ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.09.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2020
DURATA: 1 zile
Prieteni
5 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
87.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Tanjind dupa o picatura de apa in Muntii Macin pe Culmea Pricopanului

TIPĂREȘTE

Sa fie astazi ziua articolelor cu deshidratatzi?

Intr-o buna zi, de august, si de duminica, am ales sa abordez cei mai scunzi munti din tara noastra draga, Muntii Macin. Pentru a doua oara, dupa tura de anul trecut cand am cucerit cel mai inalt varf al acestora, Vf. Tututiatu (467 m) vezi impresii. De data aceasta am tzintit catre varfurile de 300+ insirate pe frumoasa si arida Culme a Pricopanului.

Sumarul traseului CULMEA PRICOPANULUI

Manastirea Izvorul Tamaduirii din Macin – Izvorul Fantana de Leac – Vf. Caramalau (277) – Vf. Fantana de Leac (252) - Vf. Vraju (335) – Saua Serparu (240) – Vf. Piatra Raioasa (346) – Vf. Suluku Mic – Vf. Suluku Mare (370) – coborare langa cariera de piatra

Marcaj: banda albastra, bun si foarte bun

Timp estimat: 4 - 5 ore, timp realizat: aproape 5 ore

Dificulate: mediu, datorita distantei de parcurs in arsita soareleui, dar fara niciun obstacol greu de trecut

Acces si putzina organizare

Am plecat la 7 din Bucuresti, am urmat ruta Bucuresti – A2 – iesire Drajna – DN21 - Slobozia – Braila – trecere bac – DN22 – Macin – DN22D pt 3 km – de aici neasfaltat dar circulabil fara probleme - stanga alti 3 km catre Cariera de piatra Macin si la intersectia in T marcata cu indicatoare stanga inca 1,5 km pana la Manastirea Izvorul Tamaduirii, care este de gasit pe waze si google maps.

Aici a fost punctul de intanire. Am ajuns la 10:30 dupa parcurgerea a 250 km. Trupa era formata din 5 mohicani veniti cu 3 masini.

Pentru a ne usura drumetia (ce bine am procedat!), am dus o masina 3 km catre inapoi, adica 1,5 km pana la intersectia in T si tot inainte inca 1,5 km. Astfel asiguram o revenire mai lesnicioasa de la punctul de iesire efectiva din traseu pana la punctul de intrare in traseu unde au ramas celelalte masini.

In intersectia in T exista 2 indicatoare care arata directia catre cele 2 capete de traseu, marcajul si ca ar fi 20 de minute pana la fiecare din capete.

Echipament necesar: MUSAI MINIM 2 LITRI APA si cele obisnuite pentru o drumetie de o zi (pelerina, bocanci, folie supravietuire, lanterna, gustare, energizant / glucoza, fruct, ceva de vant si mai ales de acoperit scafarlia.

Urcusul

Traseul porneste de langa Manastirea Izvorul Tamaduirii de la cota 40 m. Nu am intrat sa vizitam manastirea.

Ora 11:00. Ne-am indreptat direct spre poalele muntelui prin locul “grataristilor” catre o mica padurice. La inceput marcajul banda albastra este insotit si de cruce albastra. In 5 minute eram langa cosmelia Fantanii de Leac, unde ar fi trebuit sa fie ultima sursa de apa din traseu. Oha, apa! Noroc ca plecasem toti cu buteliile de apa pline. Izvorul de aici este secat, iar constructia ridicata aici avea usa incuiata. Am eu vaga impresie ca cei de la manastire, care erau in lucrari de nu stiu ce, au tras apa de la izvor pentru ei.

Poteca iese repede din padurice si incepe sa urce lent dar continuu, facand o curba larga. Suntem deja cu fruntea in soare. Se anunta o zi calduroasa 25 grade, fara pic de nor. Real feel sigur mai mult. Peisajul este unul pietros. Ochim un varf marcat cu cruce, care cica nu are nume, pe langa care vom trece si noi mai tarziu. Cativa oameni se incadrasera pe o vaiuga nemarcata care urca direct catre acesta.

Si urcam, si urcam, rezonabil efortul. Castigam repejor in altitudine, vedem creasta tot mai aproape, biserica manastirii tot mai mica, orasul Macin in vale si bratul Dunarii Vechi inainte de a intra in Braila si orasul Braila.

La 11:50 am ajuns in creasta. Un fleac. Asta a fost tot urcusul?

Creasta Pricopanului

Crucea albastra coboara in stanga pe niste bolovani asemanatori cu cei din Retezat. Pana in Saua Extraterestrului.

