ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.03.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAR-2023
DURATA: 2 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Bucureştiul sub magia florilor de magnolii

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Zilele trecute într-o dimineaţă călduroasă ca de vară, senină şi cu o temperatură de aproape 20 de grade am ieşit din casă să fac o plimbare de câteva sute de metri. Aproape peste drum de locuinţa mea am văzut o magnolie micuţă şi destul de ofilită cu mai multe petale pe jos decât în coroană. Primăvara foarte călduroasă dar şi atmosfera de seră dată de o stradă cu un trafic intens la orice oră, şi-au spus cuvântul. Din cauza căldurii, magnoliile al căror timp de eflorescenţă era luna aprilie au înflorit anul acesta în martie dar se şi scutură înainte de vreme. Am căutat şi văzut magnolii în două zile succesive în cartier, pe străzile liniştite adiacente cu Calea Floreasca. Din cauză că aerul acolo nu este poluat ca pe strada principală, unele sunt chiar spectaculoase. Din pozele personale pe care le-am postat, cu toate că nu ocupă un loc de top în Bucureşti, rezultă că au meritat efortul de a le vedea.

Mi-am adus aminte cum în ˝epoca de aur˝ Bucureştiul era tern, cenuşiu, fără animaţie şi cu trafic redus. În duminicile în care nu aveam voie să ieşim cu maşina (numere cu soţ-fără soţ) coboram din Drumul Taberei unde locuiam pe atunci până în Cotroceni pe străzile cu nume de doctori. Aşa am descoperit câteva magnolii roz apoi pe cele albe şi mai târziu pe cele din apropierea de televiziune. Puţine ca număr. Prezenţa lor era însă o pată de culoare pe obrazul cenuşiu al oraşului aşa cum cireşii în floare pe care i-am admirat la Tokio, animează multe imobile sumbre din Japonia. După 1989 acest obicei ne-a dispărut fiind înlocuit cu foamea celui flămând după excursii.

Câteva cuvinte despre magnolii

Magnolia este o plantă foarte veche, unele surse spun că de milioane de ani dar eu mă mulţumesc şi să ştiu că au apărut cu câteva mii de ani în urmă. Face parte din familia Magnoliaceae şi provine din ţările cu climat cald din Asia. Se cunosc peste 70 de specii de magnolii şi 200 subspecii, toate fiind caracterizate prin flori mari, grele, în format de cupă cu petale albe, roz, violet, galben, cu un trunchi puternic şi înălţime care poate depăşi 8-10 metri. Principalele specii cunoscute sunt Soulageana înaltă de până la 7m, cu flori roz irizate cu alb, Stellata răspândită mult în România, cu flori albe duble, Liliforma cu flori de culoare violet, Grandiflora f. înalte şi cu flori care ajung la 25 cm diametru, Acuminata al cărei trunchi depăşeşte 10m, Obovata care înfloreşte în iunie, cu flori albe cu filament roşu şi parfum intens. De regulă magnoliile înfloresc la începutul primăverii în aprilie (anul acesta din cauza timpului călduros la noi au înflorit în martie) şi durata de eflorescenţă este de maximum două săptămâni.

În China şi Japonia de unde provin, sunt considerate simbol al anduranţei, eternităţii şi nobleţei, durata de viaţă putând ajunge până la 120 de ani. Magnolia are şi virtuţi terapeutice. În SUA este floarea oficială a statelor Mississipi şi Louisiana. Este păcat că în Bucureşti nu se creează o sărbătoare a magnoliilor, aşa cum japonezii sărbătoresc zilele cireşilor înfloriţi. Bine promovată ar fi o oportunitate turistică.

Arborele de magnolia a fost descoperit de botanistul francez Charles Plumier pe insula Martinica. A fost studiată de Plumier care i-a dat numele de magnolia în onoarea celebrului botanist Pierre Magnol (1638-1715). În tara nostră prima magnolie a fost adusă în 1918 la Câmpina de un architect austriac care a plantat-o în curtea unui industriaş local. Este albă cu irizări roz, înfloreşte şi acum de peste o sută de ani şi e considerată una din cele mai mari magnolii din Europa.

