ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.05.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.07.08
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2009
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Excursie de criza - Varful Ciucas 1954m.

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Pentru ca Piti crede ca toata lumea de pe site iubeste marea, totusi unii sunt iubitori si de munte asa ca va propun in continuare un drum destul de lejer.

Statiunea Cheia, valea Teleajenului. Ce poti face aici mai interesant decat sa bei mai multe beri la un pastrav prajit in malai? De exemplu poti sa mergi pe muntii din apropiere ,cel mai inalt si frumos fiind varful Ciucas de inaltime 1954 m. Da, nu e asa de sus dar e cel mai inalt din zona si drumul pana acolo e foarte frumos si interesant. Mai e si masivul Zaganu care se vede aproape integral din statiune care are un varf de 1882 m numit Gropsoarele.

Pentru a ajunge pe Ciucas sunt mai multe posibilitati insa noi am folosit doar 2 cu plecare de la Cabana Muntele Rosu unde am parcat mereu.

Prima cea clasica am mers din spatele cabanei Muntele Rosu, pe poteca prin padure care coboara frumos in serpentine pana cand se intalneste cu un mic parau pe Valea Berii

(acesta e alt drum dar porneste de la Podul Berii) O perioada se merge paralel cu raul, aproape drept apoi brusc se urca foarte abrupt tot prin padure cam 15-20 de minute pana cand drumul iese la lumina intr-un gol alpin urias. Aici sus la cateva sute de metri este trupul gol si neinsufletit al cabanei Ciucas din ce in ce mai darapanata, rupta si plina de gunoaie, aratand ca in filmele cu strigoi si zombie.

Am inteles ca se pregateste reconstruirea ei, insa vara anului trecut, 2009 nu era nimic in constructie aici. Dar pe valea Berii totusi se facuse un drum forestier de masina, probabil pentru masinile care vor aduce materiale de constructie la noua cabana Ciucas. De mentionat ca drumul forestier inlocuieste frumoasa carare prin padure. De la cabana si pana in varf se mai face 1h -1, 1/2h, drum de platou fara pomi insa cu peisaje frumoase, cu stanci ce tasnesc in sus spectaculos si varfuri unul dupa altul, mereu crezand ca ai ajuns, dar nu e nici acesta, e urmatorul si urmatorul.

Exista si un mic lac natural in zona Tigaile, langa care am gasit odata mai multi cai si alta data o turma de grase mioare.

Recomand cu “caldura” sa mergeti aici vara pentru ca sus e vant puternic si poate fi frig insa cel mai frumos e cam in jurul datei de 1 septembrie cand in apropierea varfului sunt coapte afinele de munte, cele care sunt vandute jos in fata hotelului Cheia. Afinele sunt niste fructe mici si negre (pot fi si rosii) acrisoare cu rol curativ si pline de vitamine, care cresc pe munte la peste 1000 m altitudine de obicei, planta mama e un arbust mic de maxim 50 cm inaltime care se afla pe aici din abundenta. Va atentionez ca la acea data 2 septembrie in Cheia erau 28 de grade si sus in Varful Ciucas am ajuns cu canadiene si caciuli in cap, iar iarba era inghetata pe mari portiuni.

Ultimele cateva sute de metri in apropierea varfului sunt cele mai grele, peisajul devenind mai accidentat si mai abrupt, insa si mai deosebit, trece prin zone unde poate fi si gheata, insa tot efortul merita pentru ca sus in varf, totul se uita cand privesti de jur imprejur si iti dai seama ca esti cel mai sus, adica cel mai aproape de cer. De aici se vede cu ochiul liber Intorsura Buzaului, unul din polii frigului din Romania. Prin zona ne-am intalnit odata cu un taran simpatic intre doua varste care statea odihnindu-se la umbra si a intrat in vorba cu noi. Ne-a facut placere sa stam cu el de vorba la o tigara si un sandwich, ne-a aratat vechea granita, vama si doi vitei grasi si mari la cativa kilometri distanta, langa padure care erau ai lui si venise cu ei sa manace iarba grasa de la munte. Cand am plecat spre casa dupa manastirea Suzana el alerga viteii pe sosea spre satul lui cu un betigas in mana.

Frumos in varf, inedit, privelistea e superba, insa nu poti sta mult acolo pentru ca e un vant turbat si rece de te ia pe sus si daca nu esti bine imbracat e periculos chiar si vara.

