GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Despre posibilitatea de a vizita Monetăria Statului am aflat pentru prima oară acum vreo doi ani, ascultând podcastul în care Cătălin Oprișan l-a avut ca invitat pe Octavian Schen, directorul instituției. Dacă cineva este curios, episodul este, încă, disponibil pe youtube – se pot afla de acolo o grămadă de chestii.
Am rămas cu amintirea (difuză, dar „bună” a) acelei discuții; prin urmare, atunci când a venit propunerea de a încerca să vedem Monetăria, împreună cu un grup de liceeni, am făcut toate demersurile necesare pentru a programa această vizită. În scop educațional, ele se aprobă destul de ușor, cu condiția de a nu se suprapune peste altele, deja anunțate. Am reușit să fixăm ora 11 a unei zile de luni.
Din exces de entuziasm, la 9:40 eram deja pe Str. Fabrica de Chibrituri nr. 30, peste drum de Primăria Sectorului 5, cu gândul că am ajuns cu 20 de minute prea devreme. De fapt, mai aveam de așteptat cam multișor 😁 și, fiind friguț, am luat-o la pas către Parcul Carol, unde am prins schimbarea gărzii la Mormântul Ostașului Necunoscut. În drum, am trecut și pe lângă fosta Gară Filaret, dar și prin fața Bisericii Cuțitul de Argint, copia (nereușită😎) a Sfântului Nicolae Domnesc din Iași.
La 11 fără puțin eram înapoi. Am fost controlați ca la aeroport și conduși într-o sală-muzeu, unde ne-am lăsat hainele groase și toate monedele pe care le aveam la noi. Orice s-ar fi găsit în buzunare la întoarcere – s-ar fi confiscat. Am fost preluați de cei care aveau să ne ghideze pe acolo, trei domni respectabili care s-au prezentat, simplu, ca Dan, Mircea și Nelu; ne-au oferit explicații interesante și inedite, captivându-i pe elevi. La întrebările mai delicate au ocolit răspunsul și, în cazul în care cineva a insistat, au invocat secretul de serviciu și chiar secretul de stat.
Mai întâi am fost invitați să aruncăm o privire prin sala-muzeu, dar abia la întoarcere aveam să înțelegem ceea ce aveam ocazia să vedem acolo - voi reveni. Apoi ni s-au spus câteva lucruri despre istoria Monetăriei Statului. Detaliile pot fi citite și pe site-ul instituției monetariastatului.ro/istorie sau, evident, pe ro.wikipedia.org/wiki/Mon ... %83ria_Statului, de unde am să citez, aducând și câteva mici completări:
A fost înființată în 24 februarie 1870, la trei ani după întemeierea sistemului monetar național al „leu” -lui, într-un sediu de pe șoseaua Kiseleff [între Biserica Mavrogheni și Spitalul Filantropia, pe actuala Strada Monetăriei]. În anul 1870 Monetăria a funcționat doar câteva luni, timp în care a bătut piese de aur de 20 de lei [vestitul pol al lui Caragiale] și de argint de 1 leu, pe rondele importate din Franța. Din cauza protestului Imperiului Otoman [căruia îi eram vasali, iar a bate modedă este un atribut al suveranității], activitatea monetară a încetat după câteva luni, iar monedele din argint au fost executate în Belgia.
În 1879, imediat după câștigarea independenței, a fost reluată producția de monede, care a continuat cu deosebită intensitate până în 1885. În 1890 aici s-au bătut din nou monede de aur de 20 de lei, după care activitatea a încetat, revenindu-se la baterea monedei românești în străinătate. Acest sediu a fost demolat în anul 1912, pe locul rămas fiind construit actualul palat al Muzeului Țăranului Român.
Actuala Monetărie a fost înființată în 1935. Constantin Băicoianu ro.wikipedia.org/wiki/Con ... anu_(economist), director în cadrul Băncii Naționale, i-a prezentat Regelui Carol II calculele sale, din care reieșea că e mai ieftin să bați monedă în țară decât afară (la acea vreme, noi aveam contracte la Birmingham, în Anglia). În plus, era o chestiune de prestigiu ca un stat să aibă propria monetărie. Carol a aprobat resursele necesare și noul „Palat al leilor” a fost ridicat în fix nouă luni, pe Dealul Filaret.
