GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Sigmaringen şi castelul său...
..... . şi plouă, plouă, plouă, peste inima mea... acest refren îmi suna mereu în urechi şi nu mă puteam abţine să nu-l fredonez în gând, pentru că chiar a plouat şi dimineaţa şi seara şi de cele mai multe ori la prănz in toate cele 10 zile cât am stat în Sigmaringen, a ploat atât de mult încât am renunţat şi la excursia programată in Insula Mainau pe lacul Konstanz la doar 75 km. depărtare şi la cea spre Lindau la doar 90km.
Sigmaringen este un orăsel liniştit cu aproximativ 19,000 locuitori însă destul de răsfirat pe o multitudine de dealuri înverzite, cuvântul de ordine acolo este … liniştea sau cel puţin era până anul trecut când în oraş au apărut celebrii refugiaţi… ca un fapt divers este şocant să vezi atat de multi oameni de culoare într-un oraş eminamente european încărcat de istorie şi al cărui simbol este un impunător castel, iar numărul lor nu este neglijabil, m-am întâlnit cu aceştea peste tot, în magazine pe străzi, în marea majoritate bărbaţi tineri 20-25 ani... negrii ca abanosul probabil proveniţi din estul Africii, Etiopia, Somalia.
Aşa cum spuneam emblema oraşului este castelul care aparţine familiei Hohenzollern-Sigmaringen o ramură a dinastiei Hohenzollern ce a dat o serie de împăraţi germani, Castelul pare vechi însă nu este aşa, actuala construcţie datează din anul 1893 cănd a fost reconstruit din temelii după ce un incendiu devastator l-a distrus aproape în totalitate, doar turnurile şi fortăreaţa de la intrare s-au păstrat dintre vechile clădiri.
Silueta acestuia domină oraşul şi este vizibilâ din multe locuri fiind situată chiar pe malul Dunării pe Schlossberg (muntele castelului) o stâncă ce măsoară 200 lungime şi se înalţă 35 de metrii deasupra nivelului Dunării.
Nu am să vă plictisesc cu date istorice care se duc până în secolul XI, cred că cei interesaţi cu adevărat le pot găsii pe internet, am să spun că pentru o scurtă perioadă la sfărşitul celui de-al II-lea Război Mondial aici a fost sediul Guvernului de la Vichy iar în anul 1839 aici se năştea Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig of Hohenzollern-Sigmaringen cel ce avea să devină Regele Carol I al României.
Castelul se vizitează doar în grupuri de minim 15 persoane, (eu a trebuit să aştept cam 40 minute până când au venit şi alţi vizitatori), ghizii sunt doar de limbă germană însă la intrare există tot felul de ghiduri tipărite in mai multe limbi, cum germana mea este destul de bună însă nu atât cât să ţină pasul cu avalanşa de informaţii a ghidei, m-am lăsat păgubaş şi am renunţat să mă mai forţez să fiu atent la ce spune şi să mă bucur doar de ce văd…. şi fie vorba între noi ai ce vedea!
Din păcate nu este permis fotografiatul în interior, biletul de intrare a costat 12 euro iar durata vizitei mai puţin de o oră ...fără să vreau gândul mi-a zburat la Peleşul nostru şi imediat am încercat să fac o comparaţie… aici în Sigmaringen sunt aproape 1000 de ani de istorie, totul este mai regal mai princial mai auster, nenumărate portrete, galleria armelor impresionantă, nu sunt mare expert în mobilier însă cred că oricine-şi poate da seama de vechimea şi autenticitatea acestuia este altceva faţă de Peleş.
Centrul vechi al oraşului este destul de mic şi constă din 3 străzi paralele şi alte căteva care le intersectează, in timpul săptămânii după ora 18 orasul pare pustiu se animează doar sămbăta şi duminica când în fata primăriei se organizează un târg de flori si de produse agricole. Sigmaringen are destule restaurante, am fost la unul cu specific grecesc şi unul italian şi bineînţeles găseşti acolo toată gama de magazine gen Lidl, Aldi, Kaufland...
Recomandarea mea este ca în cazul în care vă aflaţi în zonă să nu ezitaţi a-l vizita… merită. Cel mai simplu acces se face din Ulm, 75 km pe direcţia sud-vest prin Ehingen şi Ridlingen.
===
Web dacă se poate: https://www.youtube.com/watch?v=CAT0BBlSXMY
Trimis de Cristian_h* in 21.01.18 16:37:57
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cristian_h*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Stuttgart și împrejurimi, STUTTGART" (deja existentă pe sait)
===
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@Cristian_h: Am fost acolo. Cel mai mult m-a impresionat arborele genealogic al familiei Hohenzollern-Sigmaringen din holul de intrare al castelului, unde regele nostru Mihai era prezentat ca singurul suveran, încă în viață de pe acel tablou și ghida chiar a spus câteva cuvinte, iar noi ne-am tot foit pentru că voiam să-i spunem că și noi suntem români. Până la urmă am reușit să-i atragem atenția, s-a arătat foarte încântată și a mai continuat să spună câteva cuvinte despre regele nostru. Iată că istoria s-a rescris și lucrurile nu mai stau la fel.
