ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.09.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Sfârșit de vară... la început de toamnă în Mamaia

TIPĂREȘTE

Nu am fost niciodată în septembrie pe Litoralul românesc; o singură dată am ajuns în februarie pe plajă și am admirat valurile înspumate, reci, plumburii. Prognoza meteo anunța încă de joi-vineri un sfârșit de săptămână cu temperaturi de vară, poate chiar ultimul în care s-au atins 30 grade în aer pe malul Mării Negre. Decizia e luată în unanimitate: mergem duminică, 18 septembrie, în stațiunea Mamaia.

O dimineață răcoroasă la București ne împinge spre căldura nisipului; ora 05.30 ne prinde pe o autostradă incredibil de liberă (comparând cu traficul aglomerat din luna august), minute în șir nu zărești un autoturism. Soarele răsare mai târziu la început de toamnă, privim discul strălucitor dintr-o parcare de lângă Cernavodă. În depărtare zărim cupolele reactoarelor nucleare – ce contrast! Energie nucleară – puternică, distrugătoare și energie solară – pură, naturală.

După circa două ore și un pic ajungem pe Bulevardul Mamaia unde ne putem alege locul de parcare preferat, doar câteva autoturisme sunt „împrăștiate” de-a lungul șoselei. Analizăm situația și intrăm pe aleea de lângă plajă unde altădată nu puteai arunca un ac – acum liber, locuri de parcare suficiente vis-a-vis de plajă. Ne oprim în dreptul Pasarelei ce înaintează circa 500 m în apa Mării Negre, lângă hotel Victoria. Inaugurată prin 2012 pasarela a devenit un loc căutat pentru plimbări, în larg simți mai bine briza mării. Este un loc unde pescarii caută captura vieții lor (glumesc!) iar doritorii pot face minicroaziere în larg cu vaporașul Tomis.

Deja observăm că la prima oră a dimineții e puțină lume pe pietnonal și plajă, abia după ora 8.30 se mai animează locul. Ne stabilit pe plaja Paradis Holiday, unde am închiriat șezlonguri cu 10 lei/bucata. Băieții deja începuseră să strângă, era ultima zi în care mai aveau deschis atât la bar-autoservire, cât și pe plajă.

Am făcut o plimbare de 3 km dus-întors pe pietonalul Mamaiei până la pasarela care traversează șoseaua către Satul de Vacanță. Într-un cuvânt: dezamăgitor! . Deși mai sunt autoturisme în parcările hotelurilor și turiști care mișună prin stațiune aspectul „perlei Litoralului românesc” la jumătatea lunii septembrie e deplorabilă. Cred că circa 85% din terasele, restaurantele, magazinele, minimarketurile, patiseriile – unități de alimentație publică, divertisment și servicii sunt închise. Unele de cel puțin o săptămână sunt dezafectate total, dezasamblate chiar, cu obloane din material lemnos fixate în ferestre și lacăte mari pe uși. Peste tot zac mormane de lemne, pietre, bunoi de tot felul – parcă stațiunea se pregătește să se mute în alt loc. Pe plaje angajații strâng șezlongurile, spală saltelele și umbrelele pregătindu-le pentru depozitare. Barurile de pe plajă sunt „blindate” cu panouri de osb pentru a face față urgiilor iernii.

Cireașa de pe tort, cum se spune, a fost faptul că am găsit bragă la patiseria de lângă autoservirea Maria. De ani de zile în acel loc găsesc bragă, nu știu dacă mai se face undeva prin Mamaia. Băutură naturală 100%, obținută din fermentația mai multor soiuri de plante cerealiere, cu gust dulce-acrișor este preferata mea atunci când ajung la Mamaia.

M-am întors pe plajă unde am încercat să ne bucurăm de soare, ultraviolete de intensitate mică, o adiere de vânt plăcută, valuri mici la mal, apă încă potrivită pentru baie (cred că vreo 23 grade). Ușor, ușor lumea s-a adunat la plajă, dar puteai alege unde să te așezi, era spațiu la discreție – noi am luat șezlonguri în primul rând :) (nu îmi mai aduc aminte de când nu am mai prins așa ceva – primul rând… ha, ha).

Masa de prânz am luat-o la autoservirea Paradis Holiday, una din puținele unități deschise. Ne-am bucurat că nu o să mâncăm numai biscuiți ori să fugim la supermarket pentru ceva de mâncare. Deși era ultima lor zi au gătit suficiente feluri de mâncare, astfel că am putut mânca o aripioară de pui, cartofi prăjiți, cașcaval pane, pește, etc. Câteva exemple de prețuri: șnițel de pui – 8 lei, cartofi wedges – 5,5 lei, cașcaval pane – 8 lei, somon la grătar – 18 lei, aripioare picante – 8,9 lei, suc 0,5 l – 6 lei și așa mai departe. Am degustat produsele într-un décor drăguț cu vedere spre mare, privirea nefiindu-ne obturată de pădurea de umbrele de soare existente în plin sezon.

