ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.07.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 03.05.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2014
DURATA: 8 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Rhodos, pe urmele Cavalerilor Ioaniți

TIPĂREȘTE URM de aici

De fiecare dată când merg în Grecia, ultimul loc al vacanței mi se pare cel mai frumos. Anul trecut, titlul i-a revenit Cretei, acum - insulei Rhodos. N-a fost în planul meu de vacanță din acest an Rhodosul, voiam Lefkada, dar cum zborul s-a făcut din Sibiu, n-am mai stat pe gânduri și în martie am achiziționat pachetul turistic, beneficiind de o ofertă, cu 272 euro: avion (cu toate taxele incluse), hotel 3 stele, mic dejun.

Așa cum obișnuiesc de fiecare dată, m-am documentat asupra destinației, astfel că am știut ce trebuie să văd. De un real folos mi-au fost și impresiile postate pe AFA.

Orașul Rhodos, capitala insulei, se împarte în orașul vechi și orașul nou. Îmi suna cunoscut, doar zilnic trec printr-un oraș nou și unul vechi în Sibiu. Dar ce am întâlnit acolo a depășit imaginația mea. Citisem despre orașul medieval că este o bijuterie. Și așa este. Fondat de Cavalerii Ioaniți în anul 1306, după ce au fost alungați din Ierusalim, orașul poartă amprenta acestora și acum după secole. În antichitate a existat în acest loc un alt oraș datând din anul 408 î. Ch. Urmele sale se văd în ruinele unor temple, cum sunt ale lui Zeus, Atenei, Afroditei. Cavalerii Ioaniți au stăpânit orașul și insula până în 1519, când, în urma unei trădări, au fost înfrânți de sultanul Suleyman, armata avându-l în frunte pe Ibrahim-Pașa, iar cavalerii au fost nevoiți să părăsească insula.

Cetatea este înconjurată de impunătoarele ziduri ale fortificației bizantine, ziduri care au mai multe porți de intrare, cea mai importantă fiind Poarta Eleftherias, care în greacă înseamnă ”libertate”. Cum se ajunge aici? Punctul de reper este Portul Mandraki, aflat în nordul orașului. Portul este străjuit de două coloane în vârful cărora sunt un cerb și o ciută, simboluri ale orașului. Se spune că în acel loc, în antichitate, s-ar fi aflat Colosul din Rhodos, o statuie uriașă la acea vreme, măsurând 31 de metri (în unele surse apare că ar fi avut 34 m). Traversând strada paralelă cu portul, în dreapta, se ajunge la Poarta Eleftherias care te introduce într-o lume demult apusă. Pe partea dreaptă treci pe lângă ruinele templului Afroditei, iar vis-a-vis se află Muzeul de Artă, apoi, opus, Muzeul Bizantin. Un pavaj din pietre de râu așezate sub formă de mozaic te face să-ți cobori privirile de la clădirile vechi. Am aflat că pavajul e o reconstituire a celui vechi. O altă clădire impunătoare este Muzeul de Arheologie, amenajat în fostul spital al Marilor Cavaleri, construit de aceștia între anii 1440 și 1481. Strada care te duce la Palatul Marilor Maeștri se numește Strada Cavalerilor (în greacă Odos Ippoton). Este o stradă îngustă, pietruită și se spune că piatra de râu este din acele vremuri nu e reconstituire.

Odată ajuns acolo, aștepți parcă în orice moment să te întâmpine un cavaler în mantie neagră și să te întrebe cine ești și de unde vii. Sentimentul că pe acolo au trecut Cavalerii Ordinului Sf. Ioan este copleșitor. De o parte și de alta a străzii sunt clădirile care adăposteau hanurile diferitelor nații: Hanul Francez, Hanul Italian, Hanul Spaniol, Hanul Olandez, Hanul Englez, hanuri în care erau cazați cavalerii ordinului veniți din alte țări. Acum, în acele clădiri, sunt consulatele Franței, Italiei, Spaniei. Am vizitat grădina Consulatului Francez. Frumoasă. Construcțiile sunt făcute din piatră poroasă.

La capătul străzii ajungi în locul cel mai căutat: Palatul Marilor Maeștri. Acum acolo este Muzeul de Istorie. Cuvântul potrivit pentru a-l caracteriza este ”copleșitor”. Palatul a fost construit în sec. al XIV-lea, dar a fost distrus de o explozie la mijlocul secolului al XIX-lea. A fost refăcut de italieni cu scopul de a fi reședința de vacanță a lui Mussolini, care însă nu a locuit niciodată acolo.

