GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Incep sa scriu acest review, cu zambetul pe buze!
Cu ceva timp in urma, mai exact pe la inceputul lunii mai, citeam un review despre Valea Avrigului, curioasa fiind, deoarece in ultimii 3 ani pasii m-au purtat cam des prin zona Sibiului! Si culmea, am mai scris si un ecou de admiratie acolo, care suna cam asa:
''Foarte util si acest review, mi-am notat si Valea Avrigului in carnetelul meu cu ''dorinte''!
Felicitari! ''
Si de ce zambesc acum cand scriu? Veti intelege... pentru ca ceea ce imi notasem ''in carnetelul cu dorinte'', chiar mi s-a implinit, pe neasteptate!
Am petrecut week-end-ul trecut acolo! Vroiam sa evadez!
Satui de canicula care bantuia cu succes Campia Banatului, de stradurile din vest, de cele din cele din Ungaria, (dar si de anumite experiente aici, pe site), ne-a apucat dorul de-a evada la munte! Mi-am inchis laptopul pentru 3 zile! Si-a venit la fix invitatia unor priteni de a petrece impreuna cateva zile acolo, intr-o casa de vacanta, fix pe malul apei!
Am plecat la drum de dimneata, prin Timisoara-Lugoj-Deva-Orastie-Sebes-Sibiu! Foarte aglomerat, aproape mergeam incolonati, cum vad la stiri pe Autostrada Soarelui, spre litoralul nostru! Dupa ce am travesat fosta capitala europeana, la Talmaciu, am facut sensul giratoriu, am continuat drumul la stanga, iar dupa localitatea Bradul, am ajuns in Avrig!
De cate ori treceam pe soseaua europeana de la Sibiu inspre Brasov, ma uimeau prin inaltimea lor crestelor semete ale Muntilor Fagaras, care parca veneau dupa noi, pe partea dreapta a soselei, pana se pierdeau in zare! Fusesem doar pe Transfagarasan de cateva ori, pentru ca nu mi se pareau atat de accesibili precum Bucegii sau alti munti din Carpati.
Din mers, in Avrig am putut admira acest mic orasel din Ardeal, care are un aer nemtesc! Pana si strazile lor sunt denumite cu numele unor personalitati marcante sasesti din zona! E situat la doar 26 km de Sibiu. Atractiile turistice aici, in oras ar fi Palatul Brukental si Casa Memoriala Gheorghe Lazar!
Acolo, dupa statuia lui Gheorghe Lazar, trebuie sa faceti la dreapta, pe langa Raiffeisen Bank, apoi treceti pe langa fabrica de sticla, care va ramane tot pe dreapta si gasiti indicatorul ce va trimite spre Valea Avrigului!
E o destinatie frecventata, in general de sibieni! Aici, la poalele Muntilor Fagaras, in apropierea orasului Avrig, langa apa Avrigului, s-au construit o multime de cabane si case de vacante!
Drumul e asfaltat si in general e gol. Serpuieste lenes catre munte, printre copaci. Cate-o caruta plina de fan, sau cate-o turma de bivoli, te fac sa-ti cauti de urgenta aparatul de fotografiat! Ici, colo, cate-un lan de porumb. Imi trecuse brusc prin minte o idee nastrujnica!!! Dar... a ramas nefinalizata, pentru ca sotul meu, oricum n-ar fi oprit! Nu, nu va grabiti sa va ganditi la prostii! Vroiam doar sa fur cativa stiuleti de porumb, tocmai buni de fiert, ca nu-i gustasem inca anul asta!
Am ajuns, in sfarsit, dar descrierea casei de vacanta a gazdei, cat si viteza masinii m-au facut sa ratez in a gasi din prima locul unde trebuia sa ajungem! Si ne-am cam invartit, dar stiti voi ca eu ador sa ma ratacesc! Dupa un telefon, s-a rezolvat situatia, gazda iesindu-ne in intampinare, ca o amazoana, voioasa, pe un Atv!
