ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.02.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Pitești
ÎNSCRIS: 23.07.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Canionul Vikos — o minune a naturii

TIPĂREȘTE URM de aici

Cum am descoperit canionul Vikos? O sa radeti, dar e adevarul gol-golut. Am trei mari dorinte turistice: Cercul Polar de Nord, Cascada Niagara si Marele Canion.

Pe prima am bifat-o, a doua e in pregatire, gratie faptului ca cel mai bun prieten din copilarie traieste in canada, la 400 km de Niagara. A treia cred ca va ramane doar o dorinta... De aceea ma delectez uneori cu lecturi pe net... Intr-un astfel de moment dl. Google mi-a scos in fata ochilor canionul Vikos. Si asa a devenit obiectiv de vazut. A fost primul in programul vacantei noastre grecesti din aceasta vara

Era o restanta mai veche, de la prima noastra vizita in Lefkada, acum trei ani. Vacanta ratata din pacate, datorita unei probleme medicale aparuta brusc si soldata cu 5 zile de spitalizare in Lefkada...

Dar ne-am promis ca vom reveni si am facut-o.

Mai intai cateva date tehnice, culese de pe mine din diverse surse de informare.

Canionul Vikos se afla in Zagoria. Aceasta este o provincie alcatuita din 46 de sate răspândite in munții Pindului, in partea de nord est a orașului Ioannina. Multe din aceste sate au un numar mic de locuitori, dar la fel de adevarat este ca turismul a inflorit si ca urmare au aparut multe pensiuni si taverne. Casele sunt construite din piatra, inclusiv acoperisurile. Gardurile, ulitele, totul e din lespezi de piatra, mai mari sau mai mici. E uimitor cum sunt asezate lespezile de piatra astfel incat sa faca acoperisul impermeabil. Imi imaginez cat efort fizic necesita o astfel de lucrare. Am citit ca numele acestei provicii vine din limba slava, insemnand in spatele muntilor, Si chiar asa este, satele sunt ascunse printre munti.

Canionul Vikos este o vale adâncă și îngustă, cu pereți abrupți, fiind considerat ca cel mai adanc din lume. Mai recent s-ar fi dovedit ca a fost depasit de canionului Samaria din insula Creta. In sfarsit, nu conteaza acest lucru, conteaza ca este un loc impresionant, care merita vazut.

Dimensiunile confirmate ale canionului Vikos sunt urmatoarele: adâncimea maxima este de 900m, distanţa între pereţi la partea superioară atinge 1100 m iar lungimea sa depăşeşte 12 km.

Drumul nostru spre canion a inceput din orasul Ioanina, unde am poposit pentru o noapte. Mai exact am dormit in Perama, la 5 km de centrul orasului Ioanina.

Fac o paranteza pentru o povesti ca si noi am patit in Ioanina acelasi lucru ca si colegul Traian Leuca. Am parcat pe o straduta unde erau muuulte masini, toate cu numere de Grecia. La intoarcere nu mai aveam numerele de inmatriculare. Si eu am gandit in primul moment ca au fost furate si m-am ingrozit. Imediat mi-am amintit de patania colegului si am mers rapid in fata masinii unde am gasit procesul verbal. Noi am fost mai norocosi: era in timpul saptamanii, deci nu mai riscam ca seful politiei sa fie plecat.

Amenda era de 40 E. Cum am platit doar 20, nu ne-am suparat prea tare. Chiar a fost si un moment foarte amuzant. Am plecat sa gasim sediul politiei, sa ne fie mai usor a doua zi. Am vazut un politist si l-am intrebat. Nu prea ne intelegeam cu el, nu prea stia engleza si nici noi nu avem un vocabular foarte bogat. Dar ne-a spus ca trebuie sa platim la posta. Noi l-am intrebat cum ne recuperam numerele. El nu pricepea ce vrem sa zicem. Vazand ca nu intelege ca numerele au fost luate de politie, prietenul nostru a prununtat „my numbers” si a facut gestul care sugereaza ca au fost furate! S-a prins politistul (dar si cei din jur) si toata lumea a ras cu pofta!

Din pacate a doua zi am pierdut cateva ore bune, posta se deschidea la ora 9. Am pierdut mult timp cautand parcare, tot aiurea am parcat, dar am ramas eu la volan. Faceam haz de necaz si ziceam ca politia nu mai are ce sa-mi ia!

In sfarsit, am pornit spre canion, respectiv spre Monodendri. Drumul ne duce usor catre poalele muntilor impaduriti. Pe versantul opus ne atrage atentia o linie serpuita, abrupta, fara copaci. Mai mult in gluma am zis ca pe acolo o fi drumul nostru. Si chiar asa era. Drumul bun, cu multe serpentine, peisajele deosebit de frumoase. GPS-ul isi facea treaba, dar exita si indicatoare.

