ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.02.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
FEB-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

O plimbare pe Calea Victoriei (III) - între Cercul Militar şi Galeriile Kretzulescu.

TIPĂREȘTE URM de aici

Pe partea stângă a căii Victoria, imobilele cu număr fără soţ îşi etalează şi ele frumuseţea, istoria sau notorietatea. Dintre ele, merită câteva cuvinte:

1-Cercul Militar. Aceasta este una din cele mai frumoase clădiri din Bucureşti faţada fiind inspirată de Opera Garnier din Paris. Este o clădire monumentală retrasă faţă de Calea Victoriei cu o frumoasă esplanadă în faţă şi cu mare vizibilitate datorită clădirilor mai puţin înalte care o înconjoară. Construcţia se întinde pe trei străzi:Calea Victoriei, Bulevardul Elisabeta şi str. Edgar Quinet fostă Sărindar. A fost construit pe locul vechii biserici Sărindar (zeci de ani a circulat printre tinerii care se înghesuiau la cinematografele de pe bulevard, butada ˝ intrarea pe brânci, ieşirea prin Sărindar). Lucrările de construcţie au început în 1911 după proiectul arhitectului Maimarolu dar inaugurarea a avut loc în prezenţa regelui Ferdinand I şi a reginei Maria în 1923. Şantierul a durat atât de mult din cauza solului mlăştinos care a necesitat o fundaţie pe piloni de stejar foarte adânci dar şi a lipsei de fonduri din timpul primului râzboi mondial. De la început, Cercul Militar a fost profilat pe acţiuni culturale, spectacole, protocol, bibliotecă pentru cadrele armatei. În faţa palatului este o terasă mare la care se urcă pe două scări largi în oglindă. La parter se află Sala de Onoare din care pleacă Scara de Onoare spre Sala de Marmură unde se ţin spectacole. Etajele 2 şi 3 sunt destinate birourilor oficiale iar etajul 4 este un hotel al ofiţerilor care dispune de 42 de camere. În perioada comunistă şi-a schimbat denumirea în CCA, Casa Centrală a Armatei. Aceasta avea un restaurant foarte bun în care cu un bacşiş de 2-3 lei puteai intra fără legitimaţie şi comanda chiar şi o friptură ceeace în Postul Festivalului era de neimaginat. Festivalul Mondial al Tineretului s-a ţinut în vara anului 1953. Cum el coincidea şi cu plata datoriilor de război către URSS, populaţia a fost privată de alimente. În măcelării se vindea carne de cal pe care mama o numea ˝de gloabe bătrâne˝. Găsise o relaţie pentru carne de porumbei şi nici nu se uita la gloabe.Am dormit acolo în 1940, pentru că tatăl meu, ofiţer, fusese invitat împreună cu familia să facă revelionul la Cercul Militar. Aveam doar şase ani dar mai ţin minte camerele înalte cu tavane cu stucaturi, caloriferele ca nişte cutii cu ţevi pe care le vedeam pentru prima oară, sala oglinzilor, lămpile cu ţurţuri agăţate de tavan, pantofiorii mei de lac cu baretă, rochiţa de catifea şi oraşul care privit de pe geam părea acoperit de o mantie albă.Tot atunci am văzut prima dată un tramvai cu remorcă şi platformă descoperită rotundă.

2-. Blocul Hotel Capitol (nr. 29). Pe colţul căii Victoriei dinspre Sărindar, peste drum de Cercul Militar se află hotelul Capitol, vechi de peste 100 de ani. Locul este citat din 1600 ca făcând parte din moşiile Cocorescu dar hotelul a apărut în jurul anului 1900 sub denumirea de Casa Luvru. La parter era rafinatul magazin Luvru cu mărfuri aduse din Paris. În 1911 a avut loc un incendiu devastator. S-a refăcut cu două aripi- una pe calea Victoriei, alta pe Sărindar, unite printr-o construcţie cilindrică acoperita cu o cupolă decorată a cărei formă se menţine şi azi. În clădirea Luvru în 1935 s-a deschis Café Royal, aici dându-şi întâlnire scriitori, artişti şi în general boema bucureşteană care la acea vreme nu era aceptată la Capşa unde aveau acces numai politicienii şi elita cu blazon. În 1945 bombardamentele germane au ras toate clădirile din jur iar hotelul Luvru a suferit serioase stricăciuni. S-a refăcut pentru a deveni sediul Centrocoop. Din 1976 clădirea a redevenit hotel iar astăzi pune la dispoziţie celor interesaţi 70 camere duble şi single şi 10 apartamente. Preţul unei camere duble este de 80 eu/ noapte.

