ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.10.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 27.02.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Olănești, mon amour!

TIPĂREȘTE

Olănești, mon amour!

Am fost în Olănești în 2012, 12 zile (“The looooong hot summer” - pentru cei care își mai aduc aminte!), și în 2013, pentru 7 zile. Fiind vorba de trecut, n-am știut dacă mai are rost să postez ceva. După o lungă dezbatere, cei doi neuroni ai mei au ajuns la următoarea concluzie : orice locație, orice obiectiv turistic este ca un imens puzzle iar noi, prin postările noastre, contribuim cu câte o piesuță, pentru a creea o imagine cât mai complexă și mai ales COMPLETĂ a acelui obiectiv turistic. Deci iată cum a fost :

Am „tras” la o cunoștință a unor prieteni (care ne-au și însoțit) și care au fost aici de mai multe ori - omul ne-a pus la dispoziție aproape toată casa, dar nu închiriază, deci locația nu contează. Deasemeni, am încărcat portbagajul cu mâncare, de ne-am suit cu picioarele pe capotă, să-l închidem! Bineînțeles, capota căruței, - alba, 1400cmc! Am dat bice celor 75 de cai-putere de sub capotă, urmând binecunoscutul traseu - București - autostrada Pitești - Pitești - Râmnicul Vâlcea, apoi pe DN64A, până la Olănești.

În urma unor mici comentarii (puțin răutăcioase) ale unui user AFA, vreau să lămuresc un lucru : Olăneștiul (una dintre puținele stațiuni - din păcate - care au mai rămas!) nu este o stațiune de schi, nici de fițe sau distracții zgomotoase, este o stațiune - în principal - de tratament. Din acest motiv 80% dintre „năvălitori” sunt oameni de vârsta 2,5 spre a 3-a, deci te cam împiedici de ei (părerea unora)! Așadar, tratament, pensionari, familii cu copii, poate scriitori în căutarea liniștei - pentru creație, de! - iubitori de luuuungi plimbări în natură și... cam atât!

Având în vedere cele spuse mai sus, despre CAZARE ȘI MASĂ vă pot îndruma bazându-mă pe părerea gazdei la care am stat, a celor vazute, discutate, auzite, mirosite și, pe alocuri, gustate de noi patru precum și a experienței adunate de-a lungul anilor. Deci :

PARCAREA - sunt două, una pe strada ce pleacă din centru și merge paralel cu râul până la complexul comercial - îmi amintesc că era cam scumpă - și o a doua la care ajungeți mergând pe lângă parc, prin dreapta lui - este mare, supraetajată și se vede din parc.

CAZAREA - sunt mai multe variante: la hotelurile-tratament (care oferă servicii complete de cazare și tratament, prețurile diferă funcție de durata sejurului, tratamentele dorite, etc), la hotelurile, vilele și pensiunile care împânzesc stațiunea (cu prețuri între 40 și +120, funcție de numărul de stele), sau la... particulari (prețuri negociabile) - care vă așteaptă în centru, unde opresc toate autocarele cu turiști venite din țară.

MASA - există câteva minimarketuri, precum și o piețișoară de unde vă puteți aproviziona liniștiți (în cazul în care doriți să vă ocupați - și în concediu! - de bucătăreală. Din centru (voi numi „centru” locul unde opresc autocarele și pe unde se intră în parc) începe “promenada” - o alee luuuuungă, ce urmează râul Olanești în amonte. Tot aici, în centru, există o farmacie, două minimarketuri, o bancă - cu BANI - (că din celelalte... e plin parcul). Mergând pe promenadă, pe partea stângă, se înșiră tot felul de restaurante, terase, patiserii, (aflate la parterul unor pensiuni), unde se poate servi masa. Erau destul de pline, mirosea frumos, există și oferte pentru dejun (12-13 lei), animație, chiar și orchestre discrete, deci pare a fi bine, din ce am văzut, auzit și discutat cu diverse persoane. Dar mai există și două „împinge-tava”, una pe această promenadă și alta situată în centru, lângă stația autocarelor. Am intrat, am văzut, mîncarea arăta excelent, foarte variată, totul foarte curat, îngrijit, civilizat.

PLIMBĂRI - Din centru se poate intra în parc, unde sunt multe bănci pentru cei obosiți - sau poate doar comozi, există locuri de joacă pentru copii - de fapt adevărații “stăpâni” ai parcului, unde se mai organizează evenimente (când am fost noi erau niște peruani, cântau la instrumentele lor specifice, vindeau CD-uri cu muzică tradițională sau diverse obiecte de artizanat).