La un moment dat vedem pe un platou un monument mare. Ne abatem spre el, pe un drum ingust, asfaltat, spre disperarea GPS-ului care ne spunea sa intoarcem unde avem posibilitatea.

Ajunsi acolo am dat peste o statuie imensa a unei femei cu un cufar in spate. Placa explicativa era numai in greaca. Ulterior am gasit pe net ce reprezinta: un monument ridicat în memoria femeilor din munţii Pindului care au contribuit la aprovizionarea armatei greceşti în timpul războiului greco-italian (octombrie 1940 – aprilie 1941), carand prin munti cele necesare. Acolo am intalnit un roman stabilit in Germania, care impreuna cu fiul lui de 11-12 ani urma sa strabata canionul pe jos. I-am admirat si invidiat in acelasi timp. In tinerete am batut si noi toti muntii din tara iar aceasta intalnire mi-a declansat nostalgii si regrete legate de inaintarea in varsta si de unele probleme ale articulatiilor...

In curand ajungem in satul Vitsa. Vocea de pe bord ne spune sa facem dreapta si am ascultat-o. Nu trebuia neaparat, dar nu am regretat. Am intrat in acest satuc de munte, care parea adormit, Nici tipenie de om, dar dupa aspectul caselor, acestea erau locuite.

Drumul a devenit brusc foarte ingust, cu o mare denivelare chiar intr-o curba in ac de par. Cum masina era plina, cu bagaje si 4 oameni, am coborat si am mers pe jos. Motiv sa manacam pe saturate smochine proaspete si dulci.

Casele sunt asezate in panta, astfel incat privite de sus par puse unele peste altele. Daca vrei sa repari ceva la acoperis nu e nevoie de schele sau scara, te duci in curtea vecinului de deasupra! Am putut sa vedem de aproape cum sunt puse lespezile de piatra pe acoperis. Dupa ce am strabatut satul, am iesit din nou in drumul principal. GPS-ul ne-a dus pe o scurtatura. Dar merita, asa ca daca ajungeti aici, intrati in acest satuc. Plus ca in fata ochilor se intinde un peisaj vast si frumos.

Am ajuns curand in Monodendri. Fara sa oprim, am mers fix 7 km pana am dat de o parcare mare, unde drumul se si termina. Parcarea aproape goala, vreo doua masini si, un magarus simpatic dar cam tupeist: mai-mai sa intre in masina, probabil in cautare de hrana. A acceptat niste covrigi, dupa care nu mai scapam de el.

Un inscris pe o placuta ne anunta ca suntem in punctul Oxia si ne indica poteca de acces spre punctele de belvedere asupra canionului.

Poteca este pietruita, usor accesibila. Se coboara lin, nici la intoarcere nu e greu. Apoi se urca dar nu este greu. In portiune finala poteca este ingusta, solicita atentie si incaltamine de drumetie. Am vazut acolo doamne cu sandale cu tocuri foarte inalte, pentru care mersul a fost ceva mai greu.

Odata ajunsi la capatul potecii dam de un balcon care atarna chiar pe marginea abisului.

Panorama este una impresionanta. In fata ochilor ai doi pereti verticali, care par foarte apropiati, iar pe fundul vaii se vad urmele raului Voidomatis. Nu ne mai saturam privind si facand poze, desi soarele ne cam incurca.

In continuare se intinde o poteca si mai ingusta, chiar pe marginea prapastiei, care ofera panorama canionului din alte unghiuri. O placuta te avertizeaza ca este periculos si ca deplasarea o faci pe propria raspundere! Acum sa nu credeti ca trebuie sa mergi in echilibru pe aceasta poteca, dar trebuie sa fii intr-adevar foarte atent.

Ne-am desprins cu greu de aceste locuri, cu inimile cat un purice, asa am fost de impresionati. Prietena noastra zicea ca asa emotii nu a simtit niciodata, in fata naturii.

La intoarcerea spre parcare poteca a devenit brusc neincapatoare, era aglomerat rau, trebuiau instituite reguli de circulatie! Un autocar adusese o gramada de turisti.

Pe drumul spre Monodendri ne-am oprit sa admiram „Stone Forest”. E vorba de nişte piloni de piatra, verticali, cu forme ciudate, putandu-se asemui cu niste copaci.