Am petrecut un sfarsit de saptamana frumos si odihnitor, acolo, departe de civizatie, la poalele Fagarasului, la cota 600-700, exact langa susurul Avrigului, care este o apa curata si limpede, plina de pastravi.
Era cald si aici, dar nu ca la campie, iar aerul era puternic ionizat! De aici si pofta buna de mancare si somnul care te coplesea, uneori, fara sa vrei. Dimineata, cand te trezesti si pasesti prin iarba plina de roua, iar razele soarelui patrund prin crengile copacilor, cand auzi susurul Avrigului si mai esti in inconjurat de oameni dragi tie, un bebe, si- un catelus... ai senzatia ca esti cu adevarat in paradis! Te deconetezi pentru catva timp de toate grijile zilnice, aici, in sanul naturii.
A doua zi am plecat cu totii in drumetie. Pana la Poiana Neamtului (cota 700) am mers cu masina, pentru ca de acolo se infunda drum. Pe drum toata valea era plina de corturi si pavioane. Lumea iesise sa se relaxeze la un gratar, pe malul Avrigului. Zona este deosebit de frumoasa. Intai incep padurile de foioase, apoi, cu cat mai urci locul il ia padurile de brazi. Incepeau sa se coaca fructele de padure.
Aici este un excelent punct de plecare catre Cabana Barcaciu, pe un drum forestier, pe cararea din stanga, prin padure, e cam abrupt in unele locuri, pe un traseu marcat cu cruce rosie, in care vei ajunge in doua ore jumate. Pentru cei care doresc, urcusul poate continua catre varfurile Suru si Garbova.
Noi am urcat aproximativ o ora, de placere, fara a ne face un tel in a ajunge la cabana si apoi am coborat si am facut o escala la Poiana Neamtului! Aici, am lenevit pe malul apei, la soare, am aruncat pietricele in apa, am urmarit cat de frumos e zborul fluturilor, ne-am bucurat pur si simplu de natura si de faptul ca suntem impreuna atunci, acolo, ascunsi cu totii in mijlocul muntilor, hoinari pe Valea Avrigului!
Aici, in apropiere, este Pensiunea Poiana Neamtului, un loc bun de cazare pentru cine doreste sa faca drumetii in Fagaras, care are un bazin de pastravi si crescatorei de pasari, porci si vite.
Alte locuri de cazare in zona ar fi Cabana Ghiocelul, Brandusa si Fernando.
In ultima noapte acolo, noapte cu luna plina, Sfantul Ilie, cu intarziere, ''a trecut iute'' cu carul cu boi, peste Valea Avrigului, alungand seceta, dar si bagand spaima in noi, cu traznetele si tunetele sale, care acolo, suna cumplit, mai ales cand te trezesti din somn si intai vezi prin ferestre sageata luminoasa, apoi auzi zgomotele infernale care sunt insotite de fiecare data si de alarmele de la masini, care imediat pornesc! Dupa care, o binemeritata si roditoare ploaie de vara a racorit pamantul si ne-a redat noua somnul.
Atractii turistice in zona ar mai fi- la 20 de km Manastirea Turnu, apoi Lacul Avrig, Balea-Lac, Balea-Cascada, Transfagarasanul si Muzeul Badea Cartan din Cartisoara.
O plimbare cu bicicleta sau cu Atv-ul din nou e un bun mijloc de a descoperi cat de frumoasa poate fi Valea Avrigului, in orice anotimp, pentru toata lumea iubitoare de munte si aer curat!
Va salut pe toti eu - unul din miile de turisti din Romania!
Si... aveti grija ce va doriti... ca s-ar putea sa vi se implineasca, la fel cum am patit si eu cu ''carnetelul de dorinti'', de care va scriam in introducere!
Trimis de georgiana in 26.07.10 16:06:38
31 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (georgiana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
31 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Cate mi-am trecut si eu in "carnetelul de dorinti", inca mai sunt optimist. Felicitari pentru modul placut in care te-ai relaxat in wk. si pentru sufletul depus in scrierea acestor impresii.
