ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.11.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: UM01065
ÎNSCRIS: 18.11.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2017
DURATA: 35 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Jurnal de calatorie: America de Sud – Episodul 5

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

CANIONUL COLCA

Excursia aceasta am rezervat-o inca din Romania, cu cateva saptamani inainte de plecare. Exista variante de o zi, de doua sau de trei zile. Noi am vrut varianta cu doua zile si o noapte si am putut alege hotelul in care sa ne cazam, asa ca asta a fost principalul motiv pentru care am rezervat-o mai inainte. In prima zi la Arequipa ne-am intalnit cu reprezentatnta agentiei de la care am rezervat turul pentru plata excursiei si pentru a stabili detaliile plecarii din urmatoarea zi.

Asa ca pe 8 septembrie la ora 7.30 ne-am intalnit cu ghidul, am mai mers pe la alte hoteluri pentru a lua si alti turisti si am pornit spre Chivay, orasul aflat la capatul canionului.

La iesirea din Arequipa ne-am oprit pentru a cumpara apa, frunze de coca, caramele de coca si alte produse de coca pentru a atenua efectele raului de altitudine. Eu am zis pas la frunzele de coca (oricum cumparasem din Arequipa) pentru ca nu mi-a placut gustul si am spus ca indiferent cum ma voi simti eu asa ceva nu mai mestec. In schimb am mancat niste caramele de coca si am baut multa apa.

Pe drum am oprit sa admiram vicuna. Vicuna este una din cele patru specii de camelide care traiesc in America de Sud. Celelalte trei sunt lama, alpaca si guanaco. Mie mi se pare ca seamana mai degraba cu o caprioara decat cu o camila. Este ocrotita de lege, fiind drastic pedepsita vanarea lor. Singurul lucru permis este prinderea lor odata pe an de catre firme agreate de guvernul peruan, pentru a fi tunse. Lana lor este considerata mai fina decat casmirul indian, un pulover din lana de vicuna putand atinge pretul de 1,000 de dolari.

Vicuna traieste in Peru. Alpaca se poate gasi atat in Peru cat si in Bolivia in proportii egale. Lama o putem gasi cel mai mult in Bolivia, dar traieste si in Peru si in Chile. Iar guanaco poate fi gasit in sudul Argentinei si al lui Chile, in apropierea Tarii de Foc.

Apoi am oprit la Popasul Patahuasi aflat la altitudinea de 4,018 metri. Sincer, aveam ceva emotii inainte sa cobor din microbuz vis-à-vis de altitudine. Am facut cativa pasi, hmm, parca e bine. Am prins curaj, la fel ca un catel cand paseste prima data in viata lui prin zapada, ma opream, inspiram mai adanc, parca aerul era suficient desi oboseam ceva mai usor, dar una peste alta era binisor.

Ghidul ne-a recomandat sa bem cate un ceai. Ne-a sugerat celor hipertensivi (din pacate ma numaram si eu printre ei) sa nu bem ceai de coca, ci sa cerem o combinatie de ceai facut din chachacoma si muna, doua plante locale.

Dupa vreo 20 de minte am plecat mai departe, iar pe drum am mai oprit de doua ori sa vedem de-aproape lame si alpaca. Poze, multe poze si dupa inca vreo 30 de minute am atins altitudinea maxima a excursiei, adica 4,910 metri, loc de belvedere, numai bun sa vedem si sa pozam mai multi vulcani: Chachani, Misti, Pichu Pichu (care se vad si din Arequipa), Mismi si Ampato (in craterul lui a fost aruncata Juanita, a carei mumie este expusa in Arequipa).

Stimulat de pauza anterioara, am coborat din microbuz hotarat sa fac milioane de poze :). Ups! Dupa cativa pasi mi s-au taiat genunchii ca maioneza si daca nu ma asezam repede pe o piatra cred ca ma intindeam pe jos in toata splendoarea mea. N-aveam aer si ma luase putin ameteala. Iata ca 1,000 de metri in plus conteaza. Dar cum drac mort nu s-a vazut pana acum, mi-am revenit putin mai tarziu in microbuz, in timp ce sotia mea a facut oficiul de fotograf. In fapt, acesta a fost singurul moment in care altitudinea mi-a dat de furca.