După masă am plecat într-o scurtă plimbare și spre zona Cazino Mamaia. Terase celebre (Crema, Melody) sunt închise, restaurantele altădată pline de flori sunt doar spații betonate goale acum, magazine cu lacăt pe ușă; totuși câțiva patroni au mai ținut deschise câteva restaurante, patiserii, vreo două locuri cu clătite, câteva minimarketuri și ceva magazine cu îmbrăcăminte și suveniruri. După amiază zona era destul de animată, am văzut și călători destui la Telegondolă – cred că a fost prima instalație de acest gen adusă în România, cabinele cu 8 locuri oferind o priveliște de ansamblu asupra stațiunii de la o înălțime de 50 m.

Am trecut de corabia piraților (La Galion) – „eșuată” până în sezonul următor și am ocolit incinta fostei Vile Regale din Mamaia construită de arhitectul italian Stoppa la începutul anilor 20, la cererea Reginei Maria. Din păcate starea sa e jalnică (degradarea se observă cu ochiul liber), deși în incintă cânta muzica la un bar și mai multe mașini de epocă erau reunite în curte într-o expoziție retro. Vis-à-vis se află vila cu minaret (numită acum vila Rainbow, care este scoasă la vânzare), operă a aceluiași arhitect italian Stoppa, construită în 1930 pentru Regina Maria după ce aceasta cedase lui Carol al II-lea Vila regală. Minaretul este de fapt turnul de apă al proprietății, care era dotată la vremea respectivă cu instalații tehnice performante (ascensor, centrală electrică, pompă de apă).

M-am învârtit un pic și în jurul Cazinoului Mamaia – clădire ridicată în anii 1935-1935 și destinată turismului balnear: pavilion de băi, cabine de plajă, restaurant, pod de beton cu bar maritim și tobogane. Și aici starea de degradare se observă foarte bine, mai ales acum când terasele și barurile ce „îmbrăcau” fațada dinspre mare au fost închise. Mi-a plăcut aspectul mediteranean al colonadei unde se află camerele hostelului Cazino Sud. Mai multe aspecte istorice puteți citi în articolul ce l-am scris vara trecută despre Mamaia (vezi impresii).

Miniexcursia de o zi a fost relaxantă, o baie în apa Mării Negre la jumătatea lunii septembrie și un pic de leneveală la soare au adus un plus de energie pentru zilele mohorâte de toamnă ca cea de azi. Partea proastă e constituită de imaginea dezolantă a spațiilor închise, de aspectul de shutdown a stațiunii deși încă mai existau turiști (b1.ro/stiri/eveniment/ult ... deo-162408.html), printre care mulți străini. Litoralul românesc se va deschide din nou anul viitor, poate va „crește” într-un an ca altul în zece, poate va fi mai curat și mai decent în prețuri, poate…


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 19.09.16 12:19:42
Validat / Publicat: 19.09.16 15:24:19
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAMAIA.

VIZUALIZĂRI: 2640 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 18 septembrie 2016 - posibil ultima zi călduroasă din sezonul acesta estival.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Alexa_77
[19.09.16 16:08:18]
»

@tata123: Exact asa am gasit si eu litoralul romanesc in week-end-ul care tocmai s-a terminat. Intr-adevar atmosfera a fost destul de trista: hoteluri inchise, putini turisti, terase demolate, materiale de constructii abandonate pe plaja, restaurante inchise - cele care mai erau deschise sambata seara nu puteau face fata la cati turisti se ingramadeau ca sa prinda un loc... Cei care "administreaza" plajele pe timpul verii isi incaseaza profitul si apoi lasa totul de izbeliste pe plaja pana anul viitor si pleaca fara sa fie sanctionati pentru ce lasa in urma lor. Se tot spune in media ca ar trebui prelungit cumva sezonul estival, insa practic nimeni nu face nimic.

In rest a fost un week-end cald, cred ca ultimul cu 30 grade. Marea Neagra a fost la fel de primitoare ca de obicei, duminica a fost foarte linistita, parca era un lac, am putut inota fara probleme, nu erau valuri... parca si Marea Neagra isi dorea sa mai ramanem langa ea cateva zile...

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[19.09.16 16:49:15]
»

@tata123: Ai surprins foarte corect imaginea tristă a litoralului românesc aflat la final de sezon. În urmă cu vreo cinci ani am mers și noi la Mamaia pe la mijlocul lunii septembrie și aproape totul era închis - la fel cum ați găsit voi acum. Deși prima jumătate a lunii septembrie din acest an a fost extrem de generoasă d. p. d. v. meteo, constat că mai nimeni nu dorește cu adevărat (în afară de turiști) prelungirea aceea a sezonului estival mult trâmbițată prin intermediul media.

