea și râul Wesser.

Deși scara istorică din lemn a fost păstrată, atmosfera modernă a muzeului captează imediat atenția prin sălile aerisite, culorile care se îmbină elegant și desigur, exponatele delicate. Sălile de expoziție întinse pe două etaje și o mansardă sunt dedicate diverselor tematici și poartă nume ale unor persoane din istoria porțelanului de Fürstenberg. Vizitatorii sunt liberi să se plimbe în voie prin aceste săli și chiar să revină la unele dacă își doresc, urmând propriul drum – ceea ce am făcut și noi – nefiind impus un anumit traseu unidirecțional.

Turul nostru a început în vechea camera de lustruire unde este prezentată istoriacare a pus bazale manufacturii de porțelan în zonă și a continuat cu cabinetul Johann Georg von Langen, fondatorul fabricii de porțelan Fürstenberg. Acum se cade să vă spun câteva cuvinte despre acest om al cărui bust sculptat în porțelan veghează astăzi muzeul.

Johann Georg von Langen (1699 – 1776) s-a născut în Emsland, regiune aflată astăzi în nord-vestul Germaniei, la granița cu Olanda (Țările de Jos). A crescut pe lângă curțile feudalilor și la vârsta de 27 de ani a devenit pădurarul ducatului Braunschweig, iar în următori ani și-a dezvoltat reputația de savant în domeniul forestier. La 38 de ani, a plecat în Norvegia pentru a promova mineritul și silvicultura la curtea regelui Christian al VI-lea al Danemarcei. După cinci ani a revenit în Germania și a devenit șef al departamentului forestier Braunschweig cu sediul în Fürstenberg, districtul Weser. Pe lângă activitățile forestiere, von Langen a avut numeroase activități economice în multe alte domenii. Printre altele, a creat un regulament silvic și un memorandum pentru realizarea populațiilor mixte de arbori, a cultivat pentru prima dată cartofi și a scris chiar un memoriu despre folosirea cartofilor. Însă, cea mai importantă realizare din viața lui von Langen este considerată invenția și producția de porțelan în Europa. În acest scop, a proiectat un cuptor și în anul 1747 a produs primul porțelan de Fürstenberg, iar din 1753 fabrica a început să producă pentru piața largă.

Muzeul Sticlei din Boffzen (districtul Weser) găzduiește o expoziție permanentă despre viața și opera maestrului vânător Johann Georg von Langen din 1699 până în 1776.

Am continuat cu vizitarea sălilor cu tematici diverse, în care am descoperit cum cafeaua, ceaiul și vasele de ciocolată apar ca martori ai consumului de astfel de licori de-a lungul secolelor, dar și faptul că porțelanul era folosit la marile case feudale, iar modelele erau dintre cele mai sofisticate și opulente.

Una dintre creațiile cele mai complexe ale fabricii Fürstenberg, pe care am admirat-o în muzeu, este Compania cafelei sau Familia de la măsuța de cafea (P17), care reprezintă un grup de mai multe persoane în jurul unei măsuțe pe care este așezat un serviciu de cafea – un model creat în 1770 de modelatorul francez Jean Jacques Desoches special pentru fabrica de porțelan Fürstenberg.

De fabrica de porțelan Fürstenberg se leagă nume celebre din istorie și acest lucru este punctat din loc în loc cu totemuri pe care apar pozele personalităților și câteva cuvinte care explică legătura cu fabrica de porțelan. Printre acestea, atrage atenția Jérôme Bonaparte - fratele mai mic al Împăratului Napoleon, care a fost rege al Westfaliei.

Niciun alt producător din secoul al XVIII-lea nu a făcut mai multe busturi decât fabrica Fürstenberg. Inițial au fost portretizați membrii familiei ducatului, apoi popularitatea a crescut atât de mult încat au început să facă mici busturi ale celebrităților contemporane sau cópii ale busturilor originale existente. Porțelanul nesmălțuit, în care erau executate, a fost menit să amintească de marmura nobilă a sculpturilor grecești.

Modele precum cupa și vulturul au fost produse ca souvenire pentru Jocurile Olimpice din 1936. Sub regimul national-socialist, fabrica Fürstenberg a furnizat cantități mari de veselă pentru armată și instituții de stat. În timpul celui de-al doilea Război Mondial întreaga producție de porțelan a fost îndreptată către cererile autorităților și către cerințele cu scopuri tehnice.

Un punct culminant al vizitei la muzeu este atelierul vizitatorilor, unde lucrătorii demonstrează arta și măiestria producției de porțelan (doar în lunile februarie, noiembrie și decembrie). Deși nu am avut ocazia să asistăm la o demonstrație, am putut admira mesele de lucru și instrumentele folosite.

Pentru mine cel mai impresionant moment a fost acela în care am coborât la demisol pentru a viziona celebra colecție Reichmann care conține câteva mii de piese, expuse în vitrinele imense dintr-o sală amenajată mistic.