Urmatoarea oprire este in Monodendri. Satul este pitoresc, ne-ar fi placut sa stam o zi in acel loc. Am parcat in centrul satului, la umbra unui pom. Am gasit usor un indicator care ne indruma spre manastirea Sf. Paraschiva, unde exista un alt punct de belvedere. Pe indicator scrie ca sunt 1000 de pasi. Nu i-am numarat, asa ca-i cred pe cei care au scris asta.

Drumul incepe chiar in piata centrala a satului, sub forma unei alei pietruite, care apoi se largeste, fiind un adevarat drum, pietruit si el.

Atentie! Sa nu faceti ca noi: de entuziasm si graba am lasat sepcile si apa in masina. Numai noi stim cat ne-a batut soarele in cap si cat am rabdat de sete!

Drumul facut din piatra coboara lin spre manastire si ajungem pe nesimtite. Manastirea este micuta, frumoasa, sapata in piatra.

Niste trepte, sapate tot in piatra ne conduc la o poteca ingusta, care merge pe marginea uunui versant. Nu e greu de urcat, trebuie un pic de atentie. Se ajunge la un balcon de unde admiram alta fata a canionului, la fel de spectaculoasa si impresionanta. Mai departe se asterne o poteca ingusta, care te duce chiar pe marginea prapastiei. Nerecomandata celor cu rau de inaltime!

Pe drumul de intoarcere nu mai contenim in a comenta ceea ce am vazut si ne-am felicitat pentru alegerea facuta.

Revenind in sat, setea si foamea ne-au facut sa ne oprim la o terasa care ne-a imbiat cu umbra si racoare si cu un ditamai rotisorul la care se perpeleau bucati generoase de miel si porc. Nici nu ne-am asezat bine ca am primit o carafa cu apa rece, care a disparut instantaneu.

Dupa ce am mancat ne-am mai plimbat putin pe ulitele satului, unde totul era din piatra: case, garduri, ornamente, grajdurile animalelor.

Urmatorul punct din care se poate privi canionul este satul Vikos. Cum se facuse deja tarziu si cum niste nori negri se adunasera si ne ameninantau, am hotarat ca e timpul sa plecam spre Lefkada, sa nu intarziem foarte mult.

Inca o data va spun ca acet loc este deosebit de frumos, maret si impresionant. Daca mergeti spre insulele ionice, va recomand din tot sufletul sa planificati o zi pentru canionul Vikos. Eu ma gandesc serios ca in septembrie, cand vom merge in Parga, sa mai facem un ocol prin Zagoria, sa vedem si cateva din satele dintre munti.


[fb]
---
Trimis de adrianaglogo in 01.02.17 22:58:41
Validat / Publicat: 02.02.17 07:00:12
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 6737 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianaglogo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Poteca ingusta de pe marginea peretelui muntos
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 64300 PMA (din 49 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[02.02.17 08:25:18]
»

Mutat în rubrica "La pas prin Munții Pindului și Canionul Vikos, IOANINA" (nou-creată pe sait)

webmaster
[02.02.17 09:10:47]
»

Articolul este selectat ca fiind "de interes turistic crescut" (dintr-o destinaţie inedită sau de la care nu avem impresii recente).

Beneficiază în consecinţă de un spor de punctaj la voturile FB/FU şi B/U (eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

maryka
[02.02.17 10:01:34]
»

Foarte frumos loc! Mi-au plăcut și pozele! M-au impresionat munții de piatră, sper să ajung și eu pe acolo, asta după ce am fost în deja în Samaria. Să avem parte de împlinirea dorințelor, de a putea ajunge spre locurile pe care nu le-am rata. De ce nu încercați Samaria? Sigur v-ar place!

traian.leuca †
[02.02.17 11:03:46]
»

...

si noi am patit in Ioanina acelasi lucru ca si colegul Traian Leuca.

Deci nu am fost singurul căruia i s-au luat numerele de la maşină în Grecia...Şi ce coincidenţă, în acelaşi oraş.

Se confirmă faptul că poliţia din Ioannina nu a procedat corect cu luatul plăcuţelor de înmatriculare de la maşină.

Spun asta pentru că pe strada unde am parcat eu (la marginea oraşului) nu era nici un semn de interdicţie şi erau parcate multe maşini cu număr de Grecia.

În schimb am constat, a treia zi când am putut să plătesc amenda, că în centrul oraşului, chiar lângă sediul poliţiei, maşinile erau parcate pe toate străzile unde parcarea era interzisă. Adică aşa cum se parchează şi în oraşul meu.

În cele 2 zile, cât am circulat fără numere, am vizitat canionul prin trei puncte (Monodendri, Mikro Papingo şi Vikos), dar şi alte locuri minunate din munţii Pindului.