Zonele cu cele mai multe magnolii din Bucureşti

În Bucureşti magnolii sunt în mai toate cartierele cu case, mai rar în faţa blocurilor. Casele în curtea cărora se găsesc au fost construite în prima jumătate a secolului trecut, unele la parcelările pentru locuinţe ieftine (devenite acum vile) şi locuite în unele cazuri de personalităţi care au rămas în istorie. Dau exemplu casa de pe str Barbu Stefănescu Delavrancea nr 61 unde a locuit medicul George EmilPalade, specialist în biologia celulară, emigrat în SUA, singurul român care a fost laureat cu premiul Nobel în medicină în 1974.

Principalele aglomerări ale acestei plante milenare sunt în cartierele cu case pe pământ dar există o probabilitate mare să găsiţi magnolii şi în aproapiere de locuinţa voastră. Eu am văzut una în cartierul meu în faţa unui bloc. În ultimii ani s-au sădit sute de exemplare şi există multe magazine specializate în vinderea butaşilor sau îngrijirea lor.

-Zona Cotroceni pe străzile cu nume de doctori (dr. Carol Davila, dr. Lister, dr Pasteur, dr Juvara, dr. Romniceanu şi alţi câţiva zeci). Acest cartier a scăpat de demolările lui Ceauşescu şi are case cu grădini şi magnolii la poartă. Parcul dr. Romniceanu este practic înconjurat de magnolii. Pe vremea când îl vizitam în luna aprilie prin anii 70-80 nu găseam mai mult de câteva exemplare. Acum sunt cu zecile trecute în lista actualizată din martie 2023.

-Cartier Piaţa Muncii pe străzile Diligenţei, Levăntica, Cerceluş, Al. Maagatti. În zona caselor pe pământ este cartierul cu densitatea cea mai mare de magnolii. În special pe str. Diligenţei aproape că nu e curte fără o magnolie. Pe str Alex Mangatti este o magnolia uriaşă cu înălţimea până la acoperişul casei cu flori de culoare cyclamen.

-Cartier Kisselef pe străzile Barbu Delavrancea (sunt şapte magnolii din care cea mai spectaculoasă e la no. 63 având culoare albă cu firişoare roz), Mahatma Gandhi (nr. 8, de culoare roz), Docenţilor şi Arcul de Triumf. Magnolia din str. Mahatma Gandhi este cea mai mare din Bucureşti, urmată de cea din Barbu Delavrancea, la amândouă fiind cozi pentru fotografiat zilnic în această perioadă. Arcul de Triumf este îmbrăţişat de două magnolii tinere. În ultimii ani magnoliile s-au înmulţit, de ex. pe str Zambaccian sunt patru, pe Pangrati trei, pe bdul Aviatorilor trei s. a. m. d.

-Zona Piaţa Romană- Armenească pe străzile Dumbrava Roşie, Icoanei, Jean Louis Calderon, C. A. Rosetti. Pe str. Dumbrava Roşie în apropiere de Piaţa Spaniei este o magnolia uriaşă cu flori roz care se ridică până la acoperişul casei; pe str. Louis Calderon deasemeni o magnolie mare care calcă pe urmele celei de pe str. Mahatma Gandhi. Deasemeni impresionantă este magnolia de la Ambasada Ungariei

-Cartier Floreasca (pe care l-am străbătut la pas) pe străzile: Calea Floreasca (şi adiacent str. Chile, Donizetti, Glinka, Mozart, Drobota, cd. Bulugea, la care am postat poze făcute de mine). Pe strada Drobota la numerele 4,7, 18,20, am găsit patru magnolii dintre care una cu flori roz este spectaculoasă.

-Cartierul Pantelimon, parcul Morarilor are 40 magnolii tinere, una lângă alta din specia Galaxy.