Marcajul nostru, banda albastra, ne conduce in dreapta. Incepem sa resimtim razele soarelui tot mai mult si e abia miezul zilei. Ocolim Varful Caramalau (277 m) , prin spate considerand fatza partea pe care am urcat. Este o zona stancoasa, ne si catzaram putzin sa evitam o stanca. Poteca va urma creasta dar pe o curba de nivel si va evita varful fara nume, marcat cu o cruce, care abia acum in documentare aflu ca se cheama Vf. Fantana de Leac (252 m). Pentru cine doreste exista poteci care urca pe fiecare dintre varfurile varf de pe traseu, abaterile nefiind mari. Noi nu am vrut sa ne obosim suplimentar, mai ales ca peisajul este cam acelasi cat vom strabate creasta, si caldura, uf uf uf!

Vine la rand Varful Vraju (335 m) . Pe alocuri mai adie usor vantul. Pe alocuri nici pic de adiere. Drumetzii nostri incep sa se hidrateze. Au cu ce! Pe platoul inierbat spunem prezent la intalnirea cu broasca testoasa. Cred ca pe vreme calda este aproape imposibil sa nu te intalnesti cu dumnealor, broastele cu carapace, aici in Muntii Macin.

Peisajul e cam asa: din creasta se disting la poale orasul Macin, Dunarea pe sectorul Braila - Galati si dupa pana unde face cotul dupa Galati, peste Dunare privim in Ucraina, nu vedem puscoace si rachete si apoi urmarim Dunarea care dupa cot se lateste pregatita sa intre in Delta Dunarii. Pe “spatele” muntelui distingem sub cota noastra padure si un satuc in zare. Nici pe Vraju nu urcam la cota maxima.

De aici, imediat dupa Vraju, traseul ne ofera doua optiuni. In coborire usor stanga, prin padure, sau in urcare usor dreapta prin soare. Ghicitzi ce am ales? Gresit! Wrong! Pe dreapta, o data ca am vazut marcajul p-acolo, si in al doilea rand pentru ca studiind harta stiam ca am putea vedea Sfinxul din Muntii Macinului. Poteca trece de data aceasta pe fatza muntelui, devine din nou pietroasa. Muntii Macin sunt alcatuiti, ca si Muntii Retezat, din roci de granit, da, vechi si erodate unele. Astfel a luat fiinta si sfinxul de care v-am spus si pe care l-am ochit, pozat si admirat. Chiar are moaca de sfinx!

De la sfinx incepe coborirea catre saua destul de adanca, unde poteca se reintalneste cu cealalta varianta. Suntem abia la jumatatea traseului, in Saua Serparu (240 m) . Aici sunt amenajate cateva bancute si masute din lemn si tot aici urca un traseu ciclo pe Valea Serparu. Nu ne-am bucurat de coborirea in aceasta sa, caci in fata noastra era urmatorul urcus. Aici mi-am amintit de Fagaras, de suisurile si coborisurile crestei. Chiar daca va povestesc de munti de 300 – 400 – 467 m altitudine, am auzit afirmatia ca Macinii sunt Carpatii Dobrogei, si sustin caste un sambure de adevar in aceasta afirmatie.

Saua Serparu este exact deasupra carierei de piatra Macin si in dreptul acelui indicator de la intersectia in T de jos. Pauza de masa in sa. Si de hidratare. Este 12:30, unu fara.

Important pentru cei ce terc pe aici: Fie spus, intre fiecare doua varfuri exista o inseurare mai mare sau mai mica sub care se deschide o vale cu o poteca mai mult sau mai putin conturata. Pot fi folosite in situatii de scurtare voita sau nevoita a traseului.

Am primit cererea din grup sa o luam la vale. Cum? Sa renuntzam la jumatate? Pai, pe bune sa urcam spinarosul?

Avem in fata urmatorul spinaros de munte de dovedit. NU va mai spun ca temperatura in aer tot creste, nori nu se vad de fel pe cer. De aici se poate urca pe poteca marcata sau pe de-a dreptul. Poteca marcata are doua mari avantaje: intra intr-o padure tanara de salcami, umbra ura! , si urca mult mai lin facand o mica bucla. La capatul urcusului suntem pe Vf. Piatra Raioasa (346 m) . Curgeau apele pe noi, in schimb bidoanele cu provizii de apa se cam goleau. Cam trei sferturi de creasta era bifata in acest moment, numai ca in fata apar alte doua varfuri de cucerit si nu unul cum sperau unii.