O ultimă oprire nu putea să fie altundeva decât la Magazinul fabricii, amenajat în fostele încăperi de producție a porțelanului. Aici am descoperit veselă extrem de delicată și rafinată, dar și prețuri care m-au făcut din nou să consider porțelanul de Fürstenberg ceva foarte fragil - adică de neatins :D. (Pe cei care se arată interesați, îi informez că pot comanda online aici: fuerstenberg-porzellan.co ... nglish/magazine)

Și pentru că am vrut să vă bucurați și voi măcar vizual – ca și mine - de frumusețea porțelanului de Fürstenberg, vă las în compania pozelor… eu mă întorc în Toscana, că mai am câte ceva de scris…

P. S. Ca să nu credeți că v-aș trimite până acolo doar pentru acest muzeu, să știți că alte obiective care merită vizitate sunt orașul istoric medieval Höxter, cu casele sale cu cherestea și alei înguste, conacul Meinbrexen, Mânastirea Corvey, Castelul Renașterii Weser din Bevern.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de k-lator in 04.12.23 20:51:00
Validat / Publicat: 04.12.23 21:41:31

VIZUALIZĂRI: 364 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (k-lator); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Exponate - Muzeu Schloss Fürstenberg
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 45500 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[04.12.23 21:40:07]
»

Pfff... grea muncă, căutarea celei mai potrivite rubrici pentru acest (fain) review, cred c-ar fi a 13-a și pentru Hercule

Văd că Paderhorn e cea mai aproapiată secțiune geografică deja existentă pe site (iar Höxter nu e prea departe), astfel că

Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin zona Paderborn , PADERBORN" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

k-latorAUTOR REVIEW
[04.12.23 21:41:51]
»

@webmasterX: ???? D-aia n-am știut nici eu! Mulțumesc.

webmaster
[04.12.23 21:43:26]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

k-latorAUTOR REVIEW
[04.12.23 22:10:03]
»

@webmaster: Mulțu, din nou!

doinafil
[05.12.23 20:22:49]
»

Întotdeauna mi-au plăcut porțelanurile fine! Sunt minunate! Îmi place să mă folosesc de ele (am în casă un set chinezesc de cești de cafea atât de transparente, că se vede prin ele dacă le privești în fața unei lumini; când le spăl mi-e teamă să nu mi se spargă în mână!). Mai am și căni separate, cumpărate de pe unde am fost, tot din porțelan extrafin.

În „Muzeul Colecțiilor de Artă” din București am văzut - prin anii '80 - niște obiecte din porțelan (Meissen) deosebite! Erau colecții donate de familii bogate din perioada interbelică, moșteniri din secolele trecute. Nu le pot uita nici azi, atât de frumoase erau!

Sunt foarte frumoase și cele din pozele tale, dar am văzut în muzeele din Londra niște porțelanuri - servicii de masă sau obiecte decorative - cum n-am mai văzut niciunde!

Felicitări pentru articolul bine documentat!

Yersinia Pestis
[05.12.23 20:23:35]
»

Era o poantă tare haioasă :

-Tati, e adevărat că vaza aia frumoasă, din sufragerie, este a noastră de nu știu câte generații?

- Da, fiule, e la noi de 5 generații, suntem tare mândri de acest lucru!

-Ei, îmi pare rău, să știi că generația mea a spart-o!

Asta e problema principală a porțelanului: se sparge! De cele mai multe ori integral!

Deh, e o lege a ghinionului, ceva de genul :” Ori de câte ori vrei să mănânci ceva pe ascuns, acel ceva e învelit în ambalaj foșnitor”

Frumoasă vizita ta, eu n-aș intra în asemenea locuri, sunt grațios ca un elefant și, sigur, aș lăsa urmări! Dacă ar fi să le lucrez eu ar ieși cine știe ce obiecte, iar dac-ar fi fost să vizitez colecția aia, de mii de obiecte, rămâneau mai puține mii... așa-s io, băftos!

k-latorAUTOR REVIEW
[05.12.23 21:01:37]
»

@doinafil: Vizita noastră la acest muzeu nu fusese programată dinainte, deși ne aflam în zonă. Totul a plecat de la niște cești de espresso pe care le căutam de mult și la o căutare pe net am dat de un model care mi-a plăcut și se vindea în magazinul fabricii. Până la urmă nu am cumpărat nimic pentru că prețurile mi s-au părut nejustificat de mari (ceva de genul 40 euro un set = 1 ceșcuță + 1 farfurioară aferentă) și nici nu aveam de gînd să le învelesc în folie protectoare cu bule, când sorbeam din espresso!!!

Totuși, vizitarea muzeului a fost ceva inedit și educativ, mi-au plăcut tare mult exponatele, istoria lor. Mi-a părut rău că nu s-a nimerit să asistăm și la demonstrații practice în atelier.

Mulțumesc pentru aprecieri și ecou!

k-latorAUTOR REVIEW
[05.12.23 21:31:37]
»

@Yersinia Pestis: Ei sigur, nu orice este pentru oricine... iar cu porțelanurile trebuie să umbli” ca cu oul” , ca să nu fii generația care pune capăt moștenirii!

Nu sunt o împătimită a produselor din porțelan, dar admir întotdeauna câte o piesă interesantă sau un serviciu de masă drăguț. Iar istoria” aurului alb” este foarte interesantă. Se spune că secretul de fabricare al porţelanului chinezesc a fost păzit cu sfințenie de vizitatorii din Europa, printre care s-a numărat şi Marco Polo. Produsele din porţelan au fost foarte rare în Europa, chiar şi în secolul al XV-lea. Acestea erau de obicei cadouri pentru regi și se găseau doar pe la marile curți.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, k-lator, Yersinia Pestis

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068957090377808 sec
    ecranul dvs: 1 x 1