ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.06.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
MAY-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Un templu deasupra mării

TIPĂREȘTE URM de aici

Documentarea vacanței în Turcia pe 2014 a inclus și acest sit arheologic, recomandat de câteva cunoștințe și ilustrat de unele imagini superbe pe Internet. Astfel că, pe drumul spre Bodrum, între Canakkale și Bergama, locul cazării intermediare, am inclus o scurtă vizită la Assos.

Behramkale, denumirea localității din zilele noastre, unde se află Assos-ul antic este situat la aproximativ 90 km distanță de Canakkale. După ce trecem de indicatorul unui sit arheologic celebru, Troia, în preajma localității Ayvacik apare și indicatorul spre dreapta către Assos – aproximativ 25 km. Anul acesta se lucra la șosea în zona acestei bretele spre mare. Calitatea drumului e bună, pe anumite porțiuni chiar două benzi pe sens, indicatoare suficiente până în apropierea obiectivului.

Zona de dealuri din preajma mării unde e situat situl arheologic are o frumusețe stranie. Pietre mari, formațiuni ciudate de stâncă, totul împânzit cu măslini și alte elemente de vegetație. Mi s-a părut a fi un peisaj demn de filmele cu Iisus; poate se simte și atingerea Sf. Pavel care a poposit pe aceste meleaguri în cea de-a treia sa călătorie misionară (anii 54-58; vizitează în timpul acestei călătorii și Efes – unde stă doi ani jumate, Troia, Milet). Așa mi s-a părut mie – un peisaj biblic.

După ce intrăm în sat (nu am fost atent și nu am observat unde e situat podul medieval din epoca otomană) ne cam pierdem – nu mai există indicatoare clare către intrarea în sit. Casele de piatră cocoțate pe stânci par foarte sărăcăcioase. Ne trezim în fața unei bifurcări a drumului stânga-dreapta, cu indicatoare către localitățile mici din zonă. Din instinct facem stânga, deoarece pe partea aceea observasem urme de ziduri pe înălțimi. Ajungem imediat într-o mică piațetă unde se află statuia albă a filosofului Aristotel, statuie căreia îi lipsește o mână. Aristotel a locuit câțiva ani la Assos, unde a întemeiat chiar o școală de filosofie.

Din piațeta cu statuia lui Aristotel începem să urcăm cu autoturismul pe o uliță pietruită. E foarte îngust, doar o bandă, case pe ambele laturi, chiar ne întrebam ce ne facem dacă vine altă mașină din față (lucru ce chiar s-a întâmplat la coborâre când într-o curbă ne-am trezit cu ditamai microbuzul în față; a trebuit să ne înghesuim într-un morman de crengi uscate și să trecem la câțiva centimetri unii de ceilalți). Drumul în rampă accentuată se deschide puțin în preajma a două mici piațete. În cea de-a doua am parcat mașina, sub un perete de stâncă, privind cu îngrijorare înălțimea rocii. Am coborât din mașini și ne uitam nedumeriți încotro să o luăm, moment în care a apărut o tânără care într-o engleză bună ne-a explicat că trebuia să urcăm pe jos până în capătul uliței de pe care coborâse ea.

Deși afară cerul era noros și bătea un vânt destul de susținut am luat cu noi o sticlă de apă – lucru ce se impune neapărat, alături de șepci/pălării, în lunile de vară. Era aproximativ ora 18.00 și credeam că o să ne bucurăm de lumina blândă a după-amiezei, mai ales pentru fotografii. Așa cum am spus mai sus, cerul a fost nemilos de noros cu noi.

Ulița ce urcă spre intrarea oficială este înțesată atât pe partea stângă, cât și pe dreapta, de tarabe improvizate unde se vând tot ceea ce vrei ori nu vrei. Nu erau toate deschise – ori ora avansată, ori începutul de sezon (30 mai). Mulți vânzători erau localnici, majoritatea femei. Te impresionau bâtrânele ce vindeau plante uscate din zonă ori fructe uscate/confiate în gospodăriile proprii. Sunt și câteva terase/cafenele de-a lungul acestei alei. Construcțiile sunt din piatră, pitorești, materialul fiind furnizat probabil de fortificațiile existente în zonă. Dacă aveți timp plimbați-vă puțin pe ulițele satului.