Chiar acum m-am uitat pe pozele de la review-ul meu şi retrăiesc clipele petrecute pe aceste meleaguri. Greu de uitat turcoazul râului Voidomatis de la marginea satului Aristi, imaginile panoramice de pe şoseaua şerpuită ce urcă la Papingo sau cele din satul Vikos.

adrianaglogoAUTOR REVIEW
[02.02.17 12:22:52]
»

@maryka: Am citit despre Samaria. In Creta, nu?

Nu stiu de ce nu ma atrage Creta. Poate se muta canionul in alta parte!!!

Utube
[02.02.17 12:24:18]
»

Bună ziua, scriitorule!

Frumoasa experiență, frumos povestită, chiar și mai puțin plăcutul eveniment cu parcarea.

Am un sfat, dacă nu te superi, să nu renunți niciodată la visele și dorințele tale. Și aici mă refer în special la cele 3 dorințe pe care le-ai enumerat la începutul articolului.

Am fost la Grand Canion, într-o excursie de o zi, cu elicopterul. Senzational!

O zi deosebită!

mishu
[02.02.17 12:42:17]
»

@adrianaglogo: Minunat, am citit articolul, m-am amuzat si eu de patania voastra (cand nu ti se intampla tie e emuzant, ce sa-i faci) si apoi am vazut pozele.

Mi s-au parut spectaculoase, ceva ce ti se pare ireal, dupa care am mai citit textul inca o data deoarece acum aveam si pozele vazute si lectura parea altfel.

Intradevar un loc unde sa mai revii cu tot dragul.

Felicitari, votat cu mare placere.

adrianaglogoAUTOR REVIEW
[02.02.17 14:40:55]
»

@Utube: Evenimentul cu parcarea ne-a distrat in cele din urma. Si acum ne amuzam cand ne amintim.

Cat despre Marele canion, nu stiu daca e realizabil, din cauza costurilor mari...

adrianaglogoAUTOR REVIEW
[02.02.17 14:43:17]
»

@mishu: Multumesc pentru aprecieri. Sa-ti citeasca cineva de doua ori articolul chiar e o bucurie! Si canionul e intr-adevar spectaculos.

iar cu parcarea, repet, a fost amuzant si pentru noi pana la urma!

Corina70
[03.02.17 14:07:19]
»

@adrianaglogo: Ai spus "E uimitor cum sunt asezate lespezile de piatra astfel incat sa faca acoperisul impermeabil".

Raspunsul il gasesti chiar in P07, sub lespezi exista deja un acoperis de tabla ondulata, pe alocuri chiar ruginit, semn ca lespezile nu etanseaza perfect, probabil sunt folosite in primul rand ca decor/conform traditiei si previn incingerea tablei de pe casa:-). Dealtfel, in alte poze (P21, P29) se vede si marginea acoperisului existent sub lespezi.

Probabil ca pe timpuri aveau alta solutie constructiva in locul tablei ondulate, imi este greu sa cred ca un acoperis cu lespezi de piatra poate fi perfect etans, fara sa mai aiba un strat continuu dedesubt.

adrianaglogoAUTOR REVIEW
[03.02.17 15:02:03]
»

@Corina70: Uite ca nu am observat lucrul asta!! Acum m-am uitat la poze si ai dreptate. Multumesc!

adri-nico
[04.02.17 10:32:18]
»

Desi nu ma atrage Grecia, am ales sa citesc ceva de la un user aflat in top.

Sint tocmai intoarsa de la Roma, unde i s-a furat portofelul cu bani si acte cuiva din grupul meu. Ma gindesc ce grea a fost comunicarea cu politia... ca nu intelegea care e numele si care era prenumele, desi stiam si engleza si italiana... Insa pentru voi a fost si mai greu...

Daca se intimplau toate astea in China?

adrianaglogoAUTOR REVIEW
[04.02.17 17:18:50]
»

@adri-nico: Bate-n lemn! Nici prin semne nu ne-am fi inteles.

Si multumesc pt faptul ca ma consideri in top.

Am avut noroc cu articolele despre Ciprul de Nord, despre care s-a scris putin pe AFA. Asa am avansat rapid in ultimile zile.

calatorul
[15.07.17 18:06:23]
»

@adrianaglogo: Felicitari pentru frumoasa vacanta greceasca petrecuta in minunatele locuri din Epir, unde m/as reintoarce oricand cu mare bucurie. Multumim pentru informatiile oferite si impresiile impartasite, ca si pentru pozele insotitoare. Alegeri inspirate si vacante frumoase in continuare.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, adrianaglogo, calatorul, Corina70, maryka, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Munții Pindului și Canionul Vikos:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077438831329346 sec
    ecranul dvs: 1 x 1