3-Lâna de aur (nr. 31). În aripa de pe calea Victoriei a hotelului Capitol mai există încă Lâna de aur, singurul magazin care mai desface stofe Dorobanţul. Fabrica Dorobanţul Ploieşti a fost înfiinţată în 1886 şi a rezistat timpului, astăzi fabricând stofe din care se confecţionează costume în capitalele Europei. Mi-aduc aminte cum prin anii 65 mi-am cumpărat de la Lâna de aur o stofă roşu- vişiniu din care mi-am făcut un taior clasic la Arta Modei. L-am purtat vreo 10 ani după care mi l-a rechiziţionat fie-mea care a făcut furori cu el în anul I de facultate

4-Teatrul de Estradă Ctin Tănase fost Cărăbuş (nr. 33). Este cel mai cunoscut teatru de revistă şi cabaret din ţară. A fost înfiinţat în 1919 de Ctin Tănase un comic de excepţie care-şi improviza textele cu mult curaj. Ele mergeau la sufletul spectatorului datorită actualităţii şi sincerităţii lor. În 1945, cu sovieticii în ţară, a lansat monologul:

Rău era cu «der, die, das»

Da-i mai rău cu «davai ceas»

De la Nistru pân' la Don

Davai ceas, davai palton

Davai ceas, davai moșie

Harașo, tovărășie

Chiar dacă lungesc reviewul nu mă pot abţine să nu spicuiesc câteva versuri dintr-un cuplet de răsunet care ani de zile a fost pe buzele românilor, obişnuiţi cu râsu-plânsu. Din păcate este actual şi azi.:

Corupția ia amploare,

Cum nicicând nu s-a văzut,

Scoatem totul la vânzare,

Și cu asta ce-am făcut?

Pentru-a căștiga o pâine,

Mulți o iau de la-nceput,

Rătăcesc prin țări străine,

Și cu asta ce-am făcut?

Totul este ca-nainte,

De belele n-am trecut,

Se trag sforile, se minte,

Și cu asta ce-am făcut?

Ş. a. m. d

Hărţuit, cenzurat şi interzis, a murit în acelaş an.

Mi-aduc aminte cu drag de emisiunile radiofonice ale lui Stroe şi Vasilache, ale lui Mircea Crişan ( pe care l-am ascultat şi la Europa Liberă), Tomazian şi alţi comici de excepţie.

5- Palatul Telefoanelor (nr 37). A fost construit în perioada 1929-1933 pe locul renumitei grădini Oteteleşanu. La acea dată era cea mai înaltă clădire din Bucureşti, 53 m. Chiar şi astăzi după 82 de ani, numai 13 clădiri îl depăşesc. Cea mai înaltă este Floreasca Sky Tower de 137m. A fost proiectat de trei arhitecţi americani, în stilul zgârie norilor din Manhattan. Pentru prima oară în ţara noastră a fost construită o structură înaltă cu schelet metalic. Dealungul timpului a suferit mari distrugeri din cauza bombardamentului aliaţilor din 4 aprilie 1944 şi a marilor cutremure din 1940 şi 1977. Consolidarea structurii lui a fost coordonată de arh. prof. Cişmigiu prin Proiect Bucureşti şi a durat 10 ani. Astăzi este sediul Telekom care l-a scos la vânzare pentru 22 mil. euro.

6-. Hotel Novotel (nr. 39). Este un hotel nou de patru stele construit pe locul în care a fost Teatrul Naţional, distrus de un bombardament german după 23 august 1944. În locul fostului teatru, ani de zile pe o platformă a funcţionat o terasă iar în zidul de fundaţie s-au deschis mici magazine particulare care au funcţionat înainte de 1990. Hotelul Novotel are o faţadă identică cu a fostului teatru, ceeace îl încadrează în stilul clădirilor din jur. Are 258 camere, suite, apartamente prezidenţiale şi toate dotările începutului de secol XXI. O cameră dublă standard costă 350 lei/ noapte plus 93 lei micul dejun.