A doua posibilitate de a urca la vf Ciucas pe care am mers noi: am luat-o pe drumul ce urca abrupt din Muntele Rosu spre Vf Zaganu si odata ajunsi pe culme am mers pana la raspantie si am cotit spre stanga in directia cabanei Ciucas care se vedea in vale de unde ne-am continuat drumul spre vf Ciucas.

Recunosc acest al doilea drum e mult mai frumos si mai interesant, sa mergi numai pe culmi la peste 1700m si sa vezi totul in jur kilometrii intregi e deosebit, insa ne-au trebuit doua incercari pana sa-l facem, pentru ca sus vremea e foarte schimbatoare si ne-a prins o ceata foarte deasa la prima incercare. Mi-a placut mai mult acesta varianta si pentru ca nu am mers prin padure deloc, deci sanse de intalnire cu mos-martin = 0.

Cazare in zona se poate cauta in multele vile din Cheia, la unele cu conditii mai bune sau la altele mai rele, la cabana Muntele Rosu: click aici, pe care nu o recomand, la cabana Silva care ofera casute cu conditii bunicele dar cu toaleta cam departe, iar langa Silva si Muntele Rosu exista o poiana foarte mare unde se poate campa. Vara aici e foarte multa lume, cu gratare, cu catel si purcel insa si cu manele din pacate. Noi am fost in ultimele drumuri aici fara cazare, in excursii doar de o zi si am urcat pana in varful Ciucas si retur fara probleme.

Sper ca daca inca nu v-am convins sa faceti acest efort, macar pozele mele sa o faca.

@ Webmastersi va rog daca se poate adauga urmatorul videoclip: click aici, multumesc.


[fb]
---
Trimis de ionescunic in 20.05.10 06:09:30
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6924 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ionescunic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Cativa frumosi si prietenosi cai langa lacul de la Tigai
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10200 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

20 ecouri scrise, până acum

pepsi70ro
[20.05.10 06:41:07]
»

Pentru ca iubesc muntele in aproape egala masura ca dragostea pentru mare, pentru ca varful Ciucas este impresionant, pentru ca varful Gropsoarele ofera o panorama superba catre valea Timpei, si pentru ca mi-ai reamintit intr-un mod atat de placut despre masiv, iti ofer votul meu insotit de toata admiratia. Felicitari!

webmasterXY*
[20.05.10 08:19:58]
»

Rezolvat cu clipul.

piti
[20.05.10 08:22:02]
»

Nu toata lumea, dar clar majoritatea de pe aici sunt fani mare. Lucru usor de obsevat din numarul postarilor de pe litoralul turcesc, bulgaresc, grecesc si chiar romanesc, ca si ecourile pe care le starnesc.

Oricum Nicu tu esti policalificat vad, am curaj sa ma las ghidat de experientele prin care ai trecut.

Apropo de afine, au un continut de fier mai mare decat al spanacului, au efect antilaxativ, iar ceaiul preparat din planta pusa la uscat are o placuta aroma.

Pe mine m-ai convins.

presario
[20.05.10 09:39:42]
»

Trimitem votu' pana apar pozele cu pastravii prajiti in malai.

alinutzza140*
[20.05.10 09:41:03]
»

OOOPS un superbonus penru un review revigorant. Mi-am facut incalzirea citindu-l.

krondia*
[20.05.10 10:05:40]
»

Frumos in Ciucas este si la inceput de vara, daca ai norocul sa ajungi cand infloreste rododendronul, si tot muntele se acopera de un covor colorat de flori, de unde si denumirea de "Muntele Rosu". Eu nu am reusit sa descopar data exacta cand infloreste, undeva prin mai-iunie din cate am inteles, insa primavara trecuta am prins la inceput de primavara ghioceii si toporasii infloriti cat vedeam cu ochii... Felicitari pentru impresii, ai dovedit inca o data ca iubesti si muntele deopotriva de mult ca si marea. E adevarat, insa, ca vacantele pe litoral sunt mai comode, asta daca nu mergi in Grecia, bineinteles, unde mereu gasesti si un munte prin preajma...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
magdalena
[20.05.10 10:30:43]
»

Imi aduc aminte ca am fost si eu in trecere pe aici intr-o vara si nu am gasit cazare. Privelistea e superba, insa multi faceau gratare si te inecai de fum.

Pana la urma am cautat in Cheia si ce am vazut nu ne-a placut si am plecat.

Asta ca sa ne fie invatatura de minte sa nu plecam fara cazarea asigurata dinainte.

lizuk
[20.05.10 10:31:41]
»

Excursie de criza, zici... Intr-adevar, sa stii ca si eu, de cand cu criza, am inceput sa fac o lista cu locuri mai putin costisitoare de vizitat. Extravagantele raman in urma...

