ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.10.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2020
DURATA: 1 zile
Prieteni
x AD. + y COPII -- v: z
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Amfiteatrul Transilvania

TIPĂREȘTE

Ati auzit de Amfiteatrul Transilvania? Suna interesant, nu-i asa?

Nici eu!

Pana mai deunazi….

Unde este?

Amfiteatrul Transilvania se gaseste o culme domoala din terminatiile Muntilor Bucegi, intre Simon si Moieciu de Sus.

Se poate ajunge cu masina?

Pana foarte aproape, dar e pacat sa o chinuiti.

Se poate ajunge cu bicla?

Da, desigur, chiar recomandat, pentru mountain biker-i.

Dar pe jos?

Mai intrebati?

Cum am ajuns acolo si cum ne-am coborit de acolo?

Am bagat niste km cu masina pana in Moieciu de Sus. Am parcat in intersectia de la confluenta Vailor Bangaleasa si Popii, la singura intersectia in y din localitate.

In zona Moieciu de Sus au aparut niste trasee amenajate, marcate diferite de cele clasice, omologate, si anume cu omuleti colorati. Sunt vreo 9 trasee daca imi amintesc bine de pe o harta afisata in comuna.

Toate traseele de drumetie sunt usoare si scurtute. Sunt si cicloturistice in acelasi timp.

Traseul nostru incepe de la cota 950 traversand podul de piatra peste Bangaleasa, dar nu cel rutier, cu cel de langa. De aici se formeaza un drum asecndent de caruta pe un teren de pamant, destul de noroios cand ploua sau imediat dupa. Trecem printre terenurile ingradite ale localnicilor. Asta ne da posibilitatea sa intalnim animale de curte: caini, vaci. Cu cat urcam, vedem mai multe bordeie, cum se numesc in zona casele provizorii unde ramaneau oamenii dupa o zi de munca, de ex de cosit.

Este o zi splendida, insorita. Culmile si padurile inca preponderent de verzi dau cateva semne de toamna. Satul se asterne cat ai clipi la picioarele noastre, la fel si valea serpuita a Bangalesei insotita de limba de asfalt. O gargarita traverseaza pe jos poteca de pamant. La un moment dat poteca se bifurca si am luat-o cas! Trebuia sa urmam varianta mai de jos care traversa pe curba de nivel o vaiuga plina de gunoaie.

Gunoaie, cat carul! Mare pacat! In aceasta prima parte am urmau omuletul portocaliu si omuletul rosu.

Iesim mai repede decat ne-am imaginat, deasupra nivelului padurii mixte. Pamantul gras era plin de ciuperci, care mai comestibile, care mai putin. Dupa o ora de mers si cules si admirat, eram deja sus, la cota 1.199, inaltimea maxima a turei noastre.

De aici, la numai o azvarlitura de bat, pe o pasune cu priveliste larga catre magurile din jur, se gaseste Amfiteatrul Transilvania. Asa se numeste locul! Este alcatuit dintr-un cerc larg cu raza de cativa metri format din busteni. In centrul cercului, erau alti 2 busteni suprapusi inconjurati de un cerc mic strans in jurul lot. Si o placa explicative, ca suntem la locul numit atat de tentant, dar fara nicio logica sau legatura cu sensul cuvantului amfiteatru.

In zare se vede niste constructii cu acoperis verde, niste drumuri de pamant, nori de praf si zeci de masini. Mi-am amintit de tabloul hidos de la Susai. Trecem cu privirea peste dovezile civilizatie care lasa urme de necivilizatie si admiram in plan indepartat creasta Pietrei Craiului la poalele careia sunt insirate casele rasfirate de localitatile Magura si Pestera. Am intrat intr-o zona prea populata pe langa cabanoaiele astea, unde se poate si manca.

Le-am depasit si am continuat dupa indicatiile hartii online spre directia satului Cheia aflat intre cele 2 Moiecii. Poteca este la inceput larga si buna de se poate merge cu masina pe ea, apoi cobora pe omuletul portocaliu si se mai ingusteaza.

Grupul nostru numeros si frumos cu reprezentanti de la 1 la 76 de ani, din care fac parte si mai multi copii veseli, care se bucura de o alergatura si joaca in natura, se rasfira tot mai mult. Facem o regrupare pentru ca urma sa parasim drumul de culme si sa prindem o poteca secundara nemarcata care sa ne coboare la sosea. De bine ce ne-am uitat pe harti si tot am ratat la prima incercare ramificatia.

Coborirea a fost putin mai accentuata, dar fara a fi dificila. A fost o provocare nu numai sa prindem poteca dar si sa nu o parasim. Ultima panta inierbata ne-a scos in spatele curtii unei pensiuni din proximitatea ramificatiei catre cele 2 complexuri Cheile Gradistei, in satul Cheia.

Familia mea reprezentata cu brio de tata, fratele meu si subsemnatul s-a simtit foarte bine in aceasta plimbare de numai 4 km pe care i-am pierdut pe cateva ore bune, bucurandu-ne de natura. Multumim lui Catalin si Cristinei (@Denisa13) pentru invitatie.

A fost cea mai scurta drumetie de care am reluat programul montan acum 4 ani, dar in care am descoperit lucruri si locuri noi.