Pe promenadă merge toată lumea - cei suferinzi, după ape (aici se înșiră toate izvoarele pentru tratamente) - dar și cei care doresc să cumpere (aproape) orice, de la căsuțele ce se înșiră pe partea dreaptă - pe stînga se manâncă, ati uitat? Puteți deasemeni să cumpărați ceaiuri medicinale, culese de pe dealurile din jur (știați că, pentru a fi foarte bune, plantele medicinale trebuiesc culese de la altitudini de peste 800m?). Există și două căsuțe cu produse apicole, de la unul din ele se poate cumpăra polen crud, EXCELENT pentru creșterea imunității (se păstrează și se transportă la rece). Deasemenea, fructe de pădure - uneori mai scumpe ca în piață, deci vedeți de acasă ce preț au fructele de pădure la dvs. în piață.

Pe stânga, unde se termină pensiunile cu restaurante la parter, există un anunț cu excursii spre diferite obiective. Poate costă prea mult, pentru unii, dar merită aproape toate.

Cam unde se termină căsuțele și râul face un cot există un mic stăvilar și o mică plajă, dar și o porțiune cu iarbă, unde se poate face liniștit plajă și oarece băiță în apa - ce-I drept cam mică - a râului.

A propos de băiță, lângă fostul complex - a supraviețuit numai poșta - există și o piscină acoperită, dar se poate ieși afară unde are un spețiu pentru plajă.

Tot în acea zonă - unde se termină casuțele - trecând podul peste râu - se află UN IZVOR CU APĂ POTABILĂ PENTRU BĂUT. Cea de la robinet trebuie “prelucrată” înainte de a fi consumată! Tot de acolo iși iau și localnicii apa pentru băut, deci mergeți pregătiți la voi cu ceva recipiente, și vedeți că - de obicei - e ceva coadă (codiță) la apă!

“Luând colbul în copite” mai departe, lumea se mai rărește, mai rămâne pe banci, dar noi mergem voinicește mai departe, respirând un aer cu care nu prea suntem obișnuiți și ascultând râul. Drumul curat, frumos pietruit, ne duce la ultimul izvor, o clădire mai veche, izvorul 24.

De aici drumul se strică ușor, dar perfect precticabil, și continuă tot prin pădurea ceva mai deasă și parcă mai liniștită până la o bifurcație. Harta zonei, afișată pe un panou îngrijit, va va spune cu siguranță mult mai multe despre traseele din zonă, precum și durata lor.

Aici am întâlnit, în ambele dăți când am fost, o pereche nu chiar tânără, cu o rulotă parcată frumos într-un luminiș! Singuri, doar ei și natura! (Și o oală cu sarmale abea făcută, de ne-a lăsat gura apă și a “împuțit” și mediul înconjurător!). Cred că stăteau acolo toată vara - ei, nu și sarmalele! Ceva ce, sunt sigur, ne-am fi dorit cu toții să facem în fiecare an!

Drumul se bifurcă aici, în dreapta se află un fel de cabană vânătorească și un hotel-cabană, ce are și spațiu pentru campare dar și câteva căsuțe pentru închiriat (atenție mare la camparea în căsuțe, de regulă fac mucegai, care e FOARTE toxic pentru organism!!

Cine e în putere, de la bifurcație o face la stânga și tooooot merge până în satul Tisa și de acolo se poate întoarce în Olănești.

Revenind în centru, alt traseu ne duce pe lângă secția de poliție și pensiunea Noel spre lacul cu nuferi, extraordinar de frumos. În 2013 erau și două rațe sălbatice, mari amatoare de pâinică, pe care o cerșeau cu nerușinare - și curaj - de la trecători!

Puțin mai sus de lac drumul se desparte în două : la stănga, ne scoate după puțin timp în drumul pe care am venit în stațiune. Dacă o luam la dreapta, intrăm pe așa zisa „betonată”, un drum prin pădure care duce la heliportul fostului dictator. Pornind pe el te rupi parcă de lume (doar porțiuni defrișate sălbatic mai amintesc de prezența omului). Încurajați de o pereche de tineri care cunoșteau drumul, ne-am luat inima în dinți și am mers cu ei. De la un izvor aflat în apropiere ne-am făcut rezerve proaspete de apă și am urcat, am tot urcat, mai pe drum mai prin pădure - drumul e rupt efectiv de masive alunecări de teren - până am ajuns sus, pe culmea dealului. Ne-m trântit pe jos și apoi parcă am uitat unul de altul!! Ai fi stat acolo, cu ochii pierduți în zare preț de 2-3 veșnicii!! Peisajul ne-a impresionat foarte mult, a meritat drumul (e bine să nu-l faceți singuri, dacă nu-l știți)! Am stat ce-am stat, trebuia să revenim (și) în lumea reală. Am început coborârea, am trecut prin satul Tisa unde există o bifurcație : la stânga se toooot merge - parcă 3-4 ore - și se ajunge …. la intersecția unde erau cei cu rulota (ăia cu sarmalele!), și de acolo la izvorul 24.