Dupa acest episod, atat la Puno, la 3,800 de metri, cat si la Cusco, la 3,400 de metri, a fost bine, chiar mai bine decat ma asteptam.

Din fericire am inceput coborarea si am ajuns la Chivay, nu inainte de a-l fotografia din alt loc de belvedere. Initial aveam in program o vizita de vreo doua ore la apele termale La Calera Hot Springs, insa temperatura la acea ora era de numai 3 grade si n-am vrut sa riscam vreo raceala. Asa ca ne-am cazat si am plecat sa vizitam micutul orasel aflat la 3,600 metri altitudine. Ne-am simtit bine, parca, parca oboseam ceva mai usor decat in mod obisnuit, insa am fost placut surprinsi sa vedem ca altitudinea nu ne face probleme asa mari pe cat citisem ca le-a facut altora. Seara s-a incheiat devreme pentru ca a doua zi urma sa ne trezim cu noaptea-n cap ca sa mergem in canion sa vedem condorii.

A doua zi la 5 dimineata eram drepti, iar la 6 am plecat in Canion. Ne-am oprit vreo 30 de minute in micutul orasel Yanque, unde cativa copii, inainte de a merge la scoala dansau in mijlocul pietei centrale, in jurul fantanii, un frumos dans local. Localnicii vand produse facute din lana de lama sau de alpaca, altii te lasa sa te pozezi cu vulturul, lama sau alpacaua din dotare in schimbul unui banut. La ora 8.30 eram la Crucea Condorului unde ghidul ne-a spus ca ne lasa o ora si jumatate, timp in care vom avea sau nu sansa sa vedem unul sau mai multi condori.

Si am avut sansa. Mai intai unul, apoi altul, apoi au zburat amandoi, aripa langa aripa, spre entuziasmul sutelor de turisti care pozau sau filmau in draci. Momentul culminant a fost cand cei doi condori s-au indepartat putin si li s-au mai alaturat inca doi, Din pacate erau destul de departe si aparatul meu de fotografiat a facut si el ce-a putut.

Acum sa incerc sa-mi aduc aminte cate ceva despre condor. Este cea mai mare pasare din lume, anvergra aripilor putand ajunge la patru metri. In libertate traieste aproximativ 50 de ani. Este o specie pe cale de disparitie, in Canionul Colca traiesc zice-se vreo 64 de condori. Este monogam :) (cred ca la cati mai sunt nici nu prea au de ales). Pana la 7 ani au un guler gri in jurul gatului, apoi gulerul se face negru, semn ca au ajuns la maturitate. Condoritele (scuzati, n-am gasit allta forma de feminin :)) depun un singur ou pe an. Din pacate aceste pasari sunt din ce in ce mai putine. Este vina omului, care patrunde adanc in habitatul lor, defriseaza, polueaza, ca deh… ce stie omul cel mai bine… sa distruga.

N-am mai simtit nici altitudinea de 3,800 de metri, nici frigul (desi era soare), nici foame, nici sete, nimic. Este o pasare maiestuoasa, care planeaza suberb pe curentii ascendenti din cel de-al doilea cel mai adanc canion din lume. Dupa ce m-am saturat (vorba vine m-am saturat pentru ca nu te saturi) de admirat zborul acestor pasari superbe, mi-a ramas putin timp sa admir si canionul. Ca de obicei ramai mut in fata maretiei naturii.

