ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.03.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 13.11.15
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
FEB-2019
DURATA: 5 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

La pas prin Ierusalim

TIPĂREȘTE

IERUSALIMUL LA PAS

Cu toate ca foarte greu am putut scrie despre Ierusalim mai mult decit doamna Carmen Ion, acest monstru sacru al AFA pe care o consult cu sfintenie inaintea plecarii in orice calatorie, mi-am luat inima-n dinti si m-am apucat.

Am hotarit sa vizitam doar principalele locuri sfinte ale crestinatatii din cauze financiare. Am studiat foarte mult inainte de plecare.

Am facut rezervare la hotel si am cumparat bilete de avion de la o firma low cost si iata-ne la inceputul lunii februarie aterizind la Tel Aviv.

Trecerea prin filtre a fost usoara prezentind voucerul de cazare si chek-in-ul de intoarcere. Transportul catre I ca toti cei dinaintea noastra cu bus 485 (16nis). Precizez faptul ca am cumparat NIS (shekeli) din Bucuresti calculind toate costurile necesare inclusiv cazarea.

Din Statia Centrala cu tramvaiul 1 patru statii si am ajuns la hotel in jurul prinzului. Pentru tram am luat bilete individuale de la automatul din statie (5.9NIS/calatorie). Am lasat bagajele la hotel si am zbughit-o in oras.

Hotelul fiind aproape de Jaffa Gate, am pornit pe Jaffa street, am trecut de primarie si in curind am intrat in orasul vechi. In partea dreapta se inalta mareata Citadela, impropriu numita Turnul lui David. Am cotit in dreapta pe Armenian Patriarhat str. intrind astfel in cartierul armenesc. Am trecut de Catedrala Sf Iacob, de Patriarhia Armeneasca si am iesit din oras prin Poarta Zion. Aici s-au dus lupte crincene in razboiul de independenta din 1948 iar urmele se vad si azi pe zidurile portii.

Traversam strada si ajungem la Ceonaculum unde se presupune ca a fost locul Cinei cea de Taina. Sala este simpla, fara accesorii asa cum a fost stabilita de mandatul britanic. In aceeasi cladire se afla si Mormintul regelui David intemeietorul orasului acoperit cu o draperie albastra in timp ce in incinta evreii ortodocsi fac rugaciuni.

Linga cladire se afla Biserica Adormirii locul unde se presupune ca Sf. Maria a trecut in nefiinta.

Iesim in strada si coborind pe o alee ajungem la Bis Sf. Petru in Gallicantu. Dupa ce suntem taxati cu 10NIS, avem parte de o priveliste panoramica asupra partii de S a Ierusalimului. De pe terasa putem vedea Tarina Olarului - locul cumparat de preotii templului cu cei 30 de arginti pretul tradarii lui Iuda unde se zice ca s-a si spinzurat. Pe locul bisericii se afla si casa marelui preot Caiafa unde a fost dus Isus dupa arestare. In spatele bisericii se gaseste un grup statuar ce reprezinta lepadarea lui Petru de Isus de trei ori pina la cintatul cocosului.

Parasim biserica, coborim de-a lungul zidurilor si intram in oras prin Poarta Balegarului (Dung Gate). Trecem de punctul de control si intram pe marea esplanada a Zidului Plingerii. Femeile pe dreapta, barbatii pe stinga. Acopar capul cu traditionala kipa si gasesc cu greu un loc liber la zid unde ma trudesc sa intepenesc un biletel cu solicitarile catre Iahve. Dupa ce ne reculegem, iesim de pe esplanada si luam contact cu stradutele strimte ce sunt practic un bazar de la un capat la celalalt.

Mergem pe El Wad Ha Gai intrind practic in cartierul arab. Raminem uimiti de constructia Pietei Bumbacului unde se vind numai dulcegarii si mirodenii. Constructia dateaza din epoca sultanilor mameluci (cca 1300).

Continuam “strada” si iesim pe Poarta Damascului magnifica intrare in oras, construita ca si celelalte porti si zidurile inconjuratoare de catre sultanul otoman Soliman Magnificul pe la anii 1500. Facem la stinga pe exterior de-a lungul zidurilor si intram din nou in oras prin Poarta Noua in cartierul crestin. In scurt timp ajungem la Poarta Jaffa si ne intoarcem la hotel pe acelasi drum.