Bineînţeles că mai sunt şi alte cartiere sau măcar cuartaluri cu magnolii de culoare albă, roz, violacee cyclam, dar cele mai căutate sunt cele galbene. Din cele 20 inventariate dintr-un total de peste 1000 de magnolii în Bucureşti, cele mai accesibile ca locaţie sunt pe str Mărţişor (casa memorială T. Arghezi), str. dr. Lister, dr. Pasteur, Sf. Elefterie, Aurel Vlaicu, Paris, Bruxelles.

Harta magnoliilor din Bucureşti

O tânără mare iubitoare de magnolii Diana Robu a realizat în ultimii trei ani o hartă a magnoliilor din Bucureşti, pornind în 2020 de la 15-20 exemplare (pinuri) ale căror locaţii le cunoştea de dinainte. În 2021 a conturat pentru prima oară proiectul de identificare a locurilor cu magnolii şi acestă acţiune a devenit curând populară printre bucureşteni. Diana Robu a străbătut cu piciorul cartierele şi străzile capitalei văzând, fotografiind şi stand de vorbă cu proprietarii de la care au aflat date despre magnoliile din faţa casei. Diana Robu, absolventă de jurnalism are ca loc de muncă permanent Hospice Casa Speranţei unde este Storyteller. Casa Speranţei se ocupă de îngrijirea si alinarea suferinţei copiilor şi adulţilor cu boli incurabile.

Proiectul de inventariere a magnoliilor din Bucureşti a fost conceput în 2020 în timpul restricţiilor din pandemie şi a luat fiinţă în 2021. A ajuns astăzi la peste 1000 de exemplare poziţionate şi fotografiate. În jurul Dianei Robu s-a constituit o comunitate care-i trimite poze de la adrese noi. Spiritul civic al bucureşteanului se vede astfel: in 23 martie la publicarea străzilor cu numerele la care se găsesc magnolii erau 995 locaţii (pinuri), ieri 28 martie la ora 14 erau înregistrate 1024 adrese. În interviurile publicate, Diana Robu susţine că magnolia ar trebui numită simbol al Bucureştiului pe timpul primăverii. Văzând magnolii a învăţat să iubească din nou Bucureştiul aşa cum ar trebui să facem cu toţii. ˝Ultimii ani au fost complicați și încâlciți, am traversat cu toții perioade complicate și harta a răspuns unei nevoie clare, aceea de ne concentra și pe ceva bun. Când avem de-a face cu pandemii, cu războaie și cu tot soiul de nenorociri, poate părea indecent să îndemni la bucurie. Dar eu cred că exact în aceste momente avem nevoie mai mult ca oricând de culoare, de frumos. Asta au făcut magnoliile pentru mine, pentru comunitatea din jurul hărții” a scris Diana pe blogul ei

Harta cuprinde lista a peste 1000 de exemplare inventariate cu precizarea străzii şi a numărului stradal dar şi o mini hartă a amplasării străzii respective în capitală. Personal am găsit toate locaţiile în care am văzut magnolii în cartierul Floreasca. Sunt sigură că mai sunt exemplare neidentificate. De ex. pe str Dobrotă din cartier Floreasca în listă este trecut un singur exemplar la nr 7 ori eu am fotografiat patru (numerele 4,7, 18,20) M-am hotărât să trimit organizatoarei acestei acţiuni fotografiile mele pentru a fi incluse în listă. Ca observaţie cred că străzile ar trebui ordonate alfabetic (deşi există lupă de căutare) şi deasemeni una şi aceeasi stradă figurează în mai multe locuri la numere stradale diferite (probabil pe măsură ce sosesc informaţiile). Una peste alta este o acţiune absolut excepţională

Adresa hărţii inclusiv lista celor 1024 magnolii şi adresele lor publicate pe 28.03 ora 14.17 cât şi amplasarea în microcartier se găseste aici.

Trebuie încercat copy/ paste de mai multe ori pentru a accesa linkul care începe cu # Harta. Probabil când veţi citi vor fi mai multe magnolii identificate pentru că lista se actualizează permanent.

