ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.08.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUN-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 AD. + - COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Anticul Assos, actualul Behramkale

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Pentru cei ce au străbătut coasta egeeană a Turciei, de la Çanakkale în drum spre faimoasele stațiuni Kușadasi, Didim, Bodrum, Marmaris, Fethiye, destinații de vacanță preferate de mulți români, s-ar putea ca Assos să nu le sune chiar străin, mai cu seamă că indicatoarele la dreapta din șoseaua E87/D550 semnalizează că e vorba de un loc de interes turistic. Așa ni s-a întâmplat și nouă, mereu ne apărea în cale că putem să facem dreapta spre Assos, dar nu ne hotăram deloc să-l vizităm ținând-o drept înainte la Küçükkuyu, până anul acesta, când am rezervat noaptea intermediară la Assos Behram Hotel, situat în portul antic. vezi impresii

De la Çanakkale la Assos sunt 87 km, ultimii 18 fiind parcurși pe o șosea ce se lasă în dreapta din dreptul localității Ayvacık pe o șosea mai strâmtă, cu suișuri și coborâșuri ce se îndreaptă șerpuind spre mare. Peisajul este pitoresc, cu livezi de măslini și păduri de pini de-o parte și de alta a drumului ce se cațară pe dealurile din jur. Relieful devine din ce în ce mai accidentat, astfel că în apropierea sitului arheologic se îngustează periculos de mult, ca și în coborâre spre ţărm.

Behramkale

Primul contact cu Behramkale, localitatea de astăzi, se ia odată ce începe ascensiunea pe colina pe cea mai înaltă din areal (238 m). Așezarea s-a dezvoltat în timpurile otomane pe aceeaşi colină cu oraşul antic în felul următor: în timp ce orașul antic are faţa îndreptată spre mare, privind spre insula Lesbos, satul se află în direcția opusă. La prima privire, satul atrage atenția prin faptul că este construit în interiorul zidurilor antice ale cetăţii. Se compune din numai 150 de case, iar statutul de sit protejat i-a adus interdicţia de a fi ridicate case noi în ultimii 30 de ani, numai casele existente fiind autorizate a fi restaurate. Zona este în întregime de origine vulcanică, stâncile din jur au o culoare roşiatică-maronie, după cum casele, drumurile au în componenţă piatra dură de andezit extrasă din munte, care dă aspectul de arhaic oriunde ai privi.

După ce am intrat în localitate, am reuşit să parcăm fără plată maşina undeva pe lângă statuia lui Aristotel, amplasată oarecum într-o piaţetă considerată inima aşezării. Apoi am luat-o pe jos, urcând pieptiş panta abruptă ce duce la ruine. Pe drumul de piatră, de-o parte şi de alta ale sale, tavernele şi cafenelele sunt înşirate una lângă cealaltă, iar de la tarabele cu suvenire colorate, produse organice de tipul uleiului de măsline, ierburi aromatice, dulceaţă, etc., produse de artizanat, localnicele îmbie turiştii să cumpere ceva, măcar de amintire.

Cele mai de seamă monumente ale satului otoman sunt moscheea Murad Hüdavendigar şi podul Hüdavendigar, ambele construite în secolul al XIV-lea pe vremea sultanului Murat I al Imperiului Otoman, supranummit „Hüdavendigar”, adică suveranul.

Podul îi întâmpina pe cei ce veneau la Behramkale dinspre Ayvacık cu statura sa robustă de piatră peste râul Tuzla (Tuzla Cayı) oferindu-le imaginea unei construcţii masive cu patru arcade de susținere. Astăzi, pentru a-i fi lungită viaţa cât mai mult, a rămas doar pietonal, traficul auto fiind deviat pe unul nou. Oricum, podul vechi de peste 600 de ani, este un obiectiv turistic în sine.

Dacă podul poţi să-l nimereşti sau ba, moscheea este imposibil de ratat fiindcă este situată chiar la intrarea în situl arheologic, fiind considerat cel mai înalt punct al satului Behramkale.