Este strabatut de raul Colca, in punctul cel mai adanc atinge 3,720 de metri. Aici, la Condor Cross are in jur de 1,100 de metri adancime. La aceasta altitudine incasii au facut agricultura, cultivand porumb, ceva quinoa si cartofi, pe terase pe care le poti admira si astazi. Noi le-am admirat pe drumul de intoarcere, in doua opriri, la intervale de 15 minute. La locurile la care am oprit localnicii vindeau pe langa articole textile din lana de lama sau de alpaca… inghetata de cactus. Ne-am oprit in alta mica localitate, anume Maca unde am intrat cateva minute intr-o bisericuta construita cu mult timp in urma de spanioli, am facut poze cu baby alpaca si cu baby lama, apoi ne-am imbarcat in microbuze, trei ore mai tarziu ajungand la Arequipa, obositi dar foarte incantati de cele vazute.

Am atasat poze cu vicuna, cu lame, cu alpaca si cu condori. Sper sa va placa :).

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Pușcașu Marin in 07.11.17 18:54:52
Validat / Publicat: 07.11.17 23:47:58
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA de SUD.

VIZUALIZĂRI: 2669 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Pușcașu Marin); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Din punctul meu de vedere nu e nevoie de comentarii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[07.11.17 23:47:38]
»

Mutat în rubrica "La pas prin Colca Canyon, #Excursii PERU" (nou-creată pe sait)

ANILU
[08.11.17 08:55:29]
»

@ghisor: Impresionant... spectaculos...

Cu mare plăcere urmăresc/citesc aventura voastră sud americană.

Aştept continuarea aventurii, bănuiesc că nu acesta a fost apogeul...

Deci, trebuie să ai ceva antrenament pentru a rezista la o altitudine aşa de mare.

Baby alpaca parcă este un mieluţ pufos şi drăguţ.

Pozele din canion cu condorii sunt superbe.

Felicitări.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
maryka
[08.11.17 09:55:24]
»

Foarte bine zis! Măreţia naturii! Frumuseţea ei! Superb! Felicitări! Aştept continuarea aventurii.

RoxanaGRS
[08.11.17 11:29:54]
»

Foarte frumos. Toate pozele sunt superbe, dar cele din canion m-au lăsat fără cuvinte. Am citit cu mare plăcere și curiozitate toate episoadele de până acum și m-am abonat și la cele viitoare.

Felicitări!

Pușcașu MarinAUTOR REVIEW
[08.11.17 19:19:32]
»

@ANILU: Multumesc.

Din punctul meu de vedere vor fi (oare cum o zice aia mica a lu' Basescu...) doua apogee sau doi apogei .

Pentru mine punctele culminante au fost la Machu Picchu si la cascadele de la Iguazu.

Sper sa fiu capabil sa descriu macar intr-o mica masura ce-am trait acolo.

Oricum, ma vor completa pozele.

Despre antrenament... eu zic ca nu. Noi suntem cam sedentari (casa-serviciu-casa) insa cred ca e vorba de cum reactioneaza organismul. Am vazut oameni tineri carora le era rau si tot asa de bine am vazut oameni mai in varsta ca noi care n-aveau cine stie ce probleme.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Pușcașu MarinAUTOR REVIEW
[08.11.17 19:21:41]
»

@maryka: Multumesc.

Vine si continuarea, dar... stau prost cu timpul. Eu mi-am propus sa scriu doua episoade pe saptamana. Sa vedem daca reusesc.

Pușcașu MarinAUTOR REVIEW
[08.11.17 19:26:07]
»

@RoxanaGRS: Multumesc frumos.

Ma bucur ca v-am starnit curiozitatea si de-acum incolo voi recomanda oricui sa mearga acolo daca vrea si daca se poate.

Pe langa peisaje deosebite, care cred ca plac oricarui turist, vorbim de multa istorie, o cu totul alta cultura, pana la urma gastronomie (pentru gurmanzi si nu numai), per total o experienta de genul "odata-n viata".

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adrianaglogo
[08.11.17 21:50:19]
»

@ghisor: Am ramas fara aer, desi eu sunt la Pitesti, nu la 4900 m!!!

adri-nico
[08.11.17 22:49:42]
»

1. cum se pronunta ceaiul ala? cacacoma sau ciaciacoma?