Concluzii

M-am grăbit să scriu acest review ca să vă faceţi timp să mai vedeţi încă o magnolie înflorită în apropierea casei sau a jobului Dstră. Privind aceste flori mari cu culori pastel îţi este transmisă o stare de bine (acum se zice energie pozitivă) care te scoate din rutina zilnică şi mai ales din impactul ştirilor negative care te invadează pe toate canalele de comunicare. Alegeţi-vă ce v-ar interesa din ce am scris cât si adresa din lista de mai sus. Cei mai mulţi dintre voi aveţi maşini: duceţi-vă să vedeţi magnoliile gigant de pe stăzile Mahatma Gandhi, Barbu Delavrancea şi din Parcul Morarilor din cartierul Pantelimon unde sunt nu mai puţin de 40 de exemplare. Nu ştiu cum vor rezista magnoliile la valul de frig cu posibile ninsori anunţate, aşa că grăbiţi-vă să le vedeţi!

Vizionare plăcută!

WEB, dacă se poate înserează cea mai mare şi cunoscută magnolie din Bucureşti de pe str. Mahatma Gandhi nr 8:

https://www.youtube.com/watch?v=6cJuV8aISUQ


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Eu am putut străbate la pas în două dimineţe parţial cartierul Floreasca dar cu mâna pe inimă spun că prezenţa unei magnolii înflorite înfrumuseţează şi înnobilează locul


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Ce relaxare poate fi mai mare decât să te bucuri de ce vezi şi să ştergi pentru un timp grijile zilnice?


[fb]
---
Trimis de Michi in 29.03.23 10:41:04
Validat / Publicat: 29.03.23 12:38:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 1056 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Cartier Floreasca, detaliu magnolie imensă str. Drobotă nr 18
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[29.03.23 12:38:09]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

MichiAUTOR REVIEW
[29.03.23 12:44:40]
»

@webmasterX: Mulţumesc si pentru ilustraţia muzicală şi pentru rapiditatea validării. Mai e timp de a fi văzute de amatori, înainte de a îngheta sub valul de frig instalat.

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[29.03.23 13:50:28]
»

@Michi: Florile, mai ales cele mari ale diferitelor specii de magnolie, ne anunță că a sosit negreșit primăvara - în ciuda zăpezii mieilor ce a căzut azi peste București. Prin frumusețea, mărimea și culoarea florilor magnolia a atras întotdeauna privirea trecătorilor. Francezul Pierre Magnol și-a asigurat pentru totdeauna prezența în lumea iubitorilor de flori!

Familia Magnoliaceae este prezentă în grădinile botanice din România încă din secolul al XIX-lea și enumerată în lucrări de specialitate: la Iași (Enumerațiunea specieloru de plante cultivate în Grădina Botanică din Iassy pâne în annulu 1870) și București (Catalogul plantelor cultivate în Grădina Botanică din București în cursul anilor 1871 până la 1875).

Magnolia s-a răspândit mult în ultimele decenii, la toate târgurile de profil se vând arbuști, toți își doresc în curte o astfel de plantă, verde tot timpul anului și cu flori superbe primăvara.

Plimbări frumoase!

MichiPHONEAUTOR REVIEW
[29.03.23 14:07:20]
»

@tata123 ????: Ti- a spus cineva că esti o adevărată enciclopedie? Dacă nu, iti spun eu. Multumesc pentru completarile valoroase. Mi- a fost milă de magnoliile care nu au rezistat conditiilor si m- am bucurat pentru cele mai ferite. Imi trecuse prin cap sa iau un taxi sa merg pe str Barbu Delavrancea (8 magnolii) si Mathatma Gandhi dar ar fi trebuit sa cobor si sa urc de f. multe ori din masină, ori nu ar fi fost posibil.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Daniela HPHONE
[29.03.23 14:53:23]
»

Minunat ???? mi se oare atât de important să ne cunoaștem locurile natale, cele unde locuim, țara și istoria!

Mulțumesc, reușit review, mi-a încântat sufletul!