Cea mai importantă trăsătură a moscheii este că nu are minaret, fiind o clădire cu bază rectangulară cu portic ce aduce a bazilică creştină, de fapt fiind edificată pe temelia uneia pe al cărei buiandrug de la intrare se poate citi o inscripţie în greaca veche, datând din secolul al VI-lea. Este, deci, vorba despre o construcţie creştină transformată în moschee, aşa cum sunt numeroase alte exemple în Turcia.

Assos-ul antic, grădina înțelepciunii lui Aristotel

Am ajuns destul de târziu la poarta sitului arheologic, după orele 16,00, temându-ne că nu am fi avut timp prea mult la dispoziţie pentru o vizită amănunţită, dar aveam să aflăm în curând că nu-i aşa. Am achitat biletele (10 lire turceşti/persoană) şi ne-am lansat printre ruine ştiind că ne aflăm pe terasa cea mai înaltă a oraşului antic, adică pe acropolis, acolo unde se găseşte punctul de interes maxim: templul Atenei, zeița protectoare a orașului.

Din el nu mai sunt în picioare decât şase coloane întregi, evident tot de culoare brună, dar în antichititate era o clădire maiestuoasă, singura cu coloane dorice, deşi în zonă stilul specific era cel ionic. În interiorul său, trona o statuie impresionantă de marmură a zeiţei înţelepciunii. A fost ridicat în 540 Î. C. având şase coloane pe lăţimi, 13 pe lungimi, iar cetatea a fost fondată în jurul anilor 900 Î. C. de grecii veniţi din insula Lesbos, aflată la doar zece km depărtare de ţărm, peste golful Edremit.

Priveliştea spre Lesbos este uluitoare, mai cu seamă din vârf, acolo unde eram şi noi vizitând templul. Am observat uşor că oraşul antic fusese construit în trepte. Tot acolo, în afara moscheii, se mai află vestigiile a patru bazilici din perioada creştină timpurie şi a unor fântâni, iar după admirat panorama şi după o şedinţă foto prelungită, ne-am dat seama că de acolo nu aveam cum să ajungem la obiectivele situate la nivelurile de mai jos: agora, gimnaziul, amfiteatrul, bouleuterionul, băile deoarece diferenţa dintre terase este mare, terenul foarte abrupt, de aceea ne-am mulţumit să luăm câteva cadre cu zoom-ul, sperând să le vizităm efectiv cu acces din altă parte. Aşa că, nu am mai zăbovit prea mult, ne-am recuperat maşina şi am luat-o spre ţărm, că oricum cazarea noastră era rezervată la hotelul din portul vechi.

Trebuie spus că oraşul antic Assos l-a avut locuitor timp de trei ani, între 348-345 Î. C., pe vestitul filosof Aristotel care a venit aici la invitaţia regelui Hermias, un student eunuc al filosofului grec Platon. Regele a decis să pună în practică o parte dintre ideile profesorului său despre orașul perfect, de aceea, împreună cu Aristotel şi alţi filosofi de seamă, a înfiinţat o prestigioasă şcoală de filosofie. În acea perioadă, Aristotel atât s-a îndrăgostit de Assos, încât s-a căsătorit cu nepoata regelui, pe nume Pythia. Din nefericire pentru regele filosof, perşii aveau alte gânduri cu privire la Anatolia occidentală, aşa că au cucerit Assos-ul torturându-l până la moarte pe bietul Hermias, timp în care Aristotel s-a refugiat în Lesbos.

Perşii au fost alungaţi şi ei de Alexandru cel Mare în anul 334 Î. C., iar mai târziu, o vreme îndelungată, oraşul a intrat sub influenţa Pergamului între 241 și 133 Î. C., ca mai apoi să devină parte a Imperiului Roman. De atunci, se ştie că apostolul Pavel a vizitat orașul în timpul celei de-a treia sa călătorii misionare prin Asia Mică, care a avut loc între 53-57 D. C., în drum spre Mytilene, pe insula Lesbos.

