ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.07.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.01.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2012
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

De la Vatra Dornei spre Bucuresti prin Pasul Tihuta

TIPĂREȘTE

Era o noua dimineata senina si frumoasa cand ne-am trezit in mijlocul naturii in casuta noastra mica din Poiana Stampei vezi impresii Am uitat sa va spun ca excursia la Vatra Dornei am facut-o si cu scopul de a mai fugi de canicula din Bucuresti si pot sa va spun ca acolo seara a fost destul de racoare, mie mi-a fost chiar frig si in casuta pot sa va spun ca am avut plapuma sa ne invelim si chiar ne-am bucurat de ea acum, in plina vara. Dupa ora 20 dar si dimineata devreme era racoare afara, fara jerseu nu puteai sta dar a fost deosebit de placut.

Fiind dimineata, inainte de a pleca de la pensiunea Casa Paltin am dorit sa fac o plimbare la cele 2 lacuri, sa aud cantecul privighetorii. Apoi am luat micul dejun, ne-am luat ramas bun de la gazde si am pornit inapoi spre casa.

Drumul spre casa l-am ales sa fie altul, unul deosebit de pitoresc si pana la Bistrita de aici aveam sa trecem prin Pasul Tihuta.

Traseu :

Poiana Stampei – Piatra Fantanele (castelul Dracula) - Muresenii Bargaului – Prundu Bargaului – Livezile - Bistrita - Reghin - Tg. Mures – Sighisoara – Brasov – Sinaia – Ploiesti – Bucuresti = 500 km. (10 ore).

Pasul Tihuta :

De la Vatra Dornei ca sa ajungi la Bistrita trebuie sa treci pe aici, prin Pasul Tihuta, care este traseul cel mai important. Odata incadrati iar pe E576 / DN 17 / E 58 / soseaua deosebit de buna incepe sa serpuiasca printre paduri intinse de brazi si oriunde ne uitam peisajul era atat de frumos incat opream des ca sa privim pana departe in zare spre Muntii Bargaului, Calimani, Suhardul si Muntii Rodnei.

youtu.be/V2_oamvVNdg

Cum am iesit din comuna Poiana Stampei am inceput mult sa urcam dar nu dintr-o data si ma gandeam cum este iarna in acea zona, mai ales daca nu esti pregatit cu lanturi la roti, cat de greu este sa traversezi spre Transilvania pe aici. In fiecare iarna am vazut la stiri multe tiruri ca au ramas inzapezite aici pe Pasul Tihuta, datorita acelor serpentine abrupte. Si iarna si vara peisajul este deosebit de frumos, soseaua vara este f. buna, impecabila, fara gropi, dar iarna nu cred ca m-as incumeta sa strabat acest traseu. De aceea drumul acesta este pe drept cuvant numit si ,,una dintre cele mai dificile trecatori rutiere montane’’.

Apoi spre Bistrita drumul la un moment dat incepe mult de tot sa coboare, lasand muntii si toata aceasta tara a Moldovei tot mai mult in urma noastra.

Dar pana la Bistrita traseul in unele locuri a fost atat de frumos incat pot chiar sa va spun ca avem peisaje mai frumoase decat cele pe care le- am vazut eu in Austria. Peisaje de vis care concureaza serios cu alte tari am mai vazut la Moieciu de Sus vezi impresii dar si pe Transalpina sau Transfagarasan.

Asta pt. ca la noi sunt zone mai pitoresti, mai salbatice, mai bogate in vegetatie si toate acestea - muntii, vaile pline de paduri intinse de brazi, raurile, campiile razlete pline cu flori salbatice pe care se vedeau turme de oi si vaci, ici-colo cate o cabana, cascadele pe langa care am trecut - toate acestea dau un farmec deosebit intregii zone. Imi este greu acum sa exprim prin cuvinte frumusetea acestei zone a tarii, dar cei ce ati trecut prin Pasul Tihuta, stiti despre ce vorbesc.

Si fiindca am trecut si pe aici cu f. multa vreme in urma, copil fiind, amintirile s-au sters in negura timpului iar prezentul imi oferea acum niste peisaje cum numai in povesti am mai vazut. Tocmai de aceea pentru mine personal acea zi in care am traversat zona prin Pasul Tihuta ramane una deosebita si va recomand din toata inima sa mergeti acolo si sa vedeti si voi ce frumoasa este toata zona aceea a tarii noastre.

Cu fiecare km strabatut lasam in urma noastra tara Dornelor cu frumoasele localitati pe langa care am trecut - Dorna Condrenilor, Dealu Floreni, Podu Cosnei, Poiana Stampei-unde ne-am si cazat si ne indreptam incet spre Transilvania.

Pasul Tihuta reprezinta asadar aceasta punte de legatura dintre cele 2 zone

- Moldova si Transilvania. Aceasta trecatoare se mai numeste si Pasul Bargau deoarece se afla in partea de S-E a muntilor Bargau.

Pana sa ajungem la Bistrita aveam sa trecem prin Valea Bargaielor din care fac parte cateva localitati ,,ale Bargaului’’ deosebit de pitoresti: Josenii, Mijlocenii, Susenii, Prundu, Tiha, Muresenii (Bargaului).