A doua zi dupa micul dejun servit in holul hotelului, pornim la pas. Trecem prin Complexul Rusesc de linga Primarie compus din Catedrala, Misiune Duhovniceasca, Spital, Adapost pentru pelerine, toate construite solid, ruseste din piatra. Complexul a fost cladit in timpul tarului Alexandru III si supravegheat de catre fratele sau Serghei a carui casa traieste si azi undeva pe linga catedrala.

Traversam strada Shivtei, trecem si de Notre Dame De France cu imensa statuie a Fecioarei, si in scurt timp ajungem la Poarta Damascului si in autogara araba (din dreapta). Aici luam bus 275 (4.7nis) care ne suie pe Muntele Maslinilor. Prima oprire este la Capela Inaltarii (5nis) unde se pastreaza pe o piatra urma piciorului Lui in momentul inaltarii.

Coborim si intram in Man. Eleona cu bis. Tatal Nostru (10nis). Aici pe ziduri si in interior sunt scrise in 77 de limbi rugaciunea tatal nostru. In limba romana este scrisa in dreapta altarului si o rostim si noi impreuna cu un grup de romani.

Urcam pina in fata Hotelului International (Seven Arches). De pe o terasa amenajata ca punct de belvedere se deschide cea mai fantastica priveliste panoramica asupra orasului si de unde sunt facute cele mai multe vederi cu Ierusalim. Coborim printre cimitire si ajungem la bis. Dominus Flevit unde Isus a deplins distrugerea templului.

Continuam coborirea si dam de bis. Ruseasca Maria Magdalena construita de acelasi Serghei pe la anul 1885. Aici este inmormintata si sotia sa Elisabeta, sora tarinei Alexandra cea care a pierit in cumplitul macel al familiei Romanov. Nici sora sa n-a avut alt sfirsit fiind asasinata de catre bolsevici. Corpul a fost recuperat de catre rusii albi si a avut un drum sinuos pina a ajunge aici, trecind prin Pekin, Bombay, Port Said, si Ierusalim.

Intram apoi in Gradina Ghetsimani, loc crucial in religia crestina. Incercam sa ne reculegem in locurile unde El s-a rugat, lucru destul de dificil din cauza numeroaselor grupuri de pelerini. Am evocat momentul cu Cartea Sfinta in mana si am pornit mai departe nu inainte de a imortaliza Bis. Natiunilor lipita de Gradina Ghetsmani.

Imediat in dreapta si in jos intram in Bis. Mormantul Mariei. Biserica initiala a fost construita pentru a adaposti trupul Sf. Maria, ulterior a fost reconstruita de catre regina Melisande fiica regelui cruciat Baldovin II. Traditia spune ca trupul Sf. Maria s-a inaltat la cer. Coborim pe treptele largi ale bisericii si jos ajungem la locul unde s-a aflat catafalcul cu trupul Sf. Maria. Nisa din dreapta adaposteste mormintele Ioachim si Ana iar nisa din stinga pe cel al lui Iosif.

Traversam valea si urcam in panta usoara spre Poarta Leilor. Doar ca poarta este blocata de un alai compact si lung ce se deplaseaza din interior. Sunt musulmanii ce ies de la slujba lor de vineri (similara cu slujba noastra de duminica). Intram insfirsit pe poarta si incepem parcurgerea Viei Dolorosa.

Mai intii descoperim locul nasterii Mariei, o vagauna in spirala neluminata ce ne-a pus la incercare curajul.

Ajungem la prima oprire – locul Condamnarii si locul Flagelarii. Trecem de Ecce Homo si intram in Conventul Surorilor Sioniste unde dedesupt la minus doi se afla “Lithostrotos”pavimentul original din timpul lui Isus. Am pasit cu emotie pe stanele dure din piatra pe care sigur au trecut multi ierusalimiti din sec II. Cercetatorii si arheologii considera ca aici ar fi fost adevarata sala a judecatii. Iesim la lumina si dupa citiva pasi intram in Inchisoarea lui Isus, o cavitate subterana scobita in stinca. Interesant sistemul de prindere a lanturilor condamnatilor in peretele stincii.

Continuam, intersectia cu El Wad, la stinga unde pe colt sunt O III si O IV si imediat la dreapta unde pe colt este O V unde Isus s-a sprijinit de zid iar urma palmei a ramas imprimata pe piatra.