Si se deschide si perspectiva catre cariera de la Greci, catre localitatea Greci, si deasupra carierei, Varful Tutuiatu (467 m) si Ghiunaltu (tot p-acolo ca inaltime, dar asta din urma nu s-a incaltat cu tocuri, e cu cativa metri mai scund). Suntem tot mai topitzi, tot mai fara apa. Adica unii mai au putzina apa in bidoane, adica eu, adica tata, dar se anuntza inca una - doua ore grele pentru noi, datorita caldurii si deshidratarii.

Cu greu ne miscam picioarele catre Vf. Suluku Mic ca apoi sa coborim o bucatzica ca sa urcam pe Vf. Suluku Mare (370 m) , cel mai inalt si provocator din drumetzia noastra. 370 metri altitudine, wow! Ha, ha, ha! Mai, oameni buni, nu mai radetzi, mergetzi si voi pe Pricopanu’ asta si mai discutam!

Probabil ca va distratzi de exagerarile mele cu efortul si vaicarelile la cota 300 m. In realitate chiar suntem epuizatzi. Caldura asta e jale. Nici nu vreau sa ma gandesc ce se intampla daca erau 35 de grade!

Ne-ar fi trebuit o banda rulanta sa urcam pe Suluku Mare. Am invins! Este 14:48. Suntem pe Suluku Mare. Ce nume! Grecesc, turcesc, albanez? Oricum semi-deliram deja. Poze cate 2, cate 3, cate 5, cate 0 (adica numai cu peisajul) …

Coborirea pe uscat

It’s time sa o luam la vale mai ales ca se vede din nou o padurice de salcam in care poteca noastra intra curajoasa. Ce bine!

Cine mai are apa? Imi dai si mie te rog? Multumesc. Mai ai? Si mie!

Desi vazusem masina care ne astepta, cum altfel decat in soare, parca nu se mai termina coborirea. Am marcat cu privirae o casa, apparent parasita, localizata ochiometric pe valea ce ar trebui sa dea la masina. Dar ce sa vezi, parca ne departam, nu ne apropiam.

La un moment dat intram intr-o zona cu trovanti sau Pieter slefuite asemanatoarea. Una cica s-ar numi Tronul lui Stefan. Ce tron? NU ne mai ardea de nimic, ci doar sa ajungem mai repede la masina si apoi la o SURSA DE APA.

Ce mai tura vura, teleghidati, ghidatzi de soare si mergand in virtutea inertiei trecem pe langa casa parasita, pe langa niste panouri care explica una alta, dar nu ofera apa si … uite masina. Si am prins o viteza inexplicabila, eu am mai avur o picatura de apa, am fost cel mai econom, impreuna cu tata. Si am ajuns la masina cu 3 minute inaintea celorlati sa aerisesc putzin, sa circule caldura, ca nu pot spune altfel. Putzin curent…

Admiratie si respect pentru tata, care a dus intr-o forma de invidiat o tura epuizanta din cauza arsitzei! Bravo!

Cheie, tura spre celelalte masini. Aici am avut surpriza zilei. Unul dintre drumeti scoate apa rece din lada frigorifica pe care o lasase in masina. Mana cereasca. Adevaratul izvor al tamaduirii!

Bonus

De aici am purces ca si anul trecut, asa in trecere, catre Lacul Iacobdeal. 20 km din Macin. Minunat lacul. Din pacate invadat de oameni preponderent manelisti, smecheristi. Lacul este o minune naturala, sa ramanem cu imaginea lui din care sa decupam vietatile cu 2 picioare.

Gata.

We are alive. In primul sat cu magazin, localitatea Dorobantu (TL), am cumparat toti litri de apa.

Apa, va rog!

Numai de bine si nu subestimati niciodata rezerva de apa la munte.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

e misto sa fii la cota 300+ si de jur imprejur sa fie cota 0-40. Ai o perspectiva minunata si larga.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Misto, misto, acum ca s-a terminat, dar am indurat. Si cel mai greu mi-a fost sa ii vad pe ceilalti membri ai grupului ca trag cu ultimele puteri. Si inca o data, bravo tata, la 76 de ani! You are the best!


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 09.09.20 22:16:35
Validat / Publicat: 10.09.20 10:36:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII şi CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 1294 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Urcam spre pietrosul Caramalau
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40700 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

Aurici
[10.09.20 11:08:13]
»

Păi nu ziseră nenea Matetovici din Greci că în Dobrogea și mai ales în Munții Măcinului e crimă și pedeapsă vara? Ce căutași tu tocmai în august?

Felicitări pentru culme, era/este și pe lista noastră dar aștept un mai. Nouă și atunci ni s-a părut copleșitor și parte din traseu a fost prin pădure, nici nu vreau să mă gândesc la iulie-august.

