ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.03.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Călăraşi
ÎNSCRIS: 12.09.15
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Zons, un burg medieval de viitor

TIPĂREȘTE

Pentru călătorul aflat pe la jumătatea drumului dintre Düsseldorf şi Kőln, pe malul stâng al bătrânului Rin, o frumoasă surpriză este apariția unor ziduri de cetate. Dar fără teama de a da nas în nas cu cavaleri inzăuați năvălind pe caii lor nărăvaşi sau cu oşteni fioroşi fluturând amenințător săbii lungi sau securi ascuțite. Nici nu se mai aude tunet de bombarde sau şuierat de săgeți. Apropiindu-te poți cel mult să fii întâmpinat de zarva excursioniştilor germani golind halbe de bere sau de sporovăiala guturală a turiştilor olandezi bând la fel de iute tone de cafea.

Zons a fost dintotdeauna o aşezare întărită, un bastion al stăpânitorilor din împrejurimi, fie ei aristocrați sau clerici. În centru, puternic fortificat, străjuia castelul Friedestrom. Turnul care-i servea drept poartă se înalță semeț şi în zilele noastre, cu „grația” unui trabant înarmat. Restul clădirii apare precum un edificiu elegant, dar de o eleganță provincială medievală, cu obloane vopsite în alb şi rosu şi decorațiuni alambicate din metal. În prezent este sediul unui muzeu regional, fără mari pretenții, dar care prezintă o colecție de obiecte decorative din cositor, meşterite în Jugendstil (aşa mi s-a spus). În curtea interioară nu mai găseşti cai sau mercenari căci este trasformată în parcare pentru oaspeți, iar alături s-a amenajat un mic teatru în aer liber. Spațiul verde înconjurător, cu iarbă, nu gazon, primeşte binevoitor pe toți doritorii de picnic. Şi erau destui. În partea opusă a parcului neamenajat se ridică un alt turn, mai înalt. Terminat un acoperiş baroc şi o siluetă cilindrică care aminteşte de „wurst”-ul nemțesc, Juddeturm rămâne a aminti prezența în zonă a bogatei familii Judde din Kőln.

Meterezele din Zons, vechi de peste jumătate de veac, şi turnurile masive de apărare şi observație dovedesc ca viața nu era câtuşi de puțin patriarhală. Astăzi doar poarta din sud, Südtor, mai afişează fala de odinioară, însă ambrazurile doar se ghicesc, fiind înlocuite de spații largi, asemănătoare ferestrelor. Totuşi decorațiunile originale păstrate şi pietrele bazaltice intercalate printre cărămizi roşietice îi oferă un aspect pitoresc, devenind astfel un element de decor pentru multe dintre fotografiile vizitatorilor.

Poarta de nord, numită şi „a Rinului”, a fost construită la sfârşitul sec. al XIV-lea din inițiativa (citeşte „ordinul”) arhiepiscopului colognez Friedrich von Saarwerden. A fost unită cu Turnul vămii şi a suferit de-a lungul timpului multe modificări. Azi aspectul belicos este cu totul uitat, iar statuia metalică a înaltului prelat o veghează de aproape două decenii.

Am încercat să dau ocol zidurilor, însă traseul părea prea lung şi prea puțn spectaculos. Pentru o sumă modică am urcat însă în turnul din colțul de sud-vest, un turn transformat în moară de vânt, în care sunt expuse diferite vechituri legate de viața de altădată a locuitorilor de aici. Admiram priveliştea de sus când, pe nepregătite întreg turnul a început să se clatine, bârnele groase de lemn scârțâind îngrozitor. Doamnele şi domnişoarele care până atunci zburdaseră vesele au scos strigăte înfricoşate. Dar totul s-a terminat repede-repede, căci din fericire fusese doar o simplă trezire la viață a morii, datorată unei pale de vânt.

Biserica Sf. Martin, pe care nu am văzut-o şi înăuntru, are mai puțin de un veac şi jumătate. Ea a înlocuit-o pe cea construită cu şase sute de ani în urmă de către acelaşi arhiepiscop din Kőln. Nu se mai ştie cine a proiectat actualul lăcaş cu turla sa suplă şi nepretențioasă, în stilul gotic târziu specific acelor ani.

Imobilele din oraş păstrează în general imaginea casei specifice burgului medieval, cu rețeaua de bârne vizibilă pe pereți, cu acoperişuri din țiglă cafenie şi obloane colorate la ferestre. În multe s-au deschis magazine cu suveniruri sau cu produse tradiționale, cu pretenția de „home-made”. Şi se găsesc nu doar dulcețuri şi decorațiuni pentru interior, ci şi flori de toate culorile. Ele aveau cel mai mare succes, mai ales la doamne. Dacă n-am văzut hoteluri aici în schimb am văzut case de vacanță având anunțuri pentru închiriat.

Terasele erau destule şi nu cu multe mese libere, deoarece prețul berii părea sub cel din Kőln şi cafeaua nu costa o avere ca la aeroportul Otopeni. Restaurantele îşi afişau prețurile la intrare, aşa că îți puteai face repede o idee despre ce ai putea consuma şi pentru ce sumă. Probabil olandezii rămân cei mai fideli consumatori externi, căci am găsit traducerea meniurilor şi în limba lor, alături de germană.

Am petrecut doar o după-amiază în Zons, apoi m-am alăturat altor biciclişti pe drumul către Düsseldorf. Nu am reuşit să țin ritmul şi am rămas încet, încet în urmă. Desigur Zons nu este o destinație cunoscută, cu toate că are istoria şi farmecul unui burg german. Dar sunt sigur că potențialul turistic, deşi pare puțin neglijat, în curând va fi exploatat corespunzător. Iar până atunci turiştii de weekend vor întreține atmosfera de vacanță.

Să aveți un drum frumos în față.


[fb]
---
Trimis de Radu Tudoran in 22.03.19 13:09:13
Validat / Publicat: 22.03.19 15:30:38
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.

VIZUALIZĂRI: 459 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radu Tudoran); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Turnul morii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40700 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster
[22.03.19 19:31:47]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂLa pas pe Valea Rinului:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063009023666382 sec
    ecranul dvs: 1 x 1