ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.04.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Piatra Neamț
ÎNSCRIS: 23.06.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
APR-2012
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 3 COPII -- v: 4,8,11 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

La pas de la Văratec spre Sihla - până la Izvorul lui Iosif

TIPĂREȘTE

În fuga zilelor de concediu, celor care petrec aceste zile hălăduind pe la mănăstirile din județul Neamț trebuie să le fie dat a ști că, dincolo de fațadă se află frumuseți care se merită cercetate nu din fuga mașinii, ci din potriveala piciorului unul înaintea altuia. Astfel merită știut de cel care are timp pentru potrivirea pasului în ritmul liniștii sufletești, că între mănăstirile Văratec și Sihla există un drum de munte, aruncat pe culmea obcinei Văratec, care separă bazinele hidrografice ale Cracăului și Ozanei. Drumul este dăruit cu frumuseți care dealtfel rămân ascunse celor care nu se încumetă a-l parcurge.

Parcursul este de dificultate medie, cu aproximativ 550 m diferență de nivel (Mănăstirea Văratec 460 m - Mănăstirea Sihla 1000 m) și ușor accesibil în sezonul cald. Poate fi parcurs de cei antrenați și care cunosc zona în 5 ore și, de către cei mai puțin antrenați în 7-8 ore. În mare se împarte în două porțiuni:

* una care necesită ceva antrenament, având un grad mediu de dificultate pe tronsonul Mănăstirea Văratec - Poiana Țigăncii – (Vârful Bradului) Platoul Ciungi – Izvorul Sfântului Iosif (unde este și cea mai mare diferență de nivel (parcurgerea acestuia pe sensul Sihla- Văratec, evită dificultatea ascensiunii pe Vârful Bradului – 997 m). Din păcate marcajul Punct albastru este evident doar pe această primă porțiune

* una mai ușoară pe porțiunea situtată pe culme, de la Izvorul Sfântului Iosif spre mănăstirea Sihla.

În prima porțiune drumul are ca punct de plecare Mănăstirea Văratec care se ocolește prin stînga și, apoi prin spatele acesteia urcă ulterior relativ lin pe drumul forestier de pe dreapta pârâului Văratec până la Poina Țigăncii (1 h). Un scurt popas este aici binevenit, după care traseul urcă destul de abrupt spre Vârful Bradului (957 m) pentru a ieși pe Platoul Ciungi spre Izvorul Sfântul Iosif (2 h) aflat pe o direcție perpendiculară pe traseu, spre valea din dreapta care coboară spe Agapia.

O atenție sporită necesită momentul când se ajunge la baza Vârfului Bradului, unde traseul se desparte în 2 variante marcate ambele cu Punct albastru în cerc alb. Varianta nordică suie spre vârf pentru a ajunge la Izvorul lui Iosif iar cea sudică este mai joasă, mergând pe un drum forestier care urcă spre Platoul Ciungi și ocolește vârful, trecând la distanță de izvor.

Întreținerea marcajului și traseului este bună pe porțiunea până la Izvorul Sf. Iosif, deși marcarea s-a făcut pe unele porțiuni relativ dezordonat și într-un mod care lasă uneori loc interpretărilor. Accesul la apă potabilă se face în principal pe platoul Ciungi: atât la 100 m sud-est de stâna ce mai mare din Poiana Ciungi cât și mai ales la Izvorul Sf. Iosif care este amenajat, și unde alături există și mese. Se mai poate obține apă (nu vă sfătuiesc), de lângă Poiana Țigăncii de la un izvor neamenajat situat înafara traseului.

Puncte de belvedere sunt situate pe Platoul Ciungi pe tot traseul dintre Vârful Bradului și Dealul Mare Sihlea. Se pot admira Masivul Ceahlău și toata Valea Cracăului.

Traseul continuă apoi – nemarcat, pe cumpăna apelor, dar despre asta într-un alt rewiew.

În concluzie, puteți trage o tură din Văratec până sus pe platou unde aveți unde vă întinde atât la vorbă cât și la masă și mai ales la privit și, să vă întoarceți cam în 5-6 ore. Dacă vă mai este foame puteți descinde la Pensiunea Văratec.


[fb]
---
Trimis de Qvadratvus in 13.04.14 01:02:32
Validat / Publicat: 13.04.14 07:32:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în M-ȚII STÂNIȘOAREI.

VIZUALIZĂRI: 3255 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Qvadratvus); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Suntem pe Platoul Ciungi. Vârful ascuțit care se vede, este Horăicioara. Între noi și culmile din fundal se află valea Cracăului (în centru este valea Cracăului Negru). Aproximativ pe linia dintre copacul fără frunze și brazi coboară drumul care ocolește Vârful Bradului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18650 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

QvadratvusAUTOR REVIEW
[13.04.14 01:15:40]
»

P. S. Foto au mai fost încărcate anterior de mine pe Wikipedia (sunt făcute cu același aparat cu care am făcut majoritatea celor încărcate de mine pe AFA), iar o parte din text l-am conceput acum vreo 2 ani, când speram să-l includ în articolul despre Munții Stânișoarei, dar... nu a fost să fie.

webmaster
[13.04.14 09:46:33]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

QvadratvusAUTOR REVIEW
[13.04.14 09:58:34]
»

P. P. S. Dintre fotografii P04-07 sunt cel folosite anterior pe Wiki, iar Foto P01-03 și 09-10 nu au mai fost încărcate nicăieri anterior

Dabator
[13.04.14 22:00:03]
»

Doar atât - excelent.

QvadratvusAUTOR REVIEW
[14.04.14 20:32:32]
»

De la Văratec la Sihla se poate ajunge și cu mașina abordînd drumul spre Agapia pe curba de nivel a Obcinii Văratec, pe varianta ocolitoare localizată în triunghiul format din Pădurea de Aramă – Codri de Argint - Mănăstirea Văratec.

Drumul (pa eaceastă porțiune în cea mai mare parte asfaltat - mai puțin intrarea dinspre sud) merge prin pădure aproape de limita lizierei forestiere. Intrarea se face imediat la dreapta după Pensiunea Văratec, pe o porțiune de pămînt destul de abruptă, cu acces spre dreapta la baza Codrilor de Aramă.

De la Agapia drumul - acum din nou de pămînt, continuă inițial în sus peste Măgura Agapiei pe valea pîrîului cu același nume, acesul făcîndu-se prin stînga mănăstirii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dabator, Qvadratvus
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Munții Stânișoarei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075741052627563 sec
    ecranul dvs: 1 x 1