Între timp, în coborâre spre malul mării pe un drum accidentat şi îngust, dar destul de circulat am ajuns la poarta de acces spre amfiteatru pe care am găsit-o încuiată cu un lacăt zdravăn. Am făcut câteva poze din drum, apoi ne-am zis că poate vom avea mai mult noroc a doua zi de dimineaţă, lucru ce s-a şi întâmplat.

Deşi nu era deschis publicului, fiind în decursul lucrărilor de excavare, am reuşit să intrăm rugându-i pe cei ce se ocupau de lucrări să ne permită să facem câţiva paşi prin sit şi câteva fotografii. Teatrul, cu o capacitate inițială de circa 5.000 de scaune, din care acum s-au mai păstrat aproximativ jumătate, nu s-a conservat foarte bine, dar după încheierea lucrărilor sigur va avea o faţă mai arătoasă. Acesta se află destul de sus faţă de cota mării, dar considerat a fi primul nivel constituit al oraşului antic, pe al doilea fiind agora, centrul vieții sociale din Assos, mărginită odinioară pe laturile sale de o mulțime de coloane și prăvălii pentru locuitori.

În vremurile de demult, Assos era o cetate întinsă ce ocupa întreaga suprafață a muntelui vulcanic, fiind înconjurat de ziduri groase de apărare pe aproape patru km lungime, cu 12 porți de acces și opt bastioane de circa 20 m înălțime fiecare. De asemenea, Assos avea două necropole (cimitire) imense poziționate în fața porților de est și de vest.

Assos a fost adus la lumină de un grup de arheologi americani între anii 1881-1883, poate de aceea, o parte dintre descoperiri a luat calea unui mare muzeu din Boston sau chiar a celui de la Louvru. Dar, excavările au fost reluate abia în 1980 de arheologi turci de la Universitatea din Çanakkale și continuă și astăzi, artefactele găsite de aceștia fiind expuse în muzeele de arheologie de la Çanakkale și Istanbul.

Situl antic de la Assoos este înscris din aprilie 2017 pe lista de aşteptare pentru a fi inclus în patrimoniul UNESCO.

Portul antic sau Antik Liman (Iskele)

Cel mai fermecător loc din tot arealul mi s-a părut a fi mica așezare Assos de la țărm, adică portul de agrement, ce se vrea o micuţă stațiune litorală elegantă și elitistă. În antichitate, acesta îndeplinea rolul de port în adevăratul sens al cuvântului, în care soseau și din care plecau tot felul de vase, astăzi aici se găsesc fie ambarcaţiuni mici de pescuit, fie vase mici de croazieră (gület-uri) folosite pentru plimbări scurte în jur, fie iahturi ale celor aflați în tranzit.

În Antik Liman (portul vechi), toate clădirile sunt construite din aceeaşi piatră de andezit, de origine vulcanică, ce provine de la muntele la ale cărui poale se află, aşadar, toate sunt de culoare brun-ruginie şi au un aspect învechit de ansamblu, dar stilat şi plăcut privirri. Clădirile din port, sunt în majoritatea lor, pensiuni, taverne, cafenele și unități de cazare de dimensiuni mici și medii, de tip boutique hotel, transformate din magaziile și depozitele existente în port în jurul anilor 1960-1970.

Fiindcă nu există decât o fâșie îngustă de plajă, absolut insuficientă pentru toți turiștii care ar veni în Assos, s-au amenajat câteva plaje „spațioase” pe pontoane de lemn deasupra apei, unele dintre plaje chiar purtând Blue Flag. Poate nu este genul de plajă după care mă dau cel mai tare în vânt, dar culoarea apei mării și claritatea acesteia, liniștea și atmosfera relaxantă fac să fie unul dintre locurile cele mai încântătoare pe care le-am întâlnit la țărmul Egeei.

Am fost bucuroși să ne petrecem seara și dimineața în Iskele alegând înțelept cazarea aici, dovedindu-se una dintre cele agreabile locații în care am rămas intermediar spre stațiunile turcești consacrate, debordând de bun gust, romantism și eleganță.