In Ciucas nu am mai fost de cand cu "bunastarea" (am preferat sa merg pe-afara) dar este pe lista de "must see" in vara asta. As vrea sa merg cu cortul, tu stii vreun loc de campat in afara celui de langa cabana, de jos?

georgiana
[20.05.10 11:18:13]
»

Si eu am fost acolo!

Retin ca de la Brasov, spre Muntele Rosu era asa o sosea abrupta in unele locuri, de era sa pice copilul peste noi, in fata, de pe bancheta din spate!

Dar peisajul era superb, multe serpentine, neaglomerata soseaua, vreme frumoasa!

Eu stiam ca de la bujorii de munte i se trage denumirea de Muntele Rosu, care atunci cand infloresc, tot muntele pare in flacari!

Am gasit cazare doar sus, la cabanele acelea triunghiulare, in care daca te ridici brusc din pat, risti sa dai cu capul de sus! Am renuntat si ne-am cazat cateva zile la Cheia, peste drum de Peco, la un hotel care peste cateva zile am vazut la stiri ca a fost un mare incendiu.

La Manastirea Suzana, aflandu-ne in vizita, mi-a ramas in minte o amintire nostima!

La poarta manastirii era o Dacie, pe a carei capota erau afisate anumite articole alimentare si nealimentare, romanesti, spre vanzare, probabil din cauza ca in zona nu era pe o anumita raza nici un magazin si erau cerinte! Si, o multime de calugarite se ingramadeau sa-si cumpere de acolo BERE!!! Ma gandesc ca... nu s-o fi inlocuind vinul de la sfanta impartasanie de la liturghie, cu berea Ciuc!

TORA INGRID
[20.05.10 11:21:40]
»

Sunt multi iubitori ai muntelui printre noi, chiar daca marea a devenit un fel de destinatie standard , mai ales daca e pe la vecini. Cred ca sunteti in asentimentul meu ca background-ul fiecaruia cuprinde multe escapade la munte , cu cortul , in tabere sau cu motoarele , de pe vremea cand eram elevi, studenti sau oricum , eram tineri , aveam elan mult si bani mai putini. Si acum imi place muntele dar articulatiile mele cam scartaie si micile tabieturi plus nevoia crescuta de confort limiteaza "ascensiunile". Am revazut cu ochii mintii traseul povestit de tine , am oftat si mi-am propus sa-l incerc , chiar daca singura criza s-ar putea sa fie cea de lumbago.

Un vot si de la mine , cu tot dragul

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krondia*
[20.05.10 11:35:36]
»

Soseaua care urca spre cabana Muntele Rosu, desi proasta, nu mai este chiar asa de neaglomerata in special in weekend cand multi vin sa faca gratare.. Rhododendronului i se mai spune popular si smirdar sau bujor de munte. De la particulari se mai pot cumpara langa cabana siropuri din muguri de brad dar si din numeroase plante medicinale.

neagugaby
[20.05.10 15:00:11]
»

SUPERBE fotografii, am fost si eu de cateva ori prin zona (cheia, muntele rosu), dar pe acolo nu am ajuns inca. Oricum de retinut.

ionescunicAUTOR REVIEW
[20.05.10 18:36:13]
»

Multumiri multe tuturor care au avut rabdarea sa citeasca si celor care au scris ecouri si m-au votat.

@Lizuk stiu doar ca inainte de statiunea Cheia cum vii din Bucuresti, pe malurile raului sunt vara sute de corturi si masini. Cum intri in Cheia pe stanga unde se bifurca drumul pentru a intre spre hotelul Cheia e un camping, Mos Martin parca se numeste si are o vila, mai multe casute si spatiu in curte pentru corturi.

@Piti: sa stii ca pana sa mergem prima data in Grecia, ne permiteam la mare doar cateva zile pe an la noi, dar multitudinea de posibilitati de acolo(adica din Grecia) si libertatea pe care o gasesti doar in varf de munte si in Grecia ne-a facut sa revenim mereu. Promit ca la anul nu mai merg in Grecia si ca o sa merg in Austria la muuuunte pe urmele voastre.

N-am poze cu pastravii in malai dar am mentionat de ei pentru ca prin Cheia exista o pastravarie.

