ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.03.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 28.08.09
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
AUG-2006
DURATA: 1 zi zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Cetatea Neamtului

TIPĂREȘTE

Suntem in partile locului si vizitarea Cetatii Neamtului face parte din traseul nostru turistic... Denumirea dezvaluie locatia cetatii – jud. Neamt – si faptul ca se afla pe o colina din apropierea orasului Targu Neamt. Provenienta numelui isi are radacina din apa ce curge la poalele ei si de la care si-au luat denumirea orasul amintit dar si manastrirea din apropiere – Manastirea Neamt.

Cetatea este una din cele mai importante si valoroase cetati medievale din tara noastra!

Iata cateva date istorice oficiale de pe wikipedia:

Ridicată în timpul lui Petru I al Moldovei, cetatea cunoaşte cea mai înfloritoare perioadă în timpul lui Ştefan cel Mare, care o include în sistemul defensiv de cetăţi ce aveau ca rol apărarea Moldovei. Unul din cele mai cunoscute momente de glorie ale Cetăţii Neamţ este în anul 1691 când a rezistat în faţa atacurilor armatei poloneze conduse de Ioan Sobieski. Bătălia dintre români şi polonezi a fost descrisă în nuvela „Sobieski şi românii” scrisă de Costache Negruzzi şi a fost ecranizată în 1914 de către Leon Popescu, în regia lui Emil Gârleanu. A fost ulterior abandonată, datorită presiunilor otomanilor.

Va aduceti aminte de nuvela "Sobieski si Romanii", despre care am invatat la literatura in scola generala? Mi-aduc aminte ca din toata povestea m-a impresionat descrierea armatei poloneze care se retragea devastata dupa batalia cu Stefan cel Mare si apoi vitejia soldatilor cetatii in a-si apara cu sfintenie "zidurile"…

Urcand pe jos colina care duce la cetate si vazand acea poarta impunatoare, eu si sotul ne imaginam cum se deschidea ea acum cca 400 – 500 ani iar calaretii imbracati in armuri sau zale, cu lancile si coifurile lor stralucitoare intrau / ieseau din cetate... ; ne imaginam maretia cetatii de atunci si dorinta nepoftitilor de a o cucerii, luptele care se duceau imprejurul ei, ropotul cailor si scartaitul rotilor de la carele ce aprovizionau cetatea... Ce timpuri!!!

Cetatea este destul de bine intretinuta, ochiul remarca peste tot multa piatra si reprezinta o atractie turistica de mare interes; impresioneaza mai ales prin fantasticul pod circular care leaga cetatea de drumul care duce la ea si supendat pe niste piloni imensi … incat, traversandu-l abia am indraznit sa ne uitam in jos…

Am vizitat-o in tacere, am admirat panorama zonala, am facut poze si… am plecat fascinati de "lectia de istorie" la care am fost martori...


[fb]
---
Trimis de mirelutza in 31.03.10 15:03:00
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2074 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mirelutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Drumul spre cetate - urcarea colinei dureaza cca 15 minute.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 1400 PMA (din 5 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster77
[31.03.10 15:30:58]
»

review mutat la "Descoperind Moldova" (in incercarea de a grupa impresiile care nu se refera la o anumita unitate de cazare in cat mai putine sectiuni). sters noua sectiune proaspat creata special pt acest review.

cc_iordachescu
[31.03.10 18:33:37]
»

Cei de prin partile locului (sa luam o raza de cca 100km) sunt foarte mandri de cetatea lor. Este mai falnica decat cea a Sucevei, are o pozitie frumoasa si sunt tesute povesti istorico-legendare opbtimiste in jurul ei.

Printre altele, in 1986, coborand din Ceahlau, am dormit o noapte in cort, in santul cetatii, bine inierbat. Dimineata, cativa copii se alegau pe aleea de urcare care sa ajunga primul, sa fie "cuceritorul cetatii". Ce dezamagire a fost pe fata lor cand ne-au vazut pe noi stand linistiti la micul dejun pe zidurile cetatii!

Efortul de a urca aici e rasplatit si de panorama frumoasa.

Ma bucur ca v-a placut "cucerirea" voastra!

Qvadratvus
[29.06.10 00:06:48]
»

Cetatea este re-restaurată recent cu ceva bani de le UE, așa că acum arată și mai bine ....

webmaster33
[23.11.14 11:13:29]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Cetatea Neamțului".

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Qvadratvus
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Cetatea Neamțului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059349060058594 sec
    ecranul dvs: 1 x 1