Funcționează neîntrerupt în acest sediu până în ziua de azi. Din 1956, Monetăria a fost subordonată Băncii Naționale a României, iar în 1990 a fost reorganizată ca Regie autonomă. A făcut față cu succes provocărilor de pe parcurs, inclusiv perioadei de inflație galopantă din anii 1990, când în România nu au mai circulat monede – diversificându-și activitatea.
În prezent se autofinanțează: are contracte comerciale cu BNR (care este principalul client), dar și cu băncile centrale ale altor țări (Moldova, Macedonia de Nord etc.) pentru emiterea de monedă, însă se ocupă și cu producerea medaliilor de colecție, a medaliilor personalizate (oricine poate comanda aici o medalie în nume propriu!), fabrică bijuterii, insigne, plachete, sigilii. Inclusiv raclele moaștelor din biserici – tot aici se fac. În sala-muzeu am văzut parte dintre aceste realizări, plus o sabie, un coif sau o replică a trofeului Cupei Campionilor Europeni câștigat de Steaua în 1986.
În continuare, am început să vizităm diverse săli ale Monetăriei. În primul hol am văzut cum funcționează pantograful, care transformă o monedă-machetă mare, executată artizanal de designeri pricepuți, într-o matriță cu scara 1:1 ce urmează a fi folosită pentru producția de serie. Multe astfel de matrițe sunt expuse pe acest hol, inclusiv unele rămase de la vechea monetărie, cea din sec. XIX.
De aici, am mers în hala unde se bate moneda: nu cu ciocan și nicovală, ca în evul mediu, ci folosind prese moderne, de mare productivitate, care bat și 7-800 de monede pe minut. Moneda de 10 bani este cea care strică cel mai repede aceste prese, deoarece este fabricată dintr-un aliaj mai dur; cea de 50 de bani e dintr-un metal moale. O provocare o constituie monedele din două metale, de tipul celei de 2 euro, care au un miez rotund, înconjurat de o coroană circulară. Nu se fabrică (încă) la noi moneda de 2 euro, dar se realizează monede macedonene similare.
Am trecut în hala unde monedele se numără și se adună în fișicuri. Este permisă o toleranță de plus minus trei monede la un milion! Numărarea și ambalarea se fac automat, dar procesul trebuie supravegheat permanent de om, întrucât mașinile mai aruncă afară câte o monedă, mai încalecă altele – și tocmai am spus care e toleranța admisă 😊.
Am intrat apoi în atelierul unde se realizează medaliile. Acestea nu se fabrică în serie, ci una câte una. Există și aici o presă, dar ea este manevrată manual. După ștanțare, medalia nu este aruncată în ladă, ci e luată de pe banc cu mănuși pe mâini, ștearsă cu o cârpă moale și așezată într-o cutiuță specială. Nu se admite nici cea mai mică zgârietură sau amprentă, orice defect face ca medalia să fie trimisă la retopit. Sunt comenzi la care peste 50% dintre ele sunt retopite. Unele sunt colorate – am văzut cum se face și treaba asta. Copiii s-au ales cu niște medalii din aluminiu cu „bube” 😊 (am pozat una, față-verso, are pe ea o mică amprentă, deci urma a fi retopită).
Ultima sală vizitată a fost laboratorul de chimie. Aici se decide compoziția aliajelor, se verifică puritatea aurului etc. Este singurul laborator din România acreditat internațional pentru astfel de operațiuni, deci onorează și comenzi din afară. Aparatura pare nespectaculoasă, cu nimic mai bogată decât cea din laboratorul de chimie al unei școli obișnuite. De altfel, directorul spune, în podcastul indicat la început, că echipa care l-a acreditat a rămas șocată de acuratețea rezultatelor obținute cu dotări atât de „primitive”.
În toată Monetăria, fotografiatul este interzis. Ni s-a permis, totuși, o poză de grup la final, într-o curte interioară, în fața unei case tradiționale românești construită de artizanii Monetăriei și premiată pe la un concurs. Mircea ne-a spus că au ca angajați adevărați artiști și, văzând ce e acolo, l-am crezut!