De aici Via Dolorosa are un traseu ascendent printr-un suq continuu. Trecem de O VI si O VII dupa care ratam un indicator spre Biserica Sf Mormant si pendulam la deal si la vale prin suq pina ne ia de mana un pusti si ne duce pina in curtea bisericii. Biserica este in centrul unui paienjenis intunecos de asa zise stradute care seamana leit una cu alta fiind foarte greu sa iei un reper mai inalt.

Dupa ce ne tragem putin sufletul ne grabim sa intram in biserica pentru ca se ingina ziua cu noaptea. Prima oara in biserica-imensa, intunecoasa si foarte aglomerata. Aflam ca aici sunt reprezentate mai multe biserici ale crestinatatii - catolica, ortodocsa greaca, armeana, siriana, copta, etiopiana fiecare cu subramurile sale. Fiecare are cite un altar.

Biserica initiala a fost construita in timpul Sf. Elena dar actuala in timpul cruciatilor (1048). In timpul reginei Melisande s-a construit cupola care a acoperit toate altarele (sfintita la 15 iulie 1149). Sub centrul cupolei se afla Sfintul Mormant protejat de o mica capela din marmura. Ne asezam la o coada ca pe vremuri si dupa aprox. doua ore reusim sa intram in mica sala a mormintului. Nu ai prea mult timp de concentrare caci un slujbas al bisericii face ordine la intrare interzice foto si te grabeste foarte agresiv sa iesi mai repede. Facem un tur rapid al bisericii caci la ora 19 se inchide.

Intrucit intre reprezentantii celor sase ramuri crestine au existat animozitati ajungind chiar la conflicte singeroase, inca din vremea cuceritorului Saladin s-a hotarit custodia bisericii sa fie exercitata de catre musulmani. Fapt continuat pina in ziua de azi. Astfel in fiecare dimineata d-l Waajeeh Nusseibeh deschide usile bisericii si le inchide seara la ora 19. Avem ocazia sa-l vedem personal si chiar sa filmam ritualul inchiderii portilor. Afara se intunericise (citat din clasici) complet astfel ca am luat-o prin David str., Poarta Jaffa si ajungem la hotel obositi dar fericiti.

A treia zi plecam pe acelasi drum catre Poarta Damascului de unde luam bus 231 (6.8nis) spre Betleem dar de data asta din autogara din stinga. Ajungem cam in 50 de minute pe o ploaie aproape torentiala. Nici noi nu scapam de insistentele taximetristilor dar ploaia ne-a facut sa acceptam serviciile si in scurt timp suntem la Biserica Nativitatii. Foarte impresionanta intrarea lata cam de un metru si cam la fel de inalta.

Ne prosternam la Grota nativitatii, biserica franciscana de alaturi si dedesupturile ei, Grota Laptelui si apoi cutreieram ca toti romanasii pravaliile de suveniruri. Ne-a placut fabrica de obiecte din lemn de maslin.

Ploaia sustinuta ne-a facut sa nu ne putem indeplini tintele propuse (Mar Saba, Cimpul Magilor) si am facut cale intoarsa pe jos pina in statia de bus.

La intoarcere am coborit in autogara si am vizitat Mormantul din Gradina care este foarte aproape. Aici este locul unde unii arheologi considera ca ar fi adevaratul loc al mormantului lui Isus. Nu sunt cozi iar mormantul in sine este simplu sapat in stinca. Parcul este administrat de o societate englezeasca si faptul ca biserica anglicana nu are altar in marea biserica face ca numeroase grupuri de anglofoni si alti catolici sa viziteze mai mult acest obiectiv.

Mai dam o tura prin cartierul arab si pe o ploaie mocaneasca ne intoarcem la hotel murati ca niste mite plouate.

In cea de-a patra zi plecam pe acelasi drum dar viram la stinga pe strada Shivtei si am ajuns la Biserica Romaneasca. Fiind duminica am prins slujba de dimineata intr-o biserica arhiplina si neincapatoare pentru numeroasele grupuri de romani

Am dat o raita apoi prin cartierul ultraortodox Mea Shearim. Pe strada marea majoritate sunt barbati, toti in negru si unii cu ciorapi treisferturi albi, toti cu barbi dupa virsta negre sau albe, cu palarii negre sau caciuli de blana de forma cilindrica (h«D).