Noi am luat-o la dreapta, printr-o pădure de ferigi, și dăi și coboară și dăi și coboară de parcă eram în cădere liberă! Tocmai când ne lăsaseră frînele a dat Dumnezeu și am ieșit la lumină. Adica fix pe promenadă, în zona grupului de izvoare 8, 9, 10, 11,12,13,14 (cele nou amenajate și … încuiate!) Dar asta e altă poveste!

Având căruța cu noi, (albă, 1400 cmc) într-o nebună dimineața am făcut și o “mică” tură pe traseul Olănești - Horezu - Polovragi - Novaci - Rânca - Obârșia Lotrului - Voineasa - Cozia - Rm. Vâlcea - Olanești - TRANSALPINA FRATE!!!

Cam asta a fost cu Olăneștiul „meu”! Dacă am uitat ceva - și cu siguranță am omis multe - vă rog să mă iertați! Dacă am repetat ceva ce știați deja - mă rog de iertare!

Altfel... concedii multe și frumoase!

Îmi pare rău, la acea dată nu știam de AFA și nu am poze reprezentative iar cele cu caracter personal nu spun mai nimic!


[fb]
---
Trimis de puiutea in 07.10.14 20:17:53
Validat / Publicat: 07.10.14 21:08:53
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BĂILE OLĂNEȘTI.

VIZUALIZĂRI: 3201 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (puiutea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

crismis
[07.10.14 21:38:40]
»

@puiutea: "Amintirile ma rascolesc... " Cand eram cam de varsta 1,5 (pe la vreo 20 de anisori), am stat cu babacii si cu fratiorul meu, de varsta 1,25, la una din casutele din padure, la vremea respectiva nemucegaite...

In fiecare zi coboram in statiune sa bem apa proaspata de la Izvorul 24 si de la alelalte izvoare, iar seara stateam la taclale in luminisul din padure, "inundati" intr-o mare de licurici!

Nu-i de mirare ca si visele mele, noaptea, contineau tot licurici!

puiuteaAUTOR REVIEW
[07.10.14 22:33:13]
»

@crismis - Cred că toți am vrea ca visele noastre să fie inundate numai de licuricii amintirilor frumoase - în special cei din copilărie! Toate cele bune!

Michaell
[08.10.14 09:32:06]
»

@puiutea -

Buna, mi-a placut mult review-ul tau. L-am citit cu placere.

Imi poti spune ce fel de tratamente se fac in Olanesti, deci care sunt bolile, ca sa zic asa, care se pot trata acolo. MUltumesc.

alinaro
[08.10.14 10:10:23]
»

@puiutea &@Michael

@puiutea: Si mie mi-a placut reviewul dvs. Sper sa ajunga si ai mei in curand, ori la Olanesti, ori in apropiata Calimanesti Caciulata. Le voi da informatiile furnizate de dvs. Un stil usor, placut, cu info utile. Felicitari.

@Michael: recent am facut niste traduceri despre statiunile balneoclimaterice de la noi din tara. Redau mai jos din textul care se refera la tratamente/boli tratate aici. Numai bine.

- afectiuni digestive: esofagite, gastrite cronice hipoacide si hiperacide, duodenite cronice, ulcer cronic, enterocolopatii cronice nespecifice, stomac operat;

- afectiuni renale si ale cailor urinare: litiaza renala neoperata sau operata, litiaza cailor urinare, pielonefrita cronica, glomerulonefrita cronica, cistita cronica;

- afectiuni cronice ale ficatului si cailor biliare: dischinezie biliara, colecistita cronica necalculoasa sau calculoasa (cu calculi nemobilizabili), tulburari dupa ficat operat (colecistoctemie), hepatita cronica stabilizata, pancreatita cronica;

- afectiuni respiratorii: rinosinuzite cronice alergice, bronsita cronica astmatiforma, astm bronsic alergic, noxe profesionale, stari dupa pneumopatii microbiene netuberculoase sau virolice, bronsite cronice, traheobronsite cronice, bronsectazie;

- afectiuni metabolice si de nutritie: diabet zaharat, dislipidemii, hiperuricemii, guta, obezitate;

- afectiuni dermatologice: psoriazis, ihtioze incipiente, keratodermii, eczeme cronice, neurodermite, dermatite seboreice, acnee, piodermite;

- afectiuni alergice: de diferite tipologii (alimentare, medicamentoase, bacteriologice) si cu manifestari diferite (respiratorii, digestive, cutanate: urticarii cronice, prurituri, dermite alergice de contact, eczeme profesionale);

- boli profesionale (intoxicatii cu metale grele: Pb, Hg, As);

- afectiuni cardiovasculare: hipertensiune arteriala stadiul 1 si stadiul ½, arteropatii periferice;

- afectiuni asociate: afectiuni reumatismale degenerative, afectiuni reumatismale abarticulare, stari posttraumatice, osteoporoza, boli ale sistemului nervos periferic, pareze, paralizii, nevroza astenica;

- afectiuni endocrine;

- afectiuni ginecologice cronice.