Recomand să îi treceți pragul, dacă se ivește ocazia (de preferat, trebuie creată ocazia 😇). În magazinul de prezentare se intră direct din stradă, fără nicio programare. Imagini mai multe și noutăți se pot vedea / afla (de) pe FB.
Trimis de adso in 08.01.25 00:37:39
21 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
21 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Interesant periplu prin Bucuresti! Nici nu stiam ca se poate vizita Monetaria. De retinut!
Cred ca e de bine sa incepi ziua citind despre bani, asa cum incep eu ziua de azi.
Zi buna tuturor!
@adso: Ca și @DOINITA, nici eu nu știam că Monetăria statului se poate vizita. Sunt convinsă că acest tur a fost cât se poate de instructiv și de plăcut pentru elevii tăi. Cred că i-ar fi interesat și o vizită la Muzeul BNR. Foarte interesantă nu doar pentru ei. Și acolo se intră tot în condiții speciale, cu programare, cu controale de securitate și bineînțeles cu actul de identitate.
@DOINITA: Mulțumesc pentru ecou!
Da, nici eu nu știam până acum doi ani. De altfel, nici nu se vizitează de foarte mult timp, în podcastul indicat, filmat în 2022, directorul instituției povestește despre faptul că abia atunci se primeau primii vizitatori și abia demarase procesul de adunare a obiectelor pe care noi le-am admirat în sala-muzeu.
Ca adult singur este destul de greu să obții aprobare de a intra acolo, dar nu e imposibil. Cineva povestea pe net că a fost alipit unui grup de studenți de la ASE și a vizitat Monetăria împreună cu aceștia.
@iulianic: Aveți dreptate, i-ar fi interesat. Sunt niște tineri extrem de curioși și de receptivi. Din păcate, deși am făcut demersuri pentru a vizita Banca Națională cu o lună și jumătate înainte, nu am găsit disponibilitate pentru a primi un grup atât de numeros. Locuri izolate mai erau, dar pentru grupuri mari - nimic.
De altfel, prima încercare am făcut-o la Muzeul BNR. Abia în urma eșecului înregistrat acolo, cineva informat a venit cu ideea Monetăriei și ne-a ajutat în parcurgerea pașilor necesari.
Eu am văzut Muzeul BNR, chiar de două ori: acum vreo șapte ani, când se intra prin Palatul nou, și acum doi ani, pătrunzând în interior prin Palatul vechi. Este foarte interesant. Dar, comparând, Monetăria mi se pare peste -poate și din cauză că vizita e mai recentă .
@adso: Noi, bucureștenii, îți mulțumim pentru semnalarea acestui obiectiv inedit ce se poate vizita în urbea noastră. Înțeleg că această „deschidere către public” e destul de recentă și că ar fi bine o alipire de un grup (în urma unei programări). Dacă combinăm vizita la Monetăria Statului cu o vizită la Muzeul Băncii Naționale a României (vezi impresii) avem o imagine mai completă a istoriei monetare.
Se poate viziona următorul filmuleț de pe Youtube despre baterea monedelor românești, filmat în interiorul Monetăriei Statului: youtube.
Mă bucur că ați făcut o scurtă plimbare în zonă - deși nu pare e destul de ofertantă în obiective turistico-istorice. Biserica „Cuțitul de Argint” (sau Filaret ori Bărbătescu Nou - turismistoric.ro/biserica ... titul-de-argint) este importantă pentru Capitală întrucât este o urmă a expoziției regale din 1906. În apropiere se afla și geamia „Carol Hunchiar” (vezi impresii), dar și castelul/cetatea Țepeș (vezi impresii) (reminescențe ale aceleiași Expoziții Generale Române din 1906). Despre Gara Filaret (vezi impresii), important monument istoric, nu mai zic nimic - valorificarea ei din toate punctele de vedere este zero.
Un an ușor și bogat în călătorii/împliniri/realizări!
@tata123 🔱: Pentru dvs este ușor să intrați la Monetărie, că aveți copii de vârstă școlară: programați, de comun acord cu dirigintele, o vizită a întregii clase și vă treceți ca profesor însoțitor, nu vă cere nimeni cartea de muncă .
Foarte bun filmulețul semnalat, conține mare parte dintre informațiile pe care le-am aflat și noi la fața locului. Mulțumesc!