Intram apoi in marea piata a orasului Mehane Yehuda care este de fapt o piata arabeasca dar organizata pe model occidental. Gasesti mirodenii in sute de varietati, dulciuri, panificatii, legume, fructe si ce-ti mai trece prin cap.

Ne intoarcem pe strada si luam tram 1 cap compas Muntele Hertzl care e si cap de linie. Orbecaim putin pina dam de statia bus 28 care ne va duce la En Kerem.

Surpriza vine cind ne suim in bus si soferul ne spune ca biletele de tram nu sunt valabile ci ne trebuie card. In final si cu ajutorul unei studente de origine coreana soferul ne-a vindut card (5nis) si am platit calatoria (5.9nis).

Coborim in centrul satului si urcam putin la Biserica Sf Ioan Botezatorul. Am ajuns la mustata pentru a vedea locul nasterii prorocului si biserica s-a inchis.

Urmatorul obiectiv a fost Izvorul Mariei locul unde Sf Maria s-a intilnit cu sora sa Marta. Satul este foarte linistit, cu un aer curat lipsit de noxele orasului si inspira calm si relaxare. Pacat ca a inceput sa ploua si a trebuit sa plecam. Am luat tram, am coborit direct la Poarta Damascului si am intrat in oras pe celebra strada EL Wad Ha Gai.

Am admirat in cartierul arab citeva cladiri cu arhitectura specific mameluca dupa care am intrat pe Cardo- o strada construita de romani si continuata de bizantini cu mozaicuri si coloane. Intram in cartierul evreesc pe o ploaie torentiala. Reusim sa identificam tupilati intr-un gang citeva sinagogi reprezentative si intre doua reprize de ploaie sa facem un mic tur prin cartier.

Hotarim sa ne intoarcem, totusi nu inainte de a vizita casa evanghelistului Marcu. Primim o informatie vaga si intram in cartierul armenesc in cautarea strazii Ararat. Foarte intortocheata aceasta strada si tocmai cind credeam ca nu mai gasim casa, a aparut brusc intr-un unghi drept. Aici este de fapt biserica ortodoxa siriana, manastirea Sf Marcu si casa sa la etajele superioare. Se zice ca este prima biserica crestina unde se slujeste in limba arameica, limba vorbita de Isus. Ne retragem tot prin Poarta Jaffa si ajungem la hotel uzi fleasca.

In penultima zi, practic ultima, hotarim sa mergem de dimineata la Sf Mormant in ideea de a putea sta mai mult inauntru. Am ajuns cu putin inainte de ora 7 dar in biserica se desfasura liturghia catolica la care am asistat aproape o ora. Cu toate ca am fost printre primii acolo nu s-a putut ramine mai mult ca prima data.

La locul crucii (Golgotei) de la etaj in schimb nu ne-a mai gonit nimeni. Profitam de faptul ca accesul pe Haram al Sharif al musulmanilor se poate face intre orele 7 si 10, intram pe o pasarela care incepe pe la Poarta Balegarului. Doar cind ajungi sus pe esplanada realizezi cit de mare este.

Imediat in dreapta se afla Moscheea EL Aqsa (anul 705) unde crestinii si evreii nu au acces. Principalul obiectiv este Domul Stincii (Dome of the rock) cladirea monumentala cu aurita sa cupola, loc sfint deopotriva pentru musulmani, evrei si crestini.

Hoinarim in tihna pe esplanada unde mai sunt si alte monumente de o mai mica importanta. Coborim, traversam orasul vechi si ne propunem sa vizitam Ierusalimul de Vest.

O luam pe strada King George V si de aici orasul seamana la fel de bine cu orice oras vest european.

Prima cladire impozanta ce ne iese in cale este Agentia Evreeasca o cladire imensa in forma de arc. A fost infiintata in perioada interbelica si s-a ocupat de problemele emigratiei in Israel. Linga ea se afla Marea Sinagoga care intr-adevar este maaare. In apropiere doua cladiri emblematice pentru Ierusalim: cladirea YMCA si King David Hotel.

Prima a fost construita in anii 30 cu destinatia de institutie internationala de conferinte avind concomitent rol de activitati sportive, cultural si educative pentru toate cele trei confesiuni din oras. In centrul cladirii se afla un turn care adaposteste in virf un observator astronomic. Aripa din dreapta e construita in stil oriental iar aripa din stinga in stil occidental.