Primavara cand infloreste rododendronul eu prefer totusi platoul Bucegilor in zona dintre Piatra arsa si Cota 2000. Cam in jur de 10-15 iunie se vede si de jos din Busteni sau Sinaia cum ia foc tot muntele, iluzie oferita de florile rododendronului.

Hotelul cu incendiul parca era Royal, Georgiana, stiu ca afost inchis o perioada si am fost si noi prin Cheia inainte de incendiu, puteam sa ne cunoastem atunci...

@Tora Ingrid: traseul e destul de usor, iar eu chiar sufar de dureri de spate si nu am patit nimic niciodata. Totul este zic eu sa ai dispozitia necesara, vointa si prietenii cu care sa mergi. Noi inca avem toate astea, si mai ales prietenii care cunosc toti muntii din tara asta si ne taraie dupa ei mereu.

Multumesc inca odata tuturor iubitorilor de munte... si mare!

adrianag*
[20.05.10 21:50:36]
»

edificatoare poze si review............un vot mare si de la mine

Michi
[22.05.10 08:01:16]
»

Pentru dragostea mea pentru munte din care au ramas doar amintirile si pentru cat de frumos scoti la iveala locurile pe care le-am vizitat cu 'j de ani in urma ai votul meu mare. Am scris si eu un ecou la postul lui Boreal " Jurnal de Gerar" despre cum ne-am ratacit noi cu copiii pe muntele Zaganului la un intai noiembrie.

ionescunicAUTOR REVIEW
[22.05.10 08:44:18]
»

Multumesc frumos, pentru mine e o onoare sa primesc un vot si un ecou frumos din partea dumneavoastra.

Ps. Eu sunt aproape decretel , iar sotia mea este clar unul!

almona
[25.05.10 09:29:23]
»

Doamne, Nicule, m-ai facut sa retraiesc amintiri din frageda pruncie

In vara anului 1979, avand nevoie urgenta de o cura la o salina, am ajuns cu mama, pe la sfarsitul lui august, la Slanic Prahova. Ne-am cazat la o "gazda", o familie super de treaba, cu trei copii (doi baieti si o fata) studenti.

Dupa o saptamana de coborat zilnic in salina, unul dintre baieti a venit cu ideea sa mergem toti pe munte, cu rucsacul in spate. Eu nici nu implinisem 10 ani, iar "la munte" nu mai fusesem decat in tabara cu scoala si nu s-a pus probleme de trasee montane in adevaratul sens al cuvantului.

Ne-am facut totusi curaj, si mare curaj am avut pentru ca echipamentul nostru se rezuma la trening si bascheti si am pornit. Am dormit o noapte la Muntele Rosu in acele casute de barne care nu-ti ofereau prea multa libertate de miscare, dar pentru un nani inainte de drum au fost taaaaaaaare bune.

Dimineata ne-am trezit inainte de rasaritul soarelui si cand inca nu se uscase roua am inceput asaltul pe Zagan. Amintirile s-au estompat, au trecut totusi, mai mult de 30 de ani, dar imi aduc aminte perfect una dintre cele mai grele portiuni: "La lanturi". O poteca ingusta, pe dreapta perete de stanca si lanturi fixate in piatra, iar in dreapa hau, cat vezi cu ochii.

Ma tineam cu mana dreapta de lant si paseam incet-incet si mai trageam scurt cu coada ochiului spre stanga sa vad daca se mai vede prapastia.

A fost prima mea experienta montana, dar nu ultima.

dorgo
[02.08.10 21:38:17]
»

Am urcat de doua ori pe Muntele Rosu, nu stiu de ce ii spune asa...Lacul Rosu are legenda lui, Moulin Rouge pe a ei, dar oare muntele nostru are si el vreo legenda?

Puncte si de la mine

ionescunicAUTOR REVIEW
[02.08.10 21:40:41]
»

Din cate stiu i se spune asa pentru ca in luna iunie infloresc bujorii de munte sau rododendronii si coloreaza tot muntele in rosu. Acelasi lucru se intampla si in Bucegi, pe culmile de langa Varful cu Dor , spre Piatra Arsa.

Admin
[22.08.10 14:20:06]
»

mutat in cadrul rubricii "Descopera zona Cheia", odata cu aparitia acolo a unor alte recomandari despre drumetiile spre Varful Ciucas.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
14 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianag*, alinutzza140*, almona, domidoc, dorgo, georgiana, ionescunic, krondia*, lizuk, magdalena, Michi, neagugaby, piti, TORA INGRID
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Munții Ciucaș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.085546016693115 sec
    ecranul dvs: 1 x 1