Statiunea Piatra Fantanele :

Dupa comuna Poiana Stampei ,prima localitate la care am ajuns in drumul nostru a fost Piatra Fantanele (comuna Tiha Bargaului).

Tin minte ca ne apropiam tot mai mult de pitoreasca statiune Piatra Fantanele si din departare ne-a atras atentia o cruce destul de inalta (are 30 m) sus pe un deal si o cladire deosebita in forma de castel aflata aproape de aceasta cruce, cladire care am inteles ca este o manastire de maicute si se numeste Manastirea Piatra Fantanele. Acestea ies oarecum in evidenta acolo si se observa imediat ce ajungi in zona.

youtu.be/eQXZPhymL_U

Statiunea turistica Piatra Fantanele se afla la doar 37 km de Vatra Dornei si la 45 km de Bistrita. Este o zona deosebita indragita mai ales de iubitorii muntelui datorita numeroaselor trasee montane dar zona este iubita si de impatimitii sporturilor de iarna. Toti cei care aleg sa vina aici se pot caza la cateva case de vacanta din statiune si se pot plimba cu telescaunul pe partia de schi aflata chiar langa Castelul Dracula. Aici aerul este puternic ozonat si are cel mai ridicat continut de iod din tara. Partia de schi am vazut ca este mai micuta si este deservita de telescaun, ea fiind ideala si pentru sanius. Astfel turistii pot urca pe un varf muntos aflat in apropiere de unde pot admira departe muntii Suhardu, Calimani si muntii Rodnei cu varfurile Ineu si Ineut. Peisajul din jur este ireal de frumos.

Hotel Castel Dracula: hotelcasteldracula.ro

Dar principala atractie a miilor de turisti din intreaga lume ramane tot Castelul Dracula , care concureaza serios cu toata acea zona pitoreasca a tarii noastre. Nu stiu cati turisti straini au auzit de Vatra Dornei, Bistrita, de Pasul Tihuta etc. (daca ii intrebi), dar cu certitudine daca ii vei intreba de ,,Dracula’’ vor raspunde simplu toti: Romania!

Ajunsi aici nu aveam cum sa nu oprim, asta deoarece Castelul Dracula se afla chiar langa sosea pe partea stanga la vreo 100 m. Este la drum si un indicator spre castel, nu aveti cum sa nu il vedeti. Castelul, prin pozitionarea sa ,se afla chiar la granita dintre judetele BN si SV, sus pe o colina, la 1116 m. Privit de jos de undeva dintr-o vale castelul se aseamana mult cu o fortareata medievala.

,,Dracula’’ - intre mit si realitate:

Eram in curtea castelului si imediat mi-a sarit in ochi statuia scriitorului irlandez Bram Stoker, cel care a scris romanul ,,Dracula’’ pe care multi dintre noi l-am citit. Actiunea cartii se petrece tocmai aici in aceasta zona a tarii - pasul Tihuta. Autorul presupune ca acest conte sangeros numit Dracula s-ar fi plimbat prin muntii din imprejurimi si chiar ar fi salasluit intr-un castel care s-ar afla acolo undeva in pasul Tihuta. Simpla presupunere dar care a ,,inflorit'' in cele din urma.

De la aceasta legenda si pana la a construi hotelul Tihuta (in 1970) intr-un loc ales pe atunci cu multa grija, nu a fost decat un simplu pas. Apoi dupa anul 1990 un om de afaceri cu spirit intreprinzator deosebit a schimbat numele hotelului din ,,hotel Tihuta'' in ,,hotel Dracula’’.

Astfel Hotel Castel Dracula a devenit in prezent un obiectiv turistic deosebit de popular, el fiind cunoscut tot mai mult in intreaga lume si anual zona este vizitata de mii de turisti, mai ales straini, care ajung sa vina aici de Halloween, fiind atrasi de legenda contelui Dracula. Binenteles ca si pretul cazarii aici este pe masura mai ales in zilele de sarbatoare. De Halloween turistii straini se costumeaza cat mai infricosator, isi pun masti si cauta tot felul de ,,senzatii tari’ in castel, ,,senzatii’’ care au fost cu grija pregatite de catre administratorul hotelului tocmai pt. ei, cei curiosi. Am inteles ca in castel exista si un cavou al lui Dracula din care acesta iese speriindu-i pe cei din jur.

Dar ideea acestui om de afaceri s-a dovedit pana la urma a fi una benefica in ceea ce priveste turismul din aceasta zona a tarii noastre.

In curtea castelului pe langa statuia scriitorului Bram Stoker mi-au atras atentia si acele felinare negre din fier forjat, poarta de la intrarea in castel , indicatorul spre receptia hotelului care are o forma de liliac,dar si o harta interesanta cu traseele turistice si muntii din imprejurimi. Tot in acea curte pe langa parcarea de masini mai sunt si cateva tarabe cu souveniruri unde am vazut si cateva ,,sperietori ‚’ haioase.

youtu.be/DGwdeishEoY

De aici de la castel am pornit intr-un tarziu mai departe, drumul pana la Bucuresti era inca destul de lung.

youtu.be/3khshwOBfEQ

La un moment dat soseaua a inceput sa coboare tot serpuind si pana sa ajungem la Bistrita am mai oprit langa o cascada frumoasa intalnita chiar la sosea pe dreapta .Tot acolo langa cascada pe partea stanga spre padure este un teren drept deosebit de frumos in care erau cateva corturi.