A doua zi ne-am desprins din decorul, parcă de poveste, al micului Assos, îndreptându-ne către Izmir, dar hotărând să mergem până la Küçükkuyu pe drumul de coastă care n-a fost nici cel mai bun, dar nici cel mai rău drum secundar din Turcia, distanța fiind de cam 28 km. Pe dreapta aveam marea aproape „la picioare” împreună cu campinguri mai mari sau mai mici la tot pasul, pe stânga erau plantații întregi de măslini, despărțite din când în când de vreo casă de vacanţă. La un moment dat, șoseaua urcă vertiginos pe un deal semeț din vârful căruia ni se arată în toată splendoarea ei, plaja Kadırga, una dintre cele mai mari (2 km lungime) și mai frumoase din zonă. Am oprit și am făcut câteva fotografii, fiindcă era păcat să fi ratat o asemenea perspectivă asupra întregii zone. Am citit că de partea cealaltă a stațiunii Assos, la câțiva kilometri spre satul Babakale, s-ar afla o altă plajă demnă de vizitat, pe nume Sivrice, la fel destul de mare și de frumoasă, însă pe care nu am vizitat-o, dar am trecut-o pe listă pentru data viitoare.

În concluzie, fiind prima dată când am călcat în Assos, am fost foarte plăcut impresionați și, cu siguranță, va exista și o altă dată când vom poposi aici pentru noaptea intermediară sau, de ce nu, pentru vreo două-trei zile, fiindcă zona este ofertantă. Este un loc pe care îl recomand oricui vrea și altceva în afară de aglomeratul și înghesuitul Çanakkale, oricui vrea să viziteze o așezare cu un trecut încărcat de istorie și cu un prezent promițător.

Sursă de informare: materialele primite de la Centrul de Informații Turistice din Çanakkale

Vă rog, atașați următorul videoclip, pentru care vă mulțumesc anticipat:

https://www.youtube.com/watch?v=EObdI_pKsoI


[fb]
---
Trimis de irinad in 05.08.18 07:09:05
Validat / Publicat: 05.08.18 09:03:28
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 4774 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

21 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 O privire de sus spre port, teatrul antic, agora
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 74800 PMA (din 56 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

21 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[05.08.18 08:00:06]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mihaelavoicu
[05.08.18 09:34:34]
»

Surpriză! Start vot! La cât mai multe!!

Assos, o civilizație pierdută. Numai grecii bogați au ajuns aici. Ce teatru superb au construit, ca de altfel peste tot pe unde au trecut.

Turcii nu prea au grijă de relicvele grecești, nu fac parte din elementul lor. L-e exploatează turistic și cam atât.

Ai luat niște imagini superbe. Te felicit și am votat cu drag!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Pușcașu Marin
[05.08.18 10:38:44]
»

@irinad: Ce poate fi mai frumos decat sa-mi beau cafeaua duminica dimineata citind despre "pietroaie"?

Citesc despre Assos avandu-l langa mine pe motanul Athos, care s-a uitat si el la fotografiile superbe atasate articolului. O combinatie perfecta, articol - fotografii, pentru care te felicit.

Vacante exceptionale iti doresc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[05.08.18 10:44:18]
»

@mihaelavoicu: Mulţumesc pentru vizită, aprecieri, vot!

Grecii, în antichitate, au construit oraşe superbe peste tot acolo unde au trăit, iar zona aceasta nu face excepţie. Romanii, după ce au cucerit teritoriile, au venit şi de cele mai multe ori au adus plusuri oraşelor existente. Turcii, da, le exploatează, dar asta e normal, din moment ce ei sunt stăpânii acestor meleaguri de circa o mie de ani, de aceea ar trebui îngrijite mai bine, căci sunt un bun motiv de vizită pentu iubitorii de istorie din lumea întreagă şi ar putea face bani frumoşi de pe urma lor.