Palatul are și o grădină, așa cum stă bine oricărui palat. După ce te plimbi prin curtea palatului, vizitezi muzeul, faci fotografiile de rigoare, ieși din atmosfera medievală, dar nu de tot, pentru că trebuie să vezi Biblioteca Musulmană, Moscheea cuceritorului Suleyman, Turnul cu ceas ce oferă o priveliște panoramică a orașului. Această parte a orașului , unde se află Strada Cavalerilor și Palatul Marilor Maeștri, se numește Castello.

Orașul vechi, medieval, te așteaptă să-l vizitezi după ce ai trecut de strada Cavalerilor și te-ai lăsat copleșit de măreția Palatului Marilor Maeștri. Între zidurile de secole, turismul este la mare cinste. Pe strada Sokrates, magazine cu obiecte tradiționale, taverne în care ești invitat să intri, continuă de fapt mai vechiul negoț al celor care au populat cetatea Cavalerilor Ioaniți .Am citit pe AFA că se mănâncă bine la taverna Sirras. Surpriza a fost să găsesc un vorbitor de limba română, un grec , ospătar ,care a trăit un an în București. Am mâncat o salată grecească uriașă la 6,30 euro. Poate mai scump ca în alte localuri, dar în orașul vechi totul e mai scump. Ruinele unei biserici din sec. al XIV-lea este loc pentru imortalizat trecerea prin acest loc. Nu ratez ocazia. Poți ieși din cetate pe una dintre porți. În față se deschide marea și forfota din port. Treci de zidurile groase, părăsești străzile pe unde au trecut Cavalerii Sf. Ioan, numiți și Ospitalieri datorită menirii lor de a oferi ajutor celor săraci și îngrijiri medicale pelerinilor, și reintri în realitate. Ajungi din nou în Portul Mandraki, punctul de unde ai început călătoria în lumea Cavalerilor Ioaniți.

Impresiile te urmăresc și după ce ai ajuns în orașul nou și te bucuri că ai trăit o pagină de istorie trecând pe urmele Cavalerilor Ioaniți. Este ceea ce am simțit eu.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Rodel in 08.07.14 20:00:35
Validat / Publicat: 08.07.14 22:43:03
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 4481 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Rodel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P26 Poarta ce duce la Palatul Marilor Maeștri.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27650 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster
[08.07.14 22:42:47]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

marcelina
[10.07.14 23:07:46]
»

@Rodel: Exista charter Rhodos 2014 de pe aeroportul din Sibiu?

RodelAUTOR REVIEW
[11.07.14 19:36:09]
»

@marcelina: Da, pentru plecările din 17,24 iunie, 26 august, 2 și 9 septembrie.

marcelina
[11.07.14 21:01:41]
»

Of, eu plec in 12 august.

RodelAUTOR REVIEW
[11.07.14 21:04:26]
»

@marcelina: De unde iei avionul și în ce stațiune vei sta? Rhodosul este superb.

marcelina
[11.07.14 22:46:48]
»

Din Bucuresti. Nu am alternative din pacate. Voi sta langa Faliraki.

gattasalvaje
[23.07.15 00:52:12]
»

Foarte bun review... il printez si-l iau cu mine in Rodos.

Voi fi acolo in august si voi sta la Kremasti (9 km de Rodos Town). As vrea sa te intreb cat timp ar trebui sa-mi aloc sa vad tot ce ai descris tu. Este suficienta o zi (considerand ca plec din Kremasti la 8.30 AM si ma intorc in jur de 8 PM)? Se poate ajunge la toate obiectivele pe jos? As vrea sa parchez masina undeva si sa strabat orasul la pas... am timp intr-o zi?

Multumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
RodelAUTOR REVIEW
[25.07.15 19:14:43]
»

@gattasalvaje -Mă bucur că impresiile postate de mine îți pot fi de folos. Într-o zi poți să străbați la pas orașul vechi, ai timp și să te plimbi puțin și prin orașul nou, să vezi portul, chiar să stai și la o tavernă, pentru că trebuie să faci și un scurt popas pentru odihnă. Când am ajuns prima dată în orașul vechi, preț de cinci ore nu m-am oprit din vizită, nici nu am simțit cum au trecut atâtea ore, mi se părea că nu am suficient timp să mă bucur de atâta frumusețe. Interiorul cetății este zonă exclusiv pietonală. Mașinile se pot parca în afara zidurilor și intrând pe una dintre porți, începe călătoria în timp. Vacanță frumoasă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
gattasalvaje, marcelina, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Rhodos Town:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065485000610352 sec
    ecranul dvs: 1 x 1