În Parcul Carol am mers la punct fix, cunosc binișor zona și am decis imediat cum să umplu timpul. A fost chiar foarte bine că am ajuns, din greșeală, prea devreme, altfel nu mă mobilizam să îi mai duc pe acolo .
Vă întorc urările din final!
'Din exces de entuziasm, la 9:40 eram deja pe Str. Fabrica de Chibrituri nr. 30, peste drum de Primăria Sectorului 5, cu gândul că am ajuns cu 20 de minute prea devreme. De fapt, mai aveam de așteptat cam multișor ' - drept e dom' profesor! Cam o oră și 20 minute după calcule...
@Marius 72: cam asa
Eu am scris programul, am trecut ora 11. Toata lumea l-a primit. Cand am anuntat grupul ca trebuie sa ajungem la 10, nimeni nu m-a contrazis, insa. Asta inseamna sa aiba altii incredere in tine .
Un adult din grup, in urma acestei patanii, a povestit ca in vara a ajuns prin Serbia cu niste prieteni, 4 in aceeasi masina. Si pierdusera drumul, iar indicatoarele erau cu chirilice si nici nu aveau cartela de internet. Atunci unul a preluat comanda: stanga, inainte, dreapta, dreapta etc.
Dupa o vreme de invartit aiurea, altul l-a intrebat: dar stii unde mergem? Nu, raspunde cel cu indicatiile, dar primele calitati ale unui lider sunt rapiditatea cu care ia decizii si fermitatea cu care le comunica celorlalti .
@adso:
”Si pierdusera drumul, ... Atunci unul a preluat comanda: stanga, inainte, dreapta, dreapta etc... Dupa o vreme de invartit aiurea, altul l-a intrebat: dar stii unde mergem? Nu, raspunde cel cu indicatiile, dar primele calitati ale unui lider sunt rapiditatea cu care ia decizii si fermitatea cu care le comunica celorlalti
Ha, ha, ha! , ... e de-a râsu'plânsu'Cam așa-i și cu politicienii noștrii!
Este foarte interesantă această vizită la Monetărie! În cei 25 de ani când am lucrat foarte aproape de Monetărie, (la Centrala F.cii de Bere Rahova, în proiectare), nu am catadicsit să dau o fugă s-o văd, măcar pe la exterior, că atunci nu se putea vizita.
De la tine am aflat de ce este numită Str. Monetăriei cea din lateralul M. Ț. R. (așai spunem mulți bucureșteni Muzeului Țăranului Român Habar n-aveam că, de mult, acolo a fost odată prima Monetărie. A trebuit să scrie un ieșean ca să afle un/o bucureștean/că
Am să deschid și cele două link-uri pe care le-ai propus, să aflu mai multe lucruri M-am grăbit, însă, să scriu acest ecou, ca să-ți mulțumesc pentru informațiile scrise și pentru a te felicita că ni le-ai dat!
Să mai vii prin București, asta îți doresc, pe lângă sănătate și putere de muncă!
@doinafil: Vin in Bucuresti cel mai rar o data pe an. Mie chiar imi place capitala si nu ii inteleg deloc pe cei care se plang. Trafic ucigator sau cladiri paraginite sau mai stiu eu ce - se gasesc din belsug si in Iasi, Cluj sau Constanta.
Stiam de acronimul MȚR, si eu ii spun la fel. Daca dati cautare pe Google Maps pentru Monetaria Statului, vi se va cere sa va decideti unde doriti sa mergeti: in zona Piata Victoriei sau in zona Parcului Carol. Motivul este tocmai faptul ca vechea Monetarie si-a lasat in urma numele.
Dupa cum cea actuala se afla langa Gara Filaret - care nu mai exista, pe Str. Fabrica de Chibrituri - si ea, o amintire .
Multumesc pentru ecou si pupici!
Dacă priviți fotografia care ilustrează Articolul zilei de azi, se poate observa o ușoară umbră în partea de sus a medaliei, mai ales în stânga. Eu țin acum medalia în mână, vă asigur că nu este foarte vizibilă - probabil e o amprentă. Oricum, este motiv suficient de puternic pentru a fi considerată rebut și dată la retopit.