Michaell
[08.10.14 11:29:46]
»

@alinaro - Iti multumesc pt raspuns. Din fericire nu sufar de nici una din bolile enumerat in ecoul tau.

In schimb am dureri de spate si sunt in cautarea unei statiuni unde pot combina tratarea suferintei cu citeva zile de relaxare.

Pe mine nu ma deranjeaza daca intilnesc multi virstnici pt. ca deobicei si ei cauta linistea - ca si mine. Tocmai pt. ca autorul review-ului a amintit si de acest punct, ma gandeam ca r fi ceva pt. mine.

Iti multumesc inca odata pt. raspuns.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
puiuteaAUTOR REVIEW
[08.10.14 11:58:10]
»

@alinaro - Mulțumesc în numele tuturor acelora care se vor folosi de sfaturile tale. Eu nu am făcut tratament și atunci nici nu m-am gândit la cei care ar avea nevoie. Mulțumim, concedii multe și frumoase! Atenție, Călimănești-Căciulata tratează altceva, mi-am petrecut mai demult și pe acolo niște concedii.

puiuteaAUTOR REVIEW
[08.10.14 12:04:04]
»

@Michaell - Incearca aici - Harta statiuni balneare din Romania - afectiuni reumatismale: Băile Felix, Băile Herculane, Amara, Lacul Sărat, Eforie Nord, Saturn.

Intră și pe saitul (editat. WM), are o hartă interactivă bună. Succes și multă sănătate!

webmaster
[08.10.14 12:08:11]
»

@puiutea - ATENȚIE! referirile la AGENȚII și alte entități din România care funcționează pe principii COMERCIALE (portaluri web de profil etc) sunt INTERZISE.

Puteți trimite, în schimb, aceste informații prin intermediul mesajelor personale (pe privat) - click pe numele utilizatorului, apoi, în fereastra nou-deschisă, pe linkul "Trimite mesaj pers".
Notă: Este necesar ca destinatarul să aibă opţiunea ACCEPT PRIMIRE MESAJE DE LA CEILALŢI UTILIZATORI bifată. Opțiunea respectivă se poate seta/deseta din secțiunea CONTUL MEU.

puiuteaAUTOR REVIEW
[08.10.14 12:09:50]
»

@webmaster - Scuze, din dorința de a fi cât mai util am uitat regula!

Eugenia55* †
[08.10.14 12:12:31]
»

Un SB pe merit!

puiuteaAUTOR REVIEW
[08.10.14 12:18:39]
»

@Eugenia55 - Sunt onorat de apreciere, mai ales că vine din partea unui user valoros! Toate cele bune!

Michaell
[08.10.14 12:20:17]
»

@puiutea - Multumesc.

Cele mai multe statiuni pe care le-ai enumerat le cunosc, partial chiar din propria experienta. Eram si sunt in cautarea unor destinatii noi la care pot combina curarea suferintei cu vizita locurilor cunoscute din tinerete. Am o matusa in R. Vilcea la care am petrecut vacante prin anii 80 si cu acea ocazia am cunnoscut pt. prima data Valea Oltului, Calimanesti, Olnanesti. Am amintiri frumoase legate de acele locuri. In ultimii ani, din pacate, am avut parte de citeva dezamagiri crunte legate de acest punct dar au fost si surprize placute.

Iti multumesc pt. urariile de sanatate si iti doresc si tie la fel.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
nosferatoo
[08.10.14 20:59:53]
»

de la mine aveti 450 de puncte. Am taxat lipsa fotografiilor. oricum, am observat ca pe AFA se tinde sa se neglijeze (ori se subpuncteaza) recenziile insotite de foto...

puiuteaAUTOR REVIEW
[08.10.14 21:10:24]
»

@nosferatoo - Mulțumesc, am explicat în finalul reviewului motivul pentru care nu am postat fotografii. Acum îmi pare rău că n-am fost mai exigent cu fotografiile, atunci când am fost la Olănești! Toate cele bune!

danamandache
[09.10.14 08:30:20]
»

Am trecut de multe ori pe langa Olanesti. Mi- am amintit cu drag de taberele petrecute aici cand eram in scoala generala, insa nu am fost curioasa sa vad cum arata statiunea acum.

Felicitari pentru articol!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, crismis, danamandache, Eugenia55*, IonutMares, Michaell, nosferatoo
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Olănești și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075479030609131 sec
    ecranul dvs: 1 x 1