Georgiana, peisajele sunt superbe in aceste zone iar descrierea e impresionanta! Felicitari pentru prezentare si pentru distractia reusita, aici, in inima Ardealului!
Da, mi-am notat si eu un carnetelul de dorinte acesta destinatie.
Pensiunea Fernando ai reusit sa o vizitezi? Cum arata?
da, dom'le! merge! asa ceva tot sa citesti! hai si cu cateva fotografii, te rugam...
Felicitari pentru review, ma bucur ca ai avut citeva zile de relaxare, abia astept si eu concediul, cu toata inima un vot mare.
Foarte frumoasa descrierea locurilor.
Carnetelul meu se numeste " caietul cu visuri" si in dreptul acestei destinatii voi trece si " un loc de unde sa inchiriez o bicicleta " . Daca ai sti de cate ori m-as plimba in concediu cu una dar nu am de unde inchiria....
@diaura
din pacate, trebuie sa pleci in alte tari sa gasesti asa ceva.deocamdata...
@recul avem si noi biciclete de inchiriat ex: pensiunea Dalwec din Poiana marului asa ca Diaura cand iti vine dor de bicicleta te invitam in banat .
@georgiana asa deci, fugi de calduri??????????????
al tot trecut prin zona dar nu am oprit niciodata pe acesta vale ; frumoasa prezentare georgy si multumesc mult pentru detaliile care imi vor fi de folos caci....mi-am pus si eu dorinta cu insemnul in carnetel !
webmaster 13,
As dori sa-mi atasezi aceasta piesa la review, dar poate se poate fara videoclip, sa nu-mi ocupe prea mult loc pe pagina:
http: //www. trilulilu. ro/Idameliana/9b825a443f15df? video_google_com=
Va multumesc tuturor, o sa incerc sa va raspund , dar nu acum ca mi se tot blocheaza calculatorul.
Foarte frumos, astfel de excursii si mie imi plac.
Pozele sunt superbe.
Carnetelul meu cu dorinte e plin . Am totusi rabdare!
Foarte frumoasa descrierea!
@georgiana , descrii asa de frumos acest week-end, incat , cu imaginea frigaruilor crosetate , cu catelul "spanzurat" de prosop si cu bivolii placizi , ne simtim de parca am fost acolo...Zona este superba , asa cum spuneam si eu cu alta ocazie , biciclete de inchiriat se gasesc si la Ghiocelul , si la Brandusa, la fel atv-uri , iar ptr pasionatii de cai , la Brandusa se organizeaza excursii calare de 2 pana la 4 zile , iar la Ghiocelul sunt cai frumosi si bine ingrijiti pe care puteti deprinde abc-ul calariei sau doar sa va plimbati la pas. Cand am fost ultima data , la Ghiocelul erau serii de copii , cate o saptamana 20 de copii , cu invatatori sau profesori insotitori ceea ce inseamna ca proprietarii s-au orientat bine. Daca ai reusit sa fugi de canicula , sa bifezi o dorinta in carnetel si sa strangi ca o furnicutza PMA cu un review atat de incitant inseamna ca esti de trei ori castigata. Cum dorul de prieteni , mai noi sau mai vechi , si dorul de duca , sunt doua constante in viata asta agitata , ramane sa ne intersectam cararile , data viitoare , cand mai hoinarim pe valea Avrigului.
@tora ingrid,
Multumesc pentru cuvintele frumoase.
Dar melodia atasata,ti-a placut?
am petrecut si eu cu gandul impreuna cu tine si pentru ca mi-a placut te punctez.
Trec prin Avrig cel puţin o dată pe an dar timpul niciodată nu mi-a permis să mă opresc. Trebuie musai să o fac măcar pentru Palatul Brukenthal http://www.brukenthal.org/ro/ sau Casa Memorială a lui Gheorghe Lazăr de care chiar nu ştiam. Despre dorinţe ce să mai spun... eu mereu vreau câte ceva...