Jalea mare e la medaliile din aur. Aurul este foarte moale și imediat rămân semne (fine) pe el. Ni s-a spus că mai bine de jumătate dintre medaliile din acest metal sunt „întoarse” de controlul de calitate. Și că, oricât de exigenți sunt cei din monetărie cu munca lor, clientul încă refuză și altele.
@adso: Știi care e culmea? Citeam undeva, acum ceva vreme, că printre colecționarii de medalii și monede sunt unii care le colecționează pe cele cu defecte și care, culmea, au o valoare mult mai mare decât cele fără defecte. Cred că era vorba despre niște dolari bătuți pe la sfârșitul secolului al XIX-lea, parcă.
Pe de altă parte am constatat că pe la niște olimpiade, organizatorii au retras medalii pentru că au găsit urme de paracetamol prin ele . Ce ți-e și cu colecționarii ăștia
@Pușcașu Marin: Da, așa este, ne-a explicat și nouă Dan sau Mircea, nu mai țin minte care dintre ei .
E la fel ca în filatelie. Timbrul nostru Cap de Bour este atât de scump & celebru & căutat pentru că, la una dintre multiplicări (se pleacă de la matriță, se adaugă cerneală și se trage o coală), s-a produs o inversiune a colorilor, fondul și desenul au apărut pe dos. Acea coală a intrat, totuși, în circulație. Ei bine, timbrele cu defect de culoare sunt cele vânate de colecționari, pentru că sunt rare.
Dar este vorba de alt tip de defect, nu de o zgârâietură sau o amprentă. Astea nu se valorizează cu plus
@Pușcașu Marin:
”Pe de altă parte am constatat că pe la niște olimpiade, organizatorii au retras medalii pentru că au găsit urme de paracetamol prin ele . Ce ți-e și cu colecționarii ăștia
Nişte pricinoşi şi nişte cârcotaşi, domne!
=
La timbre ştiam şi eu că acelea cu erori de tipărire sunt cu muuult mai valoroase decât cele "corecte".
Înainte de 1989 eram în vizită la un colecţionar care mi-a arătat "maşina" pentru fiul lui în doar OPT timbre. Era vorba de o Dacie (80.000 lei). Restul colecţiei nici nu mai conta, deşi avea o bibliotecă întreagă. În catalog am văzut ambele variante ale timbrului respectiv, corectă şi "greşită".
@nicole33: Cu timbrele le mai știu și eu. Am avut o perioadă când începuse să mă prindă microbul, dar nici la nivel de grupa mică n-am ajuns. Am avut și eu un coleg care avea vreo 50 de ani pe vremea când eu aveam 25 sau 26 și care avea toate timbrele emise în România după anul 1900, mai puțin un cap de bour sau cam așa ceva emis prin 1902 sau 1903 și pentru care era hotărât să-și infometeze familia dacă l-ar fi găsit să-l cumpere. Îmi povestea că la cutremurul din 1977 nici nu l-a interesat de nevastă și copii. Și-a luat clasoarele și a luat-o la fugă pe scări
Dar de ce zic eu de el. Când a ajuns asfaltul la mine pe stradă, mai întâi au băgat pietriș și a venit nenorocirea aia mare care compactează prin vibrații. Mie nu-mi păsa că se poate dărâma casa. Eu păzeam sticluțele cu băuturi din colecție să nu cadă de pe rafturi . De-aia ziceam... ce ți-e și cu colecționarii ăștia.
M-a distrat chestia cu liderul și rapiditatea deciziilor! Mai ales că am pățit ceva asemănător în antichitatea vacanțelor noastre prin Bulgaria și când ne-a lăsat net-ul iar șoferul meu de lux nu era interesat că dacă mergem spre dreapta dăm spre mare iar spre stânga ne ducem la sârbi. El dorea să vadă Bulgaria autentică!
Bun articolul, nu știam că s-ar putea vizita, cu ceva noroc, Monetăria. Și nici nu credeam că raclele pentru moaște se fac la ei. Cu ocazia asta, deschizând un link din articol, am aflat un cuvânt nou pe care sigur nu-l voi ține minte: engolpion!
Probabil că în viitorul nu foarte depărtat, va fi vizitabilă mai ușor, precum muzeul BNR.