Și mi-a mai plăcut imaginea castelului, cocoțat acolo în vârful dealului, imagine pe care am avut-o mulți km sub ochi.
Ce-mi place când citesc despre locuri în care am fost și eu! Și mai ales când văd și poze frumoase!
@Cristian_h: Un castel care are legătură cu rădăcinile Casei Regale a României. Așa cum scria @Aurici arborele genealogic al familiei Hohenzollern-Sigmaringen prezent pe un perete din interiorul castelului provoacă emoții românilor prin apariția numelor Regilor României - am văzut săptămâna trecută un documentar dedicat acestui castel pe un canal tv.
Mulțumim pentru text și fotografii.
@Cristian_h:
Foarte interesant! Poza care a ajuns astazi pe homepage m-a facut sa descopar articolul. Iar acea poza este cu adevarat reusita. Coplesitoare imaginea.
Pacat ca nu s-a putut fotigrafia in interior. Regulile, sunt reguli si se respecta.
Pe la castele imi place si mie sa merg. Interesanta si paralela cu Pelesul.
Felicitari! Chiar mi-a placut!
Numai de bine!
@Aurici: Am ajuns intamplator (si nu prea) pe articolul asta. Spuneti:
” Cel mai mult m-a impresionat arborele genealogic al familiei Hohenzollern-Sigmaringen din holul de intrare al castelului
Nu reusesc sa dau de pozele facute acolo. Imi amintesc ca inainte de a intra propriu-zis in castel ni s-a permis sa pozam, dar s-a ratacit tot folderul. Incerc la dvs, poate aveti memorie mai buna sau poze mai bine arhivate.
Am o disputa: era sau nu Ferdinand, Regele Romaniei, inlaturat din arborele genealogic? Parca da, dar nu sunt sigur si nici nu am "document".
Multumesc, indiferent de raspuns!
@adso: Scuze pentru întârziere. Am lipsit câteva zile din peisaj și în vacanțe sunt fără telefon, deci fără AFA. Iar când mă întorc se duce totul de râpă până reintru în ritm.
Profilul meu turistic se împarte înainte și după AFA. Înainte nu eram atât de atentă la detalii și nu făceam decât câteva poze, în special copiilor.
Totuși, știam că acolo, la castelul Hohenzollern-Sigmaringen, am fost destul de emoționați și am făcut poze cu tabloul arborelui genealogic. Atașez aici acea poză, sper să reușesc, dar scrisul este mult prea mărunt ca să putem desluși. Oricât am mărit și eu nu disting mare lucru, așa că îmi pare rău să am documentul dar să nu putem clarifica disputa. Dacă cineva ar putea aranja poza aceasta... nu știu dacă este posibil.
@Aurici: Vă mulțumesc!
Aștept validarea pozei, să văd dacă reușesc să identific ceva.
@Aurici: Da, îmi aduc aminte imaginea. Și, din păcate, aveți dreptate: nu reușesc să deslușesc nimic.
Am găsit însă un interviu cu istoricul Ion Bulei. Se pare că îmi amiteam bine:
Regele Ferdinand în 1916 a declarat război Germaniei. Practic, atunci s-au rupt legăturile cu Casa de Hohenzollern. În timpul Primului Război Mondial, familia din Germania natală l-a renegat pe Ferdinand, la Castelul Hohenzollernilor arborându-se steagul de doliu. În plus, portretul său a fost scos din arhiva regală pentru înaltă trădare adusă prin intrarea în conflictul armat împotriva celui de-al Doilea Reich.
Mai mult, lucrurile s-au perpetuat aşa până în prezent. Nimeni nu a luat vreo decizie care să anuleze hotărârea din 1916. Atunci, Wilhelm al II-lea l-a eliminat pe Ferdinand dintre membrii Casei Regale. Cu alte cuvinte, Ferdinand a rămas doar Rege al României şi nu reprezentantul Casei de Hohenzollern în România. Atunci s-au rupt legăturile şi nu s-au mai reluat până azi.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2019 Stuttgart, orașul muzeelor de mașini și mai mult decât atât — scris în 16.09.19 de RoxanaGRS din IAşI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Stuttgart - cateva ponturi pentru 1 zi — scris în 11.05.18 de MrCod din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Slalom prin muzeele Stuttgart-ului — scris în 19.10.16 de Radu Tudoran din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Shopping la Metzingen — scris în 25.07.16 de giuliani din [DE] - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Fernsehturm Stuttgart - Turnul televiziunii — scris în 17.07.16 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2016 Sunete ceresti pentru suflet - orgile bisericii Stiftskirche din Stuttgart — scris în 22.05.16 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2016 Stuttgart, al 2-lea cel mai scump oras al Germaniei — scris în 15.05.16 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