Hotelul King David se afla vis-à-vis construit tot in timpul mandatului britanic de catre un bogat evreu egiptean. Este un hotel de lux renumit prin gazduirea sefilor de stat, demnitari si alte personalitati. Daca intrati in holul hotelului, pe o banda transversala sunt scrise numele, anul vizitei si semnatura a cel putin o suta de oameni importanti (imparati, regi, sefi de stat sportivi celebri, artisti de cinema, cintareti, etc).

Iesim din hotel, intram intr-un parc foarte verde si umbros si imediat ajungem la moara lui Montefiore.

Pentru cine nu stie, Moses Montefiore a fost un evreu mason englez bogat (cumnat cu Rothscild) care a ajutat enorm la constructia statului Israel prin vizite la cancelariile marilor puteri sustinind cauza evreiasca. Tot el a contribuit la construirea unui cartier de locuinte in afara zidurilor incurajind astfel extinderea orasului in beneficiul partii evreiesti.

Intram in acest complex Yemin Moshe, care renovat complet a devenit un cartier de lux locuit de artisti si oameni cu bani. Inundat de verdeata, flori multicolore unele inflorite si acum, cu o arhitectura orientala deosebit de eleganta, mi s-a parut cel mai frumos ansamblu de locuinte pe care l-am vazut pina acum.

Trecem pe linga Sultan Pool ajuns acum un stadion, traversam Tedy Parc si ajungem in cartierul Mamila un ansamblu arhitectonic futurist nou construit. Intram pe strada cu acelasi nume o strada pietonala cu magazine de lux, baruri, terase pe ambele parti care ne scoate linga Poarta Jaffa de unde pe inserat ajungem la hotel.

Ultima zi plecare la 6:30, tram 1 pina la Statia Centrala, bus 485, aeroport si la 10:20 decolare spre Bucuresti.

CONSIDERATII ASUPRA ORASULUI IERUSALIM

- I este un oras mult mai sigur decit multe orase europene

- In I sunt multe pisici

- Toate strazile in I fie urca fie coboara

- Arabii fac mai multi copii dar comparabil cu evreii ultraortodoxi

- Copiii ultrasilor sunt stravezii la fata

- Toate cladirile sunt din piatra

- Apa de la robinet nu este potabila

- O sticla de apa de 1.5 l = 7 nis

- In biserica romaneasca lumanarile sunt scumpe si se string repede

- Doamnele isi strang parul cu o esarfa intr-o mare varietate de forme si culori

- In I sunt multi cersetori majoritatea arabi dar si ultrasi

- Gugustucii sunt maslinii si canta pe limba locala

- Rasa galbena este foarte bine reprezentata


[fb]
---
Trimis de tasse in 08.03.19 21:13:10
Validat / Publicat: 09.03.19 07:13:08
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ORIENTUL MIJLOCIU

VIZUALIZĂRI: 2678 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tasse); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Constructii noi in cartierul Mamila
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16200 PMA (din 19 voturi)

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[09.03.19 07:10:15]
»

dupa micul dejun servit in holul hotelului

- Ne-am bucura să putem citi impresiile tale și despre hotel, scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

=

Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 92&ridAnt=92692

adrianbogdan
[09.03.19 08:43:52]
»

Foarte interesante observatiile asupra orasului.

Carmen Ion
[09.03.19 09:06:39]
»

@tasse: Mulțumesc în primul rând pentru aprecieri, monstru sacru e mult prea mult spus, dar ce să fac, o înghit și pe asta

În al doilea rând (și mult mai important), felicitări din inimă pentru acest review, un model de trecere în revistă a ceea ce este de văzut în Ierusalim.

Ai vizitat mai multe locuri decât mine și ai putut astfel să-ți faci o părere mai completă despre acest oraș fabulos și împrejurimile sale, lucru pentru care te invidiez (colegial, desigur).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
alinafulg
[09.03.19 13:36:54]
»

@tasse: Tot in februarie dar la sfarsitul lunii am fost si noi in Israel. Am sa scriu impresii dupa ce mai scap de raceala care ma chinuie. Mie in Ierusalim, Betleem si Tel Aviv mi-a placut foarte, foarte mult. Am avut parte de cazari exceptionale iar oamenii i-am simtit foarte deschisi, primitori. Cred ca am sa ma întorc in Israel foarte curand.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mariana.olaru
[09.03.19 14:30:33]
»

Mi-a plăcut review-ul ! Sincer, n-aș fi putut să trec în revistă atâtea repere demne de atenție spirituală sau doar turistică în Ierusalim, pe parcursul unui singur articol. Ce e drept, eu dau o mai mare atenție trăirilor sufletești și impresiilor intime, de multe ori subiective, decât ai încercat tu să faci pe parcursul acestui review. Dar nu contează, important este că ai reușit să deschizi paginile jurnalului tău de călătorie și să dai fiecărui cititor imboldul spre propria cunoaștere, mai profundă sau mai fugitivă, după cum e dorința și interesul fiecăruia.