Am mai oprit apoi putin si la piata din Prundu Bargaului. Aici era ca si la balci, tot felul de chinezarii, haine, incaltaminte de proasta calitate, cu greu am gasit zona cu branzeturi. Am cautat sa cumparam telemea dar nu am gasit nici aici si nici la piata Decebal din Bistrita, deci cei care doriti sa cumparati telemea de la tarani din zona va spun ca nu veti gasi. Am intalnit doar diverse feluri de cas si branza dulce. Atat.

De la Bistrita spre Bucuresti drumul deja ne era cunoscut, deoarece mergand spre Maramures macar o data in fiecare an drumul nostru trece pe aici. Fiindca pana acum traseul acesta nu ne-a dat batai de cap si se circula f. bine, de data asta nu ne-am putut bucura din plin de frumusetea drumului.

Acum daca veniti pe aici sa stiti ca exista o portiune de drum in lucru si se circula f. prost pe traseul dintre Bistrita si Reghin, care pe toti cei 62 km este numai un santier, praf, gropi, nervi intinsi la maxim, caldura, claxoane, etc. Este inceput practic tot, nu se lucreaza doar pe cate o portiune ca apoi sa se termine si sa se inceapa lucrul pe alta portiune. Pe tot traseul am vazut ca nici nu se prea lucreaza, era pustiu in unele zone chiar daca drumul era asa cum era.

Oricum drumul acesta de intoarcere, cei 500 km i-am parcurs mai usor ca pe traseul celalalt din prima zi.

Mai tin minte ca inainte de a ajunge la Rupea, venind dinspre Sighisoara, am oprit sa luam masa de pranz la un restaurant aflat chiar langa drum, popas pe care vi-l recomand si voua.Aici pe langa un restaurant am vazut ca exista si motel deci puteti sa va si odihniti daca vreti.

Motel Restaurant Dumbrava

Coordonate GPS: N: 46,0565 E: 25,1784

Se afla chiar la sosea pe partea stanga la cativa km inainte de Rupea.

Am lasat masina in parcare si am ,,urcat’’ intr-o caruta interesanta aflata la sosea, unde am luat pranzul. Am comandat ciorba de vacuta, pastrav prajit si ceafa de porc cu cartofi natur si salata de varza dulce. Preturile asa cum le vedeti si voi sunt acceptabile, mancarea a fost buna si gustoasa si servita prompt. Si fiindca am mancat afara in aer liber am vazut ca si curtea era destul de draguta, cu o arteziana si multe flori. Binenteles ca mergand mai departe spre Brasov am vazut ca mai erau tot asa cateva locuri dragute unde se putea manca. Noi aici am poposit si de aceea va recomand si voua acest loc.

Pot sa va spun acum ca am avut o excursie frumoasa, pana la urma a meritat toata oboseala si recomand celor care inca nu au vazut acea parte a tarii-Vatra Dornei, Lacu Rosu, Lacul Bicaz, Pasul Tihuta, sa faceti o plimbare in acea zona, este deosebita. Dar alegeti-va bine traseul, mai ales cel pana acolo.

Va doresc tuturor multe vacante frumoase in continuare si drumuri cat mai bune!


[fb]
---
Trimis de adryana in 11.07.12 01:11:21
Validat / Publicat: 11.07.12 07:24:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în Pasul TIHUȚA [BN]. A mai fost în/la: toate zonele
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3699 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adryana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P49 cetatea Rupea.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14150 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

adryanaAUTOR REVIEW
[11.07.12 12:15:23]
»

webmaster, te rog sa atasezi si videoclipul acesta, drumuri bune sa aveti si ,,totdeauna soare ''!

youtu.be/Um9kd-mhhK4

multumesc.

sunflower
[11.07.12 13:04:40]
»

Zona este intr-adevar uluitor de pitoreasca, asa de tare l-a vrajit si pe inegalabilul Lucian Blaga, incat a nu numit-o " gura de rai a Romaniei".

ninel*
[11.07.12 14:58:19]
»

@adryana: mare pacat ca nu ai coborat sa vezi cavoul lui dracula, este ceva bestial, am si acum pe degetul aratator un semn de la dracula, chiar va invit pe cei care ajungeti acolo in zona sa vizitati acest loc plin de magie si adrenalina, cei cu probleme cu inima nu incercati. Vacante placute.

maryka
[15.07.12 17:42:18]
»

Ma bucur ca prin votul meu apare si superbonusul meritat pentru un rw util si placut, dar mai ales felicitari pt o excursie frumoasa!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, maryka, ninel*, sunflower
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin... Pasul Tihuţa:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071186065673828 sec
    ecranul dvs: 1 x 1