@adso:
”Din exces de entuziasm, la 9:40 eram deja pe Str. Fabrica de Chibrituri nr. 30, peste drum de Primăria Sectorului 5, cu gândul că am ajuns cu 20 de minute prea devreme. De fapt, mai aveam de așteptat cam multișor 😁 și, fiind friguț, am luat-o la pas către Parcul Carol, unde am prins schimbarea gărzii la Mormântul Ostașului Necunoscut. În drum, am trecut și pe lângă fosta Gară Filaret, dar și prin fața Bisericii Cuțitul de Argint, copia (nereușită😎) a Sfântului Nicolae Domnesc din Iași.
Tot raul spre bine! Asa ati mai vazut si cate ceva "adiacent", pe care cred ca nu multi din grup le-ar fi "bifat".
Daca nimeni n-a ripostat la comunicarea orei, inseamna ca s-au gandit ca mai aveai ceva in plan pentru ei. Si s-a dovedit a fi adevarat!
Interesanta aceasta vizita. Inedita si educativa.
Poate, intr-un final, vei reusi si vizita la BNR.
P. S. Nici eu nu vad in poza vreo urma pe medalie.
@elviramvio: Sărut mâna! Mulțumesc pentru ecou și scuze că răspund cu întârziere. Nu-mi stă în caracter .
La Monetărie se fac doar raclele de calitate . Că, altminteri, sunt și alți furnizori pentru obiectele bisericești. Doar că, așa cum punctează, cu modestie , în podcast, directorul instituției, respectivii furnizori nu reprezintă o reală concurență pentru Monetărie, mai au mult de învățat.
Adevărul este că tot ceea ce am admirat în vitrinele din prima sală mi-a plăcut. Se vede că au ca angajați adevărați artiști.
Să sperăm că modalitatea de vizitare va deveni din ce în ce mai simplă, pentru că este un obiectiv care, cu siguranță, merită cunoscut.
@Zoazore: O, ce surpriză plăcută! Nu doar că citești ce scriu, dar lași și un ecou la un articol de-al meu! (Da, știu, de-ale mele, dar rămâne așa.)
Cred că urmează să se întâmple oarece, erupe Etna, se schimbă sensul de rotație a Lunii, habar n-am. Să stăm mai mult prin casă zilele care vin, eu așa zic!
Parcul Carol era, oricum, pe „Lista B” , fără de care nu plec de acasă. De cele mai multe ori, parcurg mare parte și din ea. Ceea ce înseamnă că nu vrei să fii cu mine în excursii, că „scot sufletul din oameni” , după cum mi se spune. Eu, în schimb, cred că ajut la înnobilarea sufletului companionilor (prin artă, istorie, mișcare etc.). Chestie de perspectivă .
Am spus într-un ecou, mai sus: am fost de două ori la BNR, dar pe persoană fizică. Cu copiii - nu știu dacă mai apuc, sunt atâtea de văzut, nu cred că revin curând cu ei în București.
P. S. Este o amprentă acolo, sus, puțin către stânga.
@adso:
”O, ce surpriză plăcută! Nu doar că citești ce scriu, dar lași și un ecou la un articol de-al meu! (Da, știu, de-ale mele, dar rămâne așa.) Cred că urmează să se întâmple oarece, erupe Etna, se schimbă sensul de rotație a Lunii, habar n-am. Să stăm mai mult prin casă zilele care vin, eu așa zic!
Mereu am citit articolele tale, dar scriu ecouri doar unde subiectul nu ma depaseste.
Iar erupe Etna? hai, ca nu este primul ecou pe care ti-l scriu! Am mai scris, dar ai uitat tu!
@Zoazore: Mi-ai scris multe, ai dreptate.
Îmi răspunzi când comentez la @nicole, la @yersi, la @marin - pe unde mă prinzi .
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2024 De la biserică și han, la bancă și spațiu expozițional: povestea Palatului Dacia-România — scris în 06.11.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 Redescoperind capitala: Lipscanii între București și Victoria — scris în 27.10.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2024 Spectacolul apei și a dronelor în Piața Unirii — scris în 24.08.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2024 Străzi și clădiri bucureștene cu parfum de epocă — scris în 02.08.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Povești despre clădiri și oameni: Palatul Noblesse — scris în 01.08.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 Repere ale Revoluției Române în București în 2023 — scris în 21.12.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Fântâni, bere & dovleci — scris în 20.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