O zi frumoasă!

irinadAUTOR REVIEW
[05.08.18 10:56:25]
»

@ghisor: Păi, eu ţi-am spus că am văzut multe "pietroaie" în această vacanţă, mai cunoscute sau mai puţin cunoscute spre deloc! Unele, ca acestea, erau cumva în calea noastră, pe altele le-am căutat special. Ne-a părut rău că situl nu era deschis în întregime publicului, a trebuit să recurgem la rugăminţi să ne lase să intrăm să facem câţiva paşi în interior şi să fotografiem. E drept că se lucra la săpături, dar au fost cumsecade şi nu ne-au interzis nimic, au înţeles că veniseră unii cărora le plac bolovanii antici.

Mulţumesc, mă bucur că ţi-au plăcut pozele, articolul, cu drag îţi întorc toate urările!

Dan&Ema
[05.08.18 15:13:26]
»

@irinad:

Ma bucur sa vin cu superbonusul. In plus uite ce coicidenta sa scrim amandoi de moschei.

Abia astept sa ajungem in Turcia!

Astazi si Ema si Emi m-au intrebat cand se termina sejurul nostru in Turcia. Zic 2.09. Ei raspund nu se poate trebuie savfie pana pe 4. Mai verific o data cazarea avionul zic e 2.09 returul. Pai nu ai spus ca mergem 10 zile? Ba da, ia numarati voi 24,25, ,,30,31,1, 2.

A, bine!

Ni sa parut ca e mai putin, de fapt ei vroiau sa lungim vacanta! ☀️????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[05.08.18 16:28:15]
»

@Dan&Ema: Mulţumesc pentru vizită, mă bucur pentru voi că veţi merge în curând în Turcia, în vacanţă. Îi cred şi pe copii că vor mai multe zile de vacanţă, după cum cred şi dorul după o anumită destinaţie. Sincer, deşi în în ultimele 10 luni, am avut norocul să merg de trei ori în Turcia n-aş zice nu dacă ar fi să merg acolo chiar mâine.

Vacanţă frumoasă vă doresc să aveţi în Turcia, că vreme bună sigur veţi prinde!

maryka
[05.08.18 17:15:19]
»

Uite cât de aproape „eram” una de alta... și aproape în aceeași perioadă, doar o mare ne despărțea... Ne luam binoclul și gata, ne făceam semne cu mâna!

Glumesc, dar oricum, pe aproape...

Foarte frumos, pitoresc locul, Assos. Încărcat de istorie. Pietroaie, teatru, tot ce ne aduce aminte de vechile civilizații...

Frumos! Felicitări! preferata mea, ultima poză și p2, dar toate sunt frumoase.

irinadAUTOR REVIEW
[05.08.18 17:50:10]
»

@maryka: Ştii că eu ţi-am mai spus că "eram" peste strâmtoare una de cealaltă, de la început mă gândeam la tine. E drept că nu prea ştiam perioada, dar apoi m-am lămurit.

Pentru acest articol mă documentasem un pic despre Aristotel, aflasem că după ce a părăsit Assos-ul a venit în Lesbos cu aceleaşi "preocupări" filosofice.

Da, situl de la Assos merită atenţia oricui vrea să viziteze urme de civilizaţie antică şi nu numai. În plus, mai sunt şi satul contemporan şi portul antic transformat într-o bijuterie de staţiune care întregesc un tot unitar de interes turistic.

Mulţumesc frumos pentru vizită, aprecieri, ecou!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sakiz*
[05.08.18 23:45:39]
»

Mi - nu - nat!

mishu
[06.08.18 00:18:57]
»

@irinad: Tu si minunatele tale "pietroaie". Felicitari, votat cu mare drag.

irinadAUTOR REVIEW
[06.08.18 06:47:45]
»

@Sakiz*: Mulţumesc frumos, bănuiam eu că-ţi va plăcea Assos-ul!

irinadAUTOR REVIEW
[06.08.18 06:52:06]
»

@mishu: Mulţumesc mult, ce să fac, îmi plac bolovanii antici şi pace! Mă bucur că ai trecut pe la mine!

webmaster
[06.08.18 08:42:25]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

-

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

krisstinna
[06.08.18 10:22:59]
»

@irinad: Știi că eu am renunțat la vizitat cataroaie, mă axez acum pe muzeele naturale, sunt mai “verzi”

Asta nu înseamnă ca nu citesc despre ele, vă urmăresc pe voi, cei pasionați, privesc pozele cu mare curiozitate.