Să vie odată primăvara!

zapacituPHONE
[29.03.23 19:16:53]
»

@Michi: În București, pe Lipscani, la nr. 53, au fost vizibile pe 12 martie, altfel de Magnolii, de oțel... la sala Rapsodiei, cu M. Morgenstern, V. Cociaș. Vor reveni, probabil, pe vară... Până atunci, e bun și filmul (1989)

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[30.03.23 20:11:32]
»

@Michi: În această lună, martie, am făcut și eu mai multe plimbări pentru a căuta și a admira minunata floare a magnoliei. Nu am ajuns în zona dumneavoastră, dar mă documentasem asupra locurilor unde sunt cele mai frumoase magnolii. Aș zice chiar celebre dacă și-au făcut loc pe internet, dacă lumea le caută și le fotografiază. Exemplare izolate, unele mai mari, altele mai mici, sunt și la noi în cartier. M-au tentat însă cele din Parcul Morarilor, plantate - cele mai multe dintre ele, vreo 46 - într-un loc numai al lor, într-o grădină. În parc mai există încă multe alte exemplare plantate izolat sau două câte două. Magnoliile din Parcul Morarilor nu sunt înalte, sunt exemplare tinere, dar care reușesc să ne încânte cu frumusețea florilor lor primăvara.

Recent, am revenit în Parcul Morarilor pentru a vedea magnoliile în perioada lor de maximă înflorire. Am scris și un articol despre magnoliile din Parcul Morarilor care a rămas în așteptare până la a doua venire pentru a surprinde florile în toată splendoarea lor.

MichiAUTOR REVIEW
[30.03.23 20:46:02]
»

@iulianic: Mulţumesc că ai citit, votat şi pentru ecou. Prin acest review ca şi prin cel precedent privind vizita ghidată la Teatrul National am vrut să trag un semnal de alarmă asupra unor locuri mai deosebite din Bucureşti. Primăvara asta a fost atipică, magnoliile au înflorit în martie nu cum le e obiceiul, în aprilie. Aveam de ales între a bate cu piciorul, cât am putut cartierul meu şi în plus să mă documentez asupra locurilor unde abundă magnoliile sau a merge eventual în alte zile, cu taxiul în încă unu-două cartiere dar s-ar fi pierdut timp până aşi fi scris şi petalele de magnolii s-ar fi găsit numai pe jos. Dacă măcar unu sau doi useri se urcă la volan şi îşi alege mai multe locuri după lista Dianei Robu, consider că ce am scris şi-a atins ţinta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
DOINITA
[31.03.23 09:59:17]
»

@tata123 ????: Magnoliile sunt minunate, am si eu un asemenea copac in curte, dar

din pacate, in zona noastra magnolul nu pastreaza frunzele si iarna.

Ne bucuram de florile roz ce ne inveselesc curtea in fiecare primavara, dar anul acesta

au fost 2 zile de vant puternic si l-a cam scuturat. Asteptam zile mai calde sa se

deschida florile ramase si urmeaza zilele in care "ploua" cu petale de magnolie roz pe

iarba de un verde crud.

Multumesc, mama Michi pentru harta cu magnolii si aducerea in atentie a frumusetilor

de langa noi si multumesc "@tata123" pentru completari!

Plimbari placute pe sub magnoli in floare!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Diana Robu
[07.11.23 15:37:31]
»

Ce surpriză plăcută acest material, îmi pare tare rău că nu l-am descoperit mai devreme, dar e o bucurie și la final de toamnă. Mulțumesc pentru documentare și pentru menționare, plimbări frumoase vă doresc, indiferent de anotimp.

În primăvară, promit să mai remediez din probleme cu pinurile, să completez harta și să aflu cât mai multe povești. Nu e a mea, harta nu-mi mai aparține de multă vreme, e a noastră, a tuturor celor care am admirat cel puțin o dată o magnolie. Mulțumesc tare și să vă bucurați de frumos!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Daniela H, Diana Robu, DOINITA, iulianic, Michi, tata123 🔱, zapacitu
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Bucureşti:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.098822832107544 sec
    ecranul dvs: 1 x 1