Și dacă Mamaia avea ieri ”aspect de shutdown”, vă dați seama cam care era atmosfera de la Eforie Nord către sudul litoralului. Cine știe, poate... Eu de felul meu sunt un optimist și acest lucru se cam simte prin articolele mele, însă în privința asta nu cred că se va schimba prea curând ceva

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[19.09.16 19:50:11]
»

@Alexa_77: Mulțumesc pentru ecou și vot. Ai descris bine situația în care se află stațiunea Mamaia după jumătatea lunii septembrie. Poate se vor găsi ceva măsuri de încurajare a patronilor pentru a ține afacerile cât mai mult deschise.

@Crazy_Mouse: Într-adevăr turiștii își doreau ceva mai multe „servicii” deschise pe litoral (terase, magazine, patiserii, locuri de joacă etc.) mai ales că starea vremii a fost excelentă. Și eu sunt în general optimist și sper că lucrurile se vor mai îndrepta... cândva.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[20.09.16 10:11:46]
»

@tata123: De obicei in urma cu ceva ani cand inca mai mergeam pe litoral aici si statiunea preferata era Eforie Nord ajungeam acolo la inceput de septembrie si imi placea ca nu mai era aglomeratia din sezon, preturile scadeau si caldura era mult mai suportabila.

In schimb vedeai cum din 3 tarabe, cel putin 2 se inchideau, insa tot era suficienta animatie si atata vreme cat gaseai hamsii prajite (cel mic nu retinea hamsii si le spunea hapsani) era ok.

Am fost si in decembrie, de revelion si este usor dezolant sa vezi atata pustiu.

Cat despre finalul articolului tau, acesta este demn de un film SF , putem spera la ceva mai bun poate peste niste generatii nu niste ani.

Felicitari, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Nicu
[21.09.16 18:25:03]
»

@tata123

Eu am vazut altfel statiunea asta adica mult mai bine, trebuie sa si spun care e motivul fiinca am vazut-o altfel adica bine.

Am ajuns aici venind din sud de la Saturn si pe urma Costinesti si finalul a fost Mamaia tot in perioada aia de weekend dar a fost unul mai lung.

Cind ajungi la Mamaia si inainte de asta ai fost la ghetoul Costinesti spui ca gata ai dat de civilizatie cu toate ca e putin fortat termenul asa pare cind ajungi la Mamaia.

La Costinesti seara dupa ora sapte nu mai poti merge spre Forum din zona unde e obeliscul mai ales pe faleza de linga plaja, foarte multi ciini cu pui si mici si mari, zone fara lumina si atmosfera de ghetou, in partea aia era deschis doar la Forum si in prima seara nu stiam de ce nu ies turistii la plimbare pe faleza, dupa aia am inteles.

Am fost la masa tot acolo la Paradise (impinge tava) si chiar a fost bine spre foarte.

Vad ca ai spus despre Mamaia si asa

-dezamagitor, deplorabil etc.

Cred ca daca ajungeai seara in zona Obelisc spre Forum (Costinesti) foloseai termenul catastrofa.

Chiar cum sa numesc partea aia de la Obelisc spre Forum seara cind se intuneca?

Mamaia chiar arata bine dupa ce vi din zona aia, a doua zi dupa furtuna statiunea s-a golit si atunci trebuia sa vezi cum arata.

Apa marii era mai calda ca aerul undeva la 24 de grade.

Pacat ca totul se inchide la final de septembrie la noi la mare.

Simbata la mare 30 grade in aer, apa marii 25 grade, duminica putin mai rece si luni furtuna si frig 14 grade dar apa marii foarte calda aprox 24 grade.

Simbata si duminica era sezon la Mamaia cu lume multa si luni brusc s-a inchis aproape tot.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[22.09.16 12:06:12]
»

@Nicu: Nu pot decât să îmi imaginez cum arătau celelalte stațiuni de pe Litoral dacă în Mamaia circa 85% din diversele afaceri erau închise. Totuși turiști au existat destul de mulți în weekendul trecut când temperaturile aerului și apei au fost ca de vară. Chiar dacă peisajul comercial și alimentar arăta ca după bombardament am reușit să ne bucurăm de soare, apa liniștită a Mării Negre și nisip.

Vacanțe plăcute!

@mishu: Probabil că până în jurul datei de 10 septembrie și dacă starea vremii e bună litoralul românesc încă e „open”.

Chiar mă gândeam că hamsii nu am văzut pe nicăieri weekendul trecut și aș fi mâncat o porție. Am compensat însă cu o sticlă de bragă, de neratat la fiecare incursiune la Mamaia.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Alexa_77
[02.10.16 20:36:14]
»

@tata123: Se pare ca in curand se vor lua si masuri pentru curatarea plajelor: digi24.ro/stiri/actualita ... -litoral-576647

Pana atunci o parte din resturi vor fi duse in mare de catre vant, din pacate.

Pana vara viitoare ne mutam la munte

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alexa_77, mishu, Nicu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Mamaia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.085540056228638 sec
    ecranul dvs: 1 x 1