2. inghetata de cactus are tepi?

3.4 dolari un ceai?

Pozele sint superbe... mai ales nr 19...

krisstinna
[09.11.17 06:02:58]
»

@ghisor: Ai màncat înghețată de cactus? Hmm...

Mâncarea mea preferată e... înghețata. Îmi place fructul de cactus, cred că și înghețata este foarte bună

Superbe și pozele!

Felicitări!

Pușcașu MarinAUTOR REVIEW
[09.11.17 06:18:05]
»

@adrianaglogo: Stai linistita. Aici a fost altitudinea maxima. Oricum si ce va urma va fi pe la 3,800 de metri, asa ca, te rog frumos, tine ventilatorul langa tine

Multumesc frumos pentru ecou.

Pușcașu MarinAUTOR REVIEW
[09.11.17 06:23:55]
»

@adri-nico:

1) ceaceacoma; e bunut la gust

2) acum ca intrebi... cred ca are. Eram putin incalzit, ca sa zic asa, si seara parca am avut niste tepi in gat. Da'avea Doamna niste Strepsils la ea si pana dimineata parca se tocisera varfurile tepilor.

3) nu-s dolari... sunt soles. Adica vreo... 4 lei cincizeci, asa. Deh, eram la mama zmeilor, in varful muntelui. Profita si ei putin.

Apreciez simtul tau estetic. Si mie-mi plac pozele .

Multumesc frumos.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Pușcașu MarinAUTOR REVIEW
[09.11.17 06:27:25]
»

@krisstinna: Multumesc.

Mancarea mea preferata e... mancarea

Dupa gusturile mele n-as da-o pe cea de ciocolata pe cea de cactus.

mishu
[10.11.17 11:06:01]
»

@ghisor:

Ghidul ne-a recomandat sa bem cate un ceai. Ne-a sugerat celor hipertensivi (din pacate ma numaram si eu printre ei) sa nu bem ceai de coca, ci sa cerem o combinatie de ceai facut din chachacoma si muna, doua plante locale.

chiar ma gandeam la asta cum se poate rezolva. Nu stiu daca voi ajunge pe acolo vreodata insa problema asta imi cam da bataie de cap, insa la cat de frumos este totul cred ca as face orice.

Cred ca o sa ti se urce la cap, insa si acest articol este la fel de spectaculos ca si celelalte si l-am citit cu mare placere.

Totul este superb si cand se va termina imi va parea rau dar voi ramane cu amintiri placute.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Pușcașu MarinAUTOR REVIEW
[10.11.17 19:04:54]
»

@mishu: Multumesc frumos.

Asta cu altitudinea a fost marea necunoscuta si pentru noi. Dar chiar nu-i de speriat. Insa o tin pe-a mea... cred ca depinde mult si de organism. E adevarat ca poti ajuta putin.

Trebuie acomodare. Nu mergi din prima la peste 3,000 de metri. O iei usor cu 2,000 apoi treci mai sus. Noi asta am incercat sa facem.

Nu mi se urca la cap, stai linistita. Eu am trei calitati: sunt frumos, destept si modest , asa ca, la atata modestie... n-are cum.

In schimb, ma bucur ca-ti place. Si sper sa-ti placa si in continure, pentru ca urmeaza obiectivele "grele" din punctul meu de vedere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[19.02.18 18:27:46]
»

@ghisor:

... Departe, mai degrabă aș naviga departe... El Condor pasa

anca zubcu
[23.11.19 23:57:42]
»

@ghisor: Foarte frumos! Felicitari! In luna mai, 2020 o sa merg si eu pe urmele Dvs. Pana atunci citesc cu multa placere ce ati vazut Dvs.

Pozele sunt spectaculoase!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, adrianaglogo, anca zubcu, ANILU, maryka, mishu, Pușcașu Marin
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Colca Canyon:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076284170150757 sec
    ecranul dvs: 1 x 1