ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.01.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
NOV-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Biserici scăpate de urgia demolărilor (II)

TIPĂREȘTE URM de aici

Era o zi frumoasă de noiembrie. Venise timpul să mai văd o dată cartierul în care am locuit 30 de ani şi pe care l-am părăsit de 40. Am coborât din tramvai pe calea Călăraşi la staţia Sf. Ştefan. Nimic schimbat.

Biserica Sfântul Ştefan era la locul ei în faţa scuarului pe care-l ştiam de o viaţă. Speranţa că nu totul s-a distrus a renăscut în mine. ˝ Mas- media asta, în goană după rating exagerează tot ce este negativ, ˝ am gândit. Biserica era închisă dar am putut intra în pridvor unde am admirat frescele medalion patinate de vreme. Biserica a fost ctitorită de voievodul Stefan Racoviţă în 1764 şi terminată în 1768 de Stoica Clucerul după cum scrie în pisania de deasupra uşii de intrare. Este construită în stil brâncovenesc, cu plan treflat, cu pridvor deschis pictat, susţinut de coloane care sunt legate prin arcade semicirculare. Cu toate incendiile şi cutremurele prin care a trecut urmate de rezidiri şi refaceri şi-a păstrat aspectul original.

În perioada 1916-1922 sub directa supraveghere a lui Nicolae Iorga i s-a redat bisericii înfăţişarea de la zidire, înlăturându-se elementele adăugate. Înafară de frescele din pridvor am putut admira un ornament floral pe zidul exterior în dreptul altarului. Frescele din pridvor au fost descoperite în 1992 sub câteva straturi de zugrăveli. Aici sunt 30 de medalioane din care doar câteva au fost aduse la lumină. Ele reprezintă figurile marilor patriarhi, îngeri, apostoli, filozofi antici şi sibile. Sibilele erau proorociţe în mitologia greacă şi romană. Una din sibile a proorocit venirea Mântuitorului.

Biserica Sf. Stelian- Lucaci se află în mahalaua Lucaci despre care am scris v. aicipe strada Logofătul Udrişte. Situată la cca 100 m în linie dreaptă de bul. Corneliu Coposu şi Bul. Mircea Vodă, este o minune cum a rămas neatinsă. Nu cunosc planul cincinal al anilor care ar fi urmat dar probabil că ar fi căzut odată cu tot cartierul din simplul motiv că era ˝veche˝.

În curtea bisericii ne-a întâmpinat bustul lui Anton Pann, scriitor, poet, compozitor, cântăreţ în această biserică. Pe soclul bustului sunt scrise următoarele versuri: ˝Cântă măi frate române/ Pe graiul şi limba ta/Şi lasă cele străine/ Ei de a şi le cânta˝. La moartea sa în nov. 1854 a fost îngropat sub zidul bisericii iar soţia sa Ecaterina a dăruit bisericii casele şi tipografia de pe strada Taurului nr. 20, actualmente str. Anton Pann.

Biserica de zid a fost ridicată în 1736 de mitropolitul Ştefan al Ţării Româneşti pe locul unei alte bisericuţe de lemn a boierului Luca din cartierul Lucaci. Biserica a rezistat până la cutremurul din 1838 dar a fost refăcută din donaţiile a doi negustori macedoneni bogaţi.

N-au trecut bine câţiva ani de la resfinţire şi a ars în marele incendiu din 1847 care a cuprins tot cartierul. S-a mai păstrat uşa de intrare de fier cu o broască şi clanţă vechi de aproape 300 de ani.

Din nou a fost refăcută de preotul Ioan Călărăşanu care a şi înzestrat-o cu case, acareturi şi odoare dăruite de el şi enoriaşi. Din vechile odoare a scăpat de foc moaştele Sf. Stelian în cinstea căruia a fost stabilit principalul hram. Din 1859 biserica este locul de rugăciune al cofetarilor, tutungiilor şi cafegiilor din oraş. Icoana breslei este păstrată în biserică şi azi. Mai târziu, în urma donaţiei unei icoane a Sf. Spiridon de către un angrosist de pielărie, biserica a devenit şi patroana acestei bresle.

La cutremurul din 1977 biserica a suferit stricăciuni dar a fost consolidată şi repictată în interior în stil neobizantin în anii 1982-1986 de pictorul D. Bănică. Sunt remarcabile icoanele ferecate în argint şi în special caseta cu moaştele sf. Stelian şi icoana de deasupra ei. Au fost aduse în biserică vitralii, strane şi icoana de hram Sf. Spiridon de la biserica demolată Spirea Veche de pe Calea 13 Septembrie. Măcar atât s-a putut face: parohii să fie anunţaţi cu câteva zile înainte despre demolarea bisericilor în care slujeau, pentru a putea salva ce se mai putea din dotările bisericilor. Ca acţiune culturală, în 1990 a fost înfiinţată o editură parohială care tipăreşte cărţi în colecţia Creştinului Ortodox.

Din motive de lungime a reviewului a trebuit să-l secţionez în două părţi. Urmează alte biserici importante din cartier salvate de la demolare.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 15.01.18 20:24:23
Validat / Publicat: 15.01.18 23:06:07
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 1317 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Biserica Sf. Ştefan
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24950 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[28.01.18 12:05:04]
»

Michi, mă tem că din trecerea ta în revistă lipsește o altă biserică „scăpată” ca prin minune de urgia demolatorului: Dobroteasa.

Pentru cei curioși, am scris eu despre ea acum câțiva ani: vezi impresii.

mishu
[28.01.18 12:15:53]
»

@Michi: Unele locuri au noroc, si pe langa Biserica Sf Stefan trec destul de des, am si vazut-o pe inerior si este o biserica frumoasa.

Felicitari, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Bucureşti:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071470022201538 sec
    ecranul dvs: 1 x 1