7- Blocul Adriatica. În Bucureşti sunt două blocuri Adriatica: cel din piaţa Naţiunilor Unite despre care v-am scris şi cel de lângă hotel Novotel, respectiv fostul teatru Naţional. A fost construit în timpul boomului imobiliar din 37-39 în locul unei cofetării foarte populare numită Fialkowski. Încă de la început a fost destinat birourilor Uzinei Reşiţa (SOCOMET) şi societăţii de asigurări Astra. La parter a funcţionat zeci de ani o agenţie CFR. Tot la parter până în 1990 era un mare magazin de electrice şi la etaje IPROMET. Particularitatea sa e ceasul din turnul cu trei etaje mai înalt decât restul blocului.

8-Blocul Muzica (nr. 41-43). ) Este un bloc de locuinţe la parterul căruia se află cel mai mare show- room de instrumente muzicale din ţară. Pe un spaţiu de 2000 mp magazinul are secţiuni de piane fiind unicul distribuitor Steinway&Sons, chitare Yamaha şi altele, instrumente de percuţie, de suflat, spaţii de ascultate şi testare.

9- Blocul Kretzulescu (nr. 45). ) se remarcă prin galeriile sale care găzduiesc eleganta librărie Humanitas. Pe peretele blocului o placă comemorativă este dedicată lui Mihail Eminescu care a lucrat în redacţia României Libere din acel loc.

10-Biserica Cretulescu (nr. 45).

A fost construită în anul 1720 de logofătul Creţulescu, soţul uneia din fiicele lui Constantin Brâncoveanu. Este un monument de artă brâncovenească şi este pictat în interior de Gh. Tattarescu. A suferit stricăciuni la cutremurele din 1940 şi 1977 şi în timpul evenimentelor din 1989. Restaurarea s-a terminat în 2003 când picturilor li s-a redat strălucirea de odinioară.

Micul Paris reprezentat de această porţiune a căii Victoriei s-a sfârşit aici. Intrăm în Piaţa Revoluţiei, rămasă în conştiinţa populară ca Piaţa Palatului. Vedem clădiri construite în timpul monarhiei, două clădiri simbol ale perioadei comuniste şi hotelurile şi magazinele de lux postdecembriste. Pe o distanţă de câteva sute de metri de pe Calea Victoriei se confruntă trei sisteme politice din frământata noastră istorie...

- va continua-

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 17.02.15 15:24:39
Validat / Publicat: 17.02.15 17:35:11
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 3063 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Foto dinspre blocul Adriatica
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[17.02.15 18:13:28]
»

Istorie in cuvinte si imagini by @Michi. O noua lectura din care am invatat despre... urbea natala!

Aceste episoade scrise ar trebui transmise de la o generatie la alta.

Eugenia55* †
[17.02.15 18:15:20]
»

Intrucat am locuit peste 20 de ani in blocul de langa "Adriatica" iar ferestrele apartamentului dadeau spre Palatul Telefoanelor, mi-aduc aminte cu cata infrigurare asteptam, in fiecare an, ziua de 13 decembrie.

Pe locul fostului Teatru National, unde e monstrul ala de Novotel, era un mic monument dedicat tipografilor ucisi in 1918. In 13 decembrie se organiza o ceremonie de depunere de coroane, venea un pluton (acum, nu de executie!) de militari draguti (asa-i vedeam eu din balcon!) si niste tovarasi bine imbracati, cu paltoane din stofa de-alaturi, de la Lana de Aur si caciuli din astrahan, unul citea "slove de duh" (sa fie de duhul lui!), au fost ani in care mai zburau foile din cauza viscolului, deh, ierni grele...

In 1990 s-a schimbat si numele strazii, din 13 decembrie in Ion Campineanu. Si cica, pe placa comemorativa s-a adaugat "tipografi ucisi in 1918 si 1989", doi iepuri dintr-un foc, n-am vazut, am auzit!

Mai imi amintesc de Marsul postasilor care avea ca punct de plecare Palatul Telefoanelor, o gramada de tineri in chiloti tetra negri, asta era nivelul echipamentului sportiv la amatori

Daca mai imi aduc aminte ceva, mai adaug, dar cel mai repede imi vin in minte de-alea... nefacute mergeam pe jos la scoala generala, la liceu, de la Adriatica pana la capatul Caii Victoriei, la Opereta. La facultate a fost mai usor, prin pasajul din fata Palatului Telefoanelor, cofetaria Albina, o cafea jos, in baruletul de la Arhitectura, o tempora...