Cu voia ta, am să fac câteva corecturi sau completări, după cum ți-e voia să le socotești:

-în Biserica Mormântului Maicii Domnului, cele două încăperi de pe dreapta, respectiv pe stânga scării de coborâre. găzduiesc doar paraclisele de închinare ale Sfinților Părinți Ioachim și Ana și ale Dretului Iosif, nicidecum mormintele lor.

- programul de vizitare a Sfântului Mormânt din Biserica Învierii este zilnic de la ora 4,00 la 19,00 în perioada de iarnă (octombrie-martie), respectiv 4,00-21,00 în perioada de vară (aprilie-septembrie). Sâmbăta noaptea Sfântul Mormânt nu se închide, ci e deschis pelerinilor pentru slujbele de noapte. Atunci poți avea șansa să te închini în liniște în fiecare paraclis sau altar și chiar să intri în Sfântul Mormânt, fără a fi zorit de slujbașii rânduiți pentru ordine.

-

inca din vremea cuceritorului Saladin s-a hotarit custodia bisericii sa fie exercitata de catre musulmani. Fapt continuat pina in ziua de azi. Astfel in fiecare dimineata d-l Waajeeh Nusseibeh deschide usile bisericii si le inchide seara la ora 19.

De fapt, este vorba de de o multiplă custodie: familia musulmană Judeh este custodele (păstrătorul) cheilor bisericii, iar familia Nusseibeh este cea care împlinește ritualul propriu-zis de deschidere/închidere a lacătului, după preluarea cheilor de la familia Judeh. La acest ritual participă activ și reprezentantul (paracliserul, sau gardianul, cum i se mai spune) desemnat prin înțelegere de una dintre cele trei comunități cu statut de custode la Sfântului Mormânt (greacă, armeană, franciscană), care e desemnat cu paza interioară a lăcașului. Acesta deblochează sau blochează, după caz, ușile pe interior, în prezența reprezentanților celorlalți doi custozi, apoi deschide/închide o fereastră din canatul drept al porții de intrare, coborând pe acolo o scară ce va fi preluată de reprezentantul familiei musulmane Nusseibeh. Acesta urcă pe scară și ajungând la nivelul lacătului, procedează la deschiderea/închiderea efectivă a acestuia. Deschiderea ușii o face paracliserul de servici de unul singur (un singur canat dacă deschiderea este una obișnuită), sau în comuniune cu portarul musulman (câte un canat fiecare, dacă deschiderea este una solemnă).

Niște fotografii de prin locurile pe care le-ați văzut nu ne arăți?

tasseAUTOR REVIEW
[10.03.19 10:38:57]
»

@Carmen Ion: multumesc pentru aprecieri si sper ca aceste reviewuri sa indemne si pe alti calatori sa-si invinga retinerile pentru a putea organiza individual excursiile. Nu e cazul sa fiti invidioasa caci sunteti cu mult inaintea mea dar incerc sa recuperez.

tasseAUTOR REVIEW
[10.03.19 10:51:18]
»

@mariana. olaru: in primul rind tin sa multumesc pentru aprecieri si consider ca o combinatie fericita intre review-ul meu mai fugitivo si jurnalistic si al d-voastra mult mai documentat si mai liric ar face ca o mai mare categorie de calatori sa imbratiseze modul de organizare individual si poate mai low cost.

De asemenea multumesc pentru corecturile facute avind poate surse mai competente.

Fotografiile sunt in curs de elaborare.

webmaster39
[11.03.19 14:56:04]
»

Mulțumiri pentru amabilitatea cu care ai dat curs solicitării de a încărca fotografii.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, alinafulg, Carmen Ion, mariana.olaru, tasse
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Ierusalim:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.17037796974182 sec
    ecranul dvs: 1 x 1