Frumoasă zonă, peisajele sunt spectaculoase!

Felicitări!

irinadAUTOR REVIEW
[06.08.18 11:40:04]
»

@webmaster: Mulțumesc, mă onorează ca-ntotdeauna!

tata123 🔱
[06.08.18 12:13:42]
»

@irinad: Mi-a plăcut mult Assos-ul, drumul până la așezare, străduțele pline de taverne și standuri cu diverse obiecte de anticariat, textile, plante medicinale, suveniruri. Priveliștea asupra portului antic privită de sus de la templul Atenei este superbă. Fâșia de apă azurie din jurul bărcilor e atât de sclipitoare.

Observ că săpăturile arheologice au continuat și față de acum câțiva ani s-au mai dezvelit o serie de „pietroaie” pe terasele de jos (vezi impresii). Am trecut și noi pe lângă piațeta unde se află statuia filozofului Aristotel.

Mulțumim pentru prezentare.

irinadAUTOR REVIEW
[06.08.18 13:20:44]
»

@krisstinna: Multumesc de vizită si lectură.

Păi, înseamnă că procedăm exact invers: noi am inceput cu muzeele naturale si ne-am axat de ani buni pe bolovani.

Pietrele spun multe poveşti despre locurile în care se află, de cele mai multe ori ne stârnesc imaginația şi ne fac să exersăm închipuindu-ne cum arăta lumea pe-atunci.

Te pup, o zi frumoasă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[06.08.18 13:39:05]
»

@tata123: Mulțumesc şi eu de ecou şi aprecieri.

Aşa este, nu era cum să nu-ți placă drumul şi satul actual, Behramkale, cu toată porțiunea lui în care comercianții îşi fac treaba.

De, săpăturile erau în toi şi acum şi ar mai fi destul de excavat. În zona necropolelor erau echipe întregi de muncitori, de aceea au limitat accesul doar la acropolis.

Portul este o bijuterie cu care mă bucur că am făcut cunoştință. Sper să revenim!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Yolanda
[22.08.18 09:31:19]
»

@irinad: am eu o lista cu locuri care nu ma atrag deloc sa le vizitez, pe ea se afla Bulgaria si Turcia. Daca prin Bulgaria am trecut ca acceleratul de unspe mii de ori în drum spre Grecia si am vazut Balcicul de doua ori prin Turcia nu am calcat deloc! dar datorita articolelor tale atât de frumoase cred ca undeva în viitor voi bifa si aceasta destinatie.

Calatorii frumoase si interesante în viitor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[22.08.18 18:28:49]
»

@Yolanda: Dacă te-am făcut să te mai gândeşti, în privinţa vizitării Turciei, e un lucru mare fiindcă înseamnă că nu eşti aşa de categorică. Să ştii că şi eu când am vizitat Turcia prima oară nu aveam aşteptări prea mari, apoi când am văzut locurile, când m-am documentat mai bine, am cunoscut oamenii, totul a luat o turnură extraordinară, încât dacă nu merg cel puţin o dată pe an acolo, chiar îi simt lipsa.

E drept că prima impresie, după părerea mea, contează foarte mult, aşa că îţi doresc să ai o primă "întâlnire" fericită cu Turcia, aşa încât să-ţi doreşti să repeţi experienţa.

Mulţumesc pentru ecou, vizită, aprecieri!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, irinad, maryka, mihaelavoicu, mishu, Pușcașu Marin, Sakiz*, tata123 🔱, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Assos şi împrejurimi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.093905925750732 sec
    ecranul dvs: 1 x 1