La intrare în situl arheologic se achită 10 TL biletul de intrare, se trece prin nelipsiții turnicheți, apoi pe lângă un container transformat în magazin oficial de suveniruri/broșuri/vederi. De aici ești liber să explorezi orașul antic, încercând să te orientezi pe o hartă prezentă pe un panou. Aici se simte acut lipsa unor trasee indicatoare (poate chiar cu săgeți colorate), a unor alei amenajate, plăcuțe explicative. Fiecare se plimbă cum îl bate capul printre stânci, ruine, coloane, vegetație. Din instinct începi să urci pe culme pentru a găsi templul mult visat al Atenei. Mai întâi găsești o platformă betonată unde într-o vitrină plină cu muște moarte se află o machetă a templului Atenei la o scară destul de mare. Lângă vitrină un panou oferă informații istorice și o schemă a templului. O lunetă cu fise/bani ar fi trebuit să ofere priveliști de neuitat de pe insula grecească Lesbos aflată la o aruncătură de băț, dacă nu era defectă.

De la macheta templului, la 25-30 m distanță se află și coloanele acropolei. Am alergat bucuroși spre ruine și am început să fotografiem tot ce ni se părea interesant. Din păcate lumina nu a fost prea bună. Coloanele arată bine, fundalul oferit de mare este drăguț, dar totuși nu am fost atât de impresionat pe cât mă așteptam. Situl arheologic este întins pe dealuri, nu am avut timp să ne plimbăm peste tot; am ratat și teatrul aflat pe o coastă. De sus, de la acropole, se observă micul port pescăresc și culoarea azurie a mării. Aș fi dorit să beau o cafea pe una din terasele micului port... dar voința grupului a fost mai puternică, din păcate.

După 45 minute am părăsit orașul antic străbătând ulițele strâmte, pietruite, străjuite de case de piatră. Cine e interesat de istorie, coloane și priveliști frumoase poate să se abată de la drum pentru 1 oră.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 20.06.14 10:40:46
Validat / Publicat: 20.06.14 11:54:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 2782 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Străduță ce urcă spre situl arheologic... în depărtare tarabe cu diverse lucruri de vânzare.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16400 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

iulian.chiper
[20.06.14 13:36:46]
»

@tata123: Foarte util review-ul, mai ales ca la inceput de septembrie cand voi merge in Bodrum, voi cauta cazare intermediara in Assos.

Spune-mi, te rog, daca ai vazut unitati de cazare intermediara in zona, eventual preturi, etc, orice info suplimentare imi sunt de prisos.

Merci,

Iulian

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[20.06.14 14:13:00]
»

@iulian. chiper: Sunt câteva pensiuni chiar în sat, nu cred că aveau clienți la sfârșit de luna mai; localitatea pare sărăcăcioasă, dar e pitorească.

Câteva "oteluri" sunt în micul port pescăresc de jos, dar nu știu prețuri. Alte hoteluri sunt pe malul mării, în stânga Assos-ului, la 1-2-3 km.

Cumnata mea are rezervare peste câteva zile la Assos Kadirga Otel, la un pret de 70 euro parca, camera pentru 4 persoane, cu mic dejun inclus.

Sakiz*
[31.01.18 08:37:24]
»

Foarte frumos review-ul! Am vizitat Assos tot in vara lui 2014 (cred)... sau in vara 2015, insa este locul care mi-a placut cel mai mult! Am stat vreo doua ore prin Assos, am asteptat apusul acolo la cafeneaua de langa intrare, la care am intrat atunci motivati de tabela pe care scria WI-FI. Desi sunt atatea locuri pe litoralul Marii Egee care propun privelisti minunate, pentru mine, nici una nu poate egala privelistea de la Assos... Of, trebuie sa ma intorc neaparat acolo! Noi fusesem cazati in Altinoluk si de acolo am facut excursiile in zona, dar cand am vazut pensiunile din sat, mi-am promis sa vin sa prind o data si rasaritul si ma mai bucur de inca un apus macar.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[31.01.18 08:50:27]
»

@Sakiz*: Un popas la Templul Atenei din Assos a fost alegerea mea, opțiune însușită de tot grupul. Am mers acolo din cauza superbelor fotografii ce le văzusem pe Internet și nu am fost dezamăgit de peisaj. Nu am putut rămâne până la apus, mai aveam ceva drum de parcurs până la Bergama (vechiul Pergam). Și eu aș reveni prin acele locuri. Mulțumesc pentru aprecieri și ecou.

P.S. Frumoasă imaginea cu apusul pe care ai adăugat-o.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulian.chiper, Sakiz*, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Assos şi împrejurimi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052433013916016 sec
    ecranul dvs: 1 x 1