Numai bine si plimbari frumoase tuturor!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

pacat de urmele lasate de multi nesimtiti, altfel peisajele sunt superbe


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

tura de relache abordabila de oricine


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 28.10.20 22:18:58
Validat / Publicat: 29.10.20 07:34:13
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MOIECIU.

VIZUALIZĂRI: 13207 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Acum cand scriu aceste randuri sunt undeva in poza asta
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱
[29.10.20 09:00:05]
»

@Dan&Ema:  O zonă muntoasă minunată! Peisagistic, o splendoare! Traseele marcate cu „omuleți” în zona Moieciu - Fundata - Șirnea (9 la număr) au fost realizate în cadrul unui proiect intitulat Poarta Carpaților. Cred că cel urmat de voi - „La Amfiteatru” (poartacarpatilor.ro/trase ... 9-la-amfiteatru) - poartă acest nume datorită deschiderii din punctul de belvedere (apoi acolo a apărut și renumitul restaurant care a preluat numele).

Noi am urmat în această vară două din traseele cu omuleți: T3 - Plimbare prin Andole (vezi impresii) și T1 - Hoinărind prin Șirnea (vezi impresii) . Superbe!

Vă îndemn să parcurgeți și alte asemenea trasee din zona menționată, cred că acum - toamna - peisajele sunt fantastice.

Numai bine!

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[29.10.20 20:46:47]
»

@tata123:  ​​

Sunt trasee frumoase, foarte usoare. ​​ Peisajele de toamna in padurile de la munte (chiar si in general) sunt fabuloase. ​​

Astazi m-am bucurat de o drumetie in Piatra Craiului (mai pe la poale) si am facut zeci de poze pe acest subiect. ​​

​​Multumesc si pentru PM.  

Numai bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Denisa13PHONE
[30.10.20 09:28:13]
»

Mă bucur că am petrecut timp frumos împreună. Recunosc că m-am simţit puțin vinovată de uşurimea traseului. A fost primul traseu pe care l-am parcurs fără a transpira.  

Deşi a fost un traseu scurt şi uşor a fost plăcut şi numai bun pentru o revenire de câteva luni de pauză. Ne revanşăm data viitoare

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[30.10.20 11:38:03]
»

Din ce văd pe net, pare că acele clădiri cu acoperiș verde sînt Amfiteatrul, adică o pensiune cu restaurant, de care nu știam pînă acum. Mai toate culmile din zona Branului oferă priveliști grandioase spre Piatra Craiului și Bucegi, la fel e și în zona Șimon, la mănăstirea Bran, lîngă care s-au construit cîteva pensiuni.  

Acum 2 weekenduri am fost și eu prin zonă, dar nu am prins vreme așa bună. ​ Nici pădurea nu atinsese nivelul maxim de spectaculozitate, deși în alți ani, la jumătatea lui octombrie deja avea toate culorile toamnei.

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[30.10.20 12:31:24]
»

@Denisa13

A fost fain ca am iesit impreuna si cu chiot de copii pe langa noi.

Sper ca ati gatit delicios ciupercile culese.

Astept urmatoarea propunere. Asa de pastrarea conditiei fizice si pt norma mea de km, ieri am fost la Refugiul Grind!​​

Am inteles ca vin de azi ninsorile la munte, pe Moldoveanu deja ninge.

Numai bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[30.10.20 12:36:36]
»

@abancor:  ​​

Salut Mihai, ​​​​

Ieri am prins niste culori superbe in Piatra Craiului si cred ultima poza multicolora cu frunze inca in copaci caci azi se schimba vremea. ​​

​​Despre Amfiteatrul Transilvania - - asa se numeste cercul ala din busteni precum "ceasul solar" de la Sarmizegetusa Regia. Cabanoaia aia construita acolo cu cazare si mancare se cheama intr-adevar tot asa. ​​

Nu stiu ce a fost mai intai - ceasul sau cabana?

Numai de bine! ????

​​

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[30.10.20 13:58:46]
»

Amfiteatru din Olimp cred că a fost primul

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[30.10.20 15:34:51]
»

@abancor:  ????

Zoazore
[27.11.20 15:21:27]
»

@Dan&Ema:  Ce articol deosebit am citit azi! @Dan&Ema, aproape ca nu-mi vine sa cred cat de frumos si plastic ai scris...

Sa fie datorita (nu din cauza, DATORITA) peisajelor marete? A vremii superbe? Cred ca datorita companiei pe care ai avut-o pe aceste trasee colorate!

Te-am simtit entuziasmat cum nu te-am mai simtit demult!

Vezi ce frumos e ca si tie prietenii sa-ti faca surprize placute​​​, nu numai tu lor?

Luminos, colorat si plin de bucurie articol!

Multumesc, aveam nevoie! ​​

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[27.11.20 18:57:04]
»

@Zoazore

Multumesc. ​​

 Imprastii culorile toamnei si bucuria si tie.  ????M-a bucurat mult ecoul tau, mai ales ca a trecut ceva vreme de la postarea asta timp in care am batut poate inca aproape o mie de km la pas.​​

Desi cred ca a fost printre cele mai scurte si usoare trasee parcurse in viata mea si defel caut provocari mai lungi si mai grele sau solicitante, m-am bucurat de aceasta iesire alaturi de prieteni dragi.

Numai de bine si sanatate multa! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Denisa13, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Moieciu și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.11956715583801 sec
    ecranul dvs: 1 x 1