Grand merci, mama Michi!

MichiAUTOR REVIEW
[17.02.15 18:36:25]
»

@Eugenia55 - Credeam că nu mai ştie nimeni de Operetă şi de aia n-am pomenit-o. Acolo înainte de a se construi clădirea Operei de Stat se ţineau spectacole de operă. Prima dată am văzut Aida la 7 ani, deci acum 73. Am prins toată galeria de monştri sacri: Ştefănescu Goangă în Rigoleto, Secăreanu în Scarpia, Dinu Bădescu în Traviata, Valentina Creţoiu în Butterfly, Emil Marinescu şi câţi şi mai câte. Apoi la Operetă toate spectacolele cu Ion Dacian.

Şi eu îţi mulţumesc pentru amănuntele pe care le-ai postat-

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[18.02.15 10:37:59]
»

@Eugenia55 - Monumentul Tipografilor l-am mai prins si eu, era pe o terasă cu vedere spre parcarea din spatele hotelului de acum.

Îmi aduc aminte și de Magazinul Romarta...eram mic și mergeam cu mama să îmi ia de îmbrăcat de acolo.

Magazinul Muzica... mmm... de cite ori nu am fost acolo a sfârșitul anilor 90 - începutul 2000 pentru a achiziționa sute de cd-blankuri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[19.02.15 01:18:17]
»

Evocarea revelionului 40 (sau 41) e delicioasă, mai ales pentru un tip cu porniri paseist-nostalgice ca mine. Îmi închipui deja scene de bal ofițeresc cum am văzut numai în filme. În plus, îmi întregește imaginea Sărindarului, stradă pe care o asociez cu o mulțime de băieți fugind cu brațele pline de ziare și strigînd „Ia Universul! ”, sau „Ediție specială! ”. Deși nu am fost martor al unor asemenea scene decît în filmele lui Nicolaescu, am citit în diverse cărți de memorii că acolo era epicentrul presei scrise din București: edituri și tipografii. Cămăruțe unde trudeau corectorii noaptea tîrziu sau dimineața devreme, meșteri tipografi în halate, micro-cafenele pentru muncitori, ziariști în pardesie, băieți cu ziare în mîini și patroni bine îmbrăcați, cărora le deschidea ușa mereu un portar sau un șofer. Cam asta îmi vine mie spontan în minte cînd trec prin zonă. Redacții ca în filmele americane alb-negru, ca în The Front Page (în care Jack Lemmon încearcă (în van) să scape de patronul Walter Matthau ca să își întemeieze o familie), sau tipografii care așteaptă ultima variantă a unei știri controversate (ca în The Paper). O combinație de Micul Paris și Manhattan, mai ales că Palatul Telefoanelor, care arată realmente ca un bloc de epocă din New York (deși cam alb, l-aș vedea mai cenușiu), e după colț.

Strada Sărindar astăzi se numește Constantin Mille, poate ultima legătură rămasă cu breasla ziariștilor (acu am văzut și eu că respectivul a fost ziarist; eu presupuneam, fără să verific, că Mille a fost actor, prin analogie cu strada vecină, Matei Millo, și cu prezența teatrelor în zonă).

Probabil că acești zeci de metri dintre Sărindar/Capșa și fostul Teatru Național au fost realmente „buricul tîrgului” pînă în anii 50: aici era presa, aici erau teatrele și cafenelele, stabilimente importante, unde se întîlneau „condeiele”, scriitorii și ziariștii, mai întîi la Oteteleșanu (azi o străduță duce mai departe numele, căci pe locul terasei s-a ridicat Palatul Telefoanelor), mai apoi la Capșa și altele, printre care și Cafe de la Paix (care era cred exact unde e acu Lîna de Aur) și Berlin (pe Sărindar, restaurantul RDG-ist, unde mai găseai în anii 80 țigări și bere nemțești).

E bine că s-a găsit soluția cu fațada Novotelului, e o frumoasă trimitere la amintiri. Primăria n-ar fi reconstruit niciodată teatrul, așa că măcar o bucățică din el e prezentă din nou pe Calea Victoriei.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, Dan&Ema, Eugenia55*, Michi, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Bucureşti:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081603050231934 sec
    ecranul dvs: 1 x 1