Va multumesc tuturor care mi-ati citit randurile!
@david,
Nu stiu sa-ti spun mai multe despre Pensiunea Fernando, deoarece am vazut de la sosea doar un indicator cu denumirea.
Am dat la ''distractie si relaxare'' doar 95%- din cauza tunetelor si a trasnetelor, care m-au facut aproape sa -mi pun ultima dorinta... in miezul noptii!
@presario, in mod sigur va veni cu un ecou si cu niste presupusuri raspunsuri!
Of, Georgi draga, dupa ce m-ai ametit cu frumusetea peisajelor elene, italiene si turcesti, acum ma lovesti cu Valea Avrigului, un loc in care care ca voi ajunge peste vreo 2 saptamani! Am un vis mai vechi, sa vad Ardealul si sper ca ziua mea de nastere sa ma prinda in Sibiu! Asa ca in carnetelul meu de "favorites" este bifata si Valea Avrigului, cu siguranta! Felicitarile, masa si...votul, pentru tine!
Ce pacat ca nu stam mai aproape, "crosetam" impreuna niste frigarui, sunt preferatele mele, nu exista gratar fara ele! La preparat toti se dau la o parte, "nu mai facem ca ne ia timp", dar dupa ce sunt gata, batalie pe ele, stii cum e!
@Diaura, pana gasesti de inchiriat biciclete in concediu, incearca-le pe cele din parcurile Herastrau si Tineretului; inchizi ochii si te visezi unde vrei tu!
Georgiana, te salut din Bruxelles si te si felicit pt: impresiile tale. Si puncte de la mine.
Ce surpriza, Ileana, ma bucur sa primesc vesti despre voi! Si, multumesc ca de acolo, de departe iti mai amintesti si de noi!
Vacanta placuta in continuare va doresc!
Felicitari! Iata cum, printr-o descriere de exceptie, a unei vai mai putin celebre, ai reusit sa obtiii un punctaj celebru... ceea ce ne dovedeste, in afara talentului tau literar, ca avem o tara minunata. Puncte si de la mine.
@Dorgo,
Da, avem o tara minunata!
Si eu am fost mirata sa am 33 de voturi si atat de multe ecouri, la un review pe care l-am scris dintr-o rasuflare, comparativ cu cel despre Budapesta, la care am lucrat cam 4 zile, pe bucati, cateva ore pe zi si are ~cam tot atatea voturi!
Dar cine mai poate intelege ce le place celor ce citesc?? Dar incerc sa cred ca le place sa scrii liber, din suflet, sa fii tu insuti, fara sa te ascunzi in spatele cuvintelor mari, pentru ca in definiv, e un site de informare turistica, nu o revista literara!
Multumesc tururor celor care m-au citit si m-au votat!
Ma bucur ca v-a placut povestea week-end-ului meu pe Valea Avrigului, o'' vale mai putin putin celebra'', cum scria mai sus @dorgo!
Frumos scris georgiana,te-am votat. Chiar ma intereseaza zonele de munte de oriunde ar fi ele pentru trasee, vom cauta si aceasta destinatie pe harta sa vedem ce gasim. Multumim pentru review.
@negralina,
Sunt bucuroasa si eu ca review-ul meu ti-a trezit interesul pentru aceasta zona!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2024 În vizită la Wili — scris în 03.01.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Dimineața, la Avrig — scris în 17.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Prin Parcurile tematice de lângă Avrig — scris în 14.11.23 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Corabia piraților — scris în 01.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Ferma de cerbi și ciute - zona Avrig — scris în 05.05.23 de EllaMiha din MIOVENI [AG] - RECOMANDĂ
- Oct.2022 La Avrig, pe urmele lui Samuel von Brukenthal — scris în 19.02.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 La pas prin Avrig — scris în 09.02.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