Felicitări și tatei, mă bucur că a revenit pe munte, alături de tine. ​​

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[10.09.20 11:13:44]
»

@Aurici:

Categoric Macinul e ideal pentru inceput de sezon de drumetit. Cum spui tu.   Sau toamna tarziu. Bine ca n-au fost 35 de grade! ????​​

Sunt curios cum e iarna, dar cred ca e vant puternic.

Ma bucur mult ca urcat din nou si tata. Ma uimeste cu resurse de energie are.

Multumesc de lectura si ecou, numai bine! ????

Mika
[10.09.20 12:01:42]
»

@Dan&Ema:  Munții Dobrogei, așa cum am mai spus, sunt ei mici dar sunt voinici, și dacă mai mergi și in august, incep să devină un fel de Făgăraș sau Retezat.   Mai bine că nu am mers, că nu știu dacă reușeam să rezist la așa căldură. Felicitări tatălui tău pentru traseele pe care le face la această vârstă!

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[10.09.20 12:27:19]
»

@Mika:  ​​

Dupa traseul asta super incalzit, a urmat unul super racoros. ​​​​

Nu e greu Macinul, dar e un avantaj sa alegi o zi racoroasa. Structura de granit si putinele coborisuri si suisuri duc cu gandul la Retezat sau Fagaras, dar acum dupa ce m-am refacut cu juma de litru de apa, si cand privesc pozele fara sa fac efort, mi se pare atat de usor! ????​​​​

Multumesc de lectyra, ecou si felicitarile pentru tata. ​​

​​Ture faine, numai bine! ​​

Imi miroase a Horoabe tot mai mult.

Michi
[10.09.20 19:05:43]
»

@Aurici:  Mi-e teamă să nu fi făcut o boroboaţă. Eu la acest review l-am votat pe Dan şi pe tine, că mi-a plăcut că l-ai pomenit pe tata. Pe tel., nu pe calculator mi-a apărut ˝uapss! un vot negativ˝ ceeace dimpotrivă nu a fost intenţia mea. Jos scria˝aveţi posibilitate să vă întoarceţi˝şi aşa am făcut. Cum se poate verifica dacă s-a anulat votul negativ că la ecoul tău apar tot 3 voturi, fără a fi diferenţiate ca şi culoare sau semn? Help!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
crismisPHONE
[11.09.20 07:26:26]
»

Știu ce zici, o problemă acută cu apa am avut și noi acum câțiva ani, când am fost pentru prima dată în Munții Măcinului. Citisem că vom întâlni 2 surse de apă pe drum și n-am cărat prea multă apă cu noi. Dar n-am întâlnit niciuna. Și era doar început de iunie...

Oricum, la coborâre țin minte că am dat de o băltoaca și îmi venea să mă aplec, să beau de acolo, așa de sete îmi era! Când am ajuns în sat (Greci), am întâlnit o fântână la o intersecție de ulițe și ne-am repezit, evident, la ea. Niciunul din noi nu mai scosese vreodată apă din fântână, așa că i-am bulit mecanismul, în sensul că nu se mai putea înfășura lanțul la loc. Ne-a auzit un localnic și a venit să ne ajute și nici măcar nu ne-a bestelit prea tare. Iar apa aia...   A fost cea mai grozavă din viața mea! Am băut și am tot băut, nu ne venea să mai plecam de lângă găleată! De disperați ce eram, ne-am umplut și sticlele și am dus acasă apă din aia bună!

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[11.09.20 07:47:21]
»

@crismis:  ​​

Caldura mare, apa oha prin Macin! Adica nu pe traseul nostru. Ma gandesc cum e in desert cand ajungi, daca ajungi, la o oaza, dupa ce te-a batut soarele si ai avut fantezii cu Fata Morgana: eu m-as apleca sa sorb oaza inaintea camilei! ​​

​​

​​Altfel ne-a placut iesirea, se vede asa fain Dunarea din creasta inainte si dupa Galati. ​​

Multumesc de lectura si ecou! Numai bine! ????

Aurici
[11.09.20 09:20:31]
»

@Michi:  Mama Michi, ne facem noi probleme pentru așa ceva? Ati dres singură lucrurile dar și dacă nu se întâmpla tot nu mă gândeam că vorbele mele v-au supărat așa de tare.  Nu vă stresați pentru o situație care nu-i de viață și de moarte. Sărumâna!

MichiPHONE
[11.09.20 13:39:53]
»

@Aurici:  Merci de intelegere, învățătura de minte sa fii atent. În 11 ani nu mi s-a mai intamplat mai ales ca niciodata nu am fost atât de revoltată ca sa votez negativ

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, crismis, Dan&Ema, Michi, Mika, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Munții Măcinului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062495946884155 sec
